וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam
סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
12:26
מניות הטכנולוגיה והשבבים עלו ביום שני, לאחר שארצות הברית וסין הסכימו להשהות את מרבית המכסים ההדדיים ביניהן.
חברות טכנולוגיה - ובמיוחד יצרניות שבבים וטלפונים חכמים - סבלו בחודשים האחרונים, כאשר המתיחות בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם איימה לשבש שרשראות אספקה ולפגוע בכמה מהחברות האמריקאיות הגדולות ביותר.
אולם לאחר שיחות שהתקיימו בסוף השבוע בין נציגים משתי המדינות, המשקיעים נשמו לרווחה בעקבות הסכמה על הפסקה זמנית במכסים ההדדיים ("reciprocal tariffs").
בשוק האמריקאי, מניית Nvidia עלתה בכ-4% במסחר הקדם-פתיחה, למרות שהיא עדיין נתונה למגבלות שונות לגבי סוגי השבבים שהיא רשאית לייצא לסין. AMD מזנקת ב-5%, ו Broadcom ו־ Qualcomm גם הן בכ-5%.
10:35
המסחר באירופה נפתח בעליות חדות כצפוי בעקבות ההתקדמות בהסכם הסחר בין ארה"ב לסין - בורסת פרנקפורט מזנקת ב-1.6%, פריז ב-1.3% ולונדון ב-0.6%.
ארה"ב וסין הודיעו על השהיית רוב המכסים ההדדיים. ההודעה היום (ב') הגיעה כחלק מנסיון להפחית את המתחים בין שתי הענקיות הגלובליות.על פי דיווחים, ארה"ב תוריד את היקף המכסים ל-30% ואילו סין תוריד ל-10%. בתגובה, החוזים בוול סטריט קופצים בחדות. כך, הם מאותתים על זינוק של כ-4% בנאסד"ק, ומעל 2% בדאו ג'ונס ו-S&P 500.
07:59
פתיחת שבוע ירוקה בשווקים על רקע הדיווחים על התקדמות במגעי הסחר בין ארה"ב וסין. מדד ההנג סנג מתקדם בכ-0.9% בהונג קונג, הקוספי הדרום קוריאני מטפס בכ-0.5% ובורסת שנגחאי עולה בכ-0.4%. מנגד, מדד הניקיי יורד קלות בכ-0.1%.
בנוסף, על פי הראל פיננסים - טראמפ הודיע הלילה שיחתום על צו נשיאותי שיוריד את מחירי התרופות ב-30% עד 80%. "האמריקאים ישלמו את המחיר הכי נמוך בעולם לתרופות" הוא הצהיר וצפה ש "זה יעלה את מחירי התרופות בשאר העולם". מחירי מניות חברות התרופות באסיה יורדים בין 5% ל-10%.
המניות ההודיות הובילו גם הן את העליות באזור בעקבות הפסקת האש בין הודו לפקיסטן במהלך סוף השבוע. שתי היריבות הוותיקות היו מעורבות בירי אינטנסיבי - הקשה ביותר מזה כמעט שלושה עשורים - כאשר שני הצדדים החליפו אש עם טילים ומל"טים. מדד Nifty 50 זינק ב-2.29% בפתיחה, בעוד שמדד BSE Sensex עלה ב-2.27%.
החוזים על וול סטריט ירוקים גם כן, ורושמים כעת עליות נאות: מדד הדאו ג'ונס מתקדם בכ-1.1%, ה-S&P 500 מטפס בכ-1.4% והנאסד"ק קופץ בכ-1.9%.
שר האוצר של ארה"ב סקוט בסנט ציין אתמול בהודעה רשמית של הבית הלבן כי השיחות שהתקיימו בין סין וארה"ב בשוויץ בסוף השבוע התקדמו באופן "משמעותי". סגן ראש ממשלת סין, He Lifeng, אמר כי הצהרה משותפת המכילה "חדשות טובות לעולם" תשוחרר ביום שני.
"מדובר בצעד חיובי ענק בכיוון הנכון עבור השווקים", אמר דן איבס, ראש מחלקת המחקר הטכנולוגי של Wedbush Securities לפי CNBC. "זה התרחיש הטוב ביותר שמראה שהמסגרת לעסקה גדולה יותר בארה"ב/סין נמצאת כעת על השולחן".
"פגישה מצוינת היום עם סין, בשווייץ," כתב טראמפ בפוסט ב-Truth Social. "דנו בהרבה נושאים, הוסכם על הרבה דברים. הושגה עסקה כוללת בדרך ידידותית אך בונה. אנחנו רוצים לראות, לטובת שתי המדינות - סין וארה"ב, פתיחה של סין לעסקים אמריקאיים. הושגה התקדמות אדירה!!!"
בשבוע שעבר, לאחר מספר שבועות של עליות מרשימות, השבוע החולף הסתיים בירידות שערים קלות, כאשר מדד ה-S&P 500 ירד ב-0.5%, הנאסד"ק ירד ב-0.3% והדאו-ג'ונס ירד ב-0.2%. נציין כי חלף חודש מאז הכרזתו של טראמפ על דחיית המכסים ב-90 יום (9 באפריל), ומאז אותה החלטה רשם מדד ה-S&P 500 עלייה מרשימה של כ-14%.
ברקע, המשקיעים ממשיכים לעכל את מדיניות הסחר, ההתפתחויות בגזרת הטכנולוגיה (AI), החלטת הריבית ודו"חות כספיים לרבעון הראשון של השנה. ולא פחות מעניין - בפעם השנייה תוך זמן קצר, טראמפ מדרבן את הציבור להשקיע "כדאי לצאת ולקנות מניות עכשיו". ואם כבר בנכסי סיכון עסקינן - גם הביטקויין לא נשאר מאחור, כשחצה שוב את רף ה-100 אלף דולר.
בגזרת המכסים, ארה"ב ובריטניה הודיעו בסוף השבוע על הסכם סחר עם בריטניה - ההסכם הראשון מאז הטלת המכסים ב־2 באפריל ("יום השחרור"). על פי תנאיו, מכס של 10% יישאר בתוקף על רוב הייבוא מבריטניה. בשנת 2024, בריטניה היוותה כ־4% מייצוא הסחורות האמריקאי וכ־2% מהייבוא - כלומר, עודף סחר מצד ארה"ב. לכן, מעבר לכותרת על הסכם ראשון, אין כאן בשורה כלכלית של ממש. יתרה מכך, העובדה שמדובר במדינה עם עודף סחר לארה"ב עשויה לרמז כי המו"מ מול מדינות שבהן קיים גירעון סחר יהיה מאתגר בהרבה, אך לפחות ניתן לומר שהשיחות נעות בכיוון חיובי.
בגזרת הדוחות הכספיים, צפויות לפרסם את תוצאותיהן חברות בולטות כמו עליבאבא, וולמארט, סיסקו ועוד.
בשוק המטבע העולמי, בנק אוף אמריקה ציין אתמול שהמשקיעים ממשיכים להחזיק בפוזיציית "שורט" על הדולר, בעיקר בשל אי-ודאות סביב הסכמי הסחר העתידיים של ארה"ב. "שיחות הסחר של ארה"ב עם שותפותיה מפחיתות מעט את החששות, אך צפוי תיקון מתון בלבד בדולר בטווח הקרוב". בבנק צופים שהאירו צפוי להתחזק עקב הרפורמות הפיסקליות באירופה והסכמי סחר עתידיים. הין היפני צפוי להיחלש לעומת האירו בשל זרמי הון מיפן לאירופה. בשווקים המתעוררים (EM) המטבעות יציבים למרות המתחים המסחריים,בעיקר בזכות ירידת האינפלציה וריביות ריאליות אטרקטיביות.
בנק אוף אמריקה ממליץ על אחזקת לונג באירו מול דולר וין. משקיעים עדיין ספקנים לגבי חוזקו של הדולר ומצפים לירידות נוספות.
לגבי שוק הנפט אומרים בבנק אוף אמריקה ששוק הנפט העולמי מתמודד עם תנודתיות גבוהה וחששות לגבי המשך הביקוש בצל מלחמת הסחר וצעדי ממשל טראמפ. "למרות שהביקוש בסין עדיין חזק, הצמיחה בארה"ב ואירופה נמצאת בירידה משמעותית. התעשייה מתמודדת עם עודף היצע, בעיקר בשל עלייה בתפוקה מצד אופ"ק ויצרניות אמריקאיות".
המשקיעים עדיין לא בטוחים לגבי התפתחויות עתידיות - בין היתר השפעת הסכמי הסחר האפשריים של ארה"ב, העלאות התפוקה של אופ"ק ותגובת רוסיה.
השוק נותר ספקן לגבי העלייה האחרונה במחירים, שהייתה בעיקר תגובה טכנית לירידות קודמות. בנק אוף אמריקה ממשיך להחזיק בהערכת מחיר מתונה לנפט - סביב 60-70 דולר לחבית בטווח הקצר וזאת עקב אי-הוודאות והחששות לגבי המקרו-כלכלה. גורם נוסף הוא החולשה המתמשכת של סקטור האנרגיה בשוקי המניות, שמשקפת ציפייה להמשך לחץ על מחירי הנפט. בטווח הארוך, בנק אוף אמריקה מעריך שהביקוש יחזור, אבל בטווח הקצר והבינוני מומלץ לנקוט בגישה זהירה .
● שאלות ותשובות | מחזיקים או סוחרים במטבעות קריפטו? קחו בחשבון את עלויות המיסוי
מחיר הביטקוין ממשיך במומנטום החיובי ועלה לרמה של 104 אלף דולר, הגבוהה ביותר שנראתה בשלושת החודשים האחרונים. בסיכום חודשי, עלה המטבע הדיגיטלי ביותר מ־30%. זאת על רקע התאוששות הסנטימנט בשווקים בוול סטריט, בעקבות התקוות להסדר סחר מתון יותר של ארה"ב מול שותפויות הסחר שלה.
דניאל אייבס, אנליסט בכיר למניות טכנולוגיה בבית ההשקעות Wedbush Securities, מיפה לפי האתר מרקט ווטש 30 מניות טכנולוגיה ובעיקר את אלה שעוסקות בבינה מלאכותית שיכולות לזנק.
אייבס מכנה את הבינה המלאכותית "השינוי הטכנולוגי הגדול ביותר זה למעלה מ-40 שנה". לדבריו, שוק ה-AI העולמי צפוי לצמוח ל-407 מיליארד דולר עד 2027 ול-1.81 טריליון דולר עד 2030, בקצב צמיחה שנתי ממוצע של 36%".
אייבס חילק את הרשימה לפי מגזרים - כולל שבבים וחומרה, ספקי ענן גדולים, אינטרנט צרכני, סייבר ותוכנה, וגם חברות בתחום הטכנולוגיה האוטונומית והרובוטיקה.
בתחום השבבים וחומרה נמצאת בראש הרשימה נמצאות מיקרון לה פוטנציאל לזינוק של 45% במניה, אנבידיה ב-37% ו-AMD ב-28%.
ספקיות הענן הגדולות הן אלפאבית (גוגל) שתזנק ב-31%, אמזון , 21% ו-אורקל , 18%.
מניות האינטרנט הצרכני המומלצות הן עליבאבא תזנק ב-32%, באידו ב-25% ואפל ב-18%. בתחום הסייבר מציינים בוודבוש את סייברארק שתזנק ב-22% ופאלו אלטו נטוורקס ב-13%.
תוכנה: מניות בסקטור זה צפויות להרוויח רבות ככל שיימצאו דרכים חדשות ליישום AI במתן פתרונות, המובילות של אייבס הן אינודטה שתזנק ב-65% אלסטיק ב-50% ומונגו די.בי, 45%.