גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אם הוליווד רוצה בלוקבסטר, היא צריכה לעבור קודם בקאן

בעידן שבו ההפצה הקולנועית שברירית, תשומת הלב של הקהל מתפזרת ואלגוריתמים קובעים על מה מדברים, ישנו קאן ● הפסטיבל שנולד כתגובת נגד לפאשיזם מקנה לסרטים לגיטימציה ותהודה גלובלית

טום קרוז ועוד יוצרי ''משימה בלתי אפשרית: חשבון סופי'', החודש בקאן / צילום: ap, Scott A Garfitt
טום קרוז ועוד יוצרי ''משימה בלתי אפשרית: חשבון סופי'', החודש בקאן / צילום: ap, Scott A Garfitt

כשטום קרוז נחת לפני שבועיים על השטיח האדום בקאן כדי להשיק את "משימה בלתי אפשרית: חשבון סופי", לצלילי תזמורת שמנגנת את נעימת הנושא האייקונית, זו לא הייתה "עוד תחנה" במסע הקידום. זו אסטרטגיה שלמה שעבדה עבורו מצוין לפני שלוש שנים, אז השיק שם את "טופ גאן: מאווריק". קרוז, כמו רבים אחרים בהוליווד, מבין היטב שקאן, אולי יותר מתמיד, היא הפלטפורמה האולטימטיבית להשיק בלוקבסטר עם אפיל גלובלי. בעידן שבו הפצה קולנועית שברירית מאי פעם, תשומת הלב של הקהל מפוררת לחתיכות קטנות ותרבות הקולנוע מדוללת על ידי אלגוריתמים, קאן מציעה להוליווד מה שפלטפורמות השקה אחרות לא יכולות: לגיטימציה אומנותית, ספקטקל מתוקשר ותהודה גלובלית.

האמן שחיבר בין קומיקס לשואה וזה שישב בכלא הסיני: הגיבורים של פסטיבל דוקאביב
מפיצי הסרטים העצמאיים עלו על מודל עסקי חדש ורווחי: מסקנדל לסטרימינג

פסטיבל קאן לא נולד עבור הוליווד. הוא נוסד ב-1939 כתגובת נגד מתריסה לשליטה ההולכת וגוברת של המשטר הפאשיסטי האיטלקי בפסטיבל ונציה. אף שמלחמת העולם השנייה השהתה אותו, הוא שב ב-1946 והגדיר עצמו כ"חגיגה של קולנוע כאומנות, חופשייה מהתערבות פוליטית". במשך עשורים פסטיבל קאן היה עניין פנים-אירופי במהות. הוליווד בהחלט לקחה בו חלק, אבל בעיקר כחופשה בריביירה עבור הכוכבים, ולא בגלל איזו תלות עסקית. שנות החמישים ידעו זוהר הוליוודי שהסתובב בשדרת לה קרואסט, וצילומי הכוכבים האמריקאיים על רקע הריביירה היפה בהחלט מכרו מגזינים. נדרשו בערך ארבעה עשורים עד שהדינמיקה בין פסטיבל קאן והקולנוע המסחרי האמריקאי התפתחה למערכת יחסים עמוקה ומורכבת יותר.

"ספרות זולה" המסוגנן והאלים קיבל לגיטימציה

התזוזה לכיוון המסחרי יותר הגיעה מאחד הסרטים שהשפיעו הכי הרבה על התעשייה מאז ומעולם - "ספרות זולה" של קוונטין טרנטינו ב-1994. זכייתו בדקל הזהב בקאן והשלכותיה היו רעידת אדמה של ממש. פתאום, סרט אמריקאי עצמאי מסוגנן, אלים, שלא מציית לכללי שום ז'אנר, מקבל לגיטימציה מפסטיבל הסרטים היוקרתי בעולם. ספרות זולה לא רק המשיך וקטף את האוסקר לתסריט הטוב ביותר, אלא הפך ללהיט קופתי חסר תקדים לסרט עצמאי מסוגו - 213 מליון דולר על תקציב של 8.5 מיליון - והפך לתופעה תרבותית חובקת עולם.

ההצלחה הזו הוכיחה להוליווד שקאן יכול לא רק להכתיר סרטי "ארט-האוס" נישתיים, אלא להוות כר שיגור לסרטים עם אפיל מיינסטרימי ולתת לו ולידציה מסחרית. מתוך התחרות הגיעו "פרנהייט 9/11" (2004, 221 מיליון), "פרזיטים" (2019, 258 מיליון ואוסקר ראשון לסרט שאינו דובר אנגלית), "הפסנתרן" (2002, 120 מיליון), ו"ממזרים חסרי כבוד" (2009, 321 מיליון). היו גם הרבה פרמיירות מחוץ לתחרות כמו "לא ארץ לזקנים" (2007, 171 מיליון וזכייה באוסקר), "הקול בראש" (2015, 858 מיליון), "מקס הזועם: כביש הזעם" (2015, 375 מיליון) וכאמור טופ גאן: מאווריק (2021, 1.5 מיליארד). המסע של כל אלה לפסגה החל בקאן.

קאן קובע מהו הרושם הראשוני מלהיטי הקיץ

ההשקות האחרונות האלה של בלוקבסטרים מיינסטרימיים לחלוטין בקאן מחוץ לתחרות הן תופעה חדשה יחסית. הפסטיבל נהנה מקריצה למיינסטרים ומעוד כוכבי ענק שבאים לשטיח האדום, והאולפנים נהנים מאפשרות להוסיף נופך אומנותי וחשיבות תרבותית לסרטי אקשן או אנימציה מסחריים לחלוטין. הם יודעים שהכיסוי התקשורתי של הפסטיבל הוא גלובלי, ושבמקביל אליו מתקיים גם Marche Du Film , שוק הסרטים הגדול בעולם שמארח אנשי תעשייה מיותר מ-140 מדינות; זה מאפשר התנעה של שיח גלובלי על הסרט בקרב אנשים שיהיו מעורבים בשיווקו בעולם בצורה כזו או אחרת.

לפי הנתונים מהשנים האחרונות, פרמיירה בתחרות בקאן מקפיצה מכירות כרטיסים לסרטים קטנים וגדולים כאחד, בארה"ב ובשאר בעולם. גם פרמיירה מתוזמנת ומושקעת מחוץ לתחרות בריביירה, שמלווה בביקורות טובות, עשויה להפוך בלוקבסטר קיצי ליותר מעוד תוכן, אלא לסוג של אירוע קולנועי.

בהקשר הזה חשוב לזכור שהפסטיבל לא מגביר רק תגובות חיוביות אלא גם שליליות. "אינדיאנה ג'ונס וחוגת הגורל" (2023) הושק בקאן לקול ביקורות פושרות לכל היותר, מה שדרדר מאד את מעמדו בקרב הקהל הרחב. 384 מיליון הדולרים שאסף נחשבים כישלון קולוסאלי עבור פרנצ'ייז בסדר גודל כזה. בשורה התחתונה, פסטיבל קאן הפך למעשה לגורם המשפיע ביותר על הרושם הראשוני שעושים להיטי הקיץ ההוליוודיים.

הרבה פחות פעילויות שיווק קרקסיות

ובכל זאת, השנה כבר נשמעות חריקות, גם אם קלות. חוסר הוודאות הכלכלי שאופף את התעשייה כולה נותן את אותותיו, לפחות בצד השיווקי, ובשטח יש הרבה פחות פעילויות קידומי מכירות קרקסיות, שהפכו לסימן היכר של הפסטיבל. אם בעבר ג'רי סיינפלד גלש לפרמיירה של "כוורת בסרט" (2007) על כבל כשהוא מחופש לדבורה, וויל סמית' הגיע עם כריש מתנפח ענק לפרמיירה של "תפוס ת'כריש" (2004), בונו ודה אדג' הופיעו על השטיח האדום (2007) וסשה ברון כהן הגיע רכוב על גמל לפרמיירת "הדיקטטור" (2012) - היום תעלולים מהסוג הזה נפוצים הרבה פחות.

עבור טופ גאן: מאווריק אורגן מטס של חיל האוויר הצרפתי, עבור משימה בלתי אפשרית: חשבון סופי - הגיעה רק תזמורת צנועה. אולי זה בגלל מעבר של מאמצי השיווק לדיגיטל, אולי התאמה כלכלית לתעשייה פוסט-קוביד, ואולי המתנה לדור חדש ורענן של כוכבי קולנוע שיוציא את זה לפועל. היכולת של קאן לרומם סרטים עדיין קיימת, אבל עם הרבה פחות "נצנצים" מבעבר הלא רחוק.

רק ארבעה סרטים בהיסטוריה זכו גם ב"דקל הזהב" וגם באוסקר: "סוף השבוע האבוד" (1946), "מרטי" (1955), פרזיטים (2019), "אנורה" (2024). השכיחות הקלושה הזו מוכיחה שהפסטיבל עדיין שומר על ייחודיות, אך בה בעת, דווקא בעידן שבו התהום בין הקהל לבין הסרטים שזוכים בפרסים הולכת ונפערת - קאן מיצב עצמו כצומת שבה אמביציות אומנותיות ומסחריות עשויות להיפגש.

עם כל הסתירות והניגודים שיש בו, הפסטיבל מתפקד גם כמגדלור אומנותי לתעשייה, וגם ככן שיגור מסחרי. וכך, אם אתה סרט אנימציה קטן מלטביה (Flow, 2024, אוסקר לסרט אנימציה הטוב ביותר) שעלה 3 מיליון דולר, או שובר קופות שעלה 250 מיליון - קאן הוא המקום שבו הזהות הגלובלית של סרט נבחנת, משויפת, מתחדדת, ורק אז יוצאת לאוויר העולם.

עוד כתבות

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

לאחר החלטת הריבית: מדד הבנקים קופץ, מניות הנדל"ן יורדות

מדד ת"א 35 עולה ב-0.3%, אך ת"א 90 יורד ביותר מ-1% ● בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ● ירידות קלות בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; נובו נורדיסק צוללת בכ-15%

ה-S&P 500 יורד בכ-0.4% ● וול סטריט מגיבה היום לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● מגמה מעורבת באירופה ● הביטקוין נסחר סביב 66 אלף דולר, לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● מחירי המתכות היקרות עולים ● הביטקוין יורד ומחירו נע סביב 65 אלף דולר

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

אילוסטרציה: איל יצהר

תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "דפוס פעולה שיטתי של הטעיה והסתרת מידע"

חברת ויז'ן אנד ביונד, המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעת ע"י 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה נטען ל"דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● בא-כוח החברה: "טרם התקבל כתב התביעה"

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ארה"ב מפנה עובדים מלבנון; לאור יום: הסלמה במחאות באיראן

בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה • סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ • נושאת המטוסים הגדולה בעולם, שהשתתפה בלכידת מדורו, מתקרבת לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים