גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכת "המוניות האוטונומיות" של טסלה מתחילה. האם ישראל תישאר בחוץ?

ענקית הרכב מתקדמת לקראת שירות מוניות אוטונומיות וכבר מבטיחה השקה ראשונה ביוני ● השאלה הגדולה: האם טסלה תצליח להפוך את הרכב האוטונומי מחזון למהלך שמייצר הכנסות ● בינתיים, ישראל, שהמציאה את הטכנולוגיה, נשארת מחוץ לתמונה

מהפכת ''המוניות האוטונומיות'' מתחילה בלעדינו / צילום: ap, Jae C. Hong
מהפכת ''המוניות האוטונומיות'' מתחילה בלעדינו / צילום: ap, Jae C. Hong

הדוחות הכספיים של טסלה לרבעון הראשון של 2025, שהוצגו בחודש שעבר, זכו על ידי אנליסטים בארה"ב לכינוי הלא מחמיא "תאונת דרכים". הכנסות החברה מפעילות הרכב שלה צנחו ב-20% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, והרווח הנקי צנח ב-71%. כתוצאה קרסה גם מנייתה לאחר פרסום הדוחות.

הדוח שיגלה: האם אנבידיה בדרך לאבד את התואר "המניה הלוהטת בעולם"?
בלעדי | החברה מרעננה שמחזיקה בהזמנות של מיליארד דולר, ומכוונת לשוק של אנבידיה

אבל כמו קופץ באנג'י מיומן, שבה המניה לזנק לאחר שהגיעה לתחתית, והחזירה את רוב הירידות. זאת, למרות שמסירות הרכב של החברה באירופה קרסו באפריל ב-49% לעומת אפריל אשתקד, והיא נעקפה שם, בפעם הראשונה, על ידי יריבתה הסינית BYD. גם מסירות טסלה בסין ירדו באפריל ב-6%, בשל לחץ תחרותי כבד, ואילו בשוק האמריקאי החברה עדיין נאבקת בהשלכות של מעורבותו הפוליטית של אילון מאסק.

ההתאוששות המהירה נובעת בין היתר מהפעילות הנמרצת של טסלה בתחום הרכב האוטונומי, ובפרט לאור הכרזתה על השקת שירות ראשון של "מוניות אוטונומיות" (ROBOTAXI) ביוני הקרוב, באוסטין, טקסס.

השאלה הגדולה שנותרה היא האם טסלה תצליח סוף סוף להפוך את הרכב האוטונומי מחזון מאכזב לטרנד עולמי שמייצר הכנסות, או שאולי מדובר בעוד ניסיון קצר-טווח "לעשות סיבוב" על שוק ההון.

אינפו

ההבטחות של מאסק

"הרומן" של טסלה עם הרכב האוטונומי נמשך כבר למעלה מעשור, וידע הרבה הבטחות שלא מומשו. אילון מאסק חזה כבר בדצמבר 2015 שכל כלי הרכב של טסלה ישיגו "אוטונומיה מלאה" עד 2017. באוקטובר 2016 הוא הבטיח, שעד סוף 2017 מכוניות אוטונומיות של טסלה "ייסעו בין לוס אנג'לס לניו יורק בעת שהנהג שלהן ישן".

באוקטובר 2024 הציגה טסלה אב-טיפוס של מונית אוטונומית ייעודית, ה-Cybercab, שלגביה נטען כי "לא יהיו לה הגה ודוושות, והיא תוכל לייצר לבעליה הכנסות גם בזמן שהוא ישן". החודש, כאמור, הודיעה החברה שתתחיל לפרוס מוניות אוטונומיות באוסטין, טקסס, בחודש יוני.

ההכרזה של טסלה עוררה עניין מצד משקיעים גלובליים בתחום הטכנולוגי הרדום, והשחקנים הפועלים בתחום לא בזבזו זמן. החודש הודיעה ענקית ההסעות השיתופיות UBER על שיתוף פעולה עם חברת הטכנולוגיה הסינית "מומנטה", לפריסת שירות של מוניות אוטונומיות באירופה ובערים גדולות נוספות בעולם החל מ-2026.

במקביל הודיעה UBER בתחילת מאי על שיתוף פעולה עם מספר חברות סיניות בתחום הפיתוח והמסחור של רכב אוטונומי. גם המתחרות האמריקאיות של אובר - LYFT ו-WAYMO - הציגו "דד-ליין" מואץ להרחבה של שירותי מוניות אוטונומיות בארה"ב החל מהקיץ.

ולא נשכח גם את מובילאיי הישראלית, השותפה של קבוצת פולקסווגן בפיתוח מוניות רובוטיות, שתתחיל להציע שירותי הסעות אוטונומיים מסחריים במספר ערים באירופה כבר בסוף השנה הנוכחית. וזו רשימה חלקית.

המפתח הוא הרגולציה

השאלה, כאמור, היא "מה נשתנה הפעם", והאם יש כעת סיכוי ממשי שאנחנו בפתחו של רכב אוטונומי, שאינו רק "ניסוי" מתוקשר אלא תחום עסקי גלובלי ומניב. שהחומרה והתוכנה הנדרשות לנסיעה בטוחה של מוניות ללא נהג במסלולים קבועים כבר הגיעו לבשלות בשנים האחרונות, אבל נתקלו במכשולי רגולציה בשל החששות הבטיחותיים.

אבל טסלה מבטיחה כעת לשבור את המחסום, בזכות המעמד יוצא הדופן של אילון מאסק במוקדי קבלת ההחלטות המרכזיים בעולם. בארצות הברית, מעמדו כ"יד ימינו" של טראמפ כבר מכופף את הרגולציה, ורק בימים האחרונים הודיעה הסוכנות הפדרלית לבטיחות בדרכים (NHTSA) על אימוץ סט תקנות בטיחות מורכב פחות מבחינה ביורוקרטית, שיקל על פריסת מוניות אוטונומיות מתוצרת ארה"ב.

למאסק יש מעמד גם מול הממשל הסיני, ופרויקט המוניות האוטונומיות שלו זוכה שם לתמיכה למרות עימותי הסחר. האיחוד האירופי הכריז לאחרונה על כוונות להשקיע כמיליארד אירו "בסגירת הפער מול סין בתחום הרכב האוטונומי". לא מן הנמנע, שעסקת הסחר המתרקמת כיום בין ארה"ב לאיחוד תכניס את טסלה "בדלת האחורית" לפרויקט האירופי לפיתוח רכב אוטונומי.

ישראל לא מוזכרת

ישראל, לעומת זאת, כלל לא מוזכרת כיום כיעד לפריסת שירותי "מוניות אוטונומיות". זאת, למרות שהרכב האוטונומי החל את דרכו בישראל, לפני יותר מעשור, באמצעות מובילאיי הישראלית; למרות שעשרות חברות הייטק ישראליות עדיין מייצרות נדבכים שונים, שחיוניים למימוש החזון; למרות שמובילאיי מבצעת על כבישי ישראל לא מעט ניסויים בדגמים שעתידים להפוך בקרוב למוניות רובוטיות מסחריות בעולם; ולמרות שכמה וכמה מדינות שכנות במזרח התיכון צפויות להיות בחזית פריסת השירותים האלה כבר השנה.

אם מסננים "גורמי רקע", כמו חוסר יציבות ביטחונית, מגלים שהסיבה העיקרית היא היעדר רגולציה שתאפשר שירותים מסחריים של מוניות אוטונומיות. הרגולציה הישראלית מאפשרת כיום רק הפעלה ניסיונית, ולא מסחרית, של כלי רכב ללא נהג, וזאת במסגרת תיקון לפקודת התעבורה, ממרץ 2022. בהסבר לאותו חוק נכתב כי הוא נועד בין השאר "להסדיר את המעבר משלב הניסויים בכלי רכב עצמאיים.... לשלב של נסיעות ניסיוניות ברכב עצמאי בלא נהג כלל ואף עם הסעת נוסעים וכן למטרות מסחריות כלומר בשכר או שלא בשכר".

אבל השלב האחרון של המעבר הזה לא התרחש, למרות שבמרץ 2024 פורסם דוח המלצות של צוות בין-משרדי בהובלת משרד המשפטים ורשות שוק ההון, שנתן מענה לסוגיות משפטיות מרכזיות שמונעות הפעלת שירותים כאלה בישראל, בהן כללי האחריות והביטוח שיחולו על רכבים אוטונומיים ביחס לנזקי גוף ורכוש.

יש הטוענים, שהסיבה היא לובי חזק של בעלי המוניות, שכבר מנע כניסה לישראל של שחקנים כמו אובר. כך או כך, נראה שסיפור "בטר פלייס" עתיד לחזור: הבשורה הגלובלית יוצאת מישראל, אבל כשהעולם מתקדם אנו נשארים מאחור.

משרד התחבורה מבקש להבהיר, שעד כה לא הוגשה פנייה מצד אף גורם לגבי אישור הפעלה שוטפת של שירותי הסעה אוטונומיים. ככל שתוגש פנייה רשמית בנושא, המשרד יבחן אותה ויפעל לקידום תהליך האישור בהתאם להוראות החוק.

עוד כתבות

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים