סוחרים בקריפטו? יכול להיות שתצטרכו לשלם מס של 50% על הרווחים

הרשויות בישראל רואות במטבעות הדיגיטליים השונים נכס החייב במס ופועלות על מנת לחייב את המחזיקים והסוחרים • באילו מקרים תצטרכו לשלם מס ואיך זה מתבצע?

שוק המטבעות הדיגיטליים, ששוויו הכולל מעל 3 טריליון דולר, מגלגל כיום מסחר בהיקף מוערך של כ־132 מיליארד דולר ביום בממוצע, באמצעות אלפי זירות מסחר בעולם. המטבע המוביל בשוק מאז 2009 ועד היום הוא הביטקוין, שהגיע למעל 100 אלף דולר.

ברשות המסים פועלים כבר שנים במטרה להגיע אל הרווחים הישראליים המסתובבים בשוק הקריפטו וחייבים במס בישראל. זאת, בין היתר, באמצעות מבצעי אכיפה בתחום, חילופי מידע עם רשויות זרות ונהלים המקלים על תשלום המס בישראל. מתי צריך לשלם, ואיך? מומחי מס מסבירים.

עוד בסדרהלכל הכתבות

הצג עוד

אילוסטרציה: Shutterstock
 אילוסטרציה: Shutterstock

על רגל אחת

● מטבע דיגיטלי נחשב ל"נכס" ורווחים שהופקו ממנו חייבים במס רווחי הון בשיעור 25%
● במקרה שהפעילות בזירת הקריפטו עסקית המס יכול להגיע ל־50%
● קיימת חובת דיווח לרשויות המס על מסחר במטבעות קריפטוגרפיים (מכירה, המרה, שימוש, קבלת מטבעות)

אני מחזיק במטבעות קריפטו. איך משלמים מס?

"מתחילים בסיווג ההחזקה שלך בקריפטו: חייבים להבין האם ההחזקה בקריפטו נובעת רק מרכישה חד פעמית של קריפטו, או מקניה־מכירה של מטבעות קריפטוגרפיים שונים, שאז ההחזקה עשויה להיחשב כמסחר, ואז המיסוי שונה", מסבירה מומחית המס עו"ד (חשבונאית) אינגה אייזנברג ממשרד אייזנברג, שנער ושות', המכהנת כיו״ר ועדת מטבעות קריפטוגרפיים בלשכת עורכי הדין.

לדבריה, "ככל שמדובר בקניה־מכירה של קריפטו אזי קיימת גם חובת דיווח ואולי חובת תשלום מס מהרווחים שנצברו, או ההפסדים. פעמים רבות סיווג הפעילות בקריפטו הנו קריטי, הוא אינו פשוט והוא מצריך בדיקה מקצועית".

מה שיעור המס על רווחי קריפטו על פי חוק?

נושא מיסוי רווחי קריפטו אינו מוסדר בחוק באופן ספציפי. ב־2018 פרסמה רשות המסים את עמדתה לפיה מטבע דיגיטלי נחשב ל"נכס" לצרכי מס והמשקיעים במטבעות הדיגיטליים יחויבו במס רווחי הון בגובה 25% על רווחיהם, כל עוד פעילותם אינה עולה לכדי עסק. במקרה שהפעילות עולה כדי עסק יחויב העוסק במס דו־שלבי כחברה או במס שולי לפי מדרגות המס ליחיד.

מה המס שיחול עליי אם אני פעיל מאוד בשוק הקריפטו?

עו"ד טלי ירון אלדר, נציבת מס הכנסה לשעבר וראש משרד YETAX: "כאשר העיסוק במטבעות הדיגיטליים הופך להיות העיסוק העיקרי שלך, תשלם מס של 50% על הרווחים. הנקודה בה הפעילות הופכת לעסק היא לא מובהקת, ונבחנת במכלול נתונים, כמו מספר הפעולות, סוג הנכסים שבהם מושקעים, ברמת הסיכון, במשך ההחזקה, בקיאות בתחום וכו'. כאשר מגיעים לנקודה שלפי המבחנים מדובר בעסק, יש לפתוח תיק במס הכנסה, ולנהל ספרים מתאימים.

"וחשוב להיות עירניים לכך מבעוד מועד, כי בחינת השאלה האם מדובר בעסק או לא, יכולה להיעשות על ידי רשויות המס בדיעבד. יש לא מעט מקרים בהם אנשים מקבלים שומת מס רטרואקטיבית על 3 שנים לאחור, והם מחויבים בעשרות ואף מאות אלפי שקלים נוספים לרשויות המס. כמו כן, במקרה כזה יש סיכוי שתחשב מוסד כספי החייב במס רווח של 17% על רווחיו במקום מע״מ".

למי מדווחת ההשקעה ואילו מסמכים ואישורים דרושים?

עו"ד אייזנברג מסבירה כי "בישראל קיימת חובת דיווח לרשויות המס על מסחר במטבעות קריפטוגרפיים, כלומר על אירוע מס כמו מכירה, המרה, שימוש, קבלת מטבעות וכו', כלומר, כאשר הפעולה יוצרת שינוי ממשי בזכויות הכלכליות במטבע. הדיווח על רווחי ההון נעשה על גבי הטופס הייעודי הרגיל".

עו"ד ירון אלדר מוסיפה, כי "עלות הרכישה והמכירה מתורגמת לשקלים, גם אם התמורה מתקבלת בדולרים או במטבע דיגיטלי אחר. גם המרת מטבע אחד במטבע אחר מהווה מכירה שיש לשלם עבורה מס במועד ההמרה גם אם לא התקבל כסף מזומן עבורו (כסף מזומן נקרא פיאט, כסף שהנפיקה הממשלה וערכו קיים מתוקף חוקי המדינה)".

האם ניתן לבצע קיזוז מס על רווח־הפסד בקריפטו?

עו"ד אייזנברג מסבירה, כי "אם בשנה מסויימת הרווחת מעליית ערך הקריפטו ושילמת מס על הרווחים (לדוגמה, מכירת קריפטו), ובשנה שאחריה רשמת הפסדי הון (לדוגמה, מכירת קריפטו בהפסד), תוכל לנצל את ההפסד לצורך קיזוז בעתיד. אומנם, אין אפשרות לקבל החזר רטרואקטיבי על המס ששולם בשנה הקודמת. אך עם זאת, ניתן לשמור את ההפסד כהפסד צבור ולהשתמש בו לשנים הבאות ולקיזוז רווחי הון ככל שיהיו בעתיד.

"בנוסף, ברוב המקרים ניתן לקזז הפסדי הון כנגד רווחי הון אחרים, למשל, רווח ממכירת דירה או נכס (בהתאם להסדרי מס שחלים על הנכס), רווח ממכירת מניות, רווחים מריבית על ניירות ערך או פדיון קופות גמל מסוגים מסוימים".

ירון אלדר מוסיפה כי במקרה שמדובר במסחר "כעסק", אז "זהו הפסד עסקי שניתן לקיזוז כנגד כל רווח".