גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפקד חמאס האחרון שנותר, ומחזיק בידיו את גורל החטופים והרצועה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איך סיקרו בעולם את המשט לרצועת עזה, מפקד חמאס האחרון שנותר, והאם איראן הצליחה להשיג מידע מודיעיני של ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

צרפת ובריטניה תכננו להצהיר על תמיכה במדינה פלסטינית. למה הן נסוגו?
נשיא ארגנטינה מגיע לישראל ועומד לקבל פרס של מיליון דולר

1איך מסקרים בעולם את המשט של גרטה טונברג

כוחות צה"ל השתלטו לפנות בוקר על סירת הפעילים הפרו-פלסטינים המכונה "ספינת החירות" או "מדלין", שהייתה בדרכה לעזה. הצבא עצר 12 פעילים מגרמניה, צרפת, ספרד, הולנד, טורקיה וברזיל, ביניהם גם פעילת האקלים, גרטה טונברג ורימה חסן, חברת פרלמנט מצרפת. הכותרות בעיתונים בעולם התייחסו למעצר הספינה שמטרתה הייתה "להביא סיוע הומניטרי לעזה תוך הפרת הסגר הימי שמטילה ישראל על הרצועה", נכתב בוול סטריט ג'ורנל. ישראל הודיעה כי הסירה "עושה את דרכה בבטחה אל חופי ישראל" וכי הנוסעים ישובו למדינות מוצאם.

"קבוצת 'משט החירות', שארגנה את המסע, מסרה כי כוחות ישראליים עלו על הסירה מעט אחרי השעה 03:00 לפנות בוקר (שעון מקומי) ועצרו את הנמצאים על הסיפון. לטענתם, ההשתלטות התרחשה במים בינלאומיים, והם פרסמו קואורדינטות צפונית לנמל פורט סעיד במצרים, סמוך לכניסה לתעלת סואץ", נכתב בוול סטריט ג'ורנל. הפעילים פרסמו בבוקר סרטונים בהם הסיפון רוסס בחומר לבן, "בסרטון נוסף נראים הפעילים מתקהלים יחדיו, ידיהם באוויר, לאחר שלדבריהם השליכו את הטלפונים לים", נכתב.

"המארגנים הדגישו כי אומנם הסירה נושאת כמות סיוע צנועה, אך מטרת המשט היא פוליטית - לערער את הסגר הישראלי על עזה ולפתוח אפשרות למסדרון ימי שיאפשר העברת סיוע לרצועה. זאת, על רקע אסון הומניטרי חמור שמתחולל בעזה לאחר כשנה וחצי של לחימה בין ישראל לחמאס", נכתב. בהשקת הספינה אמרה טונברג "אנחנו עושות את זה כי הבטחנו לפלסטינים".

בגרדיאן נכתב כי הפעילים מאשימים את צה"ל ב"יירוט בכוח". בהודעה של חברי הספינה נכתב כי הספינה "נלקחה שלא כחוק, צוותה האזרחי והבלתי חמוש נחטף, ומטענה מציל החיים - כולל תמ"ל לתינוקות, מזון וציוד רפואי - הוחרם".

פרנצ'סקה אלבנזה, שליחת האו"ם המיוחדת לזכויות אדם בשטחים הפלסטיניים, הביעה תמיכה במשט, וכתבה "המסע של המדלין אולי הסתיים, אבל המשימה לא. כל נמל בים התיכון צריך לשלוח סיוע וסולידריות לעזה", נכתב בגרדיאן.

בעיתון הפרו-סעודי Asharq Al-Awsat נכתב כי "חמאס גינה את ההשתלטות על הסירה וכינה אותה 'טרור מדינתי', והביע תמיכתו בפעילים".

בעיתון הטורקי Hürriyet Daily News נכתב כי בערוץ הטלגרם של קבוצת המשט נכתב "‏SOS! המתנדבים על סיפון 'מדלין' נחטפו על ידי כוחות ישראליים". טונברג אמרה בסרטון מוקלט ששודר לאחר מכן "אם אתם רואים את הסרטון הזה - יירטו אותנו וחטפו אותנו במים בינלאומיים". על הספינה היה גם פעיל מטורקיה שהזהיר כי "לא יתנגד להתערבות ישראלית אפשרית וישמור על גישה לא-אלימה".

מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת ג'ארד מאלסין. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך הגרדיאן. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך Asharq Al-Awsat. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך Hürriyet Daily News. לקריאת הכתבה המלאה.

2מפקד חמאס, "בעל 9 נשמות", שנאבק לשמור על שליטתו בעזה

מפקד חמאס בעזה עז א-דין אל-חדאד נאבק לשלוט בגורל רצועת עזה שכולו "תלוי בידיו", פורסם בטלגרף בכתבה שכותרתה "'האיש האחרון שנותר': מפקד חמאס החדש בעזה נאבק לשמור על שליטתו". צה"ל ניסה לחסל אותו כבר 6 פעמים מאז 2008 והוא אף מכונה "רוח הרפאים". כעת, לאחר שהוציא לפועל ופיקח מקרוב על מתקפת ה-7 באוקטובר, "הוא נתפס כמפקד החדש של חמאס בעזה, ומחזיק בגורל החטופים".

האלוף במיל' יעקב עמידרור, לשעבר ראש המל"ל, אמר לטלגרף כי אל-חדאד "זהיר מאוד. כולם זהירים, אבל לו גם היה קצת מזל, הוא מעולם לא עשה את הטעות שאפשרה לנו להרוג אותו".

"כ־18 חודשים לתוך המלחמה הארוכה בתולדות ישראל, הוא נחשב כעת לאיש האחרון שנותר בחיים מבין חמשת מפקדי החטיבות של חמאס ערב ה־7 באוקטובר", נכתב בטלגרף. בנוסף, "שנים ארוכות של חיים בצללים, ואובדן שניים מבניו בתקיפות ישראליות ב־18 החודשים האחרונים, הפכו אותו לפי מומחים, לדמות קנאית במיוחד", נכתב.

עם זאת, המפקד בעל 9 הנשמות, מתמודד עם כוח גרילה לא מיומן ומרעב כבד ברצועה. "במהלך הפסקת האש הקודמת, נמסר לו תפקיד שחזור המערך הצבאי והאזרחי של חמאס".

"למרות האלימות, קשה לדעת באמת מה מרגישים האזרחים בעזה כלפי חמאס - אך בשבועות האחרונים התרחשו מספר הפגנות, ואחד ממארגניה נרצח באכזריות לאחר מכן", נכתב. עמידרור אומר כי חמאס נאבק לשמור על אחיזתו באזרחים ברצועה. בכיר ביטחוני אזורי אמר לטלגרף כי אל-חדאד "הוא אחד הבודדים שנותרו בעזה. הלחץ עליו עצום. אם לא תושג עסקה, הוא לא רוצה להיזכר כאיש האחרון שפיקד על עזה בזמן שקרסה. מצד שני, הוא חייב להראות מנהיגות".

מתוך הטלגרף, מאת הנרי בודקין. לקריאת הכתבה המלאה.

3האיראנים מאיימים לחשוף "אוצר מודיעיני על ישראל"

השבוע איראן הודיעה כי בידיה מסמכים מודיעיניים ורגישים על הגרעין הישראלי. כעת, איראן מאיימת כי תחשוף אום. שר המודיעין של איראן, אסמאעיל חטיב, הופיע בטלוויזיה הממלכתית וכינה את המסמכים "אוצר מודיעיני שעשוי לחזק את היכולות הצבאיות של איראן", פורסם במידל איסט איי.

לפי התקשורת האיראנית "המסמכים כוללים מידע על מתקנים גרעיניים בישראל, מערכות הגנה, ויחסים דיפלומטיים עם ארה"ב ואירופה". חטיב איים כי "המסמכים ייחשפו לציבור בקרוב, אך דרכי השגתם יישארו חסויות", נכתב במידל איסט איי.

בעיתון איראן אינטרנשיונל, המזוהה עם אופוזיציה למשטר האיראני, נכתב כי "אנליסטים ישראלים מפקפקים בהבטחות איראן לחשוף מסמכים מודיעיניים". אשר בן-ארצי, לשעבר ראש מדור האינטרפול במשטרת ישראל, אמר לאיראן אינטרנשיונל: "אני יודע שהמידע הרלוונטי שמור היטב בישראל, ולא נראה לי שהאקרים יכולים להגיע אליו". האנליסט רונן סולומון אמר לאיראן אינטרנשיונל "ייתכן שמדובר בפעולה פסיכולוגית".

מתוך המידל איסט איי. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך איראן אינטרנשיונל. לקריאת הכתבה המלאה.

4הצעד של ראש עיריית ניו יורק נגד אנטישמיות

ראש עיריית ניו יורק אריק אדמס חתם השבוע על צו חסר תקדים בו הוא מאשר את הגדרת האנטישמיות של הברית הבינלאומית לזכר השואה (IHRA). אדמס "הצהיר על כוונתו להרחיב את קמפיין העירייה למאבק בשנאה כלפי יהודים", פורסם בניו יורק פוסט. במעמד החתימה "אדמס הציג חקיקה הקוראת למועצת העיר לאמץ את ההגדרה - צעד שיהפוך אותה לחוק רשמי".

החתימה על הצו היא חסרת תקדים משום שההגדרה של IHRA לאנטישמיות נתפסת על ידי רבים כשנויה במחלוקת, זאת מכיוון שהיא כוללת גם מבקרים של מדיניות ישראל. לפי ההגדרה: "אנטישמיות היא תפיסה מסוימת כלפי יהודים, אשר עשויה לבוא לידי ביטוי כשנאה כלפי יהודים. גילויים רטוריים ופיזיים של אנטישמיות מכוונים כלפי יחידים יהודים או לא-יהודים, רכושם, מוסדות הקהילה היהודית ומקומות פולחן דתיים".

אדמס אמר בהצהרה "אנטישמיות היא מחלה מתועבת שמתפשטת ברחבי המדינה והעיר שלנו. ומה שחמור יותר - מאז מתקפות הטרור של חמאס ב־7 באוקטובר 2023, אנו עדים לנורמליזציה של הרטוריקה השונאת הזאת בקמפוסים, בקהילות ובמרחב המקוון, כשפרופגנדה אנטישמית לעיתים קרובות מתחזה ל'אקטיביזם".

"הוא הוסיף כי למעלה ממחצית מפשעי השנאה שדווחו בניו יורק בחודש מרץ כוונו נגד יהודים - אף שהם מהווים רק כ־11% מאוכלוסיית העיר", נכתב.

מתוך הניו יורק פוסט, מאת קרל קמפנייל. לקריאת הכתבה המלאה.

עוד כתבות

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

הממונה על התחרות הודיעה לאל על כי תטיל עליה עיצום בסך כ-110 מיליון שקל, בכפוף לשימוע, בנוסף לעיצומים אישיים במאות אלפי שקלים על שני נושאי משרה ● הסיבה: סירוב אל על לאפשר לארקיע גישה להאנגרים עבור תחזוקת מטוסים בתקופת המלחמה ● מדובר בקנס שני לאל על בתקופה קצרה: הקנס הקודם על "מחירים מופרזים" במלחמה עומד על 121 מיליון שקל, בכפוף לשימוע ● אל על: לא נפל כל דופי במעשי החברה

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה מקדמת איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת אישרה היום להקים מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים וימנע מבג"ץ להתערב במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

מחיר היעד ירד ב-70%: בית ההשקעות שפסימי כלפי המניה הישראלית

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל הודיע על החלטתו להשאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי בהחלטת הבנק המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאופוליטית ● שר האוצר: "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת שבוע שעבר, גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתה, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

הדירקטוריון שאמר לא למיליארד דולר

דירקטוריון אינמוד הודיע כי אף אחת מההצעות שהוגשו לרכישת החברה אינה מתאימה ● על חברת האסתטיקה הרפואית התחרו שתי קבוצות, אחת ישראלית ואחת קוריאנית, וההצעות היו לשווי של יותר ממיליארד דולר