גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

15 שנה להפיכת ישראל ל"שוק מפותח": מה הרווחנו, מה הפסדנו ואיך נתפתח מכאן

במאי 2010 שוק המניות המקומי שינה סטטוס משוק מתפתח לשוק מפותח ● המהלך שמצטייר כמחמאה גדולה היה כרוך בלא מעט נזקים: ירידה חדה בנזילות, שמפעילה "מעגל מרושע" של השפעות, עד פיגור בתשואה מול שווקים מפותחים אחרים ● האם ניתן להפוך את התמונה?

צבי סטפק, מייסד בית ההשקעות מיטב / צילום: איל יצהר
צבי סטפק, מייסד בית ההשקעות מיטב / צילום: איל יצהר

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך

השבוע לפני 15 שנים בדיוק (26.5.2010), נפל דבר בשוק ההון הישראלי. חברת המדדים הגדולה בעולם MSCI העלתה את הדירוג של שוק המניות הישראלי ממה שהוגדר עד אז כשוק מתפתח, חלק מהשווקים המתפתחים־מתעוררים (Emerging Markets), לשוק מפותח בדומה לרבות ממדינות המערב (Developing Markets). באותה שנה גם התקבלה ישראל כחברה בארגון ה־OECD.

כלל ביטוח: גיהוצי כרטיסי אשראי וביטוחי רכב סייעו לרווח הכולל לזנק ב-30%
אנבידיה מציגה רבעון שיא - אבל מזהירה: "השוק הסיני סגור בפועל"

כאשר מדובר על העלאת דירוג, זה נשמע טוב - לא אתה, אלא אחרים כבר חושבים שהשוק הישראלי בוגר ומפותח ומגיע לו שדרוג. אך במקרה זה המהלך היה מלווה בחששות מצד פעילי השוק המקומי, שלדאבוננו אכן התאמתו.

זאת מאחר שחלק גדול מהשקעות הזרים במניות בישראל נעשה באופן פסיבי באמצעות קרנות/תעודות סל (ETF), שמשקיעות בכל אחד מהשווקים לפי משקלו במדד הגלובלי.

כל עוד שוק המניות הישראלי הוגדר כשוק מתפתח־מתעורר, המשקל שלו היה סביב 3% במדד, כך ש־3% מהכספים של קרנות הסל הגלובליות בתחום הגיעו להשקעה במניות בישראל.

ברגע ששונה הסטטוס לשוק מפותח, ת"א מצאה את עצמה בין אריות השווקים וחלקה במדד הגלובלי הזה ירד לכ־0.25%, פחות מעשירית מנתח השוק שלו קודם לכן. התוצאה הייתה שפחות כסף הגיע להשקעה במניות בישראל גם משום שחלק ממנהלי קרנות הסל בתחום הזה החליטו שלא להשקיע כלל בשוק הישראלי. זאת שכן משקל של 0.25% לא מצדיק בעיניהם הקדשת משאבים והוא בבחינת "טעות סטטיסטית", והם יכולים להרשות לעצמם את הסיכון של סטייה קלה מהמדד הגלובלי שאותו הם אמורים לחקות.

שיאים של שפל

התוצאה הייתה שביום שבו בוצע המעבר משוק מתפתח לשוק מפותח (26.5.2010) היה מחזור עסקאות גדול במיוחד, הגדול ביותר בתולדות שוק המניות הישראלי: 16.4 מיליארד שקל. אבל, מיד אחר כך נחלשה רמת המחזורים כפי שנצפה מראש. משנת 2010 ועד 2012 כולה מחזור העסקאות בשוק המניות ירד ב־44% (!). נכון שירידת המחזורים הייתה גם נחלת שווקים מפותחים אחרים, אבל בישראל שיפועה היה תלול הרבה יותר.

בסקירה שמנפיקה הבורסה מדי שנה, נכתב אז כך: "לשדרוג ישראל לקבוצת השווקים המפותחים בסוף חודש מאי הייתה השפעה מהותית על פעילות משקיעי חוץ בישראל ועל מחזור המסחר בבורסה". ואכן, המחזור בבורסה הושפע היטב, כאשר שנתיים לאחר מכן היה כאמור כמעט חצי מהמחזור בשנת 2010 - והנמוך ביותר מאז 2006.

אם לא די בכך, באותן שנתיים מספר החברות שמניותיהן נסחרות בבורסה ירד מאוד. נכון שהתופעה של ירידה במספר החברות הציבוריות הייתה גלובלית והתחילה הרבה קודם לכן, ועוד נמשכת כיום, אבל הצמצום במספרן בישראל היה נרחב ממה שקרה בשווקים מפותחים אחרים - מניותיהן של 100 חברות נמחקו מהבורסה בין 2010 ל־2012, ואף חברה חדשה לא הצטרפה.

יתרה מזו: בהסתכלות לטווח ארוך, המחזור היומי הממוצע ב־2010 היה כ־2 מיליארד שקל וכיום בשנת 2024, כ־15 שנים אחר כך, הוא עמד על 2.2 מיליארד שקל. זו עלייה של כ־10%, אבל במונחים ריאליים שמתחשבים באינפלציה שהייתה מאז, זו ירידה בשיעור של 13.4%. אם מתחשבים בעובדה ששוק המניות המקומי הכפיל את עצמו באותו פרק זמן, אזי הנסיגה היא עוד הרבה יותר משמעותית.

לנזילות יש חשיבות בכל שוק שהוא, כשהיא מבטאת את היכולת לקנות ולמכור כמויות גדולות של מניות בתוך פרק זמן קצר. המחזור היומי הממוצע כיום בכל שוק המניות הישראלי שווה להיקף המסחר במניית מיקרוסופט במהלך 20 דקות בלבד. וכשאין נזילות, גופים בינוניים־גדולים יירתעו מלקנות מניות, אם אינם בטוחים שכשיבקשו למכור את מה שהם קנו, יהיה מי שיקנה מהם את הכמויות הללו ובמחיר המתאים. כלומר, שיקול הכניסה לשוק כרוך גם באסטרטגיית היציאה ממנו. וברגע שהגופים מחליטים שלא מתאים להם להשקיע ולקנות, הנזילות שוב נפגעת, וכך הלאה. זהו "מעגל מרושע" שמזין את עצמו.

ולחוסר נזילות מספק יש גם השלכה נוספת - ברגע שמניות אינן סחירות דיין נוצרים עיוותי מחירים, כאשר די בביקוש לא גדול למניה ששווי השוק שלה נמוך כדי להקפיץ את מחירה, וזה נכון גם בכיוון ההפוך במקרה של היצע.

כל הדרכים לחוסר נזילות

חוסר הנזילות בשוק הישראלי נובע מסיבות רבות. בין היתר, הבורסה הישראלית מורכבת מהרבה מאוד חברות קטנות ובינוניות וממעט גדולות. לא מעט חברות גדולות במשק הישראלי, רובן המכריע מענף ההייטק, נסחרות רק בחו"ל, ולצדן חברות גדולות בולטות כמו התעשייה האווירית, רפאל, מקורות וכדומה שלא מגיעות לבורסה. בנוסף, בעלי שליטה בחברות שכן נסחרות בבורסה מחזיקים שיעור גבוה מהמניות, מה שלא מותיר די סחורה "צפה" למסחר.

השוק הישראלי גם קטן על המשקיעים המוסדיים שמחזיקים (כמו בעלי שליטה) במניות לאורך זמן, מתוקף היותם משקיעים לטווח ארוך. אם לא די בכך, הרי שהאפשרות שלהם לקנות בהנפקה במכרז לא אחיד, מרכזת את המניות בידיהם לאורך זמן מבלי שהם מוכרים אותן. לזה נוסיף את העובדה שב־20 שנים האחרונות היה תהליך של קונסולידציה בין גופים מוסדיים, מגמה שבתורה גם היא הקטינה את הנזילות.

הירידה בנזילות פגעה בביצועים של שוק המניות הישראלי בהשוואה למדדי המניות בשווקים מפותחים אחרים, הגם שלפיגור הזה סיבות רבות נוספות.

מאז סוף שנת השינוי - דצמבר 2010, לאורך קרוב ל־15 שנים (מאז ועד 30.4.25) מדד ת"א 125 (אז ת"א 100) עלה ב־108%, כלומר פי שניים בקירוב, בעת שמדד S&P 500 עלה בלא פחות מ־480%, והדאקס הגרמני הוסיף בתקופה זו 222%.

והדרכים להגדלת סחירות

ובאשר לדרכים לצאת מהמצב הזה ולהגדיל את הנזילות - יש כמה אמצעים שחלקם כבר ננקטים: רפורמה במדדי הבורסה (אגב, לפני כשלושה שבועות בוצע העדכון החצי שנתי של המדדים, ומחזור המסחר היה 12.4 מיליארד, השני בגודלו בהיסטוריה של שוק המניות בישראל); רפורמה בעושי השוק בבורסה; מאגר השאלות; וגם מבחינת החברות עצמן - חלוקת דיבידנדים. אבל, בכל אלה אין די.

כדי שיתחולל שינוי אמיתי ברמת הנזילות בבורסה צריך לייצר פיתוי לחברות פרטיות להפוך לציבוריות בדרך של הטבות מיסוי וכהוראת שעה, יש לעודד בעלי שליטה לרדת בשיעור ההחזקות שלהם ולשחרר עוד "סחורה צפה" לשוק, יש לעודד חלוקת דיבידנדים - כל אלה באמצעות הפחתת שיעור המיסוי.

*** אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

מימין: יוסף עליאש, ריצ'י האנטר, דני בן רעי / צילום: דרור סיתהכל

גרין לנטרן רוכשת מחצית מרשת בתי הקפה גן סיפור לפי שווי של כ-150 מיליון שקל

קרן גרין לנטרן של ריצ'י האנטר נכנסת כשותפה ברשת בתי הקפה גן סיפור של ברנרדו בלכוביץ' ● העסקה מצטרפת לגל עסקאות גדולות שנחתמו לאחרונה בענף המסעדנות

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

כותרות העיתונים בעולם

המחקר שקובע: ישראל היא "נכס אסטרטגי שאין לו תחליף"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

החשש ממלחמה מגיע לתחום השיפוצים: ירידה של 25% בהזמנות לקראת פסח

הציפייה להסלמה ביטחונית עוצרת את תנופת ההתחדשות של משקי הבית: הציבור חושש להיתקע עם "בית מפורק" בחירום, וקבלני השיפוצים מדווחים על טלפונים דוממים בשיא העונה ● במקביל, האיום האיראני מאלץ את ענף הבנייה לדרוש פתרונות להפעלת מנופים מהקרקע

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב, בהובלת מניות הנדל"ן והבנקים

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.8%, מדד ת"א 90 נופל בכ-1.8% ● אלביט עולה ב-4% ● מניות האופנה נחלשות, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ● אל על יורדת אחרי הדוחות ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

איפה יש הזדמנויות? / צילום: Shutterstock

הלהיט החדש בוול סטריט, והאם הוא באמת יחליף את מניות ה-AI?

ההימור הנוכחי של וול סטריט הוא על חברות שנתפסות כחסינות מפני איומי הבינה המלאכותית ● אלו מגיעות מסקטורים מפתיעים וכוללות למשל את מקדונלד'ס ויצרנית הטרקטורים ג'ון דיר

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן ארצה ● לפי הבקשה לייצוגית, רווחי אל על זינקו בזמן המלחמה מ־0.9% מהעלות ל־13.3% מהעלות

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנה החולפת, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגביר את התחרות בשמיים והקטין את נתח השוק של אל על

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

מחנה ''מטווח 24'' / צילום: חורחה נובומינסקי

נסגר מכרז ל-1,100 דירות ב"שדה דב" של ראשון לציון

שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות ב"מטווח 24" במערב ראשון לציון נמכרו בסך כולל של 1.4 מיליארד שקל ● ענקית הטכנולוגיה אפלייד מטיריאלס חנכה ברחובות מרכז מו"פ חדש, וחברת המינרלים ICL חנכה את בניין המטה החדש שלה בבאר שבע ● אירועים ומינויים

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים נשבר בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ