גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל בנק לשעבר, חברת ביטוח, טייקוני קמעונאות ורכב: מי ירכוש את השליטה בכאל

חברת כרטיסי האשראי האחרונה שעוד נותרה על המדף עומדת למכירה, ובבנק השולט בה מכוונים להליך מזורז שיימשך כשלושה חודשים ● השווי המבוקש - עד 4 מיליארד שקל, ובין המתמודדים חברת ביטוח, טייקון קמעונאות וקרן השקעות זרה ● מה שצריך לדעת על הליך מכירת כאל

מימין: רמי לוי, ג'ורג' חורש, מוטי בן משה, אלי יונס / צילום: כפיר זיו, ניב קנטור, איל יצהר, תמר מצפי
מימין: רמי לוי, ג'ורג' חורש, מוטי בן משה, אלי יונס / צילום: כפיר זיו, ניב קנטור, איל יצהר, תמר מצפי

האם מכירת השליטה בחברת כאל תיסגר עד סוף הקיץ? לגלובס נודע כי בבנק דיסקונט, בניהולו של אבי לוי, שואפים לסכם על מכירת חברת כרטיסי האשראי, האחרונה שנותרה על המדף, בתוך חודשיים־שלושה. זאת הגם שלבנק (המחזיק ב־72% ממניות כאל) נותרו על פי חוק שנתיים להשלמת המכירה (עד מאי 2027) ושנה נוספת במקרה שיבחר להנפיקה בבורסה.

הנגיד לא מוריד את הריבית, אבל הבנקים מפחיתים אותה בפיקדונות חודש שלישי ברציפות
נתונים חדשים מגלים: מי המנכ"לים שעלות שכרם חצתה את ה־10 מיליון שקל?

כאל, בניהולו של לוי הלוי, היא האחרונה מבין שלושת חברות כרטיסי האשראי הגדולות (השתיים האחרות הן מקס וישראכרט) שעומדת למכירה. את מקס רכשה כלל ביטוח לפני יותר משנתיים תמורת 2.5 מיליארד שקל, ובימים אלה ממתינה קבוצת דלק של יצחק תשובה לאישורו בנק ישראל כדי להשלים את ההשתלטות על ישראכרט לפי שווי של 3.56 מיליארד שקל.

בדיסקונט שואפים להשיג שווי חברה גבוה יותר במכירת כאל (עד 4 מיליארד שקל), הגם שמדובר בחברה קטנה יותר מישראכרט במספר כרטיסי האשראי ובמחזורי העסקאות.

מי שמוביל את מהלך המכירה הוא ג'יי.פי מורגן, כאשר את הבנק מייצגת הילה חימי, מנכ"לית חברת־הבת דיסקונט קפיטל. ככל הידוע, הבנק האמריקני הוא זה שמקיים את הקשר עם הקבוצות השונות שמתעניינות ברכישה, עבורן נפתח לפני מספר חודשים חדר מידע המתעדכן מפעם לפעם.

ברכישת כאל מתעניינים מספר גופים, שלושה מהם הגישו הצעת רכישה לא מחייבת, וקיבלו ככל הידוע "אור ירוק" ממנהלי ההליך לעבור לשלב הבא. קבוצה רביעית, בראשות טייקון הקמעונאות רמי לוי, עדיין ממתינה לקבלת אישור מהבנק להצטרף למירוץ.

בהצעות שהוגשו בשלב הראשון, ניתנו ככל הידוע שוויים אינדיקטיביים ולא מחייבים לרכישת כאל לפי טווח שוויים רחב שבין 3.3 ל־4 מיליארד שקל. בשלב השני יידרשו הקבוצות שנשארו במירוץ להגיש הצעה כספית מחייבת.

מדוע למכור כעת?

למרות שהם לא פועלים תחת לחץ זמנים, בדיסקונט מבקשים, כאמור, לסגור עסקה בכאל תוך שלושה חודשים בלבד. חברות כרטיסי האשראי נחשבות לסחורה נחשקת במגזר העסקי וזאת לנוכח רווחיות גבוהה ויציבה שהציגו בשנים האחרים, כפועל יוצא של הגידול בהוצאות הציבור.

גורמים בקבוצות המתמודדות על כאל מעריכים כי בבנק רוצים להכות בברזל החם, לאחר תחרות אגרסיבית שהתפתחה לפני מספר חודשים סביב מכירת השליטה בישראכרט - בין קבוצת דלק, מנורה ובנק ירושלים. תחרות זו הובילה לשיפור בהצעות הרכישה ולמקסום התמורה לבעלי המניות של ישראכרט.

אלא שבבנק יודעים שהמומנטום עלול להשתנות לרעה, בעקבות תקיפה אפשרית של ישראל באיראן או הסלמה ביטחונית אחרת, דוגמת המשך שיגורי הטילים על ידי החות'ים לישראל, ועצירת הטיסות בעקבותיהם.

עבור חברות כרטיסי האשראי מהוות הטיסות לחו"ל בוננזה של רווחיות, בשל המרות מטבע שמבצעים הישראלים בעת רכישותיהם שם. תעבורת הנוסעים לחו"ל ירדה ברבעון השני, מה שעלול להציג דשדוש או דעיכה בתוצאות הכספיות שתציג כאל לרבעון השני. כל אלה מסבירים את הרצון של דיסקונט לסיים את התהליך כמה שיותר מהר.

מי מתמודד על כאל?

שלוש קבוצות עלו, כאמור, לשלב הבא בתהליך המכירה. האחת היא של חברת הביטוח הראל יחד עם יוניון השקעות של איש העסקים ג'ורג' חורש (יבואן רכבי טויוטה בישראל). חלקה של הראל עומד על 49% בחברה המשותפת שתתמודד על רכישת כאל, בתקווה שמבנה כזה יסייע לקבלת אישור רשות התחרות (שבעבר מנעה מהראל עסקה לרכישת ישראכרט).

מתמודדת נוספת על כאל היא קרן ההשקעות האמריקאית סנטרברידג', שהשלימה לאחרונה סיבוב מוצלח על מניות השליטה בקבוצת הביטוח הפניקס. את הקרן מייצג אלי יונס, בעבר מנכ"ל בנק מזרחי טפחות.

הגורם השלישי שעלה לשלב הבא הוא חברת אקסטרא הולדינגס של מוטי בן־משה, בעלי קבוצת האנרגיה, הנדל"ן והקמעונאות אלון רבוע כחול. הצעה של מתעניינת נוספת, קרן ההשקעות אייפקס בהובלת זהבית כהן, נענתה בשלילה, ככל הנראה מאחר שנקבעה בשווי נמוך מהטווח המבוקש לכאל.

מי שעדיין ממתינה לאישור מעבר לשלב הבא היא קבוצת משקיעים הכוללת את טייקון הקמעונאות רמי לוי; את אריאל גנוט, לשעבר מנכ"ל חברת האשראי החוץ־בנקאי גמא; ואת אחיה פריד, בעברו סמנכ"ל בכאל. קבוצה זאת מתכננת לבצע את הרכישה באמצעות קרן השקעות ייעודית (בשם "אינווסטיפי"), אליה תצרף גופים מוסדיים. ככל הידוע לקבוצה זאת יש הסכם מימון עם בנק מקומי גדול בהיקף של 1.25 מיליארד שקל.

מה האתגר הרגולטורי?

לא רק תג המחיר שהקבוצות נכונות לשלם יובילו להכרעת דיסקונט בזהות הרוכש של כאל, אלא גם יכולתו של אותו גורם לקבל את אישורי הרגולציה. כל המתמודדים יידרשו להליך מול בנק ישראל שמכונה "פיט אנד פרופר" ומטרתו לקבוע את כשירותם להחזיק בחברת כרטיסי אשראי (בדומה להליך שעוברת קבוצת דלק במקרה של רכישת השליטה בישראכרט).

את ההליך נדרשת לעבור גם קרן סנטרברידג', למרות שהחזיקה בעבר במניות השליטה בהפניקס (יחד עם קרן זרה נוספת, גלטין) - החזקה שלא נדרשה לאישור בנק ישראל. בעבר החלה הקרן הליך בנוגע לרכישת מקס, אך הוא לא הגיע לשלבים מתקדמים.

ככל הידוע חלק מהמתמודדים על כאל לא מחכים, ולפי הערכות בוצעו פניות ראשוניות לפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, בדומה למהלך בו נקטה קבוצת דלק חצי שנה לפני שהתמודדו על ישראכרט. לגבי קבלת אישור מרשות התחרות לרכישה - לא ידוע על מגעים מקדמיים כאלה (למרות שזו פסלה בעבר את עסקת הראל־ישראכרט).

בקבוצת רמי לוי סבורים כי הניסיון שמביאים עמם גנוט ופריד בענף האשראי והפיננסים יספק לה יתרון מול הרגולציה. גנוט אף עבר בדיקת פיט אנד פרופר (בגמא שניהל). מעבר לכך סבורים שם שהם יביאו לבשורה צרכנית, הודות לשילובו של רמי לוי בקבוצה, מה שיקל על קבלת אישור רשות התחרות.

מה יחליט צדיק בינו?

אלמנט שעדיין נתון בערפל הוא מה יחליט לעשות הבנק הבינלאומי שבשליטת צדיק בינו ובניהולו של אלי כהן. הבנק שותף מיעוט בכאל (מחזיק 28% מהמניות) ויש לו ככל הידוע זכות הצטרפות למכירת המניות של דיסקונט, במחיר דומה.

תרחיש שבו הבינלאומי לא יצטרף למכירה, ויישאר בעל מניות מיעוט בחברת כרטיסי האשראי עלול לסבך הליך הנפקה עתידית של כאל ע"י רוכש השליטה, שימצא עצמו לצד בעל מניות משמעותי. מערכת היחסים העדינה בין הבינלאומי לדיסקונט תיבחן כנראה בפרק הזמן של השבועות הקרובים.

האם גם הצרכן ירוויח?

למרות שחברות כרטיסי האשראי הפכו בשנים האחרונות יעד רכישה אטרקטיבי עבור ענקיות הביטוח, קרנות השקעה ואנשי עסקים מובילים, בסופו של תהליך כלל לא בטוח שהצרכן ייקבל בעתיד מוצר טוב יותר.

המוכנות של רוכשים להעלות את המחיר שהם מוכנים לשלם עבור חברות האשראי, עשוי לאותת כי מנהלי אותן חברות ידרשו לעבוד קשה לאחר המכירה כדי להגדיל את הרווחיות שלהן ולהניב תשואה גבוהה יותר לבעלי המניות. מנגד, בבנק ישראל שוקדים על מהלך שיאפשר לכאל ויתר חברות כרטיסי האשראי להפוך למעין "בנקים קטנים", מה שעשוי להוביל להגברת התחרות בפיננסים.

עוד כתבות

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית משפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עוה"ד המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?