גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פותר סוגיות חשבונאיות ברגע: כלי ה-AI החדש שיקל על עבודת רואי החשבון

רו"ח שלומי שוב יזם והשיק את ד"ר IFRS" - צ'אט מתקדם מבוסס AI המאפשר לקבל תשובות מיידיות לשאלות תאורטיות בתחום התקינה החשבונאית הבינלאומית ● "הבינה המלאכותית לא תדלג על ענף ראיית החשבון, אבל האמירה שהמקצוע ייעלם בעקבות מהפכת ה-AI שגויה מיסודה; מה שכן - התכונות הנדרשות מרואי החשבון יהיו אחרות"

צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock

כבר שנים שרואי החשבון אומרים שיום אחד הטכנולוגיה תחליף אותם, בעיקר בעבודת הביקורת הנתפסת לעתים כסיזיפית ומייגעת, או לכל הפחות תקל עליהם מאוד את העבודה. רבים מהם מחכים לרגע שבו לא יצטרכו לעבור על אלפי מסמכים על-מנת להנפיק דוחות כספיים של חברה או לבדוק ידנית אלפי עסקאות במטרה לאתר אי-סדרים.

כאן נכנסת לתמונה הבינה המלאכותית, שנכנסה בקול תרועה רמה כמעט לכל תחומי החיים, ובדרך מייעלת ומקצרת תהליכים עבור בעלי מקצוע רבים. הגם שהיא עוד לא פרצה את גבולות מקצוע ראיית החשבון השמרני יחסית, בימים אלה היא מתחילה לחלחל אל הזירה.

עורכת דין הסתמכה על 36 פסקי דין שכלל לא פורסמו? זה "רק קצה הקרחון"
בעלי מקצוע מגלים איך הבינה המלאכותית הקלה על חייהם

כלי חדש מבוסס בינה מלאכותית מתעתד להיכנס ללב הפועם של המקצוע - התקינה החשבונאית, להקל על עבודתם של רואי החשבון ולפתור עבורם סוגיות חשבונאיות מורכבות בין-רגע. הכלי שהושק לאחרונה עבור רואי החשבון נקרא "ד"ר IFRS" - צ'אט מתקדם מבוסס AI המאפשר לקבל תשובות מיידיות לשאלות תאורטיות בתחום התקינה החשבונאית הבינלאומית (IFRS).

הכלי מיועד לצוותי ביקורת, לרואי חשבון, לחשבים ולמנהלי כספים וכן לסטודנטים לחשבונאות, והוא כולל "מומחה IFRS" שעונה על שאלות בתחום, כולל שאלות בנושאים מורכבים, כמו מכשירים פיננסיים וגידור, וכן בנוגע לתקנים החדשים שמתעדכנים כל העת (IFRS 17 ו-IFRS 18).

"זה רק ילך וישתפר"

את הצ'אט יזם והשיק רו"ח שלומי שוב, מומחה IFRS, ראש תוכנית חשבונאות וסגן דיקן בית ספר אריסון למינהל עסקים באוניברסיטת רייכמן, שאומר כי "הגיע הזמן לשנות, ואין סיבה שהיכולות האדירות של ה-AI לא ייכנסו גם לתחום שלנו ויסייעו לשיפור היכולת המקצועית של צוותי הביקורת במשרדים ושל אנשי כספים וגם של כל מי שקשור לתחום - אנליסטים סטודנטים ועוד. עד כה כדי לשאול שאלה מקצועית היית צריך לפנות למומחה במחלקה מקצועית או למרצה שלך, וכעת אתה מקבל תשובה מקצועית מיידית. כמובן שזה רק ילך וישתפר".

יחד עם רו"ח רותם שטרן, מנהלת הפרויקט, השיק רו"ח שוב את "ד"ר IFRS" לפני כשבועיים לתקופת הרצה, וכבר נשאלו בו מעל 20 אלף שאלות חשבונאיות על-ידי רואי חשבון, סמנכ"לי כספים וסטודנטים.

רו''ח שלומי שוב / צילום: איל יצהר

"כלי מדהים! ניסיתי אותו וממש נהנתי, כל הכבוד", כתבה בלינקדין רו"ח אודליה שושנה, סמנכל"ית כספים בחברת אלעד מערכות תוכנה, לאחר השימוש ב"ד"ר IFRS". רו"ח שלומי וינר, מומחה בחשבונאות פיננסית ומרצה בחוג לחשבונאות באוניברסיטה העברית, שהעלה פוסט עם המלצה על הצ'אט, כתב: "מומלץ בחום. הכנסתי לניסיון שאלות של הסטודנטים שלי, ועל כולן נעניתי בתשובות מדויקות. מניח שבתחילת הדרך כדאי להשתמש בזהירות, אבל בטוח שככל שיעבור הזמן, כבר אפשר יהיה להשתמש ככלי עבודה חשוב". רו"ח ועו"ד הילה פילו-רבינוביץ', יועצת פיננסית וחשבונאית, כתבה על הצ'אט: "ניסיתי לבדוק אותו בסוגיה חשבונאית של לקוח, וזה לגמרי נתן מענה".

"מקצוע ראיית החשבון לא ייעלם"

בעיני רו"ח שוב, זאת רק ההתחלה, והוא בטוח שמהפכת ה-AI בדרך לשנות את המקצוע. "הבינה המלאכותית לא תדלג על ענף ראיית החשבון כמו כל ענף אחר. היא תשנה אותו ותשדרג את החשיבה העסקית, ולכן תדרוש יכולות יותר גבוהות מהעוסקים בו, אבל גם השכר יעלה בהתאם", הוא אומר.

לדבריו, "האמירה הפופוליסטית שמקצוע ראיית החשבון ייעלם בעקבות מהפכת ה-AI - אמירה שבדרך-כלל נאמרת בידי כאלה שלא באמת מבינים בחשבונאות - היא שגויה מיסודה. זה לא נובע מדרישות הרישוי הנוקשות של המקצוע (בדומה לשיפוט ורפואה), שימשיכו כנראה להיות קיימות, אלא מתפקידה המרכזי של החשבונאות כשפת העסקים.

"החשבונאות היא אומנם שפה מספרית, אבל רק מי שמבין אותה יודע שמאחורי כל מספר מסתתרים שיקול-דעת וים של אינטרסים. זה לא כתיבת קוד. אצלנו אין באמת דבר כזה מספר מדויק, ולצערנו ראינו מספיק מקרים בארץ ובעולם שבהם התברר שנעשו מניפולציות ושגיאות, והמצב הכספי והתוצאות העסקיות הוצגו באופן שגוי מיסודו שהטעה את המשקיעים והוביל להפסדים כבדים".

שוב בטוח ש"בדיוק כמו שה-AI לא יחליף את איש העסקים, הוא גם לא יחליף את רואה החשבון. מה שכן - התכונות הנדרשות מרואי החשבון וממנהלי הכספים יהיו אחרות. אני צופה שבשנים הקרובות זה ישפיע גם אופי הגיוס של מתמחים במשרדי ראיית החשבון הגדולים וגם על אופן הלימוד באקדמיה".

"ה-AI לא מחליף את שיקול-הדעת של רואי החשבון"

גם בלשכת רואי החשבון עוסקים לא מעט במהפכת ה-AI, אך מלבד העובדה שכלי בינה מלאכותית יכולים לסייע מאוד לעבודת רואי החשבון, דואגים שם להבהיר כי יש גם להיזהר מהטיות ומהזיות שעלולות לפגוע בעבודת רואי החשבון.

"העתיד הוא כלי בינה מלאכותית גם בשוק ראיית החשבון, אבל חייבים להיזהר שלא ליפול לכשלים של הבינה", אומרת רו"ח דפנה רביד-ברזילי, המשנה לנשיא לשכת רואי החשבון ויו"ר הוועדה לקידום בינה מלאכותית ואוטומציה פיננסית בכלכלת ישראל. "מה שדי ברור זה שלבינה המלאכותית יש כמה כשלים. היא רוצה לרצות אותנו, ולכן היא ממציאה תשובות, וגם יש לה הטיות. לכן, בימים אלה יוצאות רגולציות שקובעות כי ספקים של כלי בינה מלאכותית בתשלום יצטרכו לספר ללקוח שלהם מה רמת הדיוק והסיכון שהמערכת כוללת".

לדברי רביד-ברזילי, רואי החשבון יצטרכו להשתמש בכלי הבינה המלאכותית בזהירות ולא להסתמך עליהם ללא בדיקה. "מי שישתמש בכלים האלה יהיה חייב לשים בצד שלו מישהו שיבדוק את התוצאות. זה לא מסיר את האחריות מרואה חשבון או ממישהו מטעמו לבדוק שמה שכתוב בתוצאות מדויק ומבוסס על החומר המקצועי האמיתי, ולבדוק את התחשיבים. מה שיוטל עלינו כרואה חשבון זה לבדוק את כל התוצרים שהתקבלו. ברמת המאקרו, נצטרך ללמוד וללמד את קהל המשתמשים מה רמת ההסתמכות שהם יכולים לתת למכשירים האלה, שכרגע היא מאוד נמוכה".

רו"ח רביד-ברזילי מוסיפה כי "אפליקציות כמו 'ד"ר IFRS' הן מבורכות. מכשיר כזה נותן לי את האפשרות לחסוך כוח-אדם שילך ויקרא, יתרגם מאנגלית לעברית ויחפש אולי במאגרי מידע, וזה חוסך המון זמן, אבל עדיין אני אצטרך לבדוק שמאגרי המידע שהציגו לי הם אמיתיים, ושמה שנכתב הוא מקצועי. אין לי ספק שזה יסייע לרואי החשבון בעבודתם, אבל יש לבצע בקרה. זה לא מחליף את שיקול-הדעת ואת המקצועיות של רואי החשבון".

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

תיקון והתנצלות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

האזהרה של חברת הסייבר על סנסציית 80 מיליון הדולר של מאור שלמה

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה