גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסערה המשפטית שעלולה לעכב בנייה של עשרות אלפי יחידות דיור בפריפריה

חוות־הדעת של יועמ"שית משרד הבינוי והשיכון בנוגע להסכמים מול הרשויות המקומיות עלולה לגרום עיכובים ● רשות מקרקעי ישראל: גם האוצר מעכב הסכמי גג עם יותר מ־50 אלף יח"ד

בנייה חדשה בנתיבות / צילום: אייל תגר
בנייה חדשה בנתיבות / צילום: אייל תגר

האם אחד הפתרונות היעילים להגדלת היצע הדירות בישראל יתעכב, בשל מכשולים לא צפויים? נראה כי שתי סוגיות מרכזיות מעיבות על קידומם של הסכמי גג חדשים שטרם יושמו. הסכמי הגג נחתמים בין משרד הבינוי והשיכון ורשות מקרקעי ישראל ובין רשויות מקומיות עוד מאז 2013, ועד היום הביאו לקידום שכונות שלמות ולפיתוח אזורים חדשים. כעת מהלכים לקידום הסכמים חדשים כאלה, שחלקם כבר בשלבים מתקדמים מאוד, עשויים להתעכב משמעותית.

בלעדי | ההחלטה שמאיימת לעצור בנייתן של עשרות אלפי דירות חדשות
"המהלכים האחרונים במשכנתאות עלולים להוביל למשבר סאב פריים חמור"

הסכמי הגג הם תולדה של החלטת ממשלה מאוקטובר 2013, והם מציעים רעיון פשוט למדי: חתימה על הסכם עם ראש הרשות המקומית הרלוונטית, אשר מצד אחד מאפשר קידום תוכניות מגורים גדולות, ומצד שני מבטיח לאותה רשות מימון מדינה של כלל התשתיות הנדרשות - אחת הסוגיות המעכבות יותר מכול בנייה חדשה.

אחת הסוגיות המרכזיות מגיעה מהכיוון המשפטי, וליתר דיוק, מהיועצת המשפטית של משרד הבינוי והשיכון. כפי שפרסמנו לראשונה כאן בגלובס, עו"ד אפרת פרוקצ'יה טוענת כי לא ניתן יהיה לחתום על הסכמי גג חדשים כל עוד לא הוסדרו כללים לעבודת משרד הבינוי והשיכון ורשות מקרקעי ישראל סביב הסכמים אלה, וכל עוד לא הוסדרה עבודתה של הוועדה לתכנון ולפיתוח (הוות"פ) אשר אחראית על אישור הסכמי הגג.

עיכוב של תוכניות רבות

חוות־דעתה של עו"ד פרוקצ'יה לא צפויה להתקבל כפי שהיא, ולא אמורה לגרום הקפאה של ממש בהסכמים, אך גם אם תגרום לעיכוב מסוים - לטובת התאמות שונות או שינויים שאנשי המקצוע כן יראו כנדרשים - מדובר בעיכוב משמעותי של תוכניות רבות וכבדות־משקל, שהסכמי הגג לגביהן טרם נחתמו ואושרו באופן סופי.

מדובר, בין היתר, בהסכם גג להקמת כ-32 אלף יחידות דיור בנתיבות, הסכם גג להקמת 17 אלף יחידות דיור באופקים, הסכם גג עבור 14 אלף יחידות דיור בכרמיאל והסכמים נוספים בלוד, בשדרות וביקנעם.

על־פי אותם גורמים שאיתם שוחחנו, העקרונות וסדרי העבודה שאותם דורשת לנסח היועמ"שית של משרד הבינוי והשיכון כבר קיימים היום, ולפיהם פועל גם המשרד וגם רמ"י. הם אינם כתובים באופן מסודר, בין היתר מחשש כי כתיבה של כללים מסודרים תקשה על העבודה ולא תאפשר גמישות ודינמיות.

כך או כך, מסתמן כי בזמן הקרוב אכן ייכתבו באופן מסודר עקרונות בנושא, שיאפשרו מצד אחד את הגמישות הנדרשת, ומצד שני ייתנו מענה לדרישות היועמ"שית - אך מהלך כזה עשוי, כמובן, לעכב במשהו את אישור ההסכמים ואת יישומם בהמשך.

לעניין זה מתווספת סוגיה אחרת, אשר מחזקת את סימני השאלה סביב הסכמי הגג הללו: מחלוקת בין רמ"י ומשרד האוצר סביב אישור ההסכמים. בוועידת הדרום לעסקים של גלובס שנערכה לפני שבועיים ציין מנכ"ל הרשות, עו"ד ינקי קוינט, כי האוצר מעכב את אישור הסכם הגג בנתיבות, כבר יותר משנה לאחר שהכריזה עליו הרשות, וכעת מתברר כי עיכוב נוסף קורה עם הסכם הגג באופקים, שלגביו יצאה הכרזה בתחילת השנה הנוכחית.

מהאוצר נמסר כי המשרד "הציע כמה פתרונות, ומנכ"ל רמ"י סירב לקבלן. אנו ממשיכים במגעים מול רמ"י כדי ללבן את הסוגיה. מסמכי הסכמים שנוסחו שלא בהתאם לכללים, ככל שישנם, נדרש לתקן בהתאם לכללים לצורך חתימתם".

"ישיבה של צעקות"

ברקע, כך נודע לגלובס, ישיבה שבה הוצגה חוות־הדעת של עו"ד פרוקצ'יה והוצגו הטענות שלה הפכה לישיבה סוערת במיוחד - "ישיבת צעקות שכמוה לא נשמעה כאן הרבה זמן", כפי שטוען גורם אחד ששוחחנו איתו. את הישיבה הובילה המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד כרמית יוליס, ובהמשך אף הצטרף אליה המשנה ד"ר גיל לימון, ונכחו בה אנשי המקצוע ממשרד הבינוי והשיכון ומרמ"י, אנשי אגף התקציבים באוצר ועוד. נראה כי רוב הנוכחים בחדר הופתעו מחריפות דבריה של פרוקצ'יה כפי שהופיעו בחוות־הדעת.

"אנשי המקצוע יצאו מהישיבה בתחושה שהיא מטילה דופי במקצועיות שלהם, ולוקחת את הדברים לתרחיש הקיצוני ביותר", אמר אחד הגורמים שאיתו שוחחנו, וציין כי לא מדובר בדבר חדש: "היועמ"שית של המשרד פועלת בכוחניות, ועולה השאלה אם מדובר באמת בעניינים משפטיים, או בעניינים אישיים, מאבקי כוח מול אנשי המשרד או מול גורמים אחרים. היא מסנדלת את עבודת המשרד וגורמת לתחושת רדיפה אחרי עובדיו.

"חוות־הדעת חושפת גם חוסר מקצועיות, שכן טיעונים להתנגשות בין המשרד לרמ"י ותחרות על רשויות, לדוגמה, אינם נכונים כלל: סדרי העבודה בנושא סוכמו כבר ב־2016. יש כללים, ורמ"י עובדת לפיהם כבר תקופה ארוכה. כל הסכם מלווה על־ידי אנשי מקצוע ועל־ידי הייעוץ המשפטי של הרשות, ומוצג תמיד בפני אנשי המקצוע הרלוונטיים".

לדברי גורם אחר, "נראה שהיועמ"שית סטתה מהדרך ועברה להתעסק בענייני מדיניות במקום בענייני ייעוץ. הסכמי הגג פועלים מאז 2013, ויועצים לפניה אישרו אותם. הטענות שלה לא נוגעות לדברים חדשים, לכן לא ברור איך פתאום היא מוצאת בהסכמים בעיה".

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "יש להמשיך ולחתום על הסכמי גג, המהווים כלי מרכזי לקידום פתרונות דיור בהיקפים משמעותיים. נעשתה פנייה מצד מנכ"ל המשרד לייעוץ המשפטי לממשלה לבירור טענות משפטיות שעלו בדבר היכולת להמשיך לחתום על הסכמי גג ואם נדרשות התאמות שונות, והנושא נמצא בבדיקה. עם זאת, העבודה במשרד נמשכת כסדרה".

באשר לביקורת כלפי יועמ"שית המשרד נמסר: "אנו לא מתעסקים ברכילות ושמועות. ישנם דיונים מקצועיים שוטפים, והם מתבררים בדרכים המקובלות ולא על דפי העיתון".

עוד כתבות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן