עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם
שטף הפרסומות אליהן נחשפים באחרונה ישראלים להשקעות אלטרנטיביות נתקל בהתנגדות של רשות ניירות ערך. עמדת סגל שפרסמה הרשות היום (ג') מגדירה כללים לגבי המידע שמנהלי השקעות אלטרנטיביות יורשו לפרסם. הכללים החדשים צפויים להשפיע על פרסומים הכוללים הבטחות הניתנות לעתים ללא כיסוי, כולל כאלה הניתנות ל"תשואה חלומית" ול"דמי ניהול אטרקטיביים".
● המשקיע האינטליגנט | אל תקנו את הפתרון הקל הזה לטירוף שוק המניות
● אחרי שיותר מ־2 מיליארד שקל נעלמו: איך להימנע מהשקעה מסוכנת בנכס אלטרנטיבי
לפי רשות ניירות ערך, היצרנים של קרנות השקעה אלטרנטיביות ומוצרי השקעה שאין עליהם פיקוח, לא יורשו לפרסם לציבור בישראל מידע לגבי פרטים כגון דמי הניהול, הרכב הנכסים ומשך ההשקעה. הכללים מצטרפים למגבלות שהטילה הרשות בנובמבר 2024 על השקעות אלטרנטיביות, אשר כללו הגבלה על מספר המשקיעים בקרן אלטרנטיבית, דרישת רשיון ממתווך המגייס משקיעים, ומגבלות לגבי קרנות זרות.
העמדה החדשה חלה על כל פרסום של מוצרים, כגון קרנות השקעה העוסקות בהלוואות בתחום הנדל"ן, קרנות גידור ומוצרי השקעה אלטרנטיביים אחרים.
רשות ניירות ערך קובעת כעת כי הפרסום לא יוכל לכלול מידע עליו מתבסס המשקיע בעת קבלת החלטת השקעה - לרבות תשואה או כל אמירה שמשתמעת ממנה תשואה (לדוגמה, הבטחה ל-"5% יותר ממדד ה-S&P 500"). עוד ייאסר לפרסם מידע לגבי הרכב הנכסים של הקרן האלטרנטיבית, לגבי דמי הניהול ולגבי הדרכים לממש את ההשקעה.
רשות ניירות ערך הבהירה בעבר כי האיסור להציג מידע מסוג זה חל על שיחות טלפון, פניות במייל, פרסומים באתר האינטרנט של החברה או ברשתות החברתיות, כנסי משקיעים, מצגות וחוברות.
קרנות אלטרנטיביות לא יהיו רשאים לפנות לכלל הציבור
מעמדת הרשות עולה כי ניתן לפרסם לציבור - כלומר, למשקיעים שאינם אוחזים בהון ניכר או במומחיות בשוק ההון, ועל כן אינם נחשבים ל"כשירים" - מידע שיווקי מפורט רק ביחס לקרנות נאמנות שהרשות מפקחת עליהן.
קרנות אלטרנטיביות, לעומת זאת, אינן כפופות לפיקוח. משכך, יצרני הקרנות הללו אינם רשאים לפנות לגביהן לכלל הציבור, אלא ל-35 משקיעים כשירים בשנה ול-50 משקיעים כשירים בסך הכל.
ספי זינגר, יו"ר הרשות לניירות ערך, מסר לגבי הכללים החדשים כי "אנו פועלים לאזן בין הרצון להנגיש לציבור כמה שיותר אפשרויות ומוצרי השקעה, לבין החובה לשמור על כללי שיווק אחראיים שיגנו על המשקיעים. כשמדובר בהשקעות שאינן מפוקחות, חשוב שהמידע שמועבר יהיה מהימן, זהיר ומבוקר, כדי למנוע פגיעה באמון הציבור ובכספו".
ענבל פולק, מנהלת מחלקת השקעות ברשות לניירות ערך, ציינה כי "מגוון מוצרי ההשקעה שמוצע למשקיעים הישראלים התרחב מאוד בשנים האחרונות. מדובר במגמה מבורכת, אך גם כזו שמובילה לעתים לשיווק אגרסיבי של השקעות לא מפוקחות, הן על־ידי היצרנים והן על־ידי מתווכים. לאחר שהבהרנו את כללי השיווק החלים על המתווכים, אנו משלימים את המהלך ומבהירים את הכללים גם עבור היצרנים של מוצרי השקעה אלה. זאת, על־מנת שהפנייה למשקיעים תיעשה באופן אחראי ובהתאם לחוק".