פרופ' גבי סרוסי, השר ישראל כ''ץ וגלעד ארדן / איור: גיל ג'יבלי
פארסת מינוי היו"ר לחברה הביטחונית הממשלתית הגדולה מכולן וזו שמוצריה יהיו קריטיים במקרה של החלטה ישראלית לתקוף את איראן, התעשייה האווירית, תגיע ביום רביעי לשיא חדש, עם דיון הדירקטוריון לגבי בחינה מחודשת בבחירת פרופ' גבי סרוסי לתפקיד. לפני כחצי שנה היו"ר הקודם עמיר פרץ סיים את תפקידו - ומאז אין לחברה יו"ר.
● כותרות העיתונים מהעולם | מערכת ההגנה החדשה שגרמניה רוצה לרכוש מישראל
● זו היתה מערכה קצרה והנשק הישראלי כיכב
אל הדיון יגיעו חברי הדירקטוריון לאחר שרשות החברות הממשלתיות הבהירה כי במידה ולא יגישו עמדה עדכנית לגבי סרוסי עד 22 במאי, החלטת הוועדה לבדיקת מינויים בראשות השופטת בדימוס שולמית דותן שפסלה את בחירת סרוסי, מועמדו של שר הביטחון ישראל כ"ץ ודירקטור ותיק בחברה, תהפוך לסופית.
פסיקת בית המשפט שסיבכה את התמונה
בישיבת הדירקטוריון האחרונה היה זה השר והשגריר לשעבר והדירקטור בהווה, גלעד ארדן, שדרש לקיים דיון נוסף בבחירת סרוסי. ארדן התמודד מול סרוסי עד שהחליט במרץ להקפיא את מועמדותו - בצעד שסלל את הדרך לבחירת האחרון. אולם מאז ועדת המינויים החליטה באפריל שלא לאשר את המינוי בעקבות אי־עמידת היו"ר הנבחר בתנאי הסף.
כשבועיים לאחר מכן, התווספה פסיקת ביהמ"ש המחוזי בתל אביב לפיה סרוסי גזל סוד מסחרי שנוגע למשאף לבדיקת נגיף הקורונה בעת שכיהן בתפקיד באוניברסיטת בן גוריון. כל זאת התרחש, כאשר סרוסי צפוי במילא לסיים את הקדנציה השנייה כדירקטור בחודש יולי, ועוד קודם לכן הקדנציות של שתי דירקטוריות שתמכו בו תסתיימנה אף הן: עדי ברשדסקי שמכהנת כיו"ר ועדת ביקורת תסיים ב־22 במאי, וחוה שכטר שמכהנת כיו"ר ועדת כספים ביוני. כל עוד המצב הנוכחי בדירקטוריון יישאר בעינו והשלושה יסיימו את תפקידם, מיולי והלאה יכהנו בדירקטוריון התעשייה האווירית ארדן ועוד ארבעה דירקטורים. מאותו מועד - צפוי ארדן להפשיר את הקפאת מועמדותו בידיעה כי הוא המועמד היחיד שיעמוד על הפרק וזוכה לתמיכת הדירקטוריון, על אחת כמה וכמה כשוועדת המינויים בראשות דותן אישרה כבר את מינויו במסגרת הליך מקדמי.
מהי סמכות הדירקטוריון?
לידי גלובס הגיעה עתה בקשה דחופה שהעביר השר והשגריר לשעבר ארדן לקבלת עמדת רשות החברות ועמדת היועץ המשפטי של דירקטוריון התע"א בנוגע למועמדות סרוסי. "התעשייה האווירית משקיעה בחברות הזנק כחלק מהאסטרטגיה שלה ופעילותה, במטרה לקדם מציאת פתרונות לאתגרים הבטחוניים עימם מתמודדת מדינת ישראל", מציין השר והשגריר לשעבר במכתבו. "להבנתי, פסק הדין של ביהמ"ש המחוזי משליך באופן ישיר ומשמעותי על התאמתו של פרופסור סרוסי לכהן כיושב ראש החברה".
לדבריו של ארדן, לדירקטוריון אין סמכות לקבוע כי החלטת ועדת דותן לא מקובלת, וכן "בטח ובטח, שאין לנו סמכות להחליט, האם פסיקת בית המשפט המחוזי ולפיה פרופסור סרוסי גזל סוד מסחרי, מקובלת עלינו או להעריך מה הסיכוי שבעוד שנה או שנתיים היא תישאר על כנה".
זאת ועוד, לקראת כינוס הדירקטוריון, הוא פנה ליועמ"ש לדירקטוריון, עו"ד יהושוע חורש, כדי שזה יעביר חוות דעת טרם הדיון, אולם האחרון החליט כי יעביר את עמדתו רק יום הדיון. גם על כך הלין ארדן במכתבו.
שר הביטחון לא אמר נואש
את שנת 2024 סיימה התעשייה האווירית עם עלייה של 15% בהכנסות לכ־6.1 מיליארד דולר, תוך שבצל מלחמת חרבות ברזל נתח המכירות לשוק המקומי עמד על כ־34% (כ־2 מיליארד דולר), לעומת כ־29% (כ־1.5 מיליארד דולר) בשנה הקודמת. בה בעת, צבר ההכנסות הסתכם לסכום חסר תקדים של כ־25 מיליארד דולר (כ־18 מיליארד דולר בסוף 2023), והרווח הנקי זינק ב־55% לכ־493 מיליון דולר (כ־8% מהמכירות). דווקא בסיומה של שנה כזו, החברה נכנסה לסחרור ניהולי חריג בהיקפו.
ישראל כ"ץ שמונה לשר הביטחון בנובמבר החליט במסגרת המאבקים הפנים־ליכודיים כי הוא לא מסכים למנות את ארדן, אף שכבר הייתה הסכמה בין קודמו בתפקיד יואב גלנט לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו והשר הממונה על החברות הממשלתיות דוד אמסלם. כ"ץ הביע תמיכה בסרוסי ומאז הוא ואמסלם מתכתשים.
סרוסי החליט לעמוד לבחירה על אף שכפי שנחשף בגלובס, ועדה שהתכנסה בשנת 2018 לבחירת מנכ"ל פסלה את מועמדותו, בעיקר כיוון שמצאה אותו לא מתאים בשל היעדר ניסיון ניהולי. זה לא מנע מחברי הדירקטוריון לבחור בסרוסי; הבחירה הגיעה כנדרש בחוק לוועדת דותן, שלא אישרה אותה.
אולם שר הביטחון לא אמר נואש. ב־4 במאי ראש המטה שלו, עידן פרץ, כתב לשופטת בדימוס דותן כי הוא "סבור שהוועדה החמירה יתר על המידה ושלא לצורך עם המועמד ביחס לניסיון הניהולי הנדרש לתפקיד ואף לא בחנה לעומק את כלל החלופות הקבועות בחוק לעניין כשירותו לתפקיד". הוא גם התייחס לתפקידו של סרוסי כראש המחלקה להנדסת אלקטרו־אופטיקה באוניברסיטת בן גוריון והיותו מומחה לננו־טכנולוגיה, סנסורים ומערכות אינפרא־אדום: "אין חולק שמדובר בתפקיד בתאגיד ציבורי העולה לכדי העמידה בדרישה הקבועה בחלופה".
העמדה של רשות החברות הממשלתיות
גם סרוסי פנה לוועדת המינויים בנוגע לפסק הדין נגדו. הוא הדגיש כי התביעה בתחום הקניין הרוחני הוגשה גם כנגד האוניברסיטה, כך שלא מדובר בתביעה "על פעולתי בעסק פרטי שלי או נגדי אישית". פרופ' סרוסי מסר כי אינו חושב שפסק הדין יפגע במינויו: "אין קשר בין הדברים. נבחרתי ע"י הדירקטוריון, שר הביטחון חתם על המינוי, השר אמסלם מסרב לחתום ומעדיף מועמד אחר". לגבי פסיקת ועדת דותן, הגיב כי "הוועדה היא ברשות החברות הממשלתית ומונתה ע"י אמסלם. לכן הפסיקה שלה בעניין טעון זה מאוד בעייתית".
כעת הדירקטוריון יתכנס לאחר מכתב ששלח מנהל רשות החברות הממשלתיות, רועי כחלון. כחלון הבהיר כי על פי נוהל הוועדה, חוות דעתה סופית, ועיון מחדש צריך להיות מוגש על ידי הדירקטוריון או על ידי אחד השרים - לאחר קבלת עמדה עדכנית של הדירקטוריון. בהקשר להחלטה לפסול את סרוסי, כותב כחלון: "מכיוון שבמקרה זה הוועדה לא אישרה את המועמד בשל אי עמידה בתנאי הכשירות הקבועים בחוק, לא רשאי שר להגיש השגה על החלטת הוועדה".
מטעם תע"א נמסר כי "הינה חברה ממשלתית ותאגיד מדווח. פעילות הדירקטוריון ודיוניו הינם נושאים פנימיים ומתבצעים בהתאם ובכפוף להוראות הדין".