הכותב הוא יזם ובעל חברות בתחום האנרגיה הירוקה וחובב טבע. במדור "תרבות חיות" הוא כותב על התנהגותם של בעלי החיים
הבעיה החות'ית הפכה בימים האחרונים מכאב ראש למערכת הביטחון לבעיה של ממש. הטיל התימני שייצר מכתש בשטח נמל התעופה של ישראל העניק הישג תודעתי משמעותי לארגון הטרור, שהיה מושא ללעג בעיני רבים בתחילת המלחמה. ישראל, בתגובה, בוחרת ללכת על הראש הכלכלי של החות'ים.
● בצל הפסקת האש של טראמפ והחות'ים: מצרים פתחה במבצע הנחות בתעלת סואץ
● מטוסי בואינג וכטב"מים: העסקאות שחתמו טראמפ ואמיר קטאר
חיל האוויר השמיד כליל את מסוף הנפט והגז בנמל חודיידה - אותו מסוף של סחורה איראנית שגלגלה לכיסם של החות'ים מיליארדי דולרים בכל שנה - ובהמשך גם פגע בתחנות כוח, במפעלי מלט ואפילו בשדה התעופה בצנעא. כתוצאה מכך, הנמלים החות'ים עובדים בתפוקה נמוכה, בערך בהיקף של 25%, מה שפוגע ביכולת ההשתכרות של הארגון.
על אף התקיפות המשמעותיות נגד הנכסים בתימן, החות'ים לא נואשים להפסקת אש והשיגורים לא פוסקים. למעשה, ההפך הוא הנכון - הירי לעבר ישראל מתימן רק גובר למספר פעמים ביום. האם המלחמה הכלכלית נגד ארגון הטרור בכלל יעילה?
המבחן האמיתי - באב אל מנדב
כמו תמיד, אין כאן תשובה חד־משמעית. מצד אחד, תקיפת הנכסים הכלכליים של החות'ים פוגעת ביכולת שלהם לנהל את הטריטוריה בשליטתם. החות'ים, שהפכו לראשונה לכוח כלכלי מקומי ב־2016 כאשר השתלטו על מצבור הזהב והכסף של הבנק המרכזי בתימן, מבקשים למצב את עצמם כתחלופה לממשלה. לשם כך, הם זקוקים להכנסה קבועה לרווחת התושבים וגם כדי לממן את הפעילים שלהם. לפיכך, פגיעה כלכלית משמעותית מונעת מהם את יכולת הניהול והשליטה. מן הצד השני, מעורבת כאן אידיאולוגיה דתית המבקשת להזדהות, לדבריהם, עם הפלסטינים, כך שהתושבים מוכנים (לפחות כלפי חוץ) להקריב את רווחתם לשם כך.
המבחן האמיתי לשאלה האם המלחמה הכלכלית היא יעילה טמון במעבר באב אל-מנדב. אם בחודשים הקרובים, חברות לוגיסטיקה גדולות יחזרו לשוט דרך נתיבי השיט החשובים - אותם חסם כוח פיראטי חמוש מטעם החות'ים - לאחר הסכם הפסקת האש בין ארה"ב לחות'ים, זה יהיה סימן שאולי המכה הצבאית כן עובדת.
לישראל נותרו עוד מטרות כלכליות בארסנל שלה, בהן חלקים נוספים בנמל חודיידה, א־סאליף וראס עיסא. מדובר במקורות הכנסה עיקריים שבידי החות'ים. בנוסף, השמדת מפעלי המלט המקומיים בתקיפות האחרונות מונעת מהם לשפץ את שנהרס ועוצרת את זרם ההברחות של נשק וסחורה. השמדה מוחלטת של אותם נמלים תעמיד את הטריטוריה החות'ית במצור שעשוי לעצור היכולת של הארגון להתפרנס וגם את הברחות חלקי הטילים. אולם, אם המצב יישאר זהה והתקיפות נגד ישראל מתימן לא יפסקו, ייתכן שישראל תצטרך למצוא את הדרך להזהיר את מי שבאמת אחראי למצב - איראן.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.