נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ואמיר קטאר קטאר שייח' תמים בן חמד אאל ת'אני חתמו על הסכם לפיו קטאר תרכוש 160 מטוסים מהיצרנית האמריקנית בואינג עבור חברת התעופה Qatar Airways ● מדובר בצינור חמצן עבור בואינג, שספגה ירידה חדה בהזמנות ובמסירות
מפעל בואינג / צילום: Shutterstock, VDB Photos
קטאר חתמה היום (ד') על הסכם לרכישת 160 מטוסים מהיצרנית האמריקנית בואינג עבור חברת התעופה Qatar Airways. ההסכם נחתם על ידי נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ואמיר קטאר שייח' תמים בן חמד אאל ת'אני במהלך ביקורו של טראמפ בנסיכות.
● בסכום של 600 מיליארד דולר: טראמפ ובן סלמאן חתמו על שורת שיתופי פעולה אסטרטגיים
● פרשנות | הירי מתימן לא נפסק: האם הפגיעה הכלכלית בחות'ים בכלל יעילה?
טראמפ אמר כי שווי העסקה הוא 200 מיליארד דולר וכולל 160 מטוסים. "מדובר ביותר מ-200 מיליארד דולר, אבל 160 מתוכם הם עבור המטוסים - זה מדהים", אמר טראמפ. "זהו שיא, קלי, אז ברכות לבואינג", הוסיף ופנה בדבריו למנכ"ל בואינג, קלי אורטברג, שנכח בחדר.
בואינג בהחלט זקוקה לדחיפה: ההזמנות לחברה נעצרו כמעט לחלוטין בשנה שעברה, לאחר שדלת התנתקה ממטוס 737 מקס של אלסקה איירליינס בתחילת 2024, מה שהותיר בו חור פעור. למרות התאוששות מסוימת בהזמנות לקראת סוף 2024, סך ההזמנות הגולמיות של בואינג בשנה שעברה עמד על 569 בלבד - ירידה מדהימה של 60% לעומת 2023.
גם שביתה גדולה במהלך הסתיו לא סייעה לבואינג. כ-33,000 עובדי ייצור שבתו בספטמבר, ובואינג חידשה את הייצור רק בתחילת דצמבר. הדבר גרם לירידה במספר המסירות של החברה ל-348 מטוסים בלבד בשנה שעברה - ירידה של 34% לעומת 2023.
מכסי המגן איימו על החברה
מכסי המגן של טראמפ היוו מכה נוספת לחברה שכבר הייתה במשבר. בואינג היא היצואנית הגדולה ביותר של ארצות הברית, ומכסים עלולים להעלות את מחירי המטוסים במיליוני דולרים, במיוחד אם מדינות זרות יעמדו באיומיהן ויטילו מכסים משלהן. מכסי "יום השחרור" של טראמפ עשויים גם להעלות את עלויות הייצור, שכן בואינג רוכשת רכיבים וספקים מחו"ל.
ממשל טראמפ נראה כמנסה להשיג התחייבויות להזמנות מבואינג כחלק מאסטרטגיית המיקוח שלו בתחום הסחר. בשבוע שעבר אמר שר המסחר האמריקני, הווארד לוטניק, כי במסגרת הסכם רחב יותר על מדיניות סחר, חברת תעופה בריטית הסכימה לרכוש מטוסי בואינג בשווי 10 מיליארד דולר. בהמשך דיווחה רויטרס כי מדובר בקבוצת IAG, שעתידה להזמין כ-30 מטוסי 787 רחבי גוף.
הסכמים נוספים נחתמו בקטאר: שר ההגנה פיט הגסת' חתם גם הוא על הסכמים ביטחוניים, כולל הצהרת כוונות לשיתוף פעולה ביטחוני בין קטאר לארצות הברית. הגסת' חתם גם על מכתבי הצעה וקבלה עבור מטוסי MQ-9B.