גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מסע של 20 שנה הגיע לשיאו": החגיגה של משקיעי איטורו בוול סטריט

פלטפורמת המסחר מישראל השלימה הנפקה לפי שווי של 4.3 מיליארד דולר - גבוה מהמתוכנן ● המניה אף זינקה ב-40% בפתיחת המסחר היום ● אדי שלו, דירקטור באיטורו ואחד המשקיעים המוקדמים בחברה, על תחילת הדרך: "בגלל המינוף הגבוה והקונוטציה השלילית של אתרים פיננסיים, קרנות הון סיכון לא רצו להשקיע"

יוני אסיא, מייסד ומנכ''ל איטורו / צילום: יח''צ eToro
יוני אסיא, מייסד ומנכ''ל איטורו / צילום: יח''צ eToro

"מסע של 20 שנה הגיע היום לשיאו", כך הגדיר משקיע שוק ההון הוותיק אדי שלו את השלמת ההנפקה של פלטפורמת המסחר הישראלית איטורו בנאסד"ק. לאחר לא מעט מהמורות ועיכובים בדרך, השלימה איטורו את רישום מניותיה למסחר לפי שווי של 4.3 מיליארד דולר - סכום הגבוה בכ־10% מהתכנון המקורי של החברה.

היום (ד) בערב החלה המניה להיסחר, ובשעתה הראשונה נסחר בזינוק של כ-38%.

כשאף אחד לא דיבר על ביטקוין הם כבר סחרו בו. עכשיו הם בדרך להנפקת ענק
בן 37, מקושר, עם ידע טכנולוגי: הסוחר הממוצע שמייצר לבעלי איטורו שווי של מיליארדים

במסגרת ההנפקה, גייסה איטורו כ־620 מיליון דולר (713 מיליון בדילול מלא) משורה של גופים אמריקאים ובראשם בית ההשקעות בלקרוק, מנהל הנכסים הגדול בעולם. כמחצית מתמורת ההנפקה צפויה להיכנס לקופת החברה, כאשר היתרה צפויה לזרום לכיסיהם של מייסדיה - האחים יוני ורונן אסיא ושותפם דודו רינג, לצד שורה ארוכה של בעלי מניות ותיקים מהארץ ומחו"ל. אלו כוללים בין היתר את קבוצת BRM של האחים ניר ואלי ברקת וביניהם גם שלו, המשמש כדירקטור באיטורו.

איטורו הוקמה בשנת 2007. "בתחילת דרכם הם התעסקו בעיקר במסחר במט"ח באמצעות אפליקציה מאד ידידותית", נזכר שלו בימיה הראשונים של החברה. "בגלל המינוף הגבוה והקונוטציה השלילית שנלוותה לאתרים פיננסיים, קרנות הון סיכון לא רצו להשקיע באיטורו. לכן הם פנו לאנג'לים. אני הגעתי דרך האבא של יוני ורונן, דיויד אסיא (בעצמו יזם מצליח בתחומי הטכנולוגיה, א"ג). ישר התלהבתי משני היזמים ומשם התחיל המסע המשותף".

מי שעוד זיהה את הפוטנציאל הוא סנטו פוליטי, איש עסקים יהודי שנמנה עם מייסדי קרן ספארק קפיטל האמריקאית (Spark Capital), שהשקיעה בשלבים ראשונים בטוויטר. למעשה לפי שלו הם היו הגוף המוסדי הראשון והאחרון שהשקיע בחברה, שזכתה לתמיכה בעיקר ממשקיעים פרטיים וקרנות אסטרטגיות.

עם השנים פעילותה של איטורו התרחבה והיא התחילה להציע שירותי מסחר באפיקים נוספים כמו מניות, סחורות, חוזים עתידיים ואופציות. נקודת המפנה בהיסטוריה העסקית של איטורו הגיעה כשהחברה שילבה את הרעיון של רשתות חברתיות בפלטפורמת המסחר שלה, מה שבהמשך הפך לסימן ההיכר של החברה. למעשה, אטורו מאפשרת למשקיעה לעקוב אחרי השקעות של משתמשים אחרים, ואף לחקות אותם בצורה חלקית או מלאה.

כיום, כמעט שני עשורים אחרי הקמתה, יש לאיטורו כ־3.58 מיליון משתמשים משלמים (מ־75 מדינות), עלייה מ־3.5 מיליון בסוף 2024. את הרבעון הראשון של השנה צופה איטורו כי תסיים עם רווח נקי בטווח של 56־60 מיליון דולר, נתון נמוך יותר מ־64 מיליון דולר שהרוויחה ברבעון הראשון ב־2024. לדברי החברה, הדבר נבע מכך שהיא הגדילה את ההשקעות שלה בצמיחה, בתגובה לתנאים החיוביים בשוק, וזאת במטרה ליהנות מהעניין הגובר ולהאיץ את הגידול במספר המשתמשים.

אל מול הירידה ברווח, באיטורו מצביעים על ה־Net Contribution, נתון המשקף את ההכנסות מעמלות מסחר, אשר צפוי להמשיך לצמוח גם ברבעון הראשון ב־2025, שהיה תנודתי במיוחד בשווקים. הוא מוערך ב־214־217 מיליון דולר ־ גידול של כ־7% (אמצע הטווח) לעומת הרבעון המקביל. הצמיחה מוסברת בגידול בהיקפי המסחר של משקיעי ריטייל במניות, סחורות ומטבעות, וכן בגידול בהכנסות מריבית.

רוח גבית חזקה לעסקיה של איטורו מהווה גם הכניסה המוקדמת שלה לתחום המטבעות הדיגיטליים שהלך וצבר תאוצה עם השנים. בתחילת דרכה של איטורו, רק כ־2% מהלקוחות התעניינו ופעלו במטבעות קריפטו. המפנה הגדול הגיע ב־2017, עם הוספת מטבע האת'ריום לפלטפורמה וזינוק ערכו מכ־10 דולר ל־400 דולר בתוך חצי שנה בלבד. בעקבות זאת הוסיפה החברה מטבעות נוספים כמו ריפל, סטלר, ניאו ודאש, ובסוף 2017 כ־90% מלקוחותיה כבר סחרו במטבעות דיגיטליים.

המרוויחים הגדולים

מי שמכרו ממניותיהם בהנפקה הם צמד האחים המייסדים של איטורו, כאשר יוני אסיא מכר בכ־28.5 מיליון דולר ורונן אסיא ב־13 מיליון דולר. לאחר המכירה מחזיק יוני מניות בשווי כ־339 מיליון דולר, ורונן מניות בשווי של כ־115 מיליון דולר. המייסד הנוסף, דודו רינג, מכר מניות ב־9 מיליון דולר ולאחר ההנפקה יישאר עם החזקה בשווי 118 מיליון דולר. גם קרובי משפחה של המייסדים נהנו מההנפקה דיוויד אסיא, אביהם של יוני ורונן ומי שהיה מנכ"ל וממייסדי חברת מג'יק, ימכור מניות ב־3.3 מיליון דולר והחזקתו לאחר ההנפקה תרד ל־45.7 מיליון דולר; iAngels, פלטפורמת השקעות ההון־סיכון של מור אסיא (אשתו של יוני) ושותפתה שלי הוד מויאל תמכור מניות ב־2.3 מיליון דולר, ותחזיק אחרי ההנפקה במניות בשווי 33.1 מיליון דולר.

עוד מרוויחה הנפקת איטורו היא קבוצת BRM של האחים אלי וניר ברקת ושותפם יובל רכבי אשר נכנסו לחברה בשלב מוקדם מאוד. הקבוצה, שעד ההנפקה החזיקה בכ־9% מכרה על פי התשקיף מניות בתמורה לכ־22 מיליון דולר, עם זאת סכום זה עשוי להיות גבוה יותר שכן החברה הגדילה את היקף המניות שמכרה ביחס לתשקיף. לאחר ההנפקה תמשיך BRM להחזיק מניות בשווי של כ־320 מיליון דוולר.

מי שעוד הכניסו לכיסם סכומים משמעותיים בהנפקה הם קרן ההון סיכון האמריקאית Spark Capital שמכרה מניות ב־34 מיליון דולר. בנוסף, חברת ההשקעות Andalusian SPV שמכרה בכ־32 מיליון דולר וחברת CM Equities SP שמכרה בכ־16 מיליון דולר לפי תנאי התשקיף.

המהמורות שבדרך

איטורו ידעה לא מעט עליות ומורדות לאורך דרכה. מי שהחלה את פעילותה העסקית ערב המשבר הכלכלי של שנת 2008 נתקלה בשני העשורים שלאחר מכן בלא מעט אתגרים. אולי הגדול שבהם הוא הכישלון שלה להנפיק את מניותיה במהלך הגאות בשווקים של 2021.

באותה תקופה ניסתה איטורו להיכנס לנאסד"ק באמצעות מיזוג לחברת SPAC לפי שווי של 10.4 מיליארד דולר, גבוה משמעותית מזה שבו היא נכנסת עכשיו. בהמשך, עקב עיכובים בהשלמת המיזוג ושינויים בתנאי השוק, השווי הופחת ל־8.8 מיליארד דולר, ובסופו של דבר המיזוג שהתעכב בוטל. בסבב הגיוס הפרטי האחרון ב־2023, השווי של איטורו עמד על 3.5 מיליארד דולר.
המהמורות בדרך נמשכו גם לאחר כישלון ניסיון ההנפקה. כך בספטמבר 2024 נאלצה החברה לשלם 1.5 מיליון דולר לרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), כשזו האשימה אותה בפעילות כברוקר וסוכנות סליקה לא רשומים בתחום הקריפטו.

במקביל, התמודדה החברה עם תביעה שהגיש נגדה באוגוסט 2023 הרגולטור האוסטרלי, בטענה שלא סיננה מספיק את לקוחותיה וגרמה להפסדים לכ־20 אלף משקיעים מקומיים שסחרו בחוזי הפרשים - מכשיר פיננסי שנחשב למסוכן בעיני רגולטורים רבים בעולם.

כדי להתמודד עם הקשיים הרגולטוריים הללו הקימה איטורו מחלקה של ניהול סיכונים שפועלת תחת חדוה בר, מי שכיהנה בעבר הלא רחוק כמפקחת על הבנקים בבנק ישראל. המינוי נועד לצמצם את החיכוך של החברה מול הרשויות הרגולטוריות במדינות השונות בהן היא פועלת, מתוך הבנה שזה אחד מהאתגרים המשמעותיים ביותר עמם היא עשויה להתמודד.

עוד כתבות

סעודיה הופכת למעצמת ה–AI הגדולה במזרח התיכון / איור: Shutterstock

כך הפכה סעודיה למעצמת ה־AI הגדולה במזרח התיכון

בזה אחר זה הודיעו בכירי עמק הסיליקון שביקרו בריאד על הסכמים במיליארדי דולרים עם סעודיה ● בין היתר, מנכ"ל אנבידיה חתם על הסכם להקמת חוות שרתים בממלכה ואמזון הודיעה על השקעה בהקמת "אזור AI" ● מומחים מעריכים: "השקעות הענק יהפכו את סעודיה למובילה בתחום הבינה המלאכותית" ● האם המעמד של ישראל ייפגע?

רון אילון / צילום: איל יצהר

מנאשם לעד תביעה: סיבוב הפרסה של הפרקליטות בתיק רון אילון

החלטת הפרקליטות התקבלה 8 שנים אחרי פתיחת החקירה בפרשת בזק־yes ו־4 שנים לאחר הגשת כתב האישום נגד רון אילון ● כך הפך באופן רשמי מנכ"ל yes לשעבר מנאשם בפרשת בזק־yes לעד תביעה נגד שאול אלוביץ' בתיק 4000 ● התפנית נולדה כתוצאה מהצטברות של ראיות שחשפה ההגנה

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

לאחר העתירה לבג"ץ: היכונו לעלייה נוספת במדד תשומות הבנייה

דניה סיבוס עתרה לבג"ץ, שיורה ללמ"ס לעדכן את מדד תשומות הבנייה לנוכח הזינוק בעלויות שסופגים הקבלנים בעקבות המלחמה ● בתגובה הודיעה הלמ"ס כי היא צפויה להשלים את עדכון המדד לקראת סוף השנה

זירת תקיפת חיל האוויר הישראלי על בית החולים האירופי בחאן יונס / צילום: ap, Mariam Dagga

דיווחים בעזה: צה"ל תוקף באזור בית החולים האירופי בח'אן יונס

יממה לאחר ניסיון החיסול של מוחמד סינוואר, דיווחים על תקיפות צה"ל באותו האזור ● גורם ביטחוני על השיחות בדוחא: יש אפשרות לשחרר את מרבית החטופים ● טראמפ נפגש עם נשיא סוריה אחמד א-שרע והאיץ בו להצטרף להסכמי אברהם ● ירי שלישי בתוך יממה: יורט טיל אחד מתימן ● גורם ביטחוני מאשר: חיסלנו פעיל חיזבאללה בלבנון ● 58 חטופים - 586 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ביל אקמן / צילום: ap, Richard Drew

מניית הבורסה בשיא: בכמה התעשר המיליארדר ביל אקמן?

מניית הבורסה לני"ע זינקה ב-120% מתחילת השנה והמיליארדר ביל אקמן, שבינואר 2024 שרכש כ־5% ממניותיה מורווח "על הנייר" מעל 160 מיליון שקל ● וגם, תשלומי מס גבוהים מהצפוי שחקו את הרווח הנקי של הבנק הבינלאומי ואת התשואה להון שלו

ירושלים. הובילה במכירת דירות ברבעון הראשון של השנה / צילום: עמותת הר חוצבים

הרוכשים מתרחקים מהדירות החדשות, ואיזו עיר מובילה בעסקאות?

מנתוני הלמ"ס עולה כי ירושלים היא העיר שהובילה במכירת דירות ברבעון הראשון של השנה ● בסך-הכול שוק הנדל"ן מצוי בירידה, ומספר הדירות שנרכשו ברבעון הראשון מהווה ירידה של 9% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● ברוב הערים הגדולות נרשמו ירידות במספר העסקאות, במיוחד בדירות חדשות

אורן קובי / צילום: כדיה לוי

דירת היוקרה והקשר ליזם הנדל"ן מאשדוד: אורן קובי שוב מסתבך

איש הנדל"ן, שמתנהל נגדו משפט על מרמה רחבת-היקף, נתבע לפנות דירת יוקרה בפארק בבלי, השייכת לחברה שבבעלות איש העסקים צחי אבו ● קובי עצור כעת בפרשייה חדשה שנחשפה בגלובס ● לפי התביעה הדירה הושכרה לג'ון קנדלר, מקורבו של קובי, שהעביר את ההחזקה בה

מגשר רכבי ליסינג בתל אביב / צילום: עינת לברון

המאבק הסמוי בין יבואניות הרכב הגדולות לחברות הליסינג

על רקע משבר מעמיק בשוק הרכב הישראלי, הכולל גידול חד בתחרות וירידה בהיקף המכירות, היבואנים פועלים להרחיב את פעילות הליסינג שבבעלותם ● במקביל, בשבועות האחרונים בוטלו ללא הסבר שתי תוכניות הנפקה של חברות ליסינג, שאחת מהן חודשה בסוף השבוע האחרון

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

מנכ"ל אנבידיה הצטרף לטראמפ וחתם על עסקת ענק עם סעודיה

יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, התחייב לרכוש מענקית הבינה המלאכותית כ-200 אלף שבבים גרפיים ● באמצעות עסקת הענק מבטיח לממלכה את אספקת השבבים החדשים ביותר

בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

טראמפ הוציא את הנאסד"ק מ"שוק דובי", והמשקיעים תוהים כיצד לפעול כעת

מדד הנאסד"ק השלים עלייה של יותר מ־20% מהשפל האחרון, אבל האם זה אומר שכדאי להשקיע בו כעת? ● מדוע לא צריך לנסות "לתפוס" בדיוק את השפל, ומה קרה למי שמכר דווקא כשהשוק הוגדר כ"דובי" ● מומחי שוק מנסים להעריך אם כעת זה הזמן לחזור ולחפש הזדמנויות

קביעת גובה החזר המשכנתא: 3 נקודות שכדאי לבדוק לפני

ההחזר החודשי במשכנתא הוא החלטה קריטית - לא כל מה שהבנק מאשר נכון לכם ● לפני שמחליטים, כדאי לבדוק שלוש נקודות: עוגן השכירות, החיסכון החודשי וחלק ההוצאות הקבועות מההכנסה ● כך תגיעו להחזר שמתאים לכם, גם בטווח הארוך ● המחשבון

מקרון. השנים האחרונות גבו מחיר כלכלי כבד / צילום: ap, Vitalii Nosach

החובות נערמים וצרפת שוקלת לקיים משאל עם על התקציב הקרוב

הגירעון התקציבי עולה וההוצאות מתנפחות ● הנשיא מקרון משותק פוליטית וייאלץ לפנות לעם כדי לבצע רפורמות כלכליות־חברתיות ● משאל עם בנושאי פנים לא נערך בצרפת מזה 25 שנה

הפצצת שדה התעופה של צנעא על ידי חיל האוויר / צילום: Associated Press, Osamah Abdulrahman

הירי מתימן לא נפסק: האם הפגיעה הכלכלית בחות'ים בכלל יעילה?

על אף התקיפות המשמעותיות נגד הנכסים בתימן, החות'ים לא נואשים להפסקת אש והשיגורים לא פוסקים ● המבחן האמיתי לשאלה האם המלחמה הכלכלית נגדם היא יעילה, טמון במעבר באב אל-מנדב - אם חברות התובלה הימית יחזרו לנוע דרך נתיבי השיט שחסמו החות'ים, זה יהיה סימן שהמערכה הצבאית נגדם אולי עובדת

ענת כהן דייג, מנכ''לית קומפיוג'ן / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית הישראלית הוותיקה של חברת פיתוח התרופות פורשת

ד"ר ענת כהן דייג פורשת מניהולה של קומפיוג'ן לאחר 15 שנה בתפקיד ● תהפוך ליו"רית פעילה בחברה, אשר נסחרת בשווי של כ־400 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות; מניית הבורסה זינקה בכ-11%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.35% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● מה לעשות כשאיגרות החוב המדורגות תנודתיות יותר מהאג"ח בתשואה גבוהה? ● האינפלציה בארה"ב פחות גבוהה מהתחזיות, אבל עדיין עיקשת ● S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית בשנת 2025 ● וגם: הבנק שאופטימי לגבי כלכלת ארה"ב ושוק המניות האמריקאי

לוח הטיסות בניוארק צבוע באדום / צילום: Reuters, David 'Dee' Delgado

ביטולים חריגים משבשים את אחד משדות התעופה החשובים בעולם

בשבועיים האחרונים נרשמו עיכובים וביטולים בנמל התעופה ניוארק בניו ג'רזי, כשביום אחד בוטלו כ־200 טיסות ● שורת תקלות תשתית אף הובילו להשבתתו לזמן מה, והעומס מקשה על ניהולו

יורם נווה מנכ''ל כלל, רונן אגסי מנכ''ל מגדל, אייל בן סימון מנכ''ל הפניקס / צילום: נטלי פורטי, צילומים: כדיה לוי, ניקולה וסטהפל, ענבל מרמרי

הפניקס, כלל ביטוח ומגדל רוצות להתחרות בבנקים על פיקדונות לציבור

הרפורמה ששואפת לפתוח את שוק הפיקדונות לתחרות מחוץ לבנקים תעלה השבוע לשימוע במשרד האוצר ● חברות הביטוח כבר נענות לאתגר ומתחילות להתחמם על הקווים, אך הדרך לשם עוד ארוכה ויקרה ● בינתיים, גורמים בענף מזהירים: בלי הקלות - אף אחד לא ייכנס

שוק המשכנתאות לדירות / אילוסטרציה: Shutterstock, Yuri Dondish

נתוני המשכנתאות מגלים: מבצעי המימון של יזמי הנדל"ן נמשכים

בסך הכול נלקחו בחודש אפריל 2025 משכנתאות בהיקף של 8.05 מיליארד שקל ● מהנתונים הללו ניתן לראות, כי המשכנתאות הנדחות מוסיפות להוות חלק משמעותי מסך המשכנתאות וזאת משום שמבצעי המימון של יזמי הנדל"ן נמשכים

מימין: מייסדי פרפלקסטי - אראווינד סרינווס, ג'וני הו ודניס יארץ / צילום: ap, Noah Berger

מנוע החיפוש החדש שמאיים על גוגל ומושך את ג'ף בזוס ואנבידיה

חברת פרפלקסטי מציעה אלטרנטיבה חדשנית לחיפוש מידע ברשת - תשובות ישירות במקום רשימת קישורים - ומושכת השקעות של מאות מיליוני דולרים מענקיות טכנולוגיה לצד חלוצי AI ● בגוגל מביעים דאגה, אך עדיין שומרים על שליטה כמעט מוחלטת בשוק החיפוש ברשת

ארקדי וולוז׳

בהשקעה של חצי מיליארד שקל: החברה שתקים את מחשב העל הלאומי

נביוס, חברת מחשוב הענן של בכירי יאנדקס לשעבר, בהם המייסד ארקדי וולוז', נבחרה על ידי רשות החדשנות להקים את מחשב העל הישראלי בתקציב כולל של חצי מיליארד שקל