גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

15 שנה להפיכת ישראל ל"שוק מפותח": מה הרווחנו, מה הפסדנו ואיך נתפתח מכאן

במאי 2010 שוק המניות המקומי שינה סטטוס משוק מתפתח לשוק מפותח ● המהלך שמצטייר כמחמאה גדולה היה כרוך בלא מעט נזקים: ירידה חדה בנזילות, שמפעילה "מעגל מרושע" של השפעות, עד פיגור בתשואה מול שווקים מפותחים אחרים ● האם ניתן להפוך את התמונה?

צבי סטפק, מייסד בית ההשקעות מיטב / צילום: איל יצהר
צבי סטפק, מייסד בית ההשקעות מיטב / צילום: איל יצהר

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך

השבוע לפני 15 שנים בדיוק (26.5.2010), נפל דבר בשוק ההון הישראלי. חברת המדדים הגדולה בעולם MSCI העלתה את הדירוג של שוק המניות הישראלי ממה שהוגדר עד אז כשוק מתפתח, חלק מהשווקים המתפתחים־מתעוררים (Emerging Markets), לשוק מפותח בדומה לרבות ממדינות המערב (Developing Markets). באותה שנה גם התקבלה ישראל כחברה בארגון ה־OECD.

כלל ביטוח: גיהוצי כרטיסי אשראי וביטוחי רכב סייעו לרווח הכולל לזנק ב-30%
אנבידיה מציגה רבעון שיא - אבל מזהירה: "השוק הסיני סגור בפועל"

כאשר מדובר על העלאת דירוג, זה נשמע טוב - לא אתה, אלא אחרים כבר חושבים שהשוק הישראלי בוגר ומפותח ומגיע לו שדרוג. אך במקרה זה המהלך היה מלווה בחששות מצד פעילי השוק המקומי, שלדאבוננו אכן התאמתו.

זאת מאחר שחלק גדול מהשקעות הזרים במניות בישראל נעשה באופן פסיבי באמצעות קרנות/תעודות סל (ETF), שמשקיעות בכל אחד מהשווקים לפי משקלו במדד הגלובלי.

כל עוד שוק המניות הישראלי הוגדר כשוק מתפתח־מתעורר, המשקל שלו היה סביב 3% במדד, כך ש־3% מהכספים של קרנות הסל הגלובליות בתחום הגיעו להשקעה במניות בישראל.

ברגע ששונה הסטטוס לשוק מפותח, ת"א מצאה את עצמה בין אריות השווקים וחלקה במדד הגלובלי הזה ירד לכ־0.25%, פחות מעשירית מנתח השוק שלו קודם לכן. התוצאה הייתה שפחות כסף הגיע להשקעה במניות בישראל גם משום שחלק ממנהלי קרנות הסל בתחום הזה החליטו שלא להשקיע כלל בשוק הישראלי. זאת שכן משקל של 0.25% לא מצדיק בעיניהם הקדשת משאבים והוא בבחינת "טעות סטטיסטית", והם יכולים להרשות לעצמם את הסיכון של סטייה קלה מהמדד הגלובלי שאותו הם אמורים לחקות.

שיאים של שפל

התוצאה הייתה שביום שבו בוצע המעבר משוק מתפתח לשוק מפותח (26.5.2010) היה מחזור עסקאות גדול במיוחד, הגדול ביותר בתולדות שוק המניות הישראלי: 16.4 מיליארד שקל. אבל, מיד אחר כך נחלשה רמת המחזורים כפי שנצפה מראש. משנת 2010 ועד 2012 כולה מחזור העסקאות בשוק המניות ירד ב־44% (!). נכון שירידת המחזורים הייתה גם נחלת שווקים מפותחים אחרים, אבל בישראל שיפועה היה תלול הרבה יותר.

בסקירה שמנפיקה הבורסה מדי שנה, נכתב אז כך: "לשדרוג ישראל לקבוצת השווקים המפותחים בסוף חודש מאי הייתה השפעה מהותית על פעילות משקיעי חוץ בישראל ועל מחזור המסחר בבורסה". ואכן, המחזור בבורסה הושפע היטב, כאשר שנתיים לאחר מכן היה כאמור כמעט חצי מהמחזור בשנת 2010 - והנמוך ביותר מאז 2006.

אם לא די בכך, באותן שנתיים מספר החברות שמניותיהן נסחרות בבורסה ירד מאוד. נכון שהתופעה של ירידה במספר החברות הציבוריות הייתה גלובלית והתחילה הרבה קודם לכן, ועוד נמשכת כיום, אבל הצמצום במספרן בישראל היה נרחב ממה שקרה בשווקים מפותחים אחרים - מניותיהן של 100 חברות נמחקו מהבורסה בין 2010 ל־2012, ואף חברה חדשה לא הצטרפה.

יתרה מזו: בהסתכלות לטווח ארוך, המחזור היומי הממוצע ב־2010 היה כ־2 מיליארד שקל וכיום בשנת 2024, כ־15 שנים אחר כך, הוא עמד על 2.2 מיליארד שקל. זו עלייה של כ־10%, אבל במונחים ריאליים שמתחשבים באינפלציה שהייתה מאז, זו ירידה בשיעור של 13.4%. אם מתחשבים בעובדה ששוק המניות המקומי הכפיל את עצמו באותו פרק זמן, אזי הנסיגה היא עוד הרבה יותר משמעותית.

לנזילות יש חשיבות בכל שוק שהוא, כשהיא מבטאת את היכולת לקנות ולמכור כמויות גדולות של מניות בתוך פרק זמן קצר. המחזור היומי הממוצע כיום בכל שוק המניות הישראלי שווה להיקף המסחר במניית מיקרוסופט במהלך 20 דקות בלבד. וכשאין נזילות, גופים בינוניים־גדולים יירתעו מלקנות מניות, אם אינם בטוחים שכשיבקשו למכור את מה שהם קנו, יהיה מי שיקנה מהם את הכמויות הללו ובמחיר המתאים. כלומר, שיקול הכניסה לשוק כרוך גם באסטרטגיית היציאה ממנו. וברגע שהגופים מחליטים שלא מתאים להם להשקיע ולקנות, הנזילות שוב נפגעת, וכך הלאה. זהו "מעגל מרושע" שמזין את עצמו.

ולחוסר נזילות מספק יש גם השלכה נוספת - ברגע שמניות אינן סחירות דיין נוצרים עיוותי מחירים, כאשר די בביקוש לא גדול למניה ששווי השוק שלה נמוך כדי להקפיץ את מחירה, וזה נכון גם בכיוון ההפוך במקרה של היצע.

כל הדרכים לחוסר נזילות

חוסר הנזילות בשוק הישראלי נובע מסיבות רבות. בין היתר, הבורסה הישראלית מורכבת מהרבה מאוד חברות קטנות ובינוניות וממעט גדולות. לא מעט חברות גדולות במשק הישראלי, רובן המכריע מענף ההייטק, נסחרות רק בחו"ל, ולצדן חברות גדולות בולטות כמו התעשייה האווירית, רפאל, מקורות וכדומה שלא מגיעות לבורסה. בנוסף, בעלי שליטה בחברות שכן נסחרות בבורסה מחזיקים שיעור גבוה מהמניות, מה שלא מותיר די סחורה "צפה" למסחר.

השוק הישראלי גם קטן על המשקיעים המוסדיים שמחזיקים (כמו בעלי שליטה) במניות לאורך זמן, מתוקף היותם משקיעים לטווח ארוך. אם לא די בכך, הרי שהאפשרות שלהם לקנות בהנפקה במכרז לא אחיד, מרכזת את המניות בידיהם לאורך זמן מבלי שהם מוכרים אותן. לזה נוסיף את העובדה שב־20 שנים האחרונות היה תהליך של קונסולידציה בין גופים מוסדיים, מגמה שבתורה גם היא הקטינה את הנזילות.

הירידה בנזילות פגעה בביצועים של שוק המניות הישראלי בהשוואה למדדי המניות בשווקים מפותחים אחרים, הגם שלפיגור הזה סיבות רבות נוספות.

מאז סוף שנת השינוי - דצמבר 2010, לאורך קרוב ל־15 שנים (מאז ועד 30.4.25) מדד ת"א 125 (אז ת"א 100) עלה ב־108%, כלומר פי שניים בקירוב, בעת שמדד S&P 500 עלה בלא פחות מ־480%, והדאקס הגרמני הוסיף בתקופה זו 222%.

והדרכים להגדלת סחירות

ובאשר לדרכים לצאת מהמצב הזה ולהגדיל את הנזילות - יש כמה אמצעים שחלקם כבר ננקטים: רפורמה במדדי הבורסה (אגב, לפני כשלושה שבועות בוצע העדכון החצי שנתי של המדדים, ומחזור המסחר היה 12.4 מיליארד, השני בגודלו בהיסטוריה של שוק המניות בישראל); רפורמה בעושי השוק בבורסה; מאגר השאלות; וגם מבחינת החברות עצמן - חלוקת דיבידנדים. אבל, בכל אלה אין די.

כדי שיתחולל שינוי אמיתי ברמת הנזילות בבורסה צריך לייצר פיתוי לחברות פרטיות להפוך לציבוריות בדרך של הטבות מיסוי וכהוראת שעה, יש לעודד בעלי שליטה לרדת בשיעור ההחזקות שלהם ולשחרר עוד "סחורה צפה" לשוק, יש לעודד חלוקת דיבידנדים - כל אלה באמצעות הפחתת שיעור המיסוי.

*** אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%