גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צרפת ובריטניה תכננו להצהיר על תמיכה במדינה פלסטינית. למה הן נסוגו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: צרפת ובריטניה לא יצהירו על תמיכה במדינה פלסטינית, מנהיג אל-קאעידה בתימן מאיים על טראמפ ומאסק בגלל המלחמה, ושיעור הלוחמות בצה"ל גבוה מרוב הצבאות בעולם ● כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

בנורבגיה דרשו שקרן העושר תחרים את ישראל. איך הגיב הפרלמנט?
פיטורים והתנכלויות: כך נראית האנטישמיות השקטה בארה"ב

1אחרי שתכננו לתמוך בהקמת מדינה פלסטינית, צרפת ובריטניה נסוגות

בין 17 ל-20 ביוני, צרפת ובריטניה תכננו להצהיר במהלך ועידה כי הן תומכות בהקמת מדינה פלסטינית. אולם, כעת "בריטניה וצרפת זנחו את התוכניות", פורסם במידל איסט איי.

גורמים דיפלומטיים אמרו למידל איסט איי כי "מטרת הוועידה שונתה לטובת יצירת מסלול לקראת הכרה", בין הנושאים שכן ידונו בוועידה "צעדים לקראת הכרה עתידית, בכפוף לשורת צעדים וויתורים מצד הפלסטינים". בנוסף חלק מהדרישות שיעלו הן "הפסקת אש קבועה ברצועת עזה, שחרור חטופים ישראלים, רפורמה ברשות הפלסטינית, שיקום כלכלי וסיום שלטון חמאס בעזה".

לאחרונה הנשיא עמנואל מקרון ביקר את מדיניות ישראל בעזה ואמר כי הקמת מדינה פלסטינית היא "חובה מוסרית ודרישה פוליטית".אולם, כעת "גורמים צרפתים עדכנו את מקביליהם הישראלים כי הוועידה לא תהיה המעמד המתאים להכרזה על הכרה".

שר החוץ הצרפתי ז'אן-נואל בארו אמר כי "הכרה במדינה פלסטינית במהלך הוועידה הייתה בגדר החלטה 'סמלית', אך לצרפת 'אחריות מיוחדת' כחברת קבע במועצת הביטחון של האו"ם שלא לנקוט במהלך ללא תמיכת בעלות בריתה".

מתוך המידל איסט איי, מאת אלקס מקדונלד. לקריאת הכתבה המלאה.

2מנהיג אל-קאעידה בתימן מאיים על טראמפ ומאסק: "אין קווים אדומים"

בווידיאו באורך חצי שעה, איים מנהיג אל-קאעידה בתימן סעד בין עאטף אל אוולקי על הנשיא דונלד טראמפ וגם על האיש העשיר בעולם אילון מאסק, כך פורסם בעיתון The Hindu.

במסר ראשון מאז שהשתלט על ארגון הטרור בשנה שעברה, קרא אל אוולקי למחבלים להתנקש במנהיגים במצרים, ירדן ומדינות המפרץ, בשל הלחימה של ישראל בעזה. הווידיאו הפך ויראלי והופץ ברשת כשתמונות של טראמפ ומאסק מוצגות בו, לצד תמונות של בכירים בארה"ב. הווידיאו גם כלל "תמונות של לוגואים של עסקיו של מאסק, כולל יצרנית הרכב החשמלי טסלה". אל-אוולקי הזהיר "אין קווים אדומים לאחר מה שקרה לעמנו בעזה" והוסיף "כל תגמול הוא לגיטימי".

"על ראשו של אל-אוולקי כבר יש פרס אמריקאי של 6 מיליון דולר, כיוון שוושינגטון טוענת ש'אל-אוולקי קרא בפומבי לתקיפות נגד ארה"ב ובעלות בריתה'", נכתב.

מוחמד אל-באשה, מומחה לתימן מחברת הייעוץ Basha Report, אמר ל-The Hindu "לקהילה לביטחון לאומי ומדיניות חוץ שנוטה להתנתק מתימן, הסרטון הזה מהווה תזכורת ברורה: תימן עדיין חשובה".

מתוך The Hindu. לקריאת הכתבה המלאה.

3הוול סטריט ג'ורנל: "שיעור הלוחמות בצה"ל גבוה מזה של רוב הצבאות"

על רקע הנטל הגובר על חיילי המילואים והמחסור בחיילים, צה"ל מאפשר תפקידים קרביים לנשים. "שילוב הנשים מסייע בהפחתת הלחץ לשחרר גברים לתפקידי לחימה אחרים", פורסם בוול סטריט ג'ורנל. כיום, "נשים מהוות 21% מהתפקידים הקרביים, אך עדיין נתקלות בקשיים בדרכן לשוויון מלא". לפני ה-7 באוקטובר, נשים כן עברו הכשרות קרביות בצה"ל אך לרוב "שובצו במשימות הגנה בגבולות במחסומים", תפקידים שנחשבים "פחות מסוכנים".

אך כיום, עקב הנטל על מערך המילואים ו"מצוקת כוח-האדם החריפה" נשים משתלבות בתפקידים קרביים בעזה, לבנון וסוריה, שבעבר "נחשבו מחוץ לתחום עבורן". בנוסף, לפי מומחים, הנתון של נשים לוחמות הוא חריג בצה"ל ביחס לצבאות אחרים. "כיום אחת מכל חמש חיילות קרביות בצה"ל היא אישה, שיעור גבוה מזה של רוב הצבאות המערביים המודרניים".

"בארה"ב, למשל, למרות שברוב התפקידים הצבאיים ניתן לשלב נשים, שיעורן הכללי בכוח הוא 18% בלבד", נכתב.

על מנת לפתור את מצוקת כוח-האדם "צה"ל מנסה לגייס גברים חרדים", אולם "רובם מסרבים לציית לפסיקת בג"ץ האחרונה שביטלה את הפטור שלהם משירות".

"על רקע זה, שילוב נשים מסייע בהפחתת הלחץ לשחרר גברים לתפקידי לחימה אחרים. אך מאחר שיחידות קרב רבות עדיין סגורות בפני נשים או נשלטות על ידי גברים, השילוב מהווה רק פתרון חלקי לבעיה", נכתב.

קצינת צה"ל התראיינה לוול סטריט ג'ורנל לאחר שהשתתפה במבצע חילוץ בעזה של אסון הלוחמים שנלכדו תחת מבנה בח'אן יונס. "הצוות עקב אחרי חטיבת קומנדו שפעלה ברצועה, ותפקידו היה להשיב את גופות הנופלים משדה הקרב - משימה שגרתית בצה"ל. אולם מה שחריג במקרה הזה: רוב החיילים בצוות היו נשים". הקצינה אמרה "רק לפני שנה וחצי לא הייתי חולמת להוביל צוות לוחם בלבנון או בעזה, אני חושבת שהמלחמה הוכיחה לכולנו כמה אנחנו מסוגלות".

מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת קרי קלר-לין. לקריאת הכתבה המלאה.

4יהודים בארה"ב מתנגדים למאבק של טראמפ באנטישמיות

קבוצות יהודיות בארה"ב מודאגות מהאנטישמיות הגוברת, אך מתייצבות נגד המאבק באנטישמיות של טראמפ, פורסם באקונומיק טיימס. "לפי סקר של מרכז המידע לבוחרים יהודים, אף ש-89% מהיהודים בארה"ב (מתוך 7.2 מיליון) הביעו דאגה מהאנטישמיות, 64% מתנגדים למדיניות של טראמפ בנושא", נכתב.

קווין ראכלין, בכיר בפרויקט נקסוס "שמנסה להיאבק באנטישמיות מבלי לפגוע בחופש הביטוי", אמר כי "יש אנטישמיות בקמפוסים... אבל לטעון שהמאבק באנטישמיות צריך להתמקד באקדמיה זו פשוט טענה מופרכת".

לדברי ראכלין, האסטרטגיה של טראמפ "לא מגינה על יהודים", אלא "מבודדת את הקהילה היהודית מהמיעוטים האחרים ומתעלמת מהאנטישמיות הימנית". "אנחנו כיהודים בטוחים יותר כשאנחנו פועלים יחד עם קבוצות אחרות ומיעוטים נוספים", הוסיף.

הסופר אריק אלטרמן, אמר כי "מה שקורה בעזה קשה מאוד לרוב היהודים האמריקאים - במיוחד לצעירים. כיום הדור הצעיר של יהודים אמריקאים כמעט חצוי בין תמיכה בישראל לבין תמיכה בפלסטינים". לדבריו לא נכון לראות את ההתנגדות למלחמה כאנטישמיות, אלא כהתנגדות למדיניות הישראלית.

ארגונים יהודים אחרים מזהירים כי טראמפ מנצל את המאבק באנטישמיות "כהצדקה למתקפה על האקדמיה" ודיכוי של חופש הביטוי. בשבועות האחרונים אף חתמו "עשר קבוצות יהודיות גדולות על מכתב ביקורת לממשל טראמפ, בו נאמר כי הן דוחות את 'הבחירה השקרית' בין 'ביטחון יהודי' לבין 'דמוקרטיה'".

מתוך אקונומיק טיימס. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"