גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

4.9 מיליון מבוטחים, 52 אלף עובדים והנהלת קופת חולים כללית משותקת

משרד הבריאות הורה באופן חריג לעצור מינוי מנכ"ל חדש לקופת חולים כללית לאחר עזיבה של שלושה מנכ"לים בתוך ארבע שנים ● מה טוענים הצדדים השונים, מה מנסה הרגולטור להשיג, ואיזו השפעה יכולה להיות על המבוטחים?

קופ'ת חולים כללית. 3 מנכ''לים ויו''ר דומיננטי / צילום: רמי זרנגר, יונתן בלום, באדיבות קופ''ח כללית
קופ'ת חולים כללית. 3 מנכ''לים ויו''ר דומיננטי / צילום: רמי זרנגר, יונתן בלום, באדיבות קופ''ח כללית

התפטרות מנכ"ל שירותי בריאות כללית אלי כהן המשיכה להיות שיחת היום במערכת הבריאות. זהו המנכ"ל השלישי שעוזב את הכללית בתוך ארבע שנים, וזאת אחרי עזיבה של מספר סמנכ"לים בחודשים האחרונים. פרישתו מכה גלים בקופה הגדולה ביותר במדינה, המבטחת יותר מחצי מהציבור הישראלי, כ־4.9 מיליון בני אדם, וגם מעסיקה כ־52 אלף עובדים. הקופה במילא התמודדה עם אתגרים גדולים בשנים האחרונות, בתקופת הקורונה ובתקופת המלחמה, מתוקף תפקידה כמבטחת הגדולה בארץ, עם נתח שוק גדול במיוחד בפריפריה.

בלעדי | סערת מנכ"ל הכללית דוחה גם את המכרז על הנהלת רמב"ם
דוח השוויוניות בבריאות מגלה: עדיף להיות יהודי תושב המרכז

ההשלכות מגיעות גם מעבר לכללית. משרד הבריאות התערב באירוע ודרש בדיקה מעמיקה של המתרחש בקופה, בטרם תחל בתהליך איתור המנכ"ל הבא. לצורך פינוי זמן להתמודד עם אירוע הכללית, אף דחה המשרד מכרז לבחירת מנכ"ל חדש לבית החולים רמב"ם, שהיה אמור להיערך ביום ג'.

במכתב לקופה ביום ב', כתב מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב כי: "על אף שייתכן שיש הסבר לכל עזיבה בנפרד, המצופה הוא מהכללית כי תדאג ליציבות ניהולית מתמשכת בקופה, דבר שבמבחן התוצאה, לא קרה. התנהלות זו של ארגון כלכלי ותפעולי בסדר גודל של הכללית... אינה עומדת בסטנדרט המצופה והסביר".

בר סימן טוב הביע במכתבו חשש כי הקופה לא תוכל להתנהל במצב של תחלופת בכירים כה תדירה. הוא ביקש לקבל בתוך חמישה ימים התייחסות לגבי נסיבות התפטרות המנכ"ל ועזיבת סמנכ"לים שכיהנו תחת המנכ"ל וכן כיצד מתכוונת הכללית לשמר את הבכירים. "בשל הליכי הבירור אין להתקדם בביצוע צעדים אשר יהיו בלתי הפיכים, לרבות בנוגע למינוי מנהל כללי", כתב.

דבריו של בר סימן טוב לגבי תפקוד הכללית הטרידו את מבוטחי הקופה, שחלקם שאלו כיצד אי היציבות תשפיע עליהם. וגורמים במשרד הבריאות מדגישים כי "אנחנו פה במהלך שהופעל מתוקף חוק". סעיף 37 לחוק ביטוח בריאות, מעניק למנהל את היכולת להוציא התראה בכתב לקופת חולים, להורות על כינוס דירקטוריון ולמנות ועדה בודקת במקרים של אי קיום הוראות החוק או חשש ממצב בלתי תקין. לדבריהם, "אנחנו מזהים כשלים בהתנהלות של הקופה שיכולים לגרום לקושי לספק שירותי בריאות, שהוא קודש הקודשים. זה שירות ליבה של המדינה. אם אנחנו חושבים שאתם לא בכושר נהיגה מלא, התפקיד שלנו הוא לפעול כדי לטפל בזה".

בנוסף לדבריהם תפקוד הקופה כבר מושפע: "עם מי אנחנו אמורים לדבר על ההיערכות לטיפול בבריאות הנפש, היערכות לחזית המזרחית, קיצור תורנויות, הארכת הסכם הייצוב? אין שדרה ניהולית. אי אפשר לנהל את זה מול דירקטוריון. אנחנו פונים לבעל תפקיד כזה או כזה, ואין. אנשים לא מבינים כמה מהר מערכת בריאות יכולה לצאת מאיזון. זה קרה בעבר".

למה הבכירים עוזבים

מה הוביל לעזיבת המנכ"לים והסמנכ"לים הרבים בקופה? התשובה מורכבת. משרד הבריאות רמז כי מדובר בהשפעה של הדירקטריון בראשות יוחנן לוקר, שמצר את צעדי המנכ"ל ואולי אף עשה כך לגבי מנכ"לים אחרים בעבר. "תחלופה נוספת של מנכ"ל הקופה מטילה צל על התנהלות הדירקטוריון ומעלה חשש בנוגע להבנתו את תפקידו ואחריותו", כתב בר סימן טוב, "לרבות ההפרדה בין ההנהלה לבין הדירקטוריון כגורם מתווה מדיניות ואסטרטגיה לצד פיקוח על פעילות ההנהלה".

גם כשאהוד דודסון פרש ב־2021, נאמר כי הוא פרש על רקע חיכוכים עם הדירקטוריון. רות רלבג, שכיהנה אחריו רק תשעה חודשים בתפקיד, נחשבה למינוי של היו"ר לוקר, ובכך עוררה התנגדות מגורמים אחרים בקופה, שהקשו עליה בתפקיד.

גורם בכיר בכללית מגבה את הדברים שנרמזו במכתב: "אלי כהן הוא אדם שמרן וקצת קשוח, אבל לא ברמה שהייתה אמורה לדעתי להוביל לפיטוריו. לעומת זאת לוקר הוא יו"ר דירקטוריון שמאוד קשה למנכ"ל לעבוד איתו. יש טענות שהוא מעמיס פגישות מיותרות ודורש שיעשו את הדברים בדיוק בדרך שלו. לוקר תמך במינויו של כהן, יש שאומרים שהוא אפילו חיזר אחריו. אבל היו כמה דברים שכהן לא הסכים לעשות לפי דרכו של לוקר, הוא היה עצמאי מידי כנראה בעיניו, ולוקר 'התהפך עליו', עד שזה כנראה הפך עבורו בלתי נסבל".

אותו גורם אומר כי: "רלבג הייתה מינוי של לוקר, אבל כשנטען נגדה שהיא בניגוד עניינים לאחר שאישרה הסכם ייעוץ עם חברה שבה עובדת בתה, לוקר לא עצר את תהליך ההדחה שלה למרות שגם זה, בעיני, היה אירוע שלא מפטרים בגינו מנכ"לית". את דודסון לוקר "ירש", אומר הגורם, אך גם הוא היה עצמאי מידי עבורו.

שיחה עם בכיר אחר בקופה מציירת תמונה כמעט הפוכה, של קושי בעבודה עם כהן, ובמקביל פרישה המונית של מנהלים בכירים באותה תקופה, בין היתר של סמנכ"לית בתי חולים, סמנכ"לית מערכות מידע וסמנכ"ל הכספים. על לוקר הוא אומר: "הוא עובד בצורה תקינה, לא עוקף אנשים. אני לא מכיר אותו כמיקרו־מנג'ר".

גורם אחר, שפרש מהכללית: "הכללית היא גוף עצום וכדי לנהל אותו צריך יכולות אדירות לעמידה בלחצים, שהיו גדולים פי כמה בזמן מלחמה וזה הוביל לטענות נגד אלי כהן במישור של יחסי אנוש מול עובדים. ברסי מתעלם מהעובדה שהאחריות לניהול הקופה היא על המנכ"ל ומאשים את הבורד בפרישת סמנכ"לים. איפה נשמע שהמנכ"ל לא אחראי על כלום והבורד אחראי על מי שכפוף למנכ"ל?".

גורם אחר שעובד מול הכללית לוקח גם הוא את הצד של לוקר, מכיוון אחר: "אלי כהן עבד אצל ברסי ולכן הם נלחמים עליו. הרי אריה דרעי היה זה ששינה את תקנון הקופה כך שיתאפשר לאלי כהן להתמנות למנכ"ל למרות שאשתו בכירה בקופה (שר הבריאות תחתיו עובד בר סימן טוב הוא אריאל בוסו, מש"ס, מפלגתו של דרעי - ג"ו). לוקר הוא איש יותר קר ומרוחק, ומבחינת ברסי ודרעי לאבד את כהן זו מכה להתנהלות שלהם מול הכללית.

בתגובה לכך אומרים גורמים במשרד הבריאות: "זה מגוחך. מי שמינה את מנכ"ל הכללית זה הם. הם באו אלינו, אמרו שהוא האיש הכי מתאים ושכדי שהוא יביא יציבות למערכת, צריך לעשות שינוי בתקנון. הם הציעו את השינוי בתקנון. זו טענה מופרכת. האירוע אינו פרסונלי".

גם התקציב מקשה

מעבר לסוגיות האישיות, מתארים מנהלי הביניים בקופה קושי אובייקטיבי לעבוד בשנים האחרונות במסגרת התקציב שנקבעה לקופה, בהתחשב בצרכים הגוברים של הציבור. כללית היא המבטחת העיקרית בפריפריה, שנפגעה באופן לא פרופורציונלי מהמלחמה, והיא הייתה אחראית על רוב המפונים מן הצפון והדרום. גורמים בקופה טוענים כי העול ניכר, וכי מאוד קשה להרים את הראש וליישם תוכניות אסטרטגיות בקופה, בתוך הסד התקציבי הקיים. עוד נאמר כי ללוקר וכהן היו הבדלי גישות אמיתיים לגבי הכיוון האסטרטגי של הקופה.

אז מה קורה עכשיו? לדברי גורמים במשרד הבריאות: "התהליך של חוק 37 מאוד מובנה. אנחנו מצביעים להם על ליקוים, הם צריכים לענות. יושבים ביחד. לא יהיה מינוי של מנכ"ל כל עוד אנחנו בתהליך הזה. וזה יקח זמן". הם הבהירו כי "לא נתערב בבחירת המנכ"ל. הממשלה הרחיקה את עצמה מהניהול הישיר, והיא רק גורם מפקח. כמו שאנחנו מצפים מהיו"ר לא להתערב למנכ"ל, כך אנחנו מצפים מעצמנו לא להתערב ליו"ר אלא רק לעשות את תפקידנו".

כללית מסרה בתגובה כי "כארגון הבריאות המוביל בישראל, כללית מחויבת למתן שירות רפואי סדיר, מקצועי, איכותי ומסור על ידי צוותיה. דירקטוריון כללית מכבד את החלטת המנכ"ל לסיים את תפקידו, ומודה לו על שנים רבות של עשייה מקצועית ומסורה. הדירקטוריון ינהל הליך מוסדר לבחירת מחליף, בהתאם לכללי הממשל התאגידי התקין, ובכפוף לנהלי משרד הבריאות.

"מטבע הדברים, לא נתייחס לאמירות אנונימיות הפוגעות בשמם הטוב של מנהלים הפועלים במסירות למען בריאות המטופלים, ושהובילו את כללית בהצלחה באחת התקופות המאתגרות ביותר במהלך מלחמת חרבות ברזל".

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"