גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם גם מניות הבנקים ושופרסל יזרקו על ידי הקרן הנורבגית?

הלחצים על קרן ההשקעות הגדולה בעולם הובילו אותה להיפרד משתי מניות מקומיות, בשל פעילות מחוץ לשטחי הקו הירוק ● בסיכון דומה נמצאות כיום מניות הבנקים, רשתות המזון הגדולות וחברות ביטחוניות ● ולאילו מהחזקות הקרן הנורבגית בישראל האיום נוגע פחות?

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, Matt Rourke
ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, Matt Rourke

בשנים האחרונות, וביתר שאת מאז תחילת המלחמה בעזה, מתמודדת קרן העושר הנורבגית, קרן ההשקעות הגדולה בעולם, עם לחצים מבית להקטין את החזקותיה בחברות ישראליות. בראשית השבוע הודיעה הקרן על מכירת החזקותיה בחברת פז, המוגדרת על ידה כ"הבעלים והספקית של תשתית הובלת דלקים להתנחלויות ישראליות בשטחים הכבושים", תמורת כ-28 מיליון שקל. זאת, מספר חודשים לאחר שמכרה את מניותיה בחברת התקשורת בזק, בסכום של כ-87 מיליון שקל, מטעמים דומים.

הבנק עושק אתכם בפיקדון? בנק ישראל חושף איך האתר שפיתח עשוי לשנות זאת
לחץ מאנבידיה ומסעודיה הוביל לביטול הגבלות השבבים, אך בישראל לא נושמים לרווחה

נכון לסוף שנת 2024 קרן העושר, בניהולו של ניקולאי טנגן, שמחזיקה בכ-1.5% מהמניות בעולם בהיקף כולל של 1.73 טריליון דולר, מושקעת ב-65 מניות ישראליות בשווי כולל של 1.95 מיליארד דולר - שהיוו כ-0.1% מהשקעות הקרן.

בין 10 החזקותיה הגדולות של הקרן ניתן למנות את מניות חמשת הבנקים הגדולים (לאומי, הפועלים, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי), קבוצות ביטוח גדולות (הפניקס והראל) וכן שורה של חברות משמעותיות במשק ובראשן יצרנית התרופות טבע (החזקה של 3.3% מההון), חברת הדשנים איי.סי.אל (1.6%) וחברת בדיקות השבבים נובה (0.9%). שוויין הכולל של השקעות אלה הוא 5.4 מיליארד שקל.

ההחלטה הנוכחית של הקרן הנורבגית למכור את השקעתה בפז מגיעה כאמור בצל הלחצים שמופעלים עליה מצד הציבור בנורבגיה, וגם מצד ארגוני עובדים וארגוני חברה אזרחית במדינה, להסיט השקעות מחברות ישראליות, בדגש על כאלה הפועלות מעבר לקו הירוק.

בשבוע שעבר דווח כי ארגון העובדים הגדול בנורבגיה (LO) דרש מהקרן להסיט השקעות מישראל. הארגון, שנחשב למקורב מאוד לממשלה הסוציאל-דמוקרטית ולו השפעה רבה במדינה, קרא לקרן להפסיק את השקעותיה בכל חברה ש"עלולה להיות קשורה לפעילות ישראלית בשטחים". בנוסף, בימים האחרונים אימץ ארגון העובדים הנורבגי מחדש החלטה מ-2018, הקוראת לחרם כלכלי, מסחרי ואקדמי על ישראל.

בתחילת דצמבר האחרון חשפה קרן העושר הנורבגית כי ההחלטה לחסל את החזקותיה בבזק (0.76% מההון) נבעה מהעובדה כי לבזק "אין כל כוונה להפסיק את אספקת שירותי התקשורת שלה להתנחלויות הישראליות בגדה המערבית". לכן, נכתב, "ישנו סיכון בלתי־מקובל שהחברה תורמת או אחראית בעצמה להפרות משמעותיות של זכויות אדם, במצב של עימות או מלחמה". הפרות אלו, לפי הקרן, הן סיבה להסטת השקעות.

בכך, הצטרפה מניית בזק לשורה של מניות ישראליות שנמכרו על ידי הקרן הנורבגית בגלל שיקולים דומים. בסוף 2023 היא מכרה את החזקותיה בקבוצת דלק, לאחר שניו-מד אנרג'י שבשליטתה חתמה הסכם לפיתוח שדות גז במערב הסהרה, שטחים שכבשה מרוקו בסוף שנות ה-70 ונמצאים תחת מחלוקת בינלאומית. בהודעת הקרן נכתב כי "פעילות החברה אינה נעשית בתיאום עם האינטרסים והרצונות של תושבי מערב הסהרה, והיא תורמת להנצחת עימות בלתי פתור באזור".

שנים קודם לכן, ב-2009 החליטה הקרן למכור את מניותיה באלביט מערכות בשל העובדה שמכרה ציוד שסייע לבניית גדר ההפרדה. שנה לאחר מכן היא מימשה את החזקותיה בחברות הבנייה דניה סיבוס, שיכון ובינוי ואפריקה ישראל בנימוק ש"לקחו חלק בבנייה ופיתוח של התנחלויות".

הישראליות שנמצאות "על הכוונת"

קרן העושר הנורבגית אינה מממשת רק מניות של חברות ישראליות על רקע מעורבות בסכסוך כאן. במהלך השנה החולפת היא החליטה למשוך את השקעותיה מאחת מהמניות הלוהטות בוול סטריט - פלנטיר האמריקאית, המפתחת תוכנות לניתוח ביג דאטה על בסיס AI, ועובדת בעיקר עם סוכנויות מודיעין וצבאות ברחבי העולם. הרקע הוא פעילות שלה עם מערכת הביטחון הישראלית.

עם זאת, הקרן ממשיכה להשקיע ואף הגדילה את החזקותיה בשתי חברות ביטחוניות ישראליות המספקות מוצרים לצה"ל ולמשרד הביטחון - מנועי בית שמש, המייצרת חלקי מנועים עבור מטוסים, ונקסט ויז'ן המייצרת מצלמות מיוצבות עבור רחפנים ומזל"טים - החזקות בשווי של כ-90 מיליון שקל כל אחת.

אולם מי שב"כוננות" לספוג מכירת החזקות על ידי הקרן הן חברות נוספות שפועלות בשטחי יהודה ושומרון. בין אלה: שתי רשתות המזון הגדולות בישראל, שופרסל (כ-1%) ורמי לוי (0.4%), המחזיקות סניפים מחוץ לתחומי הקו הירוק.

זה מעלה את התהייה האם הקרן תבחר לצאת גם ממניותיהן של חברות הצריכה, דוגמת שטראוס ופוקס, שמוצריהן נמכרים במקומות רבים ביו"ש.

שאלה משמעותית אפילו יותר מבחינת היקף השקעתה הכספית נוגעת למניות הבנקים, שמהווים נתח משמעותי בתיק הישראלי של הקרן הנורבגית, אשר מעניקים כידוע שירותים בכל רחבי הארץ, כולל בשטחים. בעבר הקרן דנה בחיסול השקעותיה בבנקים ובמוסדות פיננסיים ישראלים בשל פעילותם העסקית מעבר לקו הירוק, אולם החליטה לבסוף שלא לנקוט מהלכים כלשהם. כעת, לנוכח הלחצים המופעלים עליה, היא עלולה להידרש פעם נוספת לסוגיה.

דווקא הגדילה החזקות בישראל בשנה החולפת

מנגד, ניתן להניח שלפחות בשלב זה האיום רלוונטי פחות לחברות ישראליות בעלות פעילות גלובלית, דוגמת טבע, נייס, טאואר ואיי.סי.אל, שאמנם פועלות בישראל אך מוכרות בעיקר מעבר לים. כמו כן, בשלב זה לא נראה שהדברים נוגעים לרבות מהחברות שפועלות בתחומים כמו תוכנה ואנרגיה מתחדשת. אלו עלולות להיכנס למעגל הנפגעות רק במקרה שהקרן תחליט על ניתוק מוחלט מההשקעות בישראל.

משיחות עם שורה של חברות שבהן מושקעת הקרן, עולה כי טרם פנתה אליהן (כפי שעשתה במקרים של בזק ופז למשל). בנוסף מציינים שם כי האיום אינו נוגע למי שאינן פועלות או מעניקות שירותים בשטחי יו"ש.

בכל מקרה, צריך לסייג כי אמנם מדובר במשקיע גדול ומשמעותי, אך לא בכזה שאין לו תחליף במקרה של פרידה. ודאי לנוכח העובדה שהחזקת הקרן במרבית החברות הישראליות נמוכה מ-1% מהון המניות. כך למשל, למניות בזק שמכרה הקרן הנורבגית בסוף 2024 לא הייתה בעיה למצוא קונים, והיא עלתה מאז ב-6%. ניתן להעריך בזהירות שגם במקרה של הפצת מניות בחברות אחרות, מחירן עלול אמנם להיפגע בטווח הקצר, אך בסופו של דבר לא מדובר בשיעורים שיעיבו על ערכן באופן מהותי.

בנוסף, למרות שהיא נתונה ללחצים כבר תקופה ארוכה מצד גופים הקוראים לניתוק קשריה העסקיים עם ישראל, הרי שבמהלך השנה החולפת הקרן הנורבגית הגדילה את החזקותיה בלא מעט חברות ישראליות, שבהן כבר הייתה מושקעת.

הקרן, שהוקמה ב-1990 כדי להשקיע את עודפי ההכנסות של מגזר הנפט הנורבגי, רשמה ברבעון הראשון של 2025 ירידה של 0.6%, או הפסד של 40 מיליארד דולר בהיקף הנכסים שהיא מנהלת. זאת, על רקע הירידות בשווקים בעקבות הכרזת המכסים של הנשיא טראמפ. את שנת 2024 שהייתה חזקה בשווקים, סיימה הקרן עם רווחי שיא של 222 מיליארד דולר.

עוד כתבות

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

משפחות חטופים יצאו לקטאר, המטרה: להיפגש עם טראמפ

סטיבן וויטקוף למשפחות חטופים: המשימה שלי היא להשיב אותם הביתה ● משרד החוץ האמריקאי: "ביקור טראמפ בסעודיה הוא ביקור היסטורי בכל התחומים ● צה"ל הודיע כי תקף מחבלי חמאס ששהו בבית החולים "נאצר" במרחב ח'אן יונס ● 58 חטופים - 585 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

מגדל בראשית / צילום: נוי מאיה

בשנתיים איחור: מגדל היוקרה של תל אביב מתאכלס, והמחירים גבוהים אפילו ביחס לאזור

בפרויקט של משפחת כוזהינוף בשכונת בבלי, שיצא לדרך לפני כתשע שנים, נמכרה לאחרונה דירה בקומה ה־29 במחיר של 16.5 מיליון שקל, שמשקף כ־117 אלף שקל למ"ר ● מדובר במחירים גבוהים אפילו לתל אביב

בנייה ברעננה. פחות 4,000 דירות חדשות / צילום: שלומי יוסף

המדינה לא רוצה יותר לתת הנחות של מיליון שקל על דירה, ואלו הערים שיוצאות מתוכנית ההגרלות

התוכנית הממשלתית להגרלת דירות מסובסדות תובא השבוע להכרעת מועצת מקרקעי ישראל, לאחר שהאוצר ומשרד השיכון הגיעו להסכמות להפעלתה רק מחוץ למרכז וביישובים במדד סוציו־אקונומי נמוך ● 127 ראשי רשויות: המהלך יקטין את ההיצע באזורי הביקוש

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בבורסה בתל אביב; מדד הביטוח נופל בכ-2.5%

מדד ת"א 35 יורד בכ-1.1% ● המניות הדואליות מובילות את הירידות ● מדד רשתות השיווק קופץ בכ-1.3% ● בוול סטריט, מתפשטת אופטימיות בשוק המניות, אבל לא בשוק האג"ח ● עיני המשקיעים נשואות לנתוני האינפלציה בארה"ב, שיפורסמו היום בשעה 15:30 שעון ישראל ● וגם: בנק ההשקעות שצופה עלייה של 50% במניית שבבים ישראלית

לבנק המלווה יכולת השפעה ניכרת על מחירי הדירות החדשות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"כשל תחרותי": יוקם צוות ממשלתי לבחינת מעורבות הבנקים במחירי הדירות

במסמך שהוציאה המועצה הלאומית לכלכלה נכתב כי השוק אינו מתנהל לפי ביקוש והיצע, אלא "הבנקים שולטים בצורה מאוד הדוקה במה שקורה בו"

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

הירידות החדות נמחקו: למה המניה של טבע עברה לעליות?

טראמפ הודיע כי יחתום על צו נשיאותי שיוריד את מחירי תרופות המרשם בשיעור של בין 30% ל-80% ● מניית טבע הגיבה תחילה בירידות חדות בבורסת ת"א, אך כעת נסחרת בעליות ● אורי הרשקוביץ, מנהל קרן הגידור BENNU PHARMA, מציין כי החשיפה הגבוהה של אוסטדו, התרופה המרכזית של טבע, לערוצים הממשלתיים בארה"ב, עלולה לפגוע בחברה

ניר מינרבי, אמיר נוה ויהודה נוה. מייסדי חברת קלאסיק / צילום: אייל טואג

שוק הקוונטום הישראלי רותח: גיוס ענק לחברה שרוצה להיות "המיקרוסופט הבאה"

חברת התוכנה הישראלית קלאסיק הודיעה היום על גיוס של 110 מיליון דולר ● שווי החברה לאחר הגיוס לא פורסם, אך הוא מוערך במעל ל-400 מיליון דולר - נתון שמעמיד את החברה, המפתחת מערכת הפעלה למחשבים קוונטיים, בשווי צנוע יחסית המתאים לקצב המכירות השנתי שלה המוערך בכ-9-8 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נאסד"ק השלים היום זינוק של 22% מהשפל באפריל, ויצא מהשוק הדובי

נאסד"ק עלה בכ-4.4% ● ארה"ב וסין הודיעו על התקדמות משמעותית בשיחות על הסכם סחר שהתקיימו בסוף השבוע בשווייץ ● פרטי ההסכם צפויים להיחשף היום, ובשווקים חוגגים ● מחירי הנפט קופצים ב-1.5%, ומנגד מחיר הזהב צולל ● בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח עולות בעקבות הערכות המשקיעים כי מתווה הפחתות הריבית של הפד ידחה

קניות בסופרמרקט / צילום: יונתן כיתאין

משוקולד פרה ועד קטשופ: המוצרים שהתייקרו עד עשרות אחוזים בשלוש שנים

כדי להבין עד כמה גדלו הוצאות משקי הבית בישראל על מוצרי מזון וצריכה מאז תחילת העלאות המחירים בקיץ 2022, בדקנו באתר פרייסז כמה עולים המותגים הפופולריים בשש רשתות מובילות לאורך זמן ● במבט לעולם, נראה כי לא צפוי שינוי בקרוב

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

לופטהנזה מאריכה את ביטולי הטיסות לישראל אך בוחנת את האפשרות לחזור

למרות ניסיונות רת"א להשיב את קבוצת התעופה הגדולה בעולם: לופטהנזה מודיעה על הארכה נוספת של טיסותיה לישראל, והדבר עלול להוביל חברות נוספות בעקבותיה ● אם לופטהנזה אכן תשוב לנתב"ג במועד האחרון שנקבה, טיסות הלילה של החברה יבוטלו

נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית / צילום: דוברות בתי המשפט

בג"ץ פסל את הליך המינוי של נציב שירות המדינה: נדרש הליך תחרותי

נשיא העליון עמית והשופטת ברק-ארז קבעו בדעת רוב כי ההליך שבחרה הממשלה כולל מעורבות מכרעת של הדרג הפוליטי, בעוד שהנציב הוא שומר סף שחובה לשמור על עצמאותו ● השופט סולברג קבע בדעת מיעוט כי הממשלה רשאית לשקול "קירבה רעיונית" של הנציב אליה

מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בודנובסקי

ירידה חדה ברכישות ברשתות השיווק: "הגענו לגבול היכולת להוציא על קניות"

ההוצאות ברשתות המזון צנחו ביותר מ־4% בחודש מרץ 2025 ביחס לשנה שעברה - כך עולה מבדיקה שביצעו במזרחי טפחות ● "היצרנים מתחילים להפנים זאת, ואפשר לראות בשטח שעליית המחירים החלה להיבלם", אומר יוני פנינג, אסטרטג ראש בבנק ● מה תרם לשינוי?

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Petr Josek

טראמפ למד מארדואן: המטוס הקטארי של נשיא טורקיה

המטוס שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, קיבל מממשלת קטאר רחוקה מלהיות מתנה חסרת תקדים ● כבר ב־2018, שנה לאחר שמדינות המפרץ פתחו בחרם על דוחא, האמיר של קטאר העניק לנשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן את אותו מטוס מפואר, שמהווה כיום את המטוס הנשיאותי שלו

נמל חיפה / צילום: גדות

שיעבוד והשקעה של מיליארדי שקלים: הדיל שנרקם בנמל חיפה

הוועדה למכירת מניות המדינה גיבשה פתרון יצירתי לדרישת נמל חיפה לשעבד כמעט 3 מיליארד שקל מקופתו ● עפ"י ההחלטה, הכסף שהשאירה המדינה בקופת הנמל, שנועד להשקעה בתשתיות בעשור הבא, יועבר כבר כעת לחברת נמלי ישראל, ואת היתרה הנמל יוכל לשעבד

אבי אורטל, מייסד קרן ההשקעות מנור אוורגרין / צילום: שלומי יוסף

הלהיט הביטחוני הבא? החברה החדשה שבדרך לבורסת ת"א

RP אופטיקל לאב צפויה להנפיק בבורסת ת"א לפי שווי של כ-600 מיליון שקל (לפני הכסף) ● קרן ההשקעות מנור אוורגרין, שמוביל אבי אורטל, רכשה לפני כשנה וחצי 40% מהחברה לפי שווי של 175 מיליון שקל

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

התרופה הזו הייתה אמורה להיות מנוע ההתאוששות של טבע. ואז הגיע טראמפ

הנשיא האמריקאי הודיע על כוונתו להוריד את מחירי התרופות בכ־60% וגרם לטלטלה במחירי מניות פארמה ברחבי העולם - לא בפעם הראשונה ● מנהל קרן גידור מודה: "זה בלתי ניתן לכימות כרגע, אבל הפחד והירידות מובנים לחלוטין" ● ומה צפויה להיות הפגיעה בטבע?

ההסכם בין ארה''ב לסין / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock, AP/Matt Rourke

ארה"ב וסין בדרך להסכם היסטורי, האם קוריאה ויפן יהיו הבאות בתור?

הממשל האמריקאי הודיע על הסכמות שהושגו במו"מ מול סין, ונתן את האות לעליות שערים חדות בבורסות מסביב לעולם ● בין היתר הוסכם על הפחתה חדה במכסים ההדדיים לתקופה של 90 יום ● עפ"י הערכות, יפן ודרום קוריאה עשויות להיות הבאות בתור ● הבשורה הפחות מעודדת: הריבית בארה"ב עלולה לעלות

אורן קובי / צילום: כדיה לוי

בעקבות חשיפת גלובס: הפרקליטות תגיש כתב אישום נגד אורן קובי שעסק בנדל"ן בניגוד לצו

החקירה החדשה נגד אורן קובי נפתחה לאחר הפרסום בגלובס ● עם הגשת כתב האישום, הפרקליטות הודיעה כי תבקש להאריך את מעצרו עד תום ההליכים נגדו ● בימ"ש השלום הורה לשחררו למעצר בית, אך המשטרה הגישה ערר, והמחוזי הפך את ההחלטה ● נגד קובי מתנהל משפט מזה 5 שנים בגין עבירות מרמה בנדל"ן בעשרות מיליוני שקלים

ערן זינמן ורעי מן, מנכ''לים משותפים, מאנדיי.קום / צילום: נתנאל טוביאס

מאנדיי עקפה את הצפי ומעלה את התחזית; הרווח הנקי זינק בכמעט פי 4

הכנסות החברה צמחו ברבעון הראשון ב-30% ל-282 מיליון דולר, והרווח הנקי זינק ל-27.4 מיליון דולר ● התחזית לרבעון השני היא להכנסות של כ-293 מיליון דולר, צמיחה של 24%-25%

צוות Genoox / צילום: Genoox

ב-80 מיליון דולר: אקזיט ישראלי בתחום ה-AI לבדיקות גנטיות

חברת ג'נוקס, המספקת תוכנה מבוססת AI התומכת בקבלת החלטות בעולמות הגנטיקה, נרכשה ע"י ענקית הדיאגנוסטיקה קיאג'ן ● משקיעה נוספת היא אינפיניטי מדיקל, שעפ"י דיווחיה ממרץ האחרון מחזיקה כ-5.4% מהחברה, לאחר שהשקיעה בה כ-1.9 מיליון דולר