יוני אסיא, מייסד ומנכ''ל איטורו / צילום: יח''צ eToro
"מסע של 20 שנה הגיע היום לשיאו", כך הגדיר משקיע שוק ההון הוותיק אדי שלו את השלמת ההנפקה של פלטפורמת המסחר הישראלית איטורו בנאסד"ק. לאחר לא מעט מהמורות ועיכובים בדרך, השלימה איטורו את רישום מניותיה למסחר לפי שווי של 4.3 מיליארד דולר - סכום הגבוה בכ־10% מהתכנון המקורי של החברה.
היום (ד) בערב החלה המניה להיסחר, ובשעתה הראשונה נסחר בזינוק של כ-38%.
● כשאף אחד לא דיבר על ביטקוין הם כבר סחרו בו. עכשיו הם בדרך להנפקת ענק
● בן 37, מקושר, עם ידע טכנולוגי: הסוחר הממוצע שמייצר לבעלי איטורו שווי של מיליארדים
במסגרת ההנפקה, גייסה איטורו כ־620 מיליון דולר (713 מיליון בדילול מלא) משורה של גופים אמריקאים ובראשם בית ההשקעות בלקרוק, מנהל הנכסים הגדול בעולם. כמחצית מתמורת ההנפקה צפויה להיכנס לקופת החברה, כאשר היתרה צפויה לזרום לכיסיהם של מייסדיה - האחים יוני ורונן אסיא ושותפם דודו רינג, לצד שורה ארוכה של בעלי מניות ותיקים מהארץ ומחו"ל. אלו כוללים בין היתר את קבוצת BRM של האחים ניר ואלי ברקת וביניהם גם שלו, המשמש כדירקטור באיטורו.
איטורו הוקמה בשנת 2007. "בתחילת דרכם הם התעסקו בעיקר במסחר במט"ח באמצעות אפליקציה מאד ידידותית", נזכר שלו בימיה הראשונים של החברה. "בגלל המינוף הגבוה והקונוטציה השלילית שנלוותה לאתרים פיננסיים, קרנות הון סיכון לא רצו להשקיע באיטורו. לכן הם פנו לאנג'לים. אני הגעתי דרך האבא של יוני ורונן, דיויד אסיא (בעצמו יזם מצליח בתחומי הטכנולוגיה, א"ג). ישר התלהבתי משני היזמים ומשם התחיל המסע המשותף".

מי שעוד זיהה את הפוטנציאל הוא סנטו פוליטי, איש עסקים יהודי שנמנה עם מייסדי קרן ספארק קפיטל האמריקאית (Spark Capital), שהשקיעה בשלבים ראשונים בטוויטר. למעשה לפי שלו הם היו הגוף המוסדי הראשון והאחרון שהשקיע בחברה, שזכתה לתמיכה בעיקר ממשקיעים פרטיים וקרנות אסטרטגיות.
עם השנים פעילותה של איטורו התרחבה והיא התחילה להציע שירותי מסחר באפיקים נוספים כמו מניות, סחורות, חוזים עתידיים ואופציות. נקודת המפנה בהיסטוריה העסקית של איטורו הגיעה כשהחברה שילבה את הרעיון של רשתות חברתיות בפלטפורמת המסחר שלה, מה שבהמשך הפך לסימן ההיכר של החברה. למעשה, אטורו מאפשרת למשקיעה לעקוב אחרי השקעות של משתמשים אחרים, ואף לחקות אותם בצורה חלקית או מלאה.
כיום, כמעט שני עשורים אחרי הקמתה, יש לאיטורו כ־3.58 מיליון משתמשים משלמים (מ־75 מדינות), עלייה מ־3.5 מיליון בסוף 2024. את הרבעון הראשון של השנה צופה איטורו כי תסיים עם רווח נקי בטווח של 56־60 מיליון דולר, נתון נמוך יותר מ־64 מיליון דולר שהרוויחה ברבעון הראשון ב־2024. לדברי החברה, הדבר נבע מכך שהיא הגדילה את ההשקעות שלה בצמיחה, בתגובה לתנאים החיוביים בשוק, וזאת במטרה ליהנות מהעניין הגובר ולהאיץ את הגידול במספר המשתמשים.
אל מול הירידה ברווח, באיטורו מצביעים על ה־Net Contribution, נתון המשקף את ההכנסות מעמלות מסחר, אשר צפוי להמשיך לצמוח גם ברבעון הראשון ב־2025, שהיה תנודתי במיוחד בשווקים. הוא מוערך ב־214־217 מיליון דולר ־ גידול של כ־7% (אמצע הטווח) לעומת הרבעון המקביל. הצמיחה מוסברת בגידול בהיקפי המסחר של משקיעי ריטייל במניות, סחורות ומטבעות, וכן בגידול בהכנסות מריבית.
רוח גבית חזקה לעסקיה של איטורו מהווה גם הכניסה המוקדמת שלה לתחום המטבעות הדיגיטליים שהלך וצבר תאוצה עם השנים. בתחילת דרכה של איטורו, רק כ־2% מהלקוחות התעניינו ופעלו במטבעות קריפטו. המפנה הגדול הגיע ב־2017, עם הוספת מטבע האת'ריום לפלטפורמה וזינוק ערכו מכ־10 דולר ל־400 דולר בתוך חצי שנה בלבד. בעקבות זאת הוסיפה החברה מטבעות נוספים כמו ריפל, סטלר, ניאו ודאש, ובסוף 2017 כ־90% מלקוחותיה כבר סחרו במטבעות דיגיטליים.
המרוויחים הגדולים
מי שמכרו ממניותיהם בהנפקה הם צמד האחים המייסדים של איטורו, כאשר יוני אסיא מכר בכ־28.5 מיליון דולר ורונן אסיא ב־13 מיליון דולר. לאחר המכירה מחזיק יוני מניות בשווי כ־339 מיליון דולר, ורונן מניות בשווי של כ־115 מיליון דולר. המייסד הנוסף, דודו רינג, מכר מניות ב־9 מיליון דולר ולאחר ההנפקה יישאר עם החזקה בשווי 118 מיליון דולר. גם קרובי משפחה של המייסדים נהנו מההנפקה דיוויד אסיא, אביהם של יוני ורונן ומי שהיה מנכ"ל וממייסדי חברת מג'יק, ימכור מניות ב־3.3 מיליון דולר והחזקתו לאחר ההנפקה תרד ל־45.7 מיליון דולר; iAngels, פלטפורמת השקעות ההון־סיכון של מור אסיא (אשתו של יוני) ושותפתה שלי הוד מויאל תמכור מניות ב־2.3 מיליון דולר, ותחזיק אחרי ההנפקה במניות בשווי 33.1 מיליון דולר.
עוד מרוויחה הנפקת איטורו היא קבוצת BRM של האחים אלי וניר ברקת ושותפם יובל רכבי אשר נכנסו לחברה בשלב מוקדם מאוד. הקבוצה, שעד ההנפקה החזיקה בכ־9% מכרה על פי התשקיף מניות בתמורה לכ־22 מיליון דולר, עם זאת סכום זה עשוי להיות גבוה יותר שכן החברה הגדילה את היקף המניות שמכרה ביחס לתשקיף. לאחר ההנפקה תמשיך BRM להחזיק מניות בשווי של כ־320 מיליון דוולר.
מי שעוד הכניסו לכיסם סכומים משמעותיים בהנפקה הם קרן ההון סיכון האמריקאית Spark Capital שמכרה מניות ב־34 מיליון דולר. בנוסף, חברת ההשקעות Andalusian SPV שמכרה בכ־32 מיליון דולר וחברת CM Equities SP שמכרה בכ־16 מיליון דולר לפי תנאי התשקיף.
המהמורות שבדרך
איטורו ידעה לא מעט עליות ומורדות לאורך דרכה. מי שהחלה את פעילותה העסקית ערב המשבר הכלכלי של שנת 2008 נתקלה בשני העשורים שלאחר מכן בלא מעט אתגרים. אולי הגדול שבהם הוא הכישלון שלה להנפיק את מניותיה במהלך הגאות בשווקים של 2021.
באותה תקופה ניסתה איטורו להיכנס לנאסד"ק באמצעות מיזוג לחברת SPAC לפי שווי של 10.4 מיליארד דולר, גבוה משמעותית מזה שבו היא נכנסת עכשיו. בהמשך, עקב עיכובים בהשלמת המיזוג ושינויים בתנאי השוק, השווי הופחת ל־8.8 מיליארד דולר, ובסופו של דבר המיזוג שהתעכב בוטל. בסבב הגיוס הפרטי האחרון ב־2023, השווי של איטורו עמד על 3.5 מיליארד דולר.
המהמורות בדרך נמשכו גם לאחר כישלון ניסיון ההנפקה. כך בספטמבר 2024 נאלצה החברה לשלם 1.5 מיליון דולר לרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), כשזו האשימה אותה בפעילות כברוקר וסוכנות סליקה לא רשומים בתחום הקריפטו.
במקביל, התמודדה החברה עם תביעה שהגיש נגדה באוגוסט 2023 הרגולטור האוסטרלי, בטענה שלא סיננה מספיק את לקוחותיה וגרמה להפסדים לכ־20 אלף משקיעים מקומיים שסחרו בחוזי הפרשים - מכשיר פיננסי שנחשב למסוכן בעיני רגולטורים רבים בעולם.
כדי להתמודד עם הקשיים הרגולטוריים הללו הקימה איטורו מחלקה של ניהול סיכונים שפועלת תחת חדוה בר, מי שכיהנה בעבר הלא רחוק כמפקחת על הבנקים בבנק ישראל. המינוי נועד לצמצם את החיכוך של החברה מול הרשויות הרגולטוריות במדינות השונות בהן היא פועלת, מתוך הבנה שזה אחד מהאתגרים המשמעותיים ביותר עמם היא עשויה להתמודד.