גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת הנשק החמה מצור יגאל חושפת מוצר חדש

חברת החימושים המשוטטים הישראלית UVISION השיקה פלטפורמת שיגור חדשה ● חברת רוקטסאן הטורקית השלימה ניסוי משמעותי בטיל השיוט שלה ● מרוקו מתחדשת ברכבים ממוגנים תוצרת ארה"ב ● וגם: מהו המהלך החדש של התעשייה הביטחונית הרוסית? ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חימושים משוטטים מדגם הירו 120 SF / צילום: חברת יוויז'ן
חימושים משוטטים מדגם הירו 120 SF / צילום: חברת יוויז'ן

התעשייה הביטחונית ממשיכה להיות מבוקשת, והחברות מייצרות פיתוחים חדשים למוצרים שלהן. לא הרחק מישראל, טורקיה מגדילה את העצמאות שלה ביכולות תקיפת הטילים, ומרוקו מתחזקת באמצעים רבים - והם לא רק ישראליים. על כל זאת ועוד - בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

סין וקוריאה הדרומית כבר עם מערכות מבצעיות: המעצמות שיתחרו בלייזר הישראלי
חימושים חדשים והטסה ללא טייס: השדרוג של מטוס הקרב שנמצא גם בידי ישראל

המל"טים המתאבדים הישראליים שישוגרו ממסוקי קרב

חברת החימושים המשוטטים (המל"טים המתאבדים) הישראלית החמה ביותר בשוק UVISION, השיקה פלטפורמת שיגור חדשה לדגם הירו 120: מסוקי קרב.

שיגור חימושים משוטטים ממסוקי קרב עשוי להיות קטלני במיוחד, משום שמשך הטיסה יתקצר משמעותית, יכולת הזיהוי והתגובה המהירה של מערכות הגנה אווירית יישחקו - ומעל הכול, זה יגוון את יכולות הקטלניות של מסוקי הקרב.

את שיטת השיגור הזו פיתחה החברה מצור יגאל במסגרת שיתוף־פעולה עם החברות האמריקאיות פולקרום ומיסטרל, שבצוותא עמה החברה הישראלית סגרה ביוני אשתקד חוזה של כ־73.5 מיליון דולר לאספקת חימושים משוטטים לפיקוד המבצעים המיוחדים של ארה"ב.

בניגוד לסיטואציות דומות, לטובת שיגור הירו 120 ממסוקי קרב אין צורך בתהליך אינטגרציה עמוקה, ועל כן זה הופך את המהלך לכדאי כלכלית. דגם הירו 120 הוא בעל טווח מקסימלי של 60-40 ק"מ, משך הפעלה של שעה וראש נפט במשקל כ־4.5 ק"ג.

על אותו חימוש משוטט בדיוק אפשר להתקין ראשי נפץ שונים כמו, למשל, נגד כלי רכב משוריינים או נגד אנשים. להירו יש מערכת שמאפשרת למפעיל מרחוק לראות את מה שהחימוש המשוטט רואה, דרך מצלמות אלקטרו־אופטיות ואינפרא אדום. הוא יכול לבצע תיקוני מסלול קלים לכלי הטיס, או לקבוע לו שהמשימה מבוטלת, במקרים כמו של הופעת עוברי אורח. כמו כן, ניתן לשגר את החימושים המשוטטים ליעדים, ושהם יבצעו את המשימה מתחילתה ועד סופה בעצמם, או להעביר את ההפעלה עליו לגורם בשטח.

לחברה יש דגמים שונים, כשהגדול מכולם הוא הירו 1250, שנושא ראש נפץ של 50 ק"ג, בעל טווח של יותר מ־200 ק"מ ומשך הפעלה של עד 10 שעות.

אלביט תציג בסלון האווירי מערכת הגנה מטילים למטוסים

אלביט תציג בסלון האווירי בפריז מערכת התרעה חדשה ומתקדמת שפותחה על ידי החברה - PAWS-2 High Resolution (HR). מדובר במערכת התרעה מפני טילים, מבוססת סנסור עם רזולוציה גבוהה, שנועדה לשפר את שרידותם ויעילותם המבצעית של מטוסים. הטכנולוגיה היא מערכת התרעה פסיבית בתחום האינפרה-אדום, המתוכננת לזהות מגוון רחב של איומים, בהם טילי קרקע-אוויר, טילי אוויר-אוויר, וטילי כתף.

מערכת ההתרעה מפני טילים למטוסים של אלביט מערכות / צילום: אלביט מערכות

המערכת מספקת הגנה למטוסי קרב, מטוסי תובלה, ומסוקים הפועלים בסביבות מורכבות ומסוכנות. בלב המערכת, חיישן חדש מהדור הבא מסוג MWIR, ברזולוציה של מעל 5 מגה פיקסל. חיישן זה מאפשר טווחי גילוי גדולים מאוד, מדידת מיקום מדויקת של נקודת השיגור, התרעה מוקדמת וטירגוט יעיל של אמצעי נגד.

המערכת משלבת יכולות עיבוד תמונה שמאפשרות קצב התרעות שווא נמוך במיוחד, גם בסביבה עמוסה. המערכת פועלת בקצב דגימה גבוה ומספקת גם אינדיקציה לירי טאקטי - כולל צרורות מנשק קל, RPG וטילים נגד טנקים - עבור מסוקים.

טורקיה מתקדמת בפרויקט פיתוח הטילים המקומי

חברת רוקטסאן הטורקית השלימה ניסוי משמעותי בטיל השיוט SOM, ששוגר מפלטפורמה אווירית - ופגע בהצלחה ביעד. הניסוי הזה משמעותי לא רק מעצם ההצלחה, אלא מכיוון שבאמצעותו השלימו באנקרה תהליך שבו טיל SOM הפך לתוצר ייצור מלא של התעשיות הביטחוניות המקומיות, כולל מערכת ההנעה. הדבר משקף תהליך טורקי ארוך־טווח שבו ממשל ארדואן מעוניין להוריד את התלות במקורות חיצוניים לתעשיות הביטחוניות למינימום.

טיל האוויר־קרקע פותח לטובת פגיעה ביעדים אסטרטגיים בים וביבשה, מטווח של כ־250 ק"מ. הטיל הוא באורך ארבעה מטרים, שוקל כ־600 ק"ג ומסוגל לשאת ראש נפץ במשקל 230 ק"ג. את המנוע החדש של הטיל ייצרה חברה קאלה ארגה, וזה יחליף את מנוע TR-40 הצרפתי. מנוע KTJ-3200 הטורקי נועד לפעול בגובה נמוך, במטרה שמערכות הגנה אווירית יתקשו ליירט את הטיל.

את פרויקט SOM החלו בטורקיה כבר בשנת 2006, בתקופה שבה יחסי ישראל־טורקיה היו טובים בהרבה. מאז, הטורקים שינו לטיל קונפיגורציות, כולל שיגורים מהקרקע.

הטיל הטורקי אומנם לא נחשב טוב יותר מטיל JASSM, שלגביו, כפי שנחשף בגלובס, ישראל מנהלת משא־ומתן עם ארה"ב, או סטורם שאדו הבריטי, אבל עצם העצמאות המקומית הטורקית בו מהווה את השינוי החשוב.

הרכבים הממוגנים האמריקאים שהגיעו למרוקו

מדינות הסכמי אברהם, איחוד האמירויות, בחריין ומרוקו, מבצעות רכש ביטחוני נרחב, כפי שמשתקפים מנתוני סיבט: לאחר צניחה בשיעורן מתוך כלל היצוא הביטחוני הישראלי מ־24% ל־3% בלבד ב־2023, הן קפצו אשתקד מחדש ל־12%. לצורך ההשוואה, באותה תקופה התרחשה ירידה מהותית חדה באסיה־פסיפיק, היעד הגדול עד השנה שעברה, מ־48% ל־23%. עם זאת, אותן מדינות לא רוכשות רק מישראל.

הבדבר השתקף לאחרונה באספקה הראשונה של רכבים ממוגנים אמריקאים מדגם M-ATV של חברת אושקוש, שהגיעה לנמל קזבלנקה. הרכבים הללו ממוגנים הן ממוקשים והן מירי, ונועדו לפעילות בתנאי שטח קשים, כפי שמאפיינים את מרוקו.

במסגרת החוזה הנוכחי צפויים המרוקאים לקבל, בסך־הכול, 50 רכבים שיאפשרו לכוחות שלהם להגיב במהירות למשימות השונות.

רכבי M-ATV תוכננו בראש ובראשונה ללחימה האמריקאית באפגניסטן, שכבר לא רלוונטית כיום. באותם רכבים ניתן להשתמש לייעודים שונים, בהם התקנת עמדות נשק מופעלים מרחוק או הובלת כוחות בין נקודות שונות.

עדות לחשיבות שמייחסים בוושינגטון לביטחונה של מרוקו מתקבלת מהמקור התקציבי של הרכש: הקרן הביטחונית המיוחדת של ארה"ב (SDAF), שאותה מפעילים הפנטגון ומזכירות המדינה.

רוסיה לוקחת את הנחיית הרחפנים באמצעות סיב אופטי לקצה

מלחמת רוסיה־אוקראינה הפכה בשלוש השנים האחרונות לשדה הניסויים ואף לחוד החנית של לוחמת הרחפנים העולמית, אבל מהלך חדש של התעשייה הביטחונית הרוסית, לפי דיווחים, מביא להתקדמות נוספת: רוסיה החלה להפעיל רחפני FPV (First-Person View) מונחי סיב אופטי עם אורך של 50 ק"מ. סיב באורך שכזה, למעשה, כמעט ומבטל את מגבלה עיקרית של רחפנים מונחי סיב אופטי, וזהו הטווח.

רחפנים מונחי סיב אופטי מעניקים למפעילים יתרון גדול, והוא הגנה מהותית מפני שיבושים, בין אם מדובר בג'אמינג או בספופינג. בג'אמינג, משבשים את התקשורת של המפעיל עם הרחפן, במטרה שהוא יירד לקרקע או יטוס עד שהסוללה תתרוקן והוא ייפול. ספופינג הוא מתן אות שגוי כדי לפגוע ביכולות ניווט ה־GPS.

שימוש בסיב אופטי ככלל ובסיב ארוך בפרט הוא אליה בקוץ בה: בעת שבה כל היתרונות באים לידי ביטוי, משך הפעילות של הרחפן מתקצר, בעקבות משקל כבד. לרוב, השימושים של הנחיית סיב קצרים משמעותית, כשבמקרה הישראלי אפשר לקחת דוגמה מטיל נ"ט מדגם ספייק LR2 של רפאל, בעל טווח של כ־5.5 ק"מ. הרחפנים מונחי הסיב האופטי הארוך במיוחד ייבחנו לאורך זמן ביעילותם ובקטלנותם, בגלל שסיב גם מגביל את יכולת התמרון של הכלים.

עוד כתבות

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

בית המשפט העליון בארה״ב מבטל את המכסים שהטיל טראמפ

המדדים קופצים אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● הנפט קרוב לשיא של שישה חודשים - מחירי הנפט נסחרים קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● עליות באירופה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים