גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התחלנו לקנות ביטקוין כשהוא היה ב-5 דולר": יוני אסיא מדבר רגע אחרי הנפקת הענק

איטורו, שהונפקה אתמול בנאסד"ק במחיר 52 דולר, זינקה ל-67 דולר ביום המסחר הראשון ● בשיחה ראשונה לאחר ההנפקה, מתייחס המנכ"ל יוני אסיא לדרך שעברה החברה ● וגם: מי היו המרוויחים הבולטים, וכמה הרוויחו מייסדי החברה?

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר
יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

הנפקת איטורו שהושלמה אתמול, הקפיצה את מחיר המניה של החברה בכ-29% ביום המסחר הראשון שלה, והגדילה את הונם של בעלי המניות בחברת הפינטק הישראלית. שלושת מייסדי החברה, האחים יוני אסיא (מנכ"ל), רונן אסיא ודודו רינג, מחזיקים כיום במניות ששווין המצרפי מגיע ל-785 מיליון דולר, לאחר שהמניה שהונפקה במחיר 52 דולר זינקה ל-67 דולר ביום המסחר הראשון.

נייס העלתה את תחזית הרווח הנקי שלה, וקופצת בת"א ובוול סטריט
עולם הפוך: היכן יותר כדאי להשקיע כיום - בשוק המניות או באג"ח ממשלתיות?

הביקושים הגבוהים להנפקה ולהצעת המכר הובילו להגדלת היקף המניות שהוצעו, ולמחיר הנפקה גבוה מהטווח המבוקש המקורי. בסופו של דבר, החברה הנפיקה קרוב ל-6 מיליון מניות חדשות בהיקף של כ-310 מיליון דולר, ובעלי מניות קיימים מכרו מניות בהיקף זהה.

אסיא: "עשינו בחוכמה כשהחלטנו להישאר חברה פרטית עד עכשיו"

בשיחת זום עם עיתונאים לאחר ההנפקה והזינוק ביום המסחר הראשון סיפר יוני אסיא כי "אנחנו מאוד מתרגשים. איטורו עוזרת לאנשים להצליח בשוק ההון, ועכשיו אנחנו רגע לפני הצלצול בפעמון בנאסד"ק. עברנו תהליך מדהים ומטורף של הנפקה בארה"ב, ולמי שאוהב את שוק ההון כמוני זה עזר להבין את גודל השוק. פגשנו מעל 180 משקיעים".

אסיא ציין שאיטורו היא חברת הפינטק הראשונה שמנפיקה מאז 2021 (שהייתה שנת שיא בטכנולוגיה), וחברת טכנולוגיה ראשונה שמנפיקה מאז סיפור המכסים בארה"ב. "אנחנו פותחים את שוק ההנפקות של 2025 לכל השאר", הוסיף אסיא.

איטורו ניסתה להפוך לציבורית עוד ב-2021 במיזוג לחברת SPAC, בשווי גבוה מזה שהושג השבוע - 10.4 מיליארד דולר, שווי שהופחת בהמשך אך העסקה לא הושלמה ובוטלה ב-2022. בדיעבד, הוא מרוצה: "עשינו בחוכמה כשהחלטנו להישאר חברה פרטית. אחד הדברים המרכזיים שלמדנו ב-2022 זה שלהיסחר על בסיס מכפיל הכנסות זה לא דבר בר-קיימא כשהשוק יורד. למדנו הרבה מאוד מהשוק, ושינינו את האסטרטגיה לצמיחה רווחית. השקענו הרבה מאוד והגענו לכך שבשנה שעברה ה-EBITDA שלנו גדל ב-60%, ואנחנו מרוויחים באופן קונסיסטנטי. היום אנחנו במקום הרבה יותר טוב להיות חברה ציבורית שתמשיך לצמוח".

אסיא התייחס לשוק האמריקאי ואמר כי החברה החלה את הפעילות באירופה, ושם עדיין רוב הלקוחות שלה. "התרחבנו משמעותית לאסיה ואוסטרליה ויש לנו ביזנס משמעותי באמירויות. בארה"ב, התחלנו עם קריפטו והיום יש לנו גם מניות ואופציות, ואנחנו נשיק שם את כל המוצרים שאפשר להשיק. אנחנו מאמינים ביכולת שלנו להתחרות בשוק האמריקאי, ואם עד עכשיו נזהרנו ממנו, האווירה בשוק משתנה ואנחנו רוצים לוודא שנגדיל את העסק שם". הוא הוסיף שאיטורו מסתכלת כל פעם איפה להשקיע את הדולר הבא (מבחינת אזורי פעילות גיאוגרפיים) והוא מאמין שבעתיד היא תשיק מוצרים גם בישראל.

בטווח הארוך, אסיא מאמין שהעברת ההון הבין-דורית תוביל לכך שדור ה-Y יקבל 84 טריליון דולר בארה"ב, וזהו הדור שתמיד ירצה לנהל את הכסף שלו בצורה פשוטה ושקופה כפי שלדבריו איטורו מציעה, ולכן, "אני מאמין חד-משמעית בצמיחה שלנו לטווח הארוך".

אסיא התייחס גם לתנודתיות בשווקים שמשפיעה על תוצאת החברה, ולדבריו, חלק גדול מההכנה להנפקה היה גיוון ההכנסות של החברה לערוצי הכנסות נוספים. לדבריו, החברה יודעת לנצל את התנודתיות ולהרחיב את הפעילות שלה כשהשוק עולה. ספציפית על התנודתיות בשוק הקריפטו, הוא ציין שהתנודתיות בו גבוהה ומשפיעה מהר על ההכנסות של איטורו ולכן גם הרווח. "בכל פעם שהביטקוין בשיא, שאר המטבעות עולים אחריו. כשזה קורה, רואים גידול מהיר בהכנסות של אותו חודש, ואנחנו יודעים לנצל את זה", אמר אסיא.

"איטורו הייתה משחקני הקריפטו הראשונים בעולם: התחלנו לקנות ביטקוין לקופה של איטורו כשהוא היה ב-5 דולר", הוא מספר. "אנחנו בתוך התעשייה הזו הרבה זמן, מתחרים ישירות בקוינבייס ובאחרים ונותנים מוצר יותר טוב. אני מאמין שזה שוק הון חדש שלא שונה מאוד משוק ההון - יש בו סיכונים ובעיות של חוסר רגולציה אבל זה שוק גלובלי עם סוחרים מכל העולם והוא ימשיך ויגדל". לדבריו, יש היום תהליך מעניין שבו המשקיעים הגדולים ביותר בעולם עובדים על איך לייצר נכסים דיגיטליים.

לסיכום, רגע אחרי שהחברה שהקים ומנהל הונפקה בהצלחה, סיפר אסיא כי "בהתחלה, אמרו לי שאי אפשר להקים בית השקעות גלובלי מישראל. גם כשאבא שלי גייס בזמנו למג'יק (דיוויד אסיא הוא ממקימי מג'יק, שח"ו) אמרו לו שאי אפשר להקים חברת תוכנה בישראל, כי ישראל מוכרת רק נשק ותפוזים. בשנים הראשונות שאלו אותנו: 'אתם בית השקעות? פיננסים? טכנולוגיה?', זה לפני שהשם פינטק הומצא". הוא הוסיף שלאורך השנים המטרה של איטורו הייתה שהלקוחות ילמדו על שוק ההון ויהיו משקיעים טובים, תוך שימוש בטכנולוגיות המתקדמות ביותר: "הטכנולוגיה השתנתה מדסקטופ לווב ואז למובייל ואנחנו ממוקדים מאוד באסטרטגיה של AI", אמר אסיא.

המרוויחים הבולטים

בין המרוויחים הבולטים מההנפקה היא קרן ההשקעות BRM, של האחים אלי וניר ברקת (שר הכלכלה) ויובל רכבי. הקרן מכרה מניות איטורו תמורת 26 מיליון דולר, ונותרה עם מניות ששווין כיום, אחרי הזינוק בתחילת המסחר, עומד על 407 מיליון דולר. הקרנות הזרות Spark Capital, Andalusian ו-CM מכרו כל אחת מניות בהיקף 18.9-41.6 מיליון דולר, והחזקותיהן כעת הן בשווי של 296-650 מיליון דולר (ספארק היא בעלת המניות הגדולה באיטורו, עם 13.9% מזכויות ההצבעה).

נזכיר כי איטורו, שהוקמה כאמור על-ידי האחים יוני (המנכ"ל) ורונן אסיא ודודו רינג בשנת 2007, פיתחה פלטפורמת מסחר למשקיעים במגוון נכסים - ממניות ומדדים ועד סחורות ומטבעות קריפטו. החברה הגישה תשקיף גלוי לקראת הנפקה בסוף מרץ, אך הכרזת המכסים של טראמפ ("יום השחרור") הובילה לתנודתיות עזה וירידות בשוק, שהכבידו על שוק ההנפקות והובילו את החברה לדחיית המהלך. לאחרונה, בעקבות הקפאת רוב המכסים, איטורו התניעה מחדש את התהליך והגישה תשקיף מעודכן מוקדם יותר החודש. התקווה הייתה שהמצב בשווקים יהיה יציב מספיק והחברה תוכל הפעם להפוך לחברה ציבורית לאחר עיכובים בעבר.

הרווחים של מייסדי החברה

כעת, לאחר שהונפקה, המנכ"ל יוני אסיא מכר מניות תמורת 34.1 מיליון דולר, והחזקתו כיום עומדת על שווי של 467 מיליון דולר. אחיו רונן, מכר מניות ב-15.8 מיליון דולר ומחזיק מניות ששוויין הנוכחי הוא 157 מיליון דולר. נזכיר שהשניים מכרו מניות איטורו בעסקת סקנדרי ב-2023, יוני אסיא תמורת 10.9 מיליון דולר ורונן אסיא תמורת 12 מיליון דולר.

אביהם של יוני ורונן, דיוויד אסיא - מי שהיה ממקימי חברת מג'יק וניהל אותה בעבר - מכר במסגרת ההנפקה מניות תמורת 4 מיליון דולר ושווי החזקתו כיום עומד על 62.9 מיליון דולר. פלטפורמת ההשקעות iAngels של שלי הוד מויאל ושותפתה מור אסיא (זוגתו של יוני) מכרה מניות ב-3 מיליון דולר ומחזיקה כעת מניות בשווי 45.6 מיליון דולר.

רינג, ממייסדי איטורו, מחזיק מניות ששווין 162 מיליון דולר לאחר שמכר בהנפקה מניות תמורת 10.3 מיליון דולר.

עוד מוכרים בולטים הם הדירקטור אדי שלו, שאתמול סיפר לגלובס על תחילת הדרך באיטורו: "בתחילת דרכם הם התעסקו בעיקר במסחר במט"ח באמצעות אפליקציה מאד ידידותית. בגלל המינוף הגבוה והקונוטציה השלילית שנלוותה לאתרים פיננסיים, קרנות הון סיכון לא רצו להשקיע באיטורו. לכן הם פנו לאנג'לים. אני הגעתי דרך האבא של יוני ורונן, דיוויד אסיא. ישר התלהבתי משני היזמים ומשם התחיל המסע המשותף". שלו מכר בהנפקה מניות ב-7.6 מיליון דולר ונותר עם החזקה של 76 מיליון דולר. דירקטור נוסף הוא אבנר סטפק, שלאחר שמכר מניות ב-528 אלף דולר מחזיק במניות ששווין 12.8 מיליון דולר. עורך הדין חנינא ברנדס מכר מניות ב-5.4 מיליון דולר ולאחר הזינוק במניה מחזיק מניות בשווי 53.3 מיליון דולר.

עוד כתבות

צילומים: דני שם-טוב, דוברות הכנסת, איל יצהר, Shutterstock, עיצוב: נטלי פורטי

הריבית על העו"ש היא מסך עשן, אל תתנו לה להרדים אתכם

המאבק על הריבית בעו"ש מיותר ● משרד הכלכלה מתעקש על היטל לא מתאים ● והחקיקה שכן נעשתה כמו שצריך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

"התערבות פוליטית בוטה": שר הביטחון הבהיר לדירקטורים בתע"א שלא יסכים למינוי ארדן ליו"ר

לאחר החלטת הוועדה לבדיקת מינויים לפסול את בחירת מועמדו של ישראל כ"ץ, פרופ' גבי סרוסי, הרמ"ט של שר הביטחון שלח לדירקטוריון תע"א מכתב בו הובהר כי כ"ץ יתנגד למינוי של ארדן, מבלי לפרט סיבה לכך ● מנהל רשות החברות הממשלתיות, רועי כחלון, הגיב בחריפות: "התערבות פוליטית בוטה ופסולה"

השבוע בעולם / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Alex Brandon, Shutterstock

מתנת קטאר מזעזעת גם את תומכי טראמפ; בריטניה הופכת ל"אי של זרים"

קטארגייט נוסח אמריקה: תומכי טראמפ מלגלגים על החלטתו לקבל 'ארמון מעופף' ● הסינים מתפארים שיכלו ל'נמר הנייר' האמריקאי ● סוכנים רוסיים ניצודים באירופה ● מנהיגים שמאליים מדברים כמו ימניים נגד הגירה ● 'תור הזהב' של תרופות משקל ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

בעלות של כמיליארד שקל: הדרך לנתב"ג עומדת להתקצר ב-10 ק"מ

חברת שפיר הנדסה זכתה במכרז של רשות שדות התעופה להקמת מחלף חדש שיחבר את כביש 1 ישירות לטרמינלים בנתב"ג ● הדרך לנוסעים מהמרכז תקוצר בכ-10 ק”מ ותכלול מסוף בידוק רכבים חדש ● הצפי לסיום העבודות - ב-2029

גיא ברנשטיין, מנכ''ל פורמולה מערכות / צילום: יח''צ

חמק מתחת לרדאר: המנכ״ל שמקבל 39 מיליון שקל בשנה

שכר הבסיס השנתי של מנכ"ל פורמולה גיא ברנשטיין עמד על כ-578 אלף דולר, אך החלק הארי של שכרו הגיע מבונוסים ומתגמולים שונים ● שכרו של ברנשטיין ב-2024 היה הרביעי הכי גבוה מבין מנהלי החברות הציבוריות הנסחרות בת"א

האינפלציה בישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

קפיצה חריגה באינפלציה - עלתה לקצב שנתי של 3.6% באפריל; התמתנות בעליית מחירי הדיור

המחירים באפריל עלו ב-1.1%, הרבה מעל הצפי • האינפלציה השנתית זינקה ל-3.6% באפריל לעומת 3.3% במרץ ● זינוק בולט של 16% נרשם בהוצאות על נסיעות לחו''ל וטיסות בארץ שתרמו לעלייה של 0.7% במדד • ירידות נרשמו בסעיפי ירקות טריים וריהוט וציוד לבית • במחירי הדירות נרשמה השנה עלייה של 6.4%

הנפקת חברת REE. מאז ההנפקה צלל מחיר המניה בכמעט 90% / צילום: נאסד''ק

מניית האוטוטק הקטנה שהוערכה במיליארדים נופלת בכמעט 70%

מאז ההנפקה צלל מחיר מניית חברת האוטו-טק הישראלית REE בכמעט 90%, והיא נסחרת כעת לפי שווי של 33 מיליון דולר בלבד ● החברה, שהונפקה לפי שווי של מעל 3 מיליארד דולר, מתקשה להציג הכנסות בזמן שהיא שורפת מזומנים בקצב גבוה - מה שהביא את ההנהלה להכריז על תוכנית ייעול

ביל אקמן / צילום: ap, Richard Drew

מניית הבורסה בשיא: בכמה התעשר המיליארדר ביל אקמן?

מניית הבורסה לני"ע זינקה ב-120% מתחילת השנה והמיליארדר ביל אקמן, שבינואר 2024 רכש כ־5% ממניותיה מורווח "על הנייר" מעל 160 מיליון שקל ● וגם, תשלומי מס גבוהים מהצפוי שחקו את הרווח הנקי של הבנק הבינלאומי ואת התשואה להון שלו

איור: Shutterstock

המדד כמעט מאופס, אך מחירי הדירות בשיא

אחרי חודשיים שפתחו את 2025 בסערה, עם עלייה של כ-2%, מדד מחירי הדירות הנוכחי, של פברואר-מרץ 2025, מורה על "עלייה חודשית אקדמית" במחירים של 0.1%, ובפועל מדובר במדד אפס ● וגם: הלמ"ס פירסמה שני נתונים שצריכים להדאיג את שוכרי הדירות

לוויין עמוס 17 של חלל תקשורת / צילום: יח''צ

תע"א רוצה להשתלט על חלל תקשורת: הגישה הצעה חדשה להסדר חוב

חלל תקשורת קיבלה הצעה מהתעשייה האווירית וחברת הפניקס חיתום, כחלק מהסדר החוב המתגבש, לארגון מחדש של חובות החברה ● ההסדר החדש מציע הנפקת אג"ח בהיקף של 155 מיליון דולר, שתובטח בשעבוד ראשון על כל לוויני החברה

חטיפי אסם. גם הם יתייקרו / צילום: Shutterstock, defotoberg

מטרנה, קפה והחטיפים: אסם-נסטלה תעלה מחירים אחרי חג שבועות

בחברה ציינו כי העלאת המחירים, שתעמוד על 2.2% בממוצע, נובעת מהמשך התייקרויות משמעותיות במחירי חומרי הגלם והאריזה, עלויות ייצור ועלויות לוגיסטיקה במפעלי החברה בישראל ● בין המוצרים שיתייקרו נמנים הקפה, החטיפים, מטרנה, מנה חמה, אבקות מרק, פירורי לחם וקרוטונים. ההתייקרות תכנס לתוקף לאחר חג שבועות

אילוסטרציה: Shutterstock

כזו צמרת של טבלת תשואות לא ראינו כבר הרבה זמן. מה עשו החסכונות שלכם באפריל?

מנהלי ההשקעות הצליחו לייצר תשואה חיובית בחודש אפריל, למרות הטלטלה בשווקים ● חברות הביטוח מנורה, כלל ומגדל מככבות עם התשואות החזקות ביותר ודוחקות מטה את בתי ההשקעות, שבדרך כלל תופסים את צמרת הטבלה ● ומה קרה עד כה בחודש מאי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; המניות הישראליות שנופלות, וזו שמזנקת

נאסד"ק עולה ב-0.2% ● פוט לוקר מזנקת ב-80% ● פאוול מזהיר מפני "שוקים בשרשרת האספקה" ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "המיתון עדיין מהווה אפשרות" ● איטורו יורדת בכ-6% לאחר שקפצה בשיעור דו-ספרתי ביום המסחר הראשון שלה ● יונייטד הלת' נופלת בכ-15% לאחר שפורסם שהחברה נמצאת תחת חקירה של משרד המשפטים האמריקאי ● ירידה מפתיעה במדד המחירים ליצרן בארה"ב

איור: Shutterstock

האב התחייב למכור דירה, אבל נפטר לפני שהספיק. האם היורשות יהנו מהטבת המס?

שתי אחיות ירשו שתי דירות מאביהן. הוא התכוון למכור אחת מהדירות בחייו כדי ליהנות מהטבת מס למשפרי דיור, אך נפטר בטרם הספיק לעשות זאת ● רשות המסים דרשה לחייב אותן במס רכישה מלא, וועדת הערר דחתה את קביעתה, אך לא פטרה את היורשות מתשלום מס שבח

צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ענקיות השבבים שכבר נהנות מההסכם של טראמפ עם סעודיה

בעקבות עסקאות הענק שנחתמו במהלך ביקורו הנשיאותי של טראמפ בחצי האי ערב, בנק אוף אמריקה כבר העלה את תחזיותיו לחברות השבבים אנבידיה ו-AMD, והקפיץ את מחירי היעד של מניותיהן ● הבנק העלה גם את מחירי היעד של מניות ברודקום ומארוול, על אף שהן חשופות לאפל ולגוגל, שמעמדן הרגולטורי והעסקי רגיש

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

סלקום הגישה תביעה, ושתי עסקאות ענק נמצאות בסכנה

סלקום הגישה תביעה נגד מיזם הסיבים האופטיים אנלימיטד ● לטענת סלקום, עסקה קודמת שנחתמה בין המיזם והרוכשת, קבוצת הפניקס-מור, הושפעה ממצג שווא שעלול לפגוע בסלקום ● השותפות במיזם "מנסות לעשות אקזיט על גבה ולחייב אותה בדברים שהיא אינה חייבת" נכתב בהודעת החברה

בית המשפט ניסה להגיע לאיזון / צילום: Shutterstock, Andrii Yalanskyi

הבן נשאר לגור בדירה אחרי מות האם, והאב התנגד. מה קבע ביהמ"ש?

בנם הבכור של הורים קשישים חזר לחיות עימם ועל חשבונם ● בשנת 2021 האם הלכה לעולמה, והאב נותר לגור בדירה עם הבן, שקיבל את זכות המגורים מכוח צוואת האם ולמרות התנגדות אביו ● האב הגיש תביעה לפינוי הבן מהבית ולמכירת הדירה לצורך מימון שהייתו בדיור המוגן ● איך הכריע ביהמ"ש?

סושי ב–Mizumi / צילום: באדיבות מיזומי

על שפת הכנרת, מצאנו מסעדה יפנית עם סושי שקיבל טוויסט ישראלי

פטיסרי מושלמת שמגישה קרואסון פפיון ופרלינה קשיו, טיול סאפ ויוגה בזריחה, אוכל יפני ראוותני ומפלים צוננים נסתרים ● תופרת יום סובב כנרת

ירוחם-טק / צילום: יזהר שי

ממעברה לבירת הכטב"מים? החזון הממשלתי לירוחם, והמציאות

מי שבמשך שנים הייתה עיירת פיתוח נידחת, מנסה להפוך למוקד פיתוח כטב"מים ול"פנינה תיירותית" ● הממשלה נתנה לה זריקת מרץ, אבל כמה זמן היא תחזיק מעמד? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי התוכנית לחיזוק ירוחם

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

תוכנית "דירה בהנחה" צפויה לעבור למתכונת חדשה. כך היא תעבוד

תוכנית "דירה בהנחה" תימשך במתכונת הנוכחית שלה עד לסוף אוגוסט, כדי לאפשר שיווק של מלאי קיים ● לאחר מכן, היא צפויה לעבור למתכונת חדשה, עם מיקוד בעיקר ביישובי הפריפריה ● חלק מראשי הרשויות המקומיות התערמו על המתווה החדש, ולא מן הנמנע שיהיה ניסיון להביא להארכה נוספת של התוכנית הנוכחית