גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשואות האג"ח הממשלתיות קופצות, לא רק בארה"ב: האם זו הזדמנות קנייה?

תשואות האג"ח של ארה"ב ל־30 שנה חצו אתמול את רף ה־5%, ובשוק מתחילים לזהות קווי דמיון למשבר החוב של בריטניה בתקופת ליז טראס ● גם בישראל נרשם נתון דומה על רקע המצב באמריקה וחוסר הוודאות המקומי ● איך יפן קשורה לטלטלה ומה ממליצים המומחים?

יו''ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Alex Brandon
יו''ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Alex Brandon

שוק האג"ח בארה"ב שוב מאותת על סימני מצוקה. התשואות על האיגרות ארוכות הטווח קופצות ומזכירות את החשש שהיה בשוק טרם בחירתו של טראמפ לכהונה שנייה. הביטוי הבולט ביותר הוא באיגרות ל-30 שנה - שהתשואה שלהן קפצה אתמול למעל 5%. נכון להיום, תשואת איגרות החוב הממשלתיות האמריקאיות ל-30 שנה עומדת על 4.98%. מאחר שמדובר בנכס של הכלכלה הגדולה בעולם, וכזה המהווה נקודת ייחוס עבור יתר המדינות, ההשלכה היא עליית תשואות גלובלית באגרות החוב הממשלתיות.

המנהל שמשרטט את המדריך למשקיע שחושש מ"מלכודת דובים" בוול סטריט
WSJ | המשקיעים שהרוויחו כסף כי נשארו במקומם כאשר השווקים צנחו

גם בישראל נרשמת בימים האחרונים מגמה דומה, ובשוק מעריכים: הסיבה העיקרית היא ההשלכות הגלובליות של מה שקורה בארה"ב אך גם אי הוודאות סביב המשך המלחמה תורמת.

בפעם הקודמת ששוק החוב האמריקאי הצביע על סיכון דומה, הנשיא דונלד טראמפ נסוג זמנית מתוכנית המכסים שלו והכניס אותה לשלושה חודשי הקפאה. מהן הסיבות לעליית התשואות הנוכחית, מדוע היא מגיעה בעיתוי בעייתי במיוחד עבור הכלכלה האמריקאית והאם מדובר בהזדמנות השקעה?

הסיבה לעליות החדות בעולם?

נראה שהזינוק החד בשוק נובע בעיקר משתי מדינות: ארה"ב ויפן. מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסים בבנק הפועלים אומר בשיחה עם גלובס כי בארה"ב חלה הרעה משמעותית בתמונת החוב: "חוק שהציע טראמפ ועבר בקונגרס מאריך את הטבות המס שניתנו בקדנציה הראשונה שלו. בנוסף, הנפקה ארוכת טווח של אג"ח אמריקאי הייתה חלשה אחרונה הביאה גם היא לעלייה בתשואות בשוק".

ארה"ב עומדת בפני מחזור חוב ענק בחודשים הקרובים, המוערך בכשמונה טריליון דולר. בבית ההשקעות לידר אף ציינו כי "רבים מתחילים לחשוש אם ארה"ב לא נמצאת לפני Moment Truss ב-UK בו משקיעים איבדו אמון במדיניות הפיסקאלית הבריטית". זכר לתקופה הקצרה שבה עמדה ליז טראס בראשות ממשלת בריטניה, ובה נרשם זינוק חריג בתשואות האג"ח בגלל מדיניות פיסקלית לא אחראית.

לצד בעיית החוב של ארה"ב, גם החששות מפני האטה כלכלית לצד שמירה על הריבית הגבוהה והפחתת דירוג האשראי מהרמה המושלמת על ידי מודי'ס משפיעים לרעה ומוסיפים לדאגות המשקיעים.

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בבנק לאומי. אומר כי ברקע המצב בארה"ב, נראה שבאופן ייחודי ניתן לראות את התלילות לאורך העקום, כלומר הפער בין אג"ח קצרות לארוכות גדל. "בתקופה שהריבית עלתה בדרך כלל התשואה בטווח הקצר עולה מהר יותר מהארוכה וכך יש ירידה בתלילות, וזה מצב שנחשב יחסית חריג. כשהריבית צפויה לרדת, התלילות עולה בחזרה, אבל היא גם עולה כשמתפתחים חששות לחוסר יציבות פיסקלית או פיננסית. אמנם כרגע התלילות לא רבה במיוחד, אך במידה והחששות ליציבות הפיסקלית, הפיננסית או להאטה בפעילות בארה"ב יתגברו, הדבר עלול להוביל לעליה חדה בתשואה ובתלילות, לירידות במניות".

איך יפן קשורה לתמונה?

בצד השני של הגלובוס, ביפן גם ממוקדים מאוד בשוק האג"ח, לפני שבוע אמר רה"מ היפני כי מצב החוב של יפן חמור יותר מזה של יוון בשיא משבר הסאב פריים. שפריר מציג כי התשואות ל-30 שנים ביפן עלו ל-3.18%, בשל ההתמקדות בתמונה הכלכלית ביפן וביכולת המדינה לשרת את החוב הכבד שלה. נכון להיום, תשואת איגרות החוב הממשלתיות ביפן עומדת על 2.83%.

ייתכן והשינוי החשוב ביותר מגיע מהבנק המרכזי של יפן. הבנק עדיין מחזיק ביותר מ-50% משוק האג"ח הממשלתיות היפניות, מספר עצום בגדולו. אך כעת, כשדפלציה ביפן כבר אינה מהווה איום, הבנק המרכזי החל במדיניות של ריסון כמותי, כלומר, מאפשר לאחזקות האג"ח הקיימות שלו להישחק בהדרגה בשוק. כך, כשאותו קונה עצום הופך למוכר נטו, התשואות על אג"ח יפניות עולות.

למה זה מטלטל את השוק?

שתי המדינות שהביאו לטלטלה בשוק הן מדינות מבטח באג"ח העולמי. גם ארה"ב וגם ביפן הן מדינות הנחשבות בטוחות. הזינוק, גורם למצב בשוק שבו האג"ח הנחשב סולידי ובעל תשואה נמוכה בדרך כלל, מזנק. המשקיעים שרכשו אג"ח בעלות דירוג נמוך אך עם תשואה גבוהה יכולים לפנות לאג"ח סולידי יותר ולהנות מתשואה גבוהה ללא הסיכון העודף.

איך הדולר משפיע על המצב?

במקביל לאירוע בשוק האג"ח, הדולר האמריקאי נחלש בעקביות. מדד הדולר העולמי, האומד את ביצועי הדולר מול סל המטבעות המרכזיים חזר לרמה של 98 נקודות בסיס. מדובר בפיחות של כמעט 9% מתחילת השנה. הדולר הנמוך מעיד על מצבה הכלכלי של ארה"ב, ועל עלייה בפרמיית הסיכון בכלכלה הגדולה בעולם.

לוי מסביר כי רואים קשר בין הדולר לתנועה בשוק האג"ח: "כשהתלילות ירדה אז הדולר חזק, בצד השני עלייה בתלילות מראה על חולשה. המגמה בשוק היא לדולר פחות אטרקטיבי וסיכון נוסף ליציבות הפיסקלית והפיננסית. השאלה היא אם זה יימשך או שנראה חזרה לנורמליות".

להערכת לוי, מדובר באופציה השנייה. "ממשל טראמפ מעוניין ביציבות בערכו של הדולר, ומניעת מניפולציות במטבעות עשרת הכלכלות הגדולות", הוא אומר, ומוסיף כי כל עוד לא נראה התממשות תרחיש קיצוני שלילי של האטה או מיתון בכלכלת ארה"ב, יהיה לממשל נוח עם דולר יציב ברמה הנוכחית.

האם מדובר בסיבה להשקעה?

עליית התשואות מעוררת תהייה האם כדאי לנסות וליהנות מאג"ח החוב הזולות, להערכת שפריר מהפועלים, התשובה לטווח הארוך היא כן, אם כי בטווח הקצר בהחלט ייתכן כי מגמת עליית התשואות תימשך - "אנו ממליצים על השקעה באג"ח בטווח הבינוני, וספציפית באג"ח הצמודות בשל הריביות הריאליות הגבוהות". לדבריו, גם בעולם שוק האג"ח הפך אטרקטיבי יותר.

גם ארה"ב מושכת עניין, ולהערכת לוי גם אג"ח ממשלתי אמריקאי מומלץ להשקעה ברמות התשואה הנוכחיות. "הריבית בארה"ב תרד בהדרגתיות בשנה הקרובה, ועבור משקיעים פאסיביים לטווח ארוך, ראוי להוסיף את האג"ח הממשלתיות בהדרגתיות לתיק ההשקעות, ולהאריך מח"מ על ידי בחירה באגרות חוב לתקופות של סביב 10 שנים, המציעות תשואה לפדיון של כ-4.5%, או צמודות מדד לעשר שנים, המציעות תשואה ריאלית לפדיון של סביב 2%".

גם איתי ליפקוביץ', מנכ"ל הורייזן שוקי הון נותן המלצת השקעה: "בחודש מאי ובכלל כבר כמה זמן תשואות האג"ח עולות, בייחוד בשוק האמריקאי. אי הוודאות מתדלקת את השוק. האג"ח ארוך הטווח מגיע אף למעל 5% עבור 30 שנים. בשוק הישראלי, גם בשל המלחמה והמאבקים הפנימיים, רואים את עליית התשואות". לאור הנסיקה, לפקוביץ ממליץ על הסדרות ארוכות הטווח על העקום.

ליפקוביץ' מסייג את הדברים בסיום מלחמת הסחר: "פיתרון למאבק של טראמפ והמכסים יוביל להפחדת ריבית ע"י וירידה משמעותית בתשואת האג"ח ארוכות הטווח".

איך ניתן להשקיע?

אג"ח ישראלי, ניתן לרכישה בבורסה המקומית. אך בארה"ב המצב קצת שונה: אם אינכם בעלי מספר ביטוח לאומי אמריקאי, אין אפשרות לרכוש את האג"ח ישירות ממשרד האוצר האמריקאי (TreasuryDirect). במקום זאת, נדרש לפנות לשוק המשני (OTC), שבו אגרות החוב נסחרות דרך ברוקרים מורשים. אפשרות נגישה ופופולרית יותר היא לרכוש קרנות סל או קרנות נאמנות שעוקבות אחר שוק האג"ח האמריקאי (והישראלי).

מדובר בקרנות המאגדות מגוון של אגרות חוב ומציעות פיזור סיכונים, נזילות גבוהה ודמי ניהול נמוכים יחסית.

קרנות אלו מתמחות באג"ח קצרות, בינוניות או ארוכות טווח חלקן שקליות, אחרות דולריות, ויש גם קרנות הצמודות למדד המחירים לצרכן או לריבית משתנה.

עוד כתבות

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

תיקון והתנצלות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו