יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר
הנפקת איטורו שהושלמה אתמול, הקפיצה את מחיר המניה של החברה בכ-29% ביום המסחר הראשון שלה, והגדילה את הונם של בעלי המניות בחברת הפינטק הישראלית. שלושת מייסדי החברה, האחים יוני אסיא (מנכ"ל), רונן אסיא ודודו רינג, מחזיקים כיום במניות ששווין המצרפי מגיע ל-785 מיליון דולר, לאחר שהמניה שהונפקה במחיר 52 דולר זינקה ל-67 דולר ביום המסחר הראשון.
● נייס העלתה את תחזית הרווח הנקי שלה, וקופצת בת"א ובוול סטריט
● עולם הפוך: היכן יותר כדאי להשקיע כיום - בשוק המניות או באג"ח ממשלתיות?
הביקושים הגבוהים להנפקה ולהצעת המכר הובילו להגדלת היקף המניות שהוצעו, ולמחיר הנפקה גבוה מהטווח המבוקש המקורי. בסופו של דבר, החברה הנפיקה קרוב ל-6 מיליון מניות חדשות בהיקף של כ-310 מיליון דולר, ובעלי מניות קיימים מכרו מניות בהיקף זהה.
אסיא: "עשינו בחוכמה כשהחלטנו להישאר חברה פרטית עד עכשיו"
בשיחת זום עם עיתונאים לאחר ההנפקה והזינוק ביום המסחר הראשון סיפר יוני אסיא כי "אנחנו מאוד מתרגשים. איטורו עוזרת לאנשים להצליח בשוק ההון, ועכשיו אנחנו רגע לפני הצלצול בפעמון בנאסד"ק. עברנו תהליך מדהים ומטורף של הנפקה בארה"ב, ולמי שאוהב את שוק ההון כמוני זה עזר להבין את גודל השוק. פגשנו מעל 180 משקיעים".
אסיא ציין שאיטורו היא חברת הפינטק הראשונה שמנפיקה מאז 2021 (שהייתה שנת שיא בטכנולוגיה), וחברת טכנולוגיה ראשונה שמנפיקה מאז סיפור המכסים בארה"ב. "אנחנו פותחים את שוק ההנפקות של 2025 לכל השאר", הוסיף אסיא.
איטורו ניסתה להפוך לציבורית עוד ב-2021 במיזוג לחברת SPAC, בשווי גבוה מזה שהושג השבוע - 10.4 מיליארד דולר, שווי שהופחת בהמשך אך העסקה לא הושלמה ובוטלה ב-2022. בדיעבד, הוא מרוצה: "עשינו בחוכמה כשהחלטנו להישאר חברה פרטית. אחד הדברים המרכזיים שלמדנו ב-2022 זה שלהיסחר על בסיס מכפיל הכנסות זה לא דבר בר-קיימא כשהשוק יורד. למדנו הרבה מאוד מהשוק, ושינינו את האסטרטגיה לצמיחה רווחית. השקענו הרבה מאוד והגענו לכך שבשנה שעברה ה-EBITDA שלנו גדל ב-60%, ואנחנו מרוויחים באופן קונסיסטנטי. היום אנחנו במקום הרבה יותר טוב להיות חברה ציבורית שתמשיך לצמוח".
אסיא התייחס לשוק האמריקאי ואמר כי החברה החלה את הפעילות באירופה, ושם עדיין רוב הלקוחות שלה. "התרחבנו משמעותית לאסיה ואוסטרליה ויש לנו ביזנס משמעותי באמירויות. בארה"ב, התחלנו עם קריפטו והיום יש לנו גם מניות ואופציות, ואנחנו נשיק שם את כל המוצרים שאפשר להשיק. אנחנו מאמינים ביכולת שלנו להתחרות בשוק האמריקאי, ואם עד עכשיו נזהרנו ממנו, האווירה בשוק משתנה ואנחנו רוצים לוודא שנגדיל את העסק שם". הוא הוסיף שאיטורו מסתכלת כל פעם איפה להשקיע את הדולר הבא (מבחינת אזורי פעילות גיאוגרפיים) והוא מאמין שבעתיד היא תשיק מוצרים גם בישראל.
בטווח הארוך, אסיא מאמין שהעברת ההון הבין-דורית תוביל לכך שדור ה-Y יקבל 84 טריליון דולר בארה"ב, וזהו הדור שתמיד ירצה לנהל את הכסף שלו בצורה פשוטה ושקופה כפי שלדבריו איטורו מציעה, ולכן, "אני מאמין חד-משמעית בצמיחה שלנו לטווח הארוך".
אסיא התייחס גם לתנודתיות בשווקים שמשפיעה על תוצאת החברה, ולדבריו, חלק גדול מההכנה להנפקה היה גיוון ההכנסות של החברה לערוצי הכנסות נוספים. לדבריו, החברה יודעת לנצל את התנודתיות ולהרחיב את הפעילות שלה כשהשוק עולה. ספציפית על התנודתיות בשוק הקריפטו, הוא ציין שהתנודתיות בו גבוהה ומשפיעה מהר על ההכנסות של איטורו ולכן גם הרווח. "בכל פעם שהביטקוין בשיא, שאר המטבעות עולים אחריו. כשזה קורה, רואים גידול מהיר בהכנסות של אותו חודש, ואנחנו יודעים לנצל את זה", אמר אסיא.
"איטורו הייתה משחקני הקריפטו הראשונים בעולם: התחלנו לקנות ביטקוין לקופה של איטורו כשהוא היה ב-5 דולר", הוא מספר. "אנחנו בתוך התעשייה הזו הרבה זמן, מתחרים ישירות בקוינבייס ובאחרים ונותנים מוצר יותר טוב. אני מאמין שזה שוק הון חדש שלא שונה מאוד משוק ההון - יש בו סיכונים ובעיות של חוסר רגולציה אבל זה שוק גלובלי עם סוחרים מכל העולם והוא ימשיך ויגדל". לדבריו, יש היום תהליך מעניין שבו המשקיעים הגדולים ביותר בעולם עובדים על איך לייצר נכסים דיגיטליים.
לסיכום, רגע אחרי שהחברה שהקים ומנהל הונפקה בהצלחה, סיפר אסיא כי "בהתחלה, אמרו לי שאי אפשר להקים בית השקעות גלובלי מישראל. גם כשאבא שלי גייס בזמנו למג'יק (דיוויד אסיא הוא ממקימי מג'יק, שח"ו) אמרו לו שאי אפשר להקים חברת תוכנה בישראל, כי ישראל מוכרת רק נשק ותפוזים. בשנים הראשונות שאלו אותנו: 'אתם בית השקעות? פיננסים? טכנולוגיה?', זה לפני שהשם פינטק הומצא". הוא הוסיף שלאורך השנים המטרה של איטורו הייתה שהלקוחות ילמדו על שוק ההון ויהיו משקיעים טובים, תוך שימוש בטכנולוגיות המתקדמות ביותר: "הטכנולוגיה השתנתה מדסקטופ לווב ואז למובייל ואנחנו ממוקדים מאוד באסטרטגיה של AI", אמר אסיא.
המרוויחים הבולטים
בין המרוויחים הבולטים מההנפקה היא קרן ההשקעות BRM, של האחים אלי וניר ברקת (שר הכלכלה) ויובל רכבי. הקרן מכרה מניות איטורו תמורת 26 מיליון דולר, ונותרה עם מניות ששווין כיום, אחרי הזינוק בתחילת המסחר, עומד על 407 מיליון דולר. הקרנות הזרות Spark Capital, Andalusian ו-CM מכרו כל אחת מניות בהיקף 18.9-41.6 מיליון דולר, והחזקותיהן כעת הן בשווי של 296-650 מיליון דולר (ספארק היא בעלת המניות הגדולה באיטורו, עם 13.9% מזכויות ההצבעה).
נזכיר כי איטורו, שהוקמה כאמור על-ידי האחים יוני (המנכ"ל) ורונן אסיא ודודו רינג בשנת 2007, פיתחה פלטפורמת מסחר למשקיעים במגוון נכסים - ממניות ומדדים ועד סחורות ומטבעות קריפטו. החברה הגישה תשקיף גלוי לקראת הנפקה בסוף מרץ, אך הכרזת המכסים של טראמפ ("יום השחרור") הובילה לתנודתיות עזה וירידות בשוק, שהכבידו על שוק ההנפקות והובילו את החברה לדחיית המהלך. לאחרונה, בעקבות הקפאת רוב המכסים, איטורו התניעה מחדש את התהליך והגישה תשקיף מעודכן מוקדם יותר החודש. התקווה הייתה שהמצב בשווקים יהיה יציב מספיק והחברה תוכל הפעם להפוך לחברה ציבורית לאחר עיכובים בעבר.
הרווחים של מייסדי החברה
כעת, לאחר שהונפקה, המנכ"ל יוני אסיא מכר מניות תמורת 34.1 מיליון דולר, והחזקתו כיום עומדת על שווי של 467 מיליון דולר. אחיו רונן, מכר מניות ב-15.8 מיליון דולר ומחזיק מניות ששוויין הנוכחי הוא 157 מיליון דולר. נזכיר שהשניים מכרו מניות איטורו בעסקת סקנדרי ב-2023, יוני אסיא תמורת 10.9 מיליון דולר ורונן אסיא תמורת 12 מיליון דולר.
אביהם של יוני ורונן, דיוויד אסיא - מי שהיה ממקימי חברת מג'יק וניהל אותה בעבר - מכר במסגרת ההנפקה מניות תמורת 4 מיליון דולר ושווי החזקתו כיום עומד על 62.9 מיליון דולר. פלטפורמת ההשקעות iAngels של שלי הוד מויאל ושותפתה מור אסיא (זוגתו של יוני) מכרה מניות ב-3 מיליון דולר ומחזיקה כעת מניות בשווי 45.6 מיליון דולר.
רינג, ממייסדי איטורו, מחזיק מניות ששווין 162 מיליון דולר לאחר שמכר בהנפקה מניות תמורת 10.3 מיליון דולר.
עוד מוכרים בולטים הם הדירקטור אדי שלו, שאתמול סיפר לגלובס על תחילת הדרך באיטורו: "בתחילת דרכם הם התעסקו בעיקר במסחר במט"ח באמצעות אפליקציה מאד ידידותית. בגלל המינוף הגבוה והקונוטציה השלילית שנלוותה לאתרים פיננסיים, קרנות הון סיכון לא רצו להשקיע באיטורו. לכן הם פנו לאנג'לים. אני הגעתי דרך האבא של יוני ורונן, דיוויד אסיא. ישר התלהבתי משני היזמים ומשם התחיל המסע המשותף". שלו מכר בהנפקה מניות ב-7.6 מיליון דולר ונותר עם החזקה של 76 מיליון דולר. דירקטור נוסף הוא אבנר סטפק, שלאחר שמכר מניות ב-528 אלף דולר מחזיק במניות ששווין 12.8 מיליון דולר. עורך הדין חנינא ברנדס מכר מניות ב-5.4 מיליון דולר ולאחר הזינוק במניה מחזיק מניות בשווי 53.3 מיליון דולר.