גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כולם מצטטים את באפט. מעטים באמת מיישמים את פילוסופיית ההשקעות שלו"

שיחה עם תמיר גלוסקה, מייסד קרן קאי קפיטל ומשתתף קבוע באסיפה השנתית באומהה ● על ההשקעות המכוננות שפחות שמעתם עליהן

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם תמיר גלוסקה / צילום: קאי קפיטל
הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם תמיר גלוסקה / צילום: קאי קפיטל

תמיר גלוסקה, מייסד ושותף־מנהל בקרן קאי קפיטל ובעל מניות של ברקשייר. היית ברוב כנסי המשקיעים של ברקשייר באומהה בשנים האחרונות. תאר את האווירה.
"מדובר באירוע שכנראה אין דומה לו בעולם העסקים. 50 אלף איש יושבים באצטדיון באווירה שמזכירה הופעת רוק הרבה יותר מפגישה עסקית של חברה ציבורית, ומקשיבים לשני 'אזרחים ותיקים' בשנות ה־90 לחייהם. באפט ושותפו צ'רלי מאנגר עונים על שאלות הקהל (מאנגר הלך לעולמו ב-2023 - ה"ו). השניים תמיד ענו לעניין, בבהירות, בצניעות ובהומור. השאלות מגוונות, מנקודות הקשורות בשולי הרווח של חטיבה מסוימת ועד שאלות על עתיד הכלכלה העולמית, מדיניות הממשל וטבע האדם.

הצוללת | היזם שמתעסק עם כשלי הטכנולוגיה, ההפך מאביו שמכהן כבכיר בגוגל
הצוללת | החוקרת שמגלה: ארה"ב תלויה בסין כדי לפתח את הצבא שלה
הצוללת | החוקר שמגלה: מה עומד מאחורי ה"בייבי בום" של המלחמה ועד כמה ישראל חריגה

"באסיפה ב־2019 שאלתי את הזוג שישב לידי, פנסיונרים מקליפורניה שהגיעו זו השנה ה־11 ברציפות, מה גורם להם לעלות בכל שנה על טיסה לאמצע שום מקום ולעמוד בתור מחמש בבוקר כדי להיכנס פנימה. תשובתם, כמו האווירה באירוע כולו, הייתה כנה, ישירה ופשוטה: אנחנו פשוט אוהבים לשמוע את וורן.

"סוד ידוע בין אלו שמגיעים לאסיפה בכל שנה הוא שבלובי של מלון הילטון, שנמצא ממול האצטדיון בו מקיימת האסיפה, נסגרות עסקאות בשווי מיליארדים רבים".

כמעריץ של באפט גם קראת את רוב הספרים עליו. מה זה אומר להשקיע כמו באפט?
"כולם מצטטים את באפט, אבל מעט מאוד גופים ואנשים בשוק ההון באמת מיישמים את פילוסופיית ההשקעות שלו. להשקיע כמו באפט פירושו להשקיע לפי השווי הפנימי של העסק, לפי הערך הכלכלי הנובע מהחברה עצמה, מתזרים המזומנים והרווחים שהיא יודעת לייצר, בניגוד להשקעה לפי האופן שבו השוק מתמחר את החברה באותו רגע. הדבר השני הוא השקעה לטווח ארוך, כלומר לא להתרגש ממה שקורה בטווח הקצר".

נסקור שלוש השקעות מכוננות ומצליחות של באפט, שברקשייר עדיין מחזיקה בהן, שלושתן פרטיות, ואחת שהצליחה פחות. נתחיל בחברת הממתקים See's Candy.
"עד See's Candy באפט רכש חברות בסגנון ההשקעות של בנג'מין גראהם (מחבר הספר 'המשקיע הנבון' והמנטור של באפט - ה"ו). הכוונה לחברות שנסחרות במחיר נמוך מהערך הנכסי שלהן, שהוא ההון העצמי בספרים, בהנחה שהמחיר יעלה בעתיד. זו הייתה ההשקעה הראשונה של באפט שחרגה מהמסגרת הזאת וששותפו צ'ארלי מאנגר שכנע אותו לעשות".

מאנגר, בניגוד לגראהם, האמין ברכישת עסקים איכותיים, בעלי יתרון תחרותי, גם אם אינם זולים.
"בדיוק. ב־1972 באפט קנה את החברה מנכדו של המייסד צ'ארלס סי. החברה אז הכניסה כ־30 מיליון דולר בשנה, הרוויחה בערך 2 מיליון דולר, והערך הנכסי שלה היה 8 מיליון דולר. באפט שילם 25 מיליון דולר ומבחינתו לשלם פי שלושה מהערך הנכסי היה דבר משוגע. כיום חברות כמו אנבידיה ואפל נסחרות ביותר מפי עשרה מהערך הנכסי, אבל אז זה היה חריג. מה שמאנגר הביא לשולחן הוא העובדה שלחברה היה מותג חזק שייצר כוח תמחור (Pricing Power). אפשר לחשוב על זה כך: אם בחור יביא לחברתו את השוקולד שהיא אוהבת, אבל בשנה שאחר כך יקנה לה שוקולד זול יותר, כי מחיר השוקולד המקורי עלה משבעה לשמונה דולרים - היא לא תשבח אותו על החיסכון".

ברמה הכלכלית, עד כמה זו הייתה השקעה מוצלחת?
"מה שהיה רווח של 2 מיליון דולר בשנה הוא כיום, לפי הערכות, לפחות 65 מיליון דולר בשנה. מאז הרכישה החברה רשמה רווחים מצטברים של 2 מיליארד דולר. זו אחת ההשקעות הכי מוצלחות של באפט, שהיא גם בגדר אב־טיפוס להרבה רכישות מוצלחות בהמשך: חברות עם מותג צרכני חזק ו־Pricing Power, שיש להן פוטנציאל לצמיחה".

מה שבטוח ביטוח

נעבור להשקעה הבאה מאותה התקופה: סוכנות הביטוח GEICO. ספר על החיבור בין באפט לחברה הזאת.
"GEICO הם ראשי תיבות של Government Employees Insurance Corporation. זו חברה שהוקמה על בסיס ההנחה שעובדי ממשלה נוהגים בטוח יותר מהממוצע ולכן שווה לבטח אותם. תחילה באפט נכנס להשקעה באופן אישי ובימי ברקשייר, בשנות השבעים, הוא ומאנגר צברו בהדרגה כשליש ממניות החברה עד בעלות מלאה בשנות התשעים. GEICO פיתחה מודל יעיל וזול, שאפשר תמחור זול של הפרמיות. יש סיפור ששמעתי מבאפט עצמו באחד מהכנסים לגבי האופן שבו נחשף לראשונה לחברה".

ספר את הסיפור.
"כשבאפט היה סטודנט לתואר שני במינהל עסקים באוניברסיטת קולומביה, הוא שמע על GEICO מאחד המשקיעים בה שהיה אז המרצה שלו, גראהם, והחליט לנסוע ולהתרשם באופן אישי. הוא נסע למשרדים בוושינגטון ביום שבת, אך הם היו סגורים. השרת במקום הפנה אותו לאחד המנהלים הבכירים, לורי דיווידסון, שלא רק פתח לבאפט את הדלת, אלא גם ישב עמו במשך ארבע וחצי שעות. כיום ביטוח הוא העסק המרכזי של ברקשייר".

ציינת שהחברה פיתחה מודל יעיל וזול.
"ענף הביטוח הוא קומודיטי: לא אכפת לנו מי החברה המבטחת, העיקר שנקבל את המחיר הכי טוב. GEICO העסיקה יחסית מעט עובדים ופעלה במודל ישיר מול הלקוחות, ללא סוכנים. נזכיר שחברת ביטוח מרוויחה כסף בשתי דרכים. הראשונה היא חיתום: מקווים לשלם פחות תביעות מהסכום ששילמו המבוטחים. מספיק שזה יהיה קצת פחות. חברת ביטוח שמרוויחה 4% בשנה היא מדהימה.

"אבל המקום שבו היא עושה את הרווח האמיתי הוא בכספים המכונים Float (צפים): המזומן שנצבר בחברה בגלל הפער שבין מועד התאונה למועד שבו היא משלמת את התביעה. בקיצור, עד שנזדקק לפיצוי, אם בכלל, לחברת הביטוח יש כסף 'חינם' שאותו היא יכולה להשקיע. עסקי הביטוח של ברקשייר מייצרים Float גדול מאוד. מחקר של אוניברסיטת ניו יורק מ־2013 הראה כי התשואה העודפת של מניית ברקשייר האת'וויי ביחס למדד S&P 500 נובעת, בין השאר, מהשקעת הכסף הצף".

בחברה השלישית, Nebraska Furniture Mart, יש סיפור על המייסדת רוז בלאמפקין, יהודייה שהגיעה לארה"ב ב־1917 בגיל 24, התגלגלה לאומהה ושם ייסדה בשנות השלושים חנות רהיטים שהפכה להצלחה מסחררת.
"רוז ייסדה את החנות בזכות הלוואה של מאות דולרים שקיבלה מאחיה. בשנות ה־40 לחייה היא פתחה חנות רהיטים במודל לואו קוסט - כמויות גדולות במחירים נמוכים. במכתב למשקיעים מ-1983 כתב באפט: הם קונים בחוכמה יוצאת דופן, פועלים בשיעורי הוצאה שמתחרים אפילו לא חולמים עליהם, ואז מעבירים ללקוחותיהם חלק גדול מהחיסכון. זה העסק האידיאלי.

"בשלב מסוים החנות הייתה הגדולה ביותר בארה"ב כחנות רהיטים יחידה. בגיל 90 אמרה בלאמפקין 'עד כאן' ומכרה לבאפט את העסק ב־1983 תמורת כ־60 מיליון דולר במזומן. ב־1989 היא עדיין ניהלה את החנות, אבל הייתה בסכסוך עם נכדיה ושוב אמרה: אני עוזבת. בגיל 95 היא פתחה חנות מתחרה ממול, וכעבור שנתיים באפט קנה גם אותה וצחק שהיה צריך להחתים אותה על הסכם אי־תחרות. תחתיו החנות התרחבה לרשת בארה"ב ששווייה מוערך כיום במיליארדי דולרים".

מה אנחנו לומדים מהסיפור הזה?
"הוא מדגים בצורה מעניינת מאוד את סוג המנהלים שבאפט מחפש. הוא ידוע בגישת אי־התערבות למנהלים, אז הם חייבים להיות טובים מאוד. גם מנהלים בברקשייר וגם באפט עצמו כבר בגיל שבו אנחנו תופסים אנשים כפחות רלוונטיים. בברקשייר זה אף פעם לא היה פקטור. במכתב למשקיעים מ־1987, כשרוז הייתה בת 94, כתב באפט: ברור לי שהיא צוברת תאוצה, לכן שכנעתי את הדירקטוריון לבטל את מדיניות חובת הפרישה בגיל 100 שלנו'".

חולשה למניות תעופה

ועכשיו לכישלון: תחום התעופה.
"כן, באפט מאוד אוהב לטעות במניות תעופה. זה תחביב שלו. הוא מספר בצחוק שהוא זקוק לקו כלשהו שאליו יוכל להתקשר ולהגיד 'שלום, אני וורן ואני מכור למניות תעופה', כדי שישכנעו אותו לא לקנות אותן".

ב־1989 הוא רכש דרך ברקשייר מניות בכורה (המקנות עדיפות בקבלת דיבידנד) של חברת USAir ב־358 מיליון דולר.
"באפט חשב שיש לחברה פוטנציאל למובילות אבל העסקים שלה התחילו להידרדר. אחרי כמה שנים הוא יצא בכל זאת ברווח, די במזל. תעופה היא תעשייה קשה ותחרותית מאוד, שבה אנשים טסים לפי המחיר. הכל עובד נגדך - עלויות הדלק, התנודות בביקוש".

בשנים שקדמו לקורונה באפט רכש מניות של ארבע חברות תעופה אמריקאיות גדולות - דלתא, אמריקן, יונייטד ו־Southwest - ב־8-7 מיליארד דולר. ב־2020 הוא מכר הכול והפסיד מיליארדים.
"תעופה זו תעשייה מעניינת, כי היא הרי הצלחה מסחררת, נכון? לפני מאה שנה היו כמעט אפס טיסות מסחריות והיום כולנו טסים כמה פעמים בשנה, ובכל רגע נתון יש עשרות אלפי מטוסים באוויר. התעשייה צמחה בטירוף, אבל משקיעים רק הפסידו. זה בדיוק ההפך מעסק כמו See's Candy, או קוקה קולה, עוד השקעה מוצלחת של באפט. חברות עם מותג חזק, יתרון תחרותי ו-Pricing Power".

לבאפט אין שום בעיה להודות בטעויות.
"ממש כך. כמעט כל מנכ"ל של חברה ציבורית גדולה בארה"ב כותב מכתב למשקיעים פעם בשנה שמצורף לדוח השנתי. אני לא מכיר שום מנהל מלבד באפט שמתחיל במילים 'טעיתי בענק'. קל אמנם לדבר על הטעויות שלך אחרי שעשית 11 מיליון אחוז תשואה מאז שנות השישים. אבל זה גם חלק מהסגנון של באפט ומאנגר - דיבור גלוי מול המשקיעים".

עוד כתבות

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock, Seth Aronstam

סערה בפתח הדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ: השופטים קיבלו עדכון במעמד צד אחד

בג"ץ דן היום בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף דוד זיני לראש השב"כ, והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● היועמ"שית קבעה כי נתניהו בניגוד עניינים בגלל חקירות השב"כ נגד יועציו ● בתחילת הדיון יצאו השופטים לדיון נפרד במעמד צד אחד, בו ביקשו לקבל פרטים נוספים על חקירות יועצי רה"מ

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא