מערכת ההגנה החדשה שגרמניה רוצה לרכוש מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: גרמניה רוצה לרכוש מישראל מערכות חץ 4 שנמצאות בפיתוח, ירדן גוזרת קופון מאספקת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, איראן ממשיכה לאיים על ארה"ב והמודיעין הישראלי והאמירותי ישלבו זרועות בסיוע למדינה זרה • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

1בכיר בחיל האוויר הגרמני: רוצים לרכוש מערכות חץ 4 מישראל

בתעשייה האווירית עובדים בקדחתנות על אספקת מערכות חץ 3 בזמן לגרמניה, במסגרת העסקה ההיסטורית בסך כ־14 מיליארד שקל, אבל בברלין כבר מעוניינים לרכוש מערכות חץ 4 שנמצאות בפיתוח.

סגן מפקד חיל האוויר הגרמני, לוטננט גנרל לוץ קולהאוס, סיפר בשבוע שעבר בפסגת ההגנה האווירית של CPM בברלין, כי בחיל האוויר החליטו לרכוש את מערכת ההגנה האווירית חץ 4 - כך מדווח בהארטפונקט. קולהאוס ציין, למשל, כי חץ 4 היא מערכת המשך לחץ 2, שמיועד לכסות מעל גובה מערכות הפטריוט - את שכבת המעבר לחלל. היעד של הגרמנים הוא שחץ 4, בד בבד עם חץ 3, שהסוללה שלו מיועדת להיכנס לשירות מבצעי בצפון־מזרח גרמניה כבר בסוף השנה הנוכחית - ישפר את ההגנה האווירית הגרמנית.

לפי הארטפונקט, ההחלטה הגרמנית בנוגע לחץ 4 נמסרה הן לממשלת ישראל והן למשרד הביטחון, כשהמערכת מסקרנת מאוד את הגרמנים משום שחץ 4 תוכל לפעול על בסיס מערכות המכ"מים והמשגרים של חץ 3, במה שיהפוך את המערכת לכלכלית יותר. קולהאוס הסביר כי בכוונת חיל האוויר הגרמני להישאר לקוחה של חברת ריית'און עם מערכת הפטריוט, וימשיך גם לרכוש מטוסי קרב מדגם F-35 מלוקהיד מרטין.

סגן מפקד חיל האוויר הגרמני פירט כי בעזרת רכש מערכת שהתבצע של שש מערכות IRIS שמתווספות לשש קיימות, 16 סוללות פטריוט וסוללת החץ 3, לחיל האוויר יהיו 29 מערכות הגנה אווירית. מנגד, הוא הודה כי חיל האוויר הגרמני לא מסוגל לעשות יותר "כרגע" בשל בעיות כוח אדם. למערכת חץ 4, בין כה וכה, ייקח עוד זמן להיות מבצעית, ככל הנראה קודם כל בישראל ואז במקומות אחרים. את המערכת החלו לפתח בפברואר 2021 התעשייה האווירית ומנהלת חומה במפא"ת, בשיתוף הסוכנות האמריקאית להגנה מפני טילים.

מאת לארס הופמן, מתוך "הארטפונקט". לקריאת הכתבה המלאה

2הקופונים שגזרה ירדן מאספקת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה

הרשויות של ירדן גזרו קופון בסך 2,200 דולר מכל משאית סיוע הומניטרי שנכנסה לרצועת עזה, וכ־400-200 אלף דולר לכל הצנחת סיוע הומניטרי לרצועה - כך מדווח אתר מידל איסט איי, שמזוהה עם קטאר וטורקיה. לפי הדיווח, טווח המחירים של הצנחות הסיוע נבע ממחיר נמוך יותר לכל הצנחה לא מתוכננת, ומחיר מקסימלי - במידה שהמשימה הייתה מתוכננת.

כל מטוס שביצע הצנחות, טוענים במידל איסט איי, נשא כמות סיוע שקטנה ממחציתו של משאית. מקורות אמרו לסוכנות הידיעות כי ארגון התרומות של ירדן ההאשמית (JHCO), הגוף הרשמי של עמאן שמפקח על הסיוע לרצועת עזה, הוא שהיה אמון על הקשר עם ישראל, כדי שהסיוע הבינלאומי המיועד אכן יגיע מירדן. גורם באחד מארגוני הסיוע הבינלאומיים סיפר כי ירדן גרפה את ההכנסות הן מממשלות והן מארגונים.

אותן ההכנסות שולמו ישירות, דווקא, לצבא ירדן. במידל איסט איי דווח כי הממלכה רכשה לאחרונה 200 משאיות סיוע חדשות בעזרת הלוואה חיצונית, ובונה מתחם לוגיסטי בסיוע האו"ם. במשרד החוץ הירדני, בצבא ירדן וב־JHCO בחרו שלא להגיב לכתבה, על אף שנתונים רשמיים מצביעים כי הממלכה ביצעה כ־400 הצנחות לרצועת עזה, כשבאחת מהן השתתף המלך עבדאללה בעצמו.

מתוך מידל איסט איי. לקריאת הכתבה המלאה

3המודיעין הישראלי והאמירותי ישלבו זרועות בסיוע למדינה בדרום אמריקה

נשיאה בן ה־37 של אקוודור, דניאל נובואה, סיפר בראיון לסוכנות AFP כי ישראל ואיחוד האמירויות הסכימו לספק למדינתו מודיעין "לסיוע" במאבק בסוחרי קוקאין. הממשל בקיטו מתקשה כיום להתמודד עם הפשיעה הגואה במדינה, בעקבותיה אדם אחד נרצח בממוצע מדי שעה. המגמה הזו צוברת תאוצה בשל מאבקים בין סוחרי הקוקאין על נתיבי ההברחות דרך נמלי המדינה.

ההודעה של נובואה על הסיוע הישראלי־אמירותי התבצעה, לאחר שבמהלך הקמפיין לנשיאות, הוא הציע כי כוחות מיוחדים אמריקאיים ייפרסו במדינתו לצורך מאבק באלימות, ודאג לאישור חוקי לפתיחה מחדש של בסיסי צבא ארה"ב. נובואה גם יצא בשבוע שעבר לאירופה, לסבב ביקורים באיטליה, ספרד, בריטניה וצרפת, שמודאגות בתור היותן יעד לאותו קוקאין.

נובואה סיפר כי שוחח עם מנהיגי ישראל ואיחוד האמירויות לטובת "שיתוף פעולה בנושא הביטחון בנמלים ובגבולות... מאז פרוץ האלימות, זה קורה בנתיבים של הנמלים". עם זאת, נשיא אקוודור הודה כי אין סיוע נרחב ממדינות זרות, בנושא של פריסת כוחות צבאיים. בסיכומו של דבר, לאחר שגבר בסיבוב השני בבחירות בחודש שעבר על מועמדת השמאל, לואיסה גונסאלס, שהבטיחה מאבק בעוני - נובואה מקווה כי יצליח במאבק בפשע.

מאת אי.אף.פי, מתוך "פראנס 24". לקריאת הכתבה המלאה

4איראן מאיימת על ארה"ב, למרות המו"מ איתה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אופטימי כי יצליח לקדם את המשא ומתן עם איראן, ולהגיע לכדי הסכם גרעין מחודש, אך בטהרן ממשיכים לאיים על וושינגטון ועל ישראל. מפקד משמרות המהפכה חוסיין סלאמי אמר כי איראן "תפתח את שערי הגיהנום", במידה וארה"ב או ישראל יתקיפו אותה, פורסם בדה נשיונל. "אלו איומים רציניים על הציונים והאמריקאים... אם תבצעו את הטעות הקטנה ביותר".

קו המסרים המתוכנן של משטר האייתוללות ניכר: אחרי ששר החוץ האיראני, עבאס אראקצ'י, טען כי ראש הממשלה בנימין נתניהו מנסה לגרור אל "מלחמה שלא מסתיימת", סלאמי הצטרף עם מילים דומות. האיומים של סלאמי מגיעים לאחר שביום חמישי האחרון, הכריזה ארה"ב על סנקציות חדשות נגד ענף הנפט של איראן. היעד לאותם עיצומים היה בית הזיקוק חביי שינחיי בסין ושלושה מפעילי טרמינלים, שמאפשרים הובלה של נפט איראני בהיקף מאות מיליוני דולרים.

על אף כל איומיו, סלאמי גם אמר כי איראן "מעדיפה דיפלומטיה, תוך כדי שמוכנים למלחמה בכל היקף". לצד זאת, איראן מנסה להרחיק את עצמה מפעולות שליחיה בתימן, המורדים החות'ים, אך ללא הצלחה רבה. "אין ספק שהפעולות התימניות לתמיכה בעם הפלסטיני הן החלטות עצמאיות, המושרשות בסולידריות האנושית והאסלאמית שלהם עם אחיהם ואחיותיהם הפלסטינים", נמסר ממשרד החוץ האיראני.

מתוך דה נשיונל. לקריאת הכתבה המלאה