גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לבטל את המס הארור": הארנונה קפצה, ובעלי העסקים יצאו למאבק

בעידוד השר, משרד הפנים אישר השנה 108 בקשות שהגישו רשויות מקומיות לשינוי תעריפי הארנונה, בעיקר לעסקים, מעבר להתייקרות שנתית אוטומטית בשיעור של 5.3% ● בזמן שבכירי האוצר מתיישבים לגיבוש תקציב 2026, במגזר העסקי יוצאים למאבק ציבורי

המס המוניציפלי על עסקים עולה / איור: Shutterstock
המס המוניציפלי על עסקים עולה / איור: Shutterstock

בימים האחרונים הושק קמפיין מחאה בהובלת איגוד לשכות המסחר, "נגד שר הפנים משה ארבל והתייקרות הארנונה". לכאורה, הקמפיין איחר את המועד: בשנתיים האחרונות עלתה הארנונה באופן רוחבי בכל הארץ בכמעט 8% (סך שיעור העלייה של 2.68% בשנת 2024 ו־5.29% בשנת 2025), זאת עוד לפני בקשות העלאה החריגות שהגישו העיריות, כולל בקשות להעלאה רטרואקטיבית שלא יצאה לפועל בשיא המלחמה. תושבים ובעלי עסקים רבים התרעמו על הקפיצה בשיעור חסר תקדים במס המוניציפלי הזה, כולל הגשת עתירות לבתי המשפט. במילים אחרות, השינויים המשמעותיים כבר קרו, אז מדוע החליט איגוד לשכות המסחר לצאת בקמפיין דווקא עכשיו?

בית תוכנה או משרד? ההחלטה שחסכה לחברה 750 אלף שקל בארנונה
המדינה לא רוצה יותר לתת הנחות של מיליון שקל על דירה, ואלו הערים שיוצאות מתוכנית ההגרלות

העלאה דרמטית בערים רבות

כאמור, בכל אחת מהשנתיים האחרונות עלתה הארנונה בשיעור משמעותי, זאת בשל העדכון המכונה גם "טייס אוטומטי" - עדכון ארנונה כלל ארצי שנגזר מנוסחה המשלבת בין העלייה במדד המחירים לצרכן לבין העלייה במדד השכר הציבורי.

בנוסף, לרשויות המקומיות עומדת הזכות לבקש שינוי חריג (העלאה או הורדה) בתעריפי הארנונה בסיווגים שונים - קרי עבור סוגי נכסים ספציפיים - באישור משרד הפנים. עבור שנת 2025 אושרו 108 בקשות כאלו, שחלק מהן נציג כאן. למעשה, שר הפנים ארבל אפילו עודד עיריות לבקש אישור להעלאת ארנונה, על מנת שיוכלו לאזן את התקציב מבלי בקשות סיוע חוזרות ונישמנות מהממשלה. וכצפוי, מרבית ראשי הערים מעדיפים לגלגל את הייקור על העסקים, ולא על התושבים שפוגשים אותם בקלפי.

בעיר רמלה, למשל, אושרה העלאה גורפת של 7.5% שכוללת גם את העלייה בעקבות "הטייס האוטומטי" בכלל הסיווגים שאינם למגורים בשנת 2025. עוד אושרה לעירייה העלאה נוספת של 7.5% בכל שנה (שוב כולל העלייה שתיגזר מה"הטייס האוטומטי" באותה שנה) בין 2026 ל־2029, בשבעה סיווגים ספציפיים שאינם למגורים, ביניהם מרכזי שיווק והפצה, תחנות דלק ומפעלי תעשייה מעל 3,000 מ"ר. גם בלוד אושרה העלאה רוחבית של 7.5%, כולל העלייה הנובעת מה"טייס האוטומטי", למבנים בסיווג משרדים, תעשייה ומלאכה.

בעיריית רמת גן הועלתה הארנונה לנכסים בסיווג משרד, שירותים ומסחר ב־7.5% במתחם הבורסה, בקריית קריניצי ובתל השומר. ההעלאה תימשך גם בשנים הבאות, ותסתכם בסך הכול ב־16%־31%. בתל אביב הועלתה הארנונה במבנים שאינם למגורים, רק בצפון העיר (מצפון לירקון) בשיעור של 11%־35%. בבאר יעקב אושרה העלאה בתחום המשרדים, השירותים והמסחר, בסיווגים שונים, עד 4.69%.

בכפר סבא - שם, כפי שפרסמנו לפני כחמישה חודשים, עתרו לבג"ץ בעלי עסקים בעקבות ההעלאה של תעריפי הארנונה - דווקא אושרה הפחתה בארבעה תתי־סיווגים שונים בתחום המשרדים, השירותים והמסחר, אל מול העלאה בשישה תתי־סיווגים. עיקר ההפחתה היא עבור מבנים בשטח של יותר מ־7,000 מ"ר, ובשיעור של עד 31.65%; עיקר ההעלאה היא עבור מחסנים, בתי חולים ובתי עסק עם שטח להוצאות שולחנות וכיסאות, בשיעור של עד 91.76%.

בקריית גת הועלה התעריף לרשתות שיווק ב־2025 בשיעור של 25.99%, מ־224.57 שקל למ"ר ל־282.92 שקל למ"ר. בנס ציונה הועלה התעריף עבור מבני תעשייה בפארק המדע בקריית ויצמן מ־150.94 שקל למ"ר ל־169.7 שקל למ"ר (עלייה מדורגת הפרוסה על שנתיים, והחלה ב־2024). באשקלון אומנם בוטלה ההעלאה של ה"טייס האוטומטי" עבור משרדים עד שטח של 150 מ"ר, אך הועלה ב־7.5% התעריף עבור נכסים המשמשים לאחסנה ועבור קרקע תפוסה במפעל עתיר שטח.

לעומת כל אלו, בקריית אתא מרבית הבקשות ל־2025 נגעו דווקא להפחתת תעריף הארנונה, בשיעור שנע בין 13% ל־54%. ההעלאה היחידה שאושרה היא עבור קרקע תפוסה לחניה באזור התעשייה: עלייה של 132.32%, מ־27.92 שקל למ"ר ל־64.87 שקל למ"ר. גם באילת התבקשו בעיקר הפחתות בתעריפי הארנונה לשנת 2025: הפחתות לנכסים שאינם למגורים במרכז התיירות של העיר, שנעו בין 9.02% ל־32.54%. ההעלאה היחידה שהתבקשה היא עבור חניונים מסוגים שונים, בשיעור שנע בין 75.31% ל־98.91%.

"לא קמפיין של שבוע־שבועיים"

הנתונים הללו, בתוספת ההעלאות השנתיות הרוחביות, עוררו זעם רב גם בקרב תושבים, אך בעיקר בקרב בעלי העסקים - אשר משלמים תעריפי ארנונה גבוהים משמעותית לעומת הארנונה הנגבית עבור שטחי מגורים. את ההעלאות שכבר התרחשו אומנם אי־אפשר לבטל, אך הקמפיין שהושק כעת מכוון הלאה: אל חוק ההסדרים הבא, שהממשלה כבר נערכת לגיבושו. המטרה של הקמפיין היא אתגר שעשרות שנים איש לא מצליח לעמוד בו: ביטול המנגנון הקיים.

"המטרה שלנו היא לבטל את ה'טייס האוטומטי' הארור הזה, לאותת לממשלה שאנשי העסקים מביעים שאט נפש מהמנגנון המעוות", אומר שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר. "פעם הארנונה היוותה 0.5%־0.75% מהמחזור של בית עסק, היום היא כבר תופסת 3%־4% ממנו. הארנונה לעסקים גבוהה בכל קנה מידה, גם בהשוואה לאירופה. אנחנו אומרים 'עד כאן, מספיק'. נראה לממשלה מה אנחנו חושבים על המצב הנוכחי".

גם תורג'מן יודע שזה לא יהיה קל: דיבורים על שינוי חישוב הארנונה - שיטה סבוכה ומורכבת שמשתנה בין רשות לרשות, ומתעדפת שטחי תעסוקה ומסחר על פני שטחי מגורים - נשמעים כאן כבר שנים. בשנת 2006 הוקמה ועדת ברזילי לשינוי שיטת הארנונה, ולמרות שזו סיימה את עבודתה ב־2009, דבר לא קרה. ב־2016 הוקמה ועדה חדשה, וגם היא לא הביאה בשורות.

לדברי תורג'מן, באיגוד לא עומדים לוותר: "זה לא יהיה קמפיין של שבוע־שבועיים. אנחנו נלך עם זה עד הסוף. הגיעו מים עד נפש. המטרה היא ביטול המנגנון הזה, ואני דווקא חושב שהפעם יש לזה סיכוי. גם ברמת הפקידות במשרדי הממשלה השונים מסכימים שיש כאן עיוות נוראי שחובה לתקן".

עוד כתבות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש