גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

4.9 מיליון מבוטחים, 52 אלף עובדים והנהלת קופת חולים כללית משותקת

משרד הבריאות הורה באופן חריג לעצור מינוי מנכ"ל חדש לקופת חולים כללית לאחר עזיבה של שלושה מנכ"לים בתוך ארבע שנים ● מה טוענים הצדדים השונים, מה מנסה הרגולטור להשיג, ואיזו השפעה יכולה להיות על המבוטחים?

קופ'ת חולים כללית. 3 מנכ''לים ויו''ר דומיננטי / צילום: רמי זרנגר, יונתן בלום, באדיבות קופ''ח כללית
קופ'ת חולים כללית. 3 מנכ''לים ויו''ר דומיננטי / צילום: רמי זרנגר, יונתן בלום, באדיבות קופ''ח כללית

התפטרות מנכ"ל שירותי בריאות כללית אלי כהן המשיכה להיות שיחת היום במערכת הבריאות. זהו המנכ"ל השלישי שעוזב את הכללית בתוך ארבע שנים, וזאת אחרי עזיבה של מספר סמנכ"לים בחודשים האחרונים. פרישתו מכה גלים בקופה הגדולה ביותר במדינה, המבטחת יותר מחצי מהציבור הישראלי, כ־4.9 מיליון בני אדם, וגם מעסיקה כ־52 אלף עובדים. הקופה במילא התמודדה עם אתגרים גדולים בשנים האחרונות, בתקופת הקורונה ובתקופת המלחמה, מתוקף תפקידה כמבטחת הגדולה בארץ, עם נתח שוק גדול במיוחד בפריפריה.

בלעדי | סערת מנכ"ל הכללית דוחה גם את המכרז על הנהלת רמב"ם
דוח השוויוניות בבריאות מגלה: עדיף להיות יהודי תושב המרכז

ההשלכות מגיעות גם מעבר לכללית. משרד הבריאות התערב באירוע ודרש בדיקה מעמיקה של המתרחש בקופה, בטרם תחל בתהליך איתור המנכ"ל הבא. לצורך פינוי זמן להתמודד עם אירוע הכללית, אף דחה המשרד מכרז לבחירת מנכ"ל חדש לבית החולים רמב"ם, שהיה אמור להיערך ביום ג'.

במכתב לקופה ביום ב', כתב מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב כי: "על אף שייתכן שיש הסבר לכל עזיבה בנפרד, המצופה הוא מהכללית כי תדאג ליציבות ניהולית מתמשכת בקופה, דבר שבמבחן התוצאה, לא קרה. התנהלות זו של ארגון כלכלי ותפעולי בסדר גודל של הכללית... אינה עומדת בסטנדרט המצופה והסביר".

בר סימן טוב הביע במכתבו חשש כי הקופה לא תוכל להתנהל במצב של תחלופת בכירים כה תדירה. הוא ביקש לקבל בתוך חמישה ימים התייחסות לגבי נסיבות התפטרות המנכ"ל ועזיבת סמנכ"לים שכיהנו תחת המנכ"ל וכן כיצד מתכוונת הכללית לשמר את הבכירים. "בשל הליכי הבירור אין להתקדם בביצוע צעדים אשר יהיו בלתי הפיכים, לרבות בנוגע למינוי מנהל כללי", כתב.

דבריו של בר סימן טוב לגבי תפקוד הכללית הטרידו את מבוטחי הקופה, שחלקם שאלו כיצד אי היציבות תשפיע עליהם. וגורמים במשרד הבריאות מדגישים כי "אנחנו פה במהלך שהופעל מתוקף חוק". סעיף 37 לחוק ביטוח בריאות, מעניק למנהל את היכולת להוציא התראה בכתב לקופת חולים, להורות על כינוס דירקטוריון ולמנות ועדה בודקת במקרים של אי קיום הוראות החוק או חשש ממצב בלתי תקין. לדבריהם, "אנחנו מזהים כשלים בהתנהלות של הקופה שיכולים לגרום לקושי לספק שירותי בריאות, שהוא קודש הקודשים. זה שירות ליבה של המדינה. אם אנחנו חושבים שאתם לא בכושר נהיגה מלא, התפקיד שלנו הוא לפעול כדי לטפל בזה".

בנוסף לדבריהם תפקוד הקופה כבר מושפע: "עם מי אנחנו אמורים לדבר על ההיערכות לטיפול בבריאות הנפש, היערכות לחזית המזרחית, קיצור תורנויות, הארכת הסכם הייצוב? אין שדרה ניהולית. אי אפשר לנהל את זה מול דירקטוריון. אנחנו פונים לבעל תפקיד כזה או כזה, ואין. אנשים לא מבינים כמה מהר מערכת בריאות יכולה לצאת מאיזון. זה קרה בעבר".

למה הבכירים עוזבים

מה הוביל לעזיבת המנכ"לים והסמנכ"לים הרבים בקופה? התשובה מורכבת. משרד הבריאות רמז כי מדובר בהשפעה של הדירקטריון בראשות יוחנן לוקר, שמצר את צעדי המנכ"ל ואולי אף עשה כך לגבי מנכ"לים אחרים בעבר. "תחלופה נוספת של מנכ"ל הקופה מטילה צל על התנהלות הדירקטוריון ומעלה חשש בנוגע להבנתו את תפקידו ואחריותו", כתב בר סימן טוב, "לרבות ההפרדה בין ההנהלה לבין הדירקטוריון כגורם מתווה מדיניות ואסטרטגיה לצד פיקוח על פעילות ההנהלה".

גם כשאהוד דודסון פרש ב־2021, נאמר כי הוא פרש על רקע חיכוכים עם הדירקטוריון. רות רלבג, שכיהנה אחריו רק תשעה חודשים בתפקיד, נחשבה למינוי של היו"ר לוקר, ובכך עוררה התנגדות מגורמים אחרים בקופה, שהקשו עליה בתפקיד.

גורם בכיר בכללית מגבה את הדברים שנרמזו במכתב: "אלי כהן הוא אדם שמרן וקצת קשוח, אבל לא ברמה שהייתה אמורה לדעתי להוביל לפיטוריו. לעומת זאת לוקר הוא יו"ר דירקטוריון שמאוד קשה למנכ"ל לעבוד איתו. יש טענות שהוא מעמיס פגישות מיותרות ודורש שיעשו את הדברים בדיוק בדרך שלו. לוקר תמך במינויו של כהן, יש שאומרים שהוא אפילו חיזר אחריו. אבל היו כמה דברים שכהן לא הסכים לעשות לפי דרכו של לוקר, הוא היה עצמאי מידי כנראה בעיניו, ולוקר 'התהפך עליו', עד שזה כנראה הפך עבורו בלתי נסבל".

אותו גורם אומר כי: "רלבג הייתה מינוי של לוקר, אבל כשנטען נגדה שהיא בניגוד עניינים לאחר שאישרה הסכם ייעוץ עם חברה שבה עובדת בתה, לוקר לא עצר את תהליך ההדחה שלה למרות שגם זה, בעיני, היה אירוע שלא מפטרים בגינו מנכ"לית". את דודסון לוקר "ירש", אומר הגורם, אך גם הוא היה עצמאי מידי עבורו.

שיחה עם בכיר אחר בקופה מציירת תמונה כמעט הפוכה, של קושי בעבודה עם כהן, ובמקביל פרישה המונית של מנהלים בכירים באותה תקופה, בין היתר של סמנכ"לית בתי חולים, סמנכ"לית מערכות מידע וסמנכ"ל הכספים. על לוקר הוא אומר: "הוא עובד בצורה תקינה, לא עוקף אנשים. אני לא מכיר אותו כמיקרו־מנג'ר".

גורם אחר, שפרש מהכללית: "הכללית היא גוף עצום וכדי לנהל אותו צריך יכולות אדירות לעמידה בלחצים, שהיו גדולים פי כמה בזמן מלחמה וזה הוביל לטענות נגד אלי כהן במישור של יחסי אנוש מול עובדים. ברסי מתעלם מהעובדה שהאחריות לניהול הקופה היא על המנכ"ל ומאשים את הבורד בפרישת סמנכ"לים. איפה נשמע שהמנכ"ל לא אחראי על כלום והבורד אחראי על מי שכפוף למנכ"ל?".

גורם אחר שעובד מול הכללית לוקח גם הוא את הצד של לוקר, מכיוון אחר: "אלי כהן עבד אצל ברסי ולכן הם נלחמים עליו. הרי אריה דרעי היה זה ששינה את תקנון הקופה כך שיתאפשר לאלי כהן להתמנות למנכ"ל למרות שאשתו בכירה בקופה (שר הבריאות תחתיו עובד בר סימן טוב הוא אריאל בוסו, מש"ס, מפלגתו של דרעי - ג"ו). לוקר הוא איש יותר קר ומרוחק, ומבחינת ברסי ודרעי לאבד את כהן זו מכה להתנהלות שלהם מול הכללית.

בתגובה לכך אומרים גורמים במשרד הבריאות: "זה מגוחך. מי שמינה את מנכ"ל הכללית זה הם. הם באו אלינו, אמרו שהוא האיש הכי מתאים ושכדי שהוא יביא יציבות למערכת, צריך לעשות שינוי בתקנון. הם הציעו את השינוי בתקנון. זו טענה מופרכת. האירוע אינו פרסונלי".

גם התקציב מקשה

מעבר לסוגיות האישיות, מתארים מנהלי הביניים בקופה קושי אובייקטיבי לעבוד בשנים האחרונות במסגרת התקציב שנקבעה לקופה, בהתחשב בצרכים הגוברים של הציבור. כללית היא המבטחת העיקרית בפריפריה, שנפגעה באופן לא פרופורציונלי מהמלחמה, והיא הייתה אחראית על רוב המפונים מן הצפון והדרום. גורמים בקופה טוענים כי העול ניכר, וכי מאוד קשה להרים את הראש וליישם תוכניות אסטרטגיות בקופה, בתוך הסד התקציבי הקיים. עוד נאמר כי ללוקר וכהן היו הבדלי גישות אמיתיים לגבי הכיוון האסטרטגי של הקופה.

אז מה קורה עכשיו? לדברי גורמים במשרד הבריאות: "התהליך של חוק 37 מאוד מובנה. אנחנו מצביעים להם על ליקוים, הם צריכים לענות. יושבים ביחד. לא יהיה מינוי של מנכ"ל כל עוד אנחנו בתהליך הזה. וזה יקח זמן". הם הבהירו כי "לא נתערב בבחירת המנכ"ל. הממשלה הרחיקה את עצמה מהניהול הישיר, והיא רק גורם מפקח. כמו שאנחנו מצפים מהיו"ר לא להתערב למנכ"ל, כך אנחנו מצפים מעצמנו לא להתערב ליו"ר אלא רק לעשות את תפקידנו".

כללית מסרה בתגובה כי "כארגון הבריאות המוביל בישראל, כללית מחויבת למתן שירות רפואי סדיר, מקצועי, איכותי ומסור על ידי צוותיה. דירקטוריון כללית מכבד את החלטת המנכ"ל לסיים את תפקידו, ומודה לו על שנים רבות של עשייה מקצועית ומסורה. הדירקטוריון ינהל הליך מוסדר לבחירת מחליף, בהתאם לכללי הממשל התאגידי התקין, ובכפוף לנהלי משרד הבריאות.

"מטבע הדברים, לא נתייחס לאמירות אנונימיות הפוגעות בשמם הטוב של מנהלים הפועלים במסירות למען בריאות המטופלים, ושהובילו את כללית בהצלחה באחת התקופות המאתגרות ביותר במהלך מלחמת חרבות ברזל".

עוד כתבות

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק