הבנק עושק אתכם בפיקדון? בנק ישראל חושף איך האתר שפיתח עשוי לשנות זאת

בנק ישראל פרסם השוואה בין תנאי הריביות בפיקדון, שמראה שבתשלום ריבית קבועה (חציונית) מוביל בנק לאומי מזה 10 חודשים, לאחר שהחליף את הפועלים • האחרון משלם מזה חצי שנה את הריבית הנמוכה בנתון • בדוגמה אחרת התשלום הנמוך על ריבית חודשית בפיקדון נעה בין מזרחי טפחות, הבינלאומי ולאומי מדי חודש

המפקח על הבנקים, דני חחיאשוילי / צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
המפקח על הבנקים, דני חחיאשוילי / צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מפרסם היום (ב') מעט מתוך הסקירה המקיפה על המערכת הבנקאית לסיכום שנת 2024 שתצא בקרוב, בה הוא מציג ביצועי "דשבורד" - השוואת הריביות שהשיק לפני מספר שנים וביצע בו מספר שיפורים.

סוחרים בקריפטו? יכול להיות שתצטרכו לשלם מס של 50% על הרווחים
האנליסט הבכיר שבחר 30 מניות בינה מלאכותית שעשויות לזנק

באמצעות אתר אינטרנט ייעודי של בנק ישראל בשם "קו המשווה", הפיקוח על הבנקים מנגיש מידע על גובה הריביות בפיקדונות וביתרות זכות בחשבון עו"ש. לראשונה, יכול הציבור לראות מהן הריביות הממוצעות שמשלמים הבנקים על סוגי הפיקדונות השונים, וכן גם מה הריבית החציונית, נתון מדויק יותר לכלל הציבור שכן נתון הריבית הממוצעת בלבד עלול להיות מוטה.

להשוואת הריביות של בנק ישראל

הפיקוח על הבנקים מציין כי בשנה שעברה, הפקידו משקי הבית בישראל בכל חודש כ-545 אלף פיקדונות בבנקים במגזר השקלי הלא־צמוד בסכום חודשי ממוצע של כ-41 מיליארד שקל. הנתונים שחשף מגלים עד כמה הבנקים "רבים" ביניהם על גובה הריבית שהם משלמים. בבנק ישראל ציינו כי בחודשים שונים בנקים שונים מציעים ריביות גבוהות או נמוכות. בממוצע, הפערים בין הריבית המרבית לריבית המזערית בפיקדונות חודשיים בריבית משתנה היו גבוהים יותר בתקופה המוצגת מבעבר.

כך, בדוגמה שמציג בנק ישראל, שנוגעת לפיקדון לשנה בריבית קבועה, בדקו ומצאו בפיקוח על הבנקים לפי נתוני חמשת הבנקים הגדולים, כי הריבית החציונית המקסימלית (מרבית) ששולמה באפריל האחרון הייתה של בנק לאומי, והיא התקרבה ל-4.5%. לאומי שומר על ההובלה בין חמשת הבנקים הגדולים מאז יולי 2024 (במשך 10 חודשים ברציפות) בנתון זה. לפניו היה זה בנק הפועלים ששמר על ההובלה עם ריבית חציונית של מעל ל-4% למשך חצי שנה, וקודם לכן מזרחי טפחות. מנגד הריבית הקבועה החציונית הנמוכה במערכת בשמונה החודשים האחרונים, ניתנה על ידי בנק הפועלים (קרוב ל-3.5% נכון אפריל האחרון), וקודם לכן דיסקונט, ומזרחי לסירוגין.

נתון נוסף שנחשף הוא הריבית החציונית המרבית מול המזערית בחמשת הבנקים הגדולים בפיקדון חודשי בריבית משתנה. בנק דיסקונט מוביל בשלושת החודשים האחרונים (1.5%) בעוד שבתחתית התחלפו מזרחי טפחות, עם לאומי, והבינלאומי בתור מי שנתנו את הריביות הנמוכות בנתון זה. בעבר בין פברואר לאוגוסט 2024, הוביל בנק הפועלים בתשלום הריבית החודשית המשתנה בין הבנקים הגדולים.

הנתונים מלמדים שיש תחלופה גבוהה בין הבנקים בריביות שניתנו על פיקדונות לשנה בריבית קבועה. ויותר מכל הם מלמדים שכדאי להיכנס לאותו דשבורד באינטרנט כדי להשוות ולגלות אילו ריביות משלמים הבנקים על הפיקדונות. לפי נתוני הפיקוח על הבנקים בחודשים האחרונים נרשם זינוק בכניסת משתמשים לאותו אתר, שעומדים כיום על כמעט 40 אלף בחודש, לעומת פחות מ-10,000 משתמשים ברמה החודשית קודם לינואר השנה.

הציבור זורם לקרנות נאמנות כספיות

עוד עולה מנתוני הפיקוח עד כמה קרנות הנאמנות הכספיות הפכו לטרנדיות בקרב הציבור, ככל שהריבית במשק טיפסה. אם בדצמבר 2021 רק 2% מהשקעות משקי הבית באפיקים סולידיים שקליים זרמו לקרנות אלה, והרוב (98%) מתוך 555 מיליארד שקל שהושקעו באפיקים אלה הופקדו בפיקדונות שקליים לא צמודים. הרי שבדצמבר 2024 כבר 13% מכספי הציבור זרמו לקרנות הנאמנות הכספיות, 1% למק"מ (מלווה קצר מועד של בנק ישראל) והיתרה - 86% בפיקדונות בבנקים.