גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משקיעי הדירות האמיתיים הם החוליה החלשה שעלולה להקריס את מגדל הקלפים הנדל"ני

באפריל הגיע היקף המשכנתאות של משקיעי הנדל"ן לנתח של 12% מסך המשכנתאות ● אלא שהסכנה הגדולה לשוק הדיור מגולמת בעשרות אלפי ישראלים שאין להם דירה אחרת מלבד זו שקנו להשקעה, שעליה הם תולים את כל יהבם

נתח משקיעי הדירות שוב בשיא / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
נתח משקיעי הדירות שוב בשיא / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בחודש אפריל הגיע היקף המשכנתאות של משקיעי הנדל"ן - אלה שרכשו דירה שאינה דירתם היחידה - לנתח של 12% מסך המשכנתאות. 939 מיליון שקל בסך הכול. מדובר בשיעור הגבוה ביותר של משקיעים מתוך עוגת העסקאות לרכישת דירה מאז החל בנק ישראל להעלות את הריבית באפריל 2022.

בית המשפט עוצר את הקמת המתחם החדש של רותי ברודו בתל אביב
"השוק מקרטע": הקבלנים שיוצאים לגייס חוב בבורסה, והסיבות

השיעור הגבוה ביותר מאז שמסלולי החיסכון והתשואה הסולידיים - פיקדונות, קרנות כספיות, אג"ח ממשלתיות וכד' - החלו להציע לנו תשואה כמעט כפולה על הכסף, בהשוואה לתשואה שרואים רוב משקיעי הדירות מדמי השכירות. בשנת 2024, למשל, נתח משכנתאות המשקיעים עמד בממוצע על 9.6% מעוגת העסקאות (פחות מ-750 מיליון שקל בחודש). ונכון שזה רחוק משיא של 17% מנתח העסקאות לפני עשור, כשגם מס הרכישה עמד על 5% בלבד לעומת 8% היום, ועדיין מוכרחים לשאול: למה הם מתדלקים שוב את הביקושים בשוק?

התשובה כנראה מורכבת. גם מ"שנאת המן" - החשש לשים את הכסף בבורסות שזינקו בעשרות אחוזים בתוך שנים בודדות, מציגות תנודתיות שלא מתאימה לכל אחד (ודאי באפריל, אז פרצה מלחמת המכסים של הנשיא טראמפ). אבל גם מ"אהבת מרדכי" - לא בהכרח בגלל שכל הישראלים עדיין מדמיינים שמחירי הדירות לא יודעים לרדת (ודאי ריאלית מול האינפלציה), אלא בגלל שמרבית רוכשי הדירות משוכנעים שהדירה שהם קונים כנראה תינצל מירידות, אם וכאשר. כי היא יהלום לא מלוטש באזור מתפתח ("הרכבת הקלה או המטרו עוד מעט עוברים ממש פה", למשל), כי היא בעיר פריפריאלית שהמדינה שופכת עליה מיליארדים (נתיבות או אופקים כמשל), או כי מדובר בדירה ישנה שעוד רגע נהרסת ומשתדרגת לדירה חדשה ששווה פי כמה.

דירה אחת - להשקעה

השבוע פרסמה רשות המיסים נתונים, לפיהם עליות המחירים של אותן דירות שרכשו משקיעים היו הגבוהות ביותר בתקופה האחרונה, "בהשוואה לשאר הסגמנטים האחרים בשוק". מדצמבר 2023 ועד יוני 2024 נרשמה עלייה של 14%, לאחר עלייה של 11% בשנת 2023. מחיר חציוני של דירה להשקעה בתל אביב עמד בסוף 2023 על 3.3 מיליון שקל, 3.1 מיליון שקל בנתניה ו-3 מיליון שקל בירושלים. הפער מהשוק הכללי בולט גם בנתוני בנק ישראל, לפיהם המשקיעים נטלו באפריל משכנתא ממוצעת של 1.2 מיליון שקל, בעוד רוכשי דירות אחרים בשוק החופשי נטלו משכנתא ממוצעת של מעט יותר ממיליון שקל ומשכנתא ממוצעת של פחות מ-800 אלף שקל למגרילי הדירות בהנחה.

אבל אחרי כל זה, צריך להבין שמדובר בזריית חול בעיניים. טרמינולוגיה שמסיטה את הדיון מהסכנה הגדולה באמת לשוק הדיור כרגע. רק בגלל שההגדרה הישנה (גם של האוצר ובנק ישראל) קבעה שמשקיעים הם כאלה שקונים דירה שנייה או שלישית, בשעה שרוב המשקיעים בשנים האחרונות הם אחרים לגמרי. עשרות אלפי ישראלים שאין להם דירה אחרת מלבד זו שקנו להשקעה, שלעולם לא יגורו בה ועליה הם תולים את כל יהבם, חובם ועתידם. כמו רבים למשל מקוני הדירות המוגרלות, שמגלים בבת אחת שיותר מדי אנשים מנסים להשכיר או למכור את הדירה שהם קנו בזמנו בהנחה (החוק הגדיר חסימה מפני מכירה עד 5 שנים מהאכלוס או 7 שנים מהיתר הבנייה).

ושם, אם משהו משתבש והשכירות למשל לא מצליחה לסגור את המשכנתא, וכשמשקיע צריך במקביל לשלם גם שכירות עבור הדירה שבה הוא גר, האיום גדול פי כמה.

המדינה דחפה לשם

האבסורד הוא שהמדינה דחפה אותם לשם, בשלל תמריצים שממש זועקים לכל צעיר או צעירה לקנות דירה להשקעה. כי עם כל הכבוד לתשואה המופלאה שמציעות המניות, רק ברכישת דירה ראשונה המשקיע נהנה גם מפטור ממס בעת הקנייה (אפס מס עד סכום של 1.98 מיליון שקל ומדרגות מוזלות מעל), גם מפטור על רווחי ה"דיבידנדים" (אפס מס עד תקרה של 5,654 שקל לחודש מדמי השכירות ותקרה פטורה עד 7,500 שקל בחודש אם הם שוכרים ומשכירים), וגם מרווחי ההון ביום המימוש של אותה דירה - בזכות פטור ממס שבח למוכרי דירה יחידה.

על זה תוסיפו את נפלאות המימון והמינוף לרוכשי דירה ראשונה - המפקח על הבנקים קבע לפני יותר מעשור שרוכשי דירה ראשונה יוכלו ליטול משכנתא בשיעור 75% ממחיר הדירה, לעומת רוכשי דירה נוספת שמוגבלים עד 50%. ולזה עוד תוסיפו תמריץ ממשלתי, שקורא לצעירים להגריל דירות מוזלות ולאחרונה אפילו מגרשים.

ואם חלילה השוק "ישתעל" קצת יותר ברצינות, זו החוליה הכי מסוכנת וחלשה בבניין. ולא יעזור שבבנק ישראל ובמשרד האוצר סיפרו לנו ולעצמם שלמשקיעי הדירות כאן יש שפע כסף ונדל"ן.

כוכבי השבוע

מצוין: הצרות של נייקי ופוקס הן לא הצרות שלנו

דווקא בצרות של פוקס ושל החברה הבת שלה ריטיילורס מצאתי השבוע בשורה צרכנית. אחרי הרבה מאוד שנים שחברת נייקי ניצבה הרחק מעל כל מתחרותיה, מה שאפשר לה לחגוג על מחירים כמעט כאוות נפשה - ולבעלי פוקס להרוויח הון מזכיינות על המותג המצליח - סימני התחרות כבר כאן. זו שוחקת על הדרך את מניית נייקי ולהבדיל את מניות פוקס וריטיילורס, וגם את היקף המכירות ושולי הרווח של החברות, שנהנו הרבה זמן מכמעט בדידות בפסגה.

ורק לסבר את האוזן: בשנת 2024, לנייקי היה נתח של 16% משוק נעלי הספורט. כמעט פי שניים מאדידס. נתח השוק שלה בצפון אמריקה היה 15%, יותר מ-5% של אדידס ו-4% של לולולמון.

אם סוף סוף המותג קצת רועד, ונייקי תתאמץ יותר כדי שנקנה את מוצריה וכדי לא לאבד נתחי שוק למתחרים המזנבים בה, אנחנו הצרכנים כנראה רק נרוויח מכך.

בלתי מספיק: פיגורי המשכנתאות עלולים לבשר רעות

הדימום עדיין קטן וכמעט נסתר מהעין. אולם מנתוני בנק ישראל שפורסמו השבוע עלה כי באפריל נרשם שיא פיגורים בהחזרי משכנתאות (לווים שלא מצליחים לעמוד בהחזרים יותר מ-90 יום) והם הגיעו ל-3.6 מיליארד שקל. וצריך לזכור, הבנקים יעשו הכל לפני שהם יכריזו על חובות בפיגור. הם יתנו ללווה דחייה ועוד דחייה בתשלומים, וכשיכלו התקוות יפצירו בנוטל המשכנתא לממש בעצמו את הדירה. לא בהכרח מדאגה ללקוח אומלל, אלא גם כדי לחסוך את כאב הראש במימוש, הידיעה שאיש פרטי יוכל לקבל כנראה מחיר טוב מהם, והניסיון להימנע מכותרת שתכריז שהם הוציאו משפחה מהבית.

אז נכון, מדובר עדיין ב-0.6% בלבד מיתרות החוב למשכנתאות, אבל המגמה מדאיגה. ב-2022, לפני שהריבית הכתה בנוטלי המשכנתאות, היקף הפיגורים עמד על 2.3 מיליארד שקל בלבד. ושיהיה בהצלחה לאלפי הלווים שנקלעו לעין הסערה.

עוד כתבות

כנס המטרו הבינלאומי של נת''ע / צילום: עמוס לוזון

כנס החשיפה הבינ"ל של המטרו: "יש פה חברות תשתית מהטופ של הטופ"

נת"ע ערכה השבוע בת"א כנס חשיפה בינלאומי לפרויקט המטרו בגוש דן, שנועד להציג לחברות תשתית את המכרזים הצפויים בשלב האינפרא הראשון, בהיקף של 65 מיליארד שקל ● לכנס הגיעו נציגים של למעלה מ־60 חברות תשתית בינלאומיות מכ־20 מדינות ● נציג של אחת מהחברות ההודיות: "פרויקט המטרו נתפס כמרגש מאוד"

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים נפל ב-3%

ת"א 35 ירד ב-1.5% ● מניית מזרחי טפחות נפלה לאחר הדוחות וגוררת עמה את יתר הבנקים ● מניית אנרג'יקס נפלה גם היא בעקבות דוחות חלשים, אשר מקרינים על יתר החברות בסקטור ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פגוש קדמי בחצי מחיר: פסק הדין ששם סוף לחגיגה של מחירי החלפים

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב, תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

אמיר אליחי, מייסד משותף ומנכ''ל Carbyne / צילום: Carbyne

"צופים התרחבות משמעותית": מנכ"ל קרביין בראיון אחרי האקזיט הענק

רכישת קרביין על ידי אקסון האמריקאית ב–625 מיליון דולר הושלמה רשמית, והחברה הישראלית הופכת לזרוע הטכנולוגית של ענקית הציוד המשטרתי במוקדי ה–911 ● בראיון ל"גלובס" מספר המייסד אמיר אליחי על הדרך מהשוד בחוף הים ועד לאימפריית ניהול אירועי החירום

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

מלכוד 22 של שוק הדיור: המחירים נבלמו והשוכרים משלמים את המחיר

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

פרויקט של קטה בפתח תקווה / הדמיה: VIEWPOINT

כמה שוות ההטבות בשוק הדיור לעמיתי חבר?

מבצע של חברת קטה גרופ למילואימניקים בפתח תקווה מבטיח ארנונה לחמש שנים, ומבצע של חבר בשלושה פרויקטים שונים מציע הנחות עמוקות יותר, של כ־15% ממחיר הדירה ● מאחורי המבצעים

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, NTB Scanpix/Nina E. Rangoy

אחת המשקיעות הגדולות בעולם חשפה כלי חדש לאיתור סיכונים

קרן העושר הנורווגית הודיעה כי החלה להשתמש בכלי בינה מלאכותית כדי לאתר סיכונים ולקבל החלטות על מכירת אחזקות ● כך היא עושה את זה

ביקור ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת

יותר מנשק או טכנולוגיה: מה חיפש ראש ממשלת הודו בישראל השבוע

השבוע נולדה בישראל "ארכיטקטורת היהלום": רשת בריתות אסטרטגית המשתרעת מיוון במערב ועד הודו ● בלב הציר עומד נרנדרה מודי שהגיע לירושלים כדי לקבוע סדר עולמי חדש ● איך נראה המרחב מהעיניים שלו ומה אנחנו מביאים לשולחן? ● טור אורח 

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה

צ'רי מוטורס / צילום: דניאל דהרי

רישיון היבוא של קרסו למותג הדגל שלו צפוי לקבל אישור, אבל רק לשנה אחת

ברשות התחרות סבורים שחידוש הזיכיון של צ’רי בידי קרסו מוטורס אינו צפוי לפגוע בתחרות בשוק הרכב - אך ממליצים להגביל את האישור לשנה בלבד, כחלק מבחינה רחבה של ריכוזיות בענף ● ההמלצה מגיעה בזמן שחברות אחרות, בהם GAC וטלקאר, קיבלו הארכות קצרות של שלושה חודשים בלבד, ובצל הזינוק החד במכירות צ’רי, שהפכו למנוע הרווח המרכזי של קרסו

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

גם זה קרה פה / צילום: צילום מסך

ההצעה להרחיב את הפטור ממע"מ מוכיחה שאין לח"כים משנה סדורה

שר האוצר זרק עוד הצעה ● בצבא לא רוצים את עקבות הפיצה ● ובענף הבנייה מרגישים היטב את המתח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock, Angela Crimi

הדוחות שהפילו את מניות האנרגיה המתחדשת בתל אביב

דוחות חלשים במיוחד של חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס הפילו את מדד הקלינטק בבורסה המקומית, שירד  ב-1% ● הכנסות החברה בשנת 2025 הצטמצמו ב-15% והרווח הנקי ירד בשיעור של 26%

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה / צילום: ראובן קפלינסקי

בהיקף 650 מיליון שקל: שיתוף הפעולה החדש של כלל ביטוח ואאורה

חברת הביטוח תשקיע 450 מיליון שקל בפרויקטים אותם מקדמת חברת הבת של חברת הנדל"ן, "אאורה מחדשים את ישראל" ● בתמורה, היא תחזיק ב-30-35% מהזכויות בפרויקטים, ותקבל זכות ראשונים להשקיע בפרויקטים עתידיים בהיקף של עד 200 מיליון שקל

דורון בלשר, מנכ''ל אורמת / צילום: כדיה לוי

החברה הישראלית שתספק לגוגל אנרגיה מציגה תחזית אופטימית

למרות צמיחה של 12.5% בהכנסות לכמעט מיליארד דולר, העלייה החדה בעלויות שחקה את השיפור התפעולי והרווח הנקי של אורמת נותר ללא שינוי משנה שעברה ● מנגד, החברה מציגה תחזית אופטימית ל-2026, בין היתר על רקע הסכם אספקת אנרגיה ל-15 שנה עם גוגל והתקדמות בפרויקטים חדשים