גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט העליון מחמיר את הענישה על פרוטקשן

החלטות שקיבלו שופטי בית המשפט העליון בתקופה האחרונה מסמנות מגמה של החמרה בענישה על סחיטת דמי חסות, שהפכה למכת מדינה ● עם זאת, מומחים מזהירים כי הקושי לגייס עדים, המצוקה הכלכלית בחברה הערבית והפוליטיזציה שעברה המשטרה צפויים לפגוע באכיפה ● בכיר לשעבר במערכת האכיפה: "הפרוטקשן יעלה"

שריפת מכוניות במסגרת פרוטקשן / צילום: כב''ה צפון
שריפת מכוניות במסגרת פרוטקשן / צילום: כב''ה צפון

בשנים האחרונות הפך הפרוטקשן (סחיטת דמי חסות) למכת מדינה. לפי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, עד לסוף 2024 נפתחו במשטרה 160 תיקים נגד 130 חשודים בעבירה. 78% מהתיקים נפתחו בצפון הארץ, 12% בדרום, ו-10% במחוזות אחרים. החוקרים מדגישים כי היקף הפשיעה בפועל גבוה יותר.

בג"ץ הורה לממשלה להשיב עד יום א' לעתירות נגד פיטורי היועמ"שית
בית הדין הארצי לעבודה הפך את הפסיקה הדרמטית בנושא ועדי העובדים

בתי המשפט לא נשארים אדישים לתופעה, ובאחרונה ניכרת מגמה של החמרה בענישה מצידם.

למעשה, משפטנים מזהים מגמה בבית המשפט העליון, שהחלה עוד ב-2023, לדחות ערעורים שמגישים מורשעים בפרוטקשן על חומרת העונש - ובמקרים מסוימים אף להחמיר בענישה.

כך, בשבוע שעבר החמיר העליון את עונשו של נידאל אבו לטיף, אשר הורשע במה שהוגדר כתיק הדגל של הפרוטקשן בצפון. שופטי העליון גזרו על אבו לטיף 5.5 שנות מאסר בפועל, במקום 4 שנים שנגזרו עליו בבית המשפט המחוזי. הערעור על העונש במחוזי הוגש על-ידי עו"ד עמרי קופלר מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.

אבו לטיף ושותפיו הורשעו כי סחטו את א', אחרי שזה פנה אליהם כדי ש"יחליפו" את העבריינים שגבו ממנו תחילה דמי חסות. המורשעים הסכימו להעניק לא' את חסותם, אך בהמשך סחטו ממנו לא פחות מ-2.5 מיליון שקל. השופט אלכס שטיין תיאר את השיטה כ-refinancing (מימון מחדש) של העולם התחתון.

שופט העליון אלכס שטיין

עונש שהוא "סטירה על פרק כף היד"

בפרשה הורשעו 13 נאשמים. הפרקליטות ביקשה לגזור על אבו לטיף 8 שנות מאסר לפחות, וערערה לעליון אחרי שהמחוזי הסתפק במחצית התקופה. בהחלטתו להחמיר את העונש כתב השופט שטיין כי "על פניו עונש המאסר אכן אינו הולם את חומרת מעשיו וסוטה מרמת הענישה המקובלת ביחס לעבירות שבהן עסקינן. עונשים כדוגמתו מתוארים בעולם המשפט האמריקאי כ-slap on the wrist (סטירה על היד)".

בנובמבר 2024 אף החמיר בית המשפט העליון את העונשים שהוטלו על שני נאשמים נוספים בפרשה. על פאדי ערטול גזר העליון 36 חודשי מאסר במקום 28 חודשים שנגזרו במחוזי, ועל חאלד אסלן נגזרו 33 חודשי מאסר במקום 26 חודשים.

עו"ד כוכבית נצח-דולב, לשעבר פרקליטת מחוז ירושלים (אזרחי) וכיום שותפה במשרד אגמון עם טולצ'ינסקי, אומרת כי "פסק הדין מעביר מסר ברור כי יש להחמיר בענישה ולהטיל עונשי מאסר ארוכים. אני צופה שבעקבות זאת, בתי המשפט המחוזיים ישיתו במקרים דומים עונשים חמורים יותר".

עוד לפני כן, בפברואר האחרון החמיר העליון את עונשו של חמזה דחלה בגביית פרוטקשן ביישוב טורעאן מ-3 שנות מאסר ל-7 שנות מאסר בפועל. על נאשם נוסף, נאיף דחלה, הוטלו 6 שנות מאסר במקום שנתיים וחצי במחוזי.

"מה שמשפיע זה החשש להיתפס, לא העונש"

השופט יוסף אלרון כתב: "התמודדות עם עבריינות מסוג זה מחייבת הטלת עונשי מאסר ממושכים מאחורי סורג ובריח. העבירות שבהן עסקינן מערערות את מהלך החיים התקין של קורבנותיהן, גורמות להם לחוות מצוקה, השפלה ופחד, ואף מסיבות להם נזקים רבים במישור הכלכלי והנפשי".

אך לא כולם בטוחים שהחמרת הענישה אפקטיבית. עו"ד אורי רינצקי, לשעבר בכיר בפרקליטות המדינה וכיום סנגור פלילי, סבור כי ההחמרה בענישה היא לא פרופורציונלית.

לדבריו, "מי שחושב שענישה גבוהה מרתיעה, מניח שהעבריין רציונלי. אבל מחקרים מראים שמה שמשפיע זה החשש של עבריינים להיתפס, ולא אם יקבלו 4 שנות מאסר או 5.5 שנים. הם לא עושים את החישובים האלה".

רינצקי מתריע: "אני מהמר שזה לא יעזור. יותר קל להחמיר בענישה מאשר להגביר את האכיפה. ומצב האכיפה לא טוב. יש יחידות מצוינות במשטרה, אבל כדאי לחשוב מה קרה להן בשנים האחרונות עם הפוליטיזציה של הגוף הזה, כשכל שוטר מסתכל לכיוון השר".

עו''ד אורי רינצקי / צילום: עומר רינצקי

לצד הענישה הקיימת בחוק על סחיטה באיומים, ב-2023 נחקק חוק מיוחד כהוראת שעה לחמש שנים, אשר גיבש עבירה חדשה - גביית דמי חסות. החוק מטיל 6 שנות מאסר על עבירה כזו ללא איומים, ו-7 עד 9 שנות מאסר על עבירה שכללה איומים. נקבע גם עונש מינימום של רבע מתקופות המאסר הללו.

מנתונים שהציגה בשבוע שעבר המשטרה בוועדת החוקה עולה כי עד היום נפתחו 171 חקירות, והוגשו 12 כתבי אישום מכוח חוק זה.

"זו תופעה שקיימת בכל המדינה, לא רק בקבלנות בניין ובחקלאות. זו עבירה שיש לשנות את התפיסה כלפיה כמו לטרור", אמרה נציגת המשטרה בדיון.

ממצאים בפשיטה על ארגון אבו לטיף / צילום: דוברות המשטרה

"קושי מאוד גדול להביא עדים לאולם"

עו"ד איתמר גלבפיש, סגן מנהל המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה, אמר בוועדה כי "אנחנו נתקלים בתיקים מסוג זה בקושי מאוד גדול להביא עדים לאולם, כי יש פחד אינהרנטי". תופעה זו מוכרת כ"קשר שתיקה", המרתיע קורבנות ועדים מלהצביע על האחראים.

בוועדת החוקה נידונה בימים אלה הצעת חוק המאפשרת לגבות עדות בעבירת פרוטקשן שלא בנוכחות הנאשם, אך סנגורים מותחים ביקורת על ההצעה. עו"ד ישי שרון מהסנגוריה הציבורית אמר בוועדה כי "המערכות עוד לא מספיקות להטמיע וליישם מהלך חקיקה אחד, וכבר מלבישים על כך עוד רפורמה ועוד תיקון". לדבריו, "זה כשלעצמו מהווה קושי במאבק בפשיעה... יש בכך משהו מאוד לא בריא... התועלת תהיה שולית לעומת הפגיעה בזכויות".

החשש מפני פגיעה בזכויות אדם מתגבר לנוכח הזיהוי הפוליטי שלובשת באחרונה הסוגיה. כך, מי שעוסקים רבות בנושא הם ארגונים המזוהים עם הימין, ובהם פורום קהלת, המסייע למהלכי הממשלה נגד מערכת המשפט, וארגון "השומר החדש". פסקי הדין האחרונים של העליון, שהחמירו את הענישה בתחום, נכתבו על-ידי שופטים מהאגף השמרני של בית המשפט.

המצוקה הכלכלית מתדלקת את הפשיעה

בינתיים, וחרף החמרת הענישה, המצוקה הכלכלית בחברה הערבית צפויה אף היא להוסיף ולתדלק את הפשיעה. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שיעור התעסוקה בקרב גברים ערבים הוא 53%, לעומת 68% בקרב גברים יהודים; ו-30% בקרב נשים ערביות, בהשוואה ל-65% בקרב יהודיות. קרוב לחצי מהחברה הערבית חיים מתחת לקו העוני, ושיעור העוני גבוה פי שלושה לעומת משפחות יהודיות.

בכיר לשעבר במערכת האכיפה סבור כי זהו שורש הבעיה. לדבריו, "הבעיה היא שהמדינה לא שוברת את מעגל הפשיעה באמצעות סגירת פערים והכנסת היד לכיס. אנשים מצטרפים כחיילים לארגוני פשיעה כי זה כסף קל. כל עוד המדינה לא עושה מספיק, הפרוטקשן יהיה קיים ויעלה".

המשטרה: "הלחימה בדמי החסות - עדיפות עליונה"

ממשטרת ישראל נמסר: "מפכ"ל המשטרה דני לוי הנחה להקצות את כלל המשאבים של משטרת ישראל על-מנת לחנוק את צינור החמצן הכלכלי של ארגוני הפשע. סחיטת דמי החסות היא האוויר לנשימה של ארגוני וכנופיות הפשע, ומשטרת ישראל שמה את הלחימה בדמי החסות בעדיפות עליונה, כאשר בחודשים האחרונים התבצעה פעילות משמעותית נגד עבריינים וכנופיות שעסקו בגבית דמי חסות מאזרחים ומבעלי עסקים תמימים.

"בתקופה האחרונה ובתום חקירה חסרת תקדים של משטרת ישראל בנושא הפרוטקשן, הוגשו כתבי אישום חמורים ובקשות מעצר עד תום ההליכים נגד 13 חברי ארגון הפשיעה אבו לטיף, כולל העומד בראש הארגון. בנוסף נעצרו בצפון הארץ 5 חשודים מרכזיים בתחום סחיטת דמי החסות.

"נדגיש כי כל כתב אישום שהוגש הוא פרי אמונם של הקורבנות במשטרת ישראל, שהשיבה להם בהעמדת העבריינים לדין והפסקת העול הכלכלי שנכפה עליהם. משטרת ישראל תמשיך לפעול בנחישות ותעמיק את מלחמתה בארגוני הפשיעה הפוגעים באזרח הנורמטיבי".

עוד כתבות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות