גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניסיון העבר מלמד: כך יפעלו החברות הזרות במקרה של מתקפה איראנית

ההערכה הרווחת בענף היא חד-משמעית: במקרה של תקיפה ישראלית באיראן, חברות התעופה הזרות לא יישארו כאן, משום שההנחה היא שתקיפה כזו תוביל לכל הפחות לתגובה ואולי אף למערכה אינטנסיבית יותר

נתב''ג / צילום: Reuters, Nir Keidar
נתב''ג / צילום: Reuters, Nir Keidar

השוק מגיב בעצבנות, השקל יורד, והדיווחים בתקשורת על היערכות לתקיפה ישראלית באיראן נותנים את אותותיהם. לתקיפה כזו יש השלכות רבות, ובהן גם אפשרות לסגירת המרחב האווירי ולביטולי טיסות לתקופה ארוכה, כפי שהוכיחו אירועי עבר.

בגופים הכפופים למשרד התחבורה עדיין לא התקבלו תהיות או שאלות מצד חברות תעופה זרות, אך ההערכה הרווחת בענף היא חד-משמעית: במקרה של תקיפה כזו, חברות התעופה הזרות לא יישארו כאן, משום שההנחה היא שתקיפה באיראן תוביל לכל הפחות לתגובה ואולי אף למערכה אינטנסיבית יותר.

"זה יהיה גרוע לשקל": התרחיש שממנו חוששים בשווקים אם ישראל תתקוף באיראן
פרשנות | תרגיל המשא-ומתן של טראמפ שיכול להפוך למלחמה חסרת תקדים

בתחילת החודש שעבר טיל חות'י ששוגר מתימן נפל בשטח נמל התעופה בן גוריון, והמרחב האווירי בארץ נסגר לחצי שעה בלבד, באופן שהביא מיד לגל ביטולים של חברות התעופה - לרוב לכ-48-72 שעות אך באופן שהתארך מעת לעת, עד כדי כך שגם כעת ישנן חברות רבות שעדיין לא החזירו את טיסותיהם לישראל.

גורמים בענף מסבירים כי כל תמריץ שהמדינה תיתן לחברות התעופה הזרות לא יסייע להשאיר אותן פה בשעה שיש התחממות ביטחונית משמעותית ובטח לאחר שטיל שלא יורט נפל בשטח הנמל.

קודם לכן כבר בחודש מרץ הזהירו החות'ים את חברות התעופה הזרות שלא לטוס לישראל, אך האיומים לא גרמו לביטולים - עד שאכן התממשו.

באופן חריג, תחקיר חיל האוויר על הכשל ביירוט של הטיל שנפל בנתב"ג הוצג לחברות הזרות, ונציגיהן נלקחו לסיורים בחברות התעשיה הביטחונית בארץ כדי להציג את יכולותיה של ישראל להתמודד עם איומים - ועדיין החזרה של החברות לכאן היא איטית.

ללמוד מתקדימים

מתקפת הטילים הבליסטית על ישראל שהתרחשה בתחילת אוקטובר האחרון הביאה לסגירת המרחב האווירי של ישראל למשך שעה, ולאחר מכן מספרן של חברות התעופה שפעלו בישראל ירד דרמטית, בתקופה שבה גם ככה לא הייתה כאן פעילות ערה של חברות זרות.

גם חברות התעופה הישראליות נפגעו והודיעו על שינויים בלוחות הזמנים בעקבות עזיבתם המיידית של מטוסים חכורים ב"חכירה רטובה" (מטוסים זרים המופעלים על-ידי צוותים זרים בשירות החברה). במשרד התחבורה הגדירו את לרנקה ואת אתונה כהאבים תחבורתיים שמהם יתוגברו טיסות ארצה, אבל יום לאחר המתקפה, מבדיקת גלובס עלה כי לא היו כרטיסים פנויים לטיסות כאלה.

כל אלה נכונים לתקיפה בישראל. עם זאת, התגובה האיראנית לתקיפה ישראלית עשויה גם להתעכב ולא להיות מיידית, אבל גם אז סביר שחברות תעופה יבטלו טיסות מתוך הנחה שתקיפה כזו אכן תקרה.

ניתן ללמוד מתקדימים: הנציבות האירופית וסוכנות הבטיחות התעופתית של האיחוד האירופי (EASA) המליצו בסוף חודש ספטמבר האחרון לחברות התעופה להימנע מהפעלת טיסות במרחבים האוויריים של לבנון וישראל לחודש לפחות, זאת בעקבות חיסולו של מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה בלבנון, ש"הביאה להסלמה כוללת בהתקפות האוויריות והידרדרות במצב הביטחוני, המשפיעים על בטיחות המרחב האווירי מעל ישראל ולבנון", הן מסרו אז.

אולם האזהרות הרשמיות הללו התפרצו לדלת פתוחה: לאחר החיסול ועוד לפני שנודעו תוצאותיו, וויז אייר השעתה את טיסותיה לארץ, לאחר שטיסה מלונדון לישראל שבה על עקבותיה. אייר פראנס וחברות זרות נוספות ביטלו את הטיסות עוד לפני האזהרות הרשמיות. קודם לכן, גם מתקפת הביפרים בלבנון הובילה להפסקת פעילותן של חברות תעופה זרות בישראל מחשש לתגובה.

שיקול כלכלי

הרגישות הגבוהה של ענף התעופה למצב הביטחוני בישראל מיוחסת פעמים רבות לחשש של צוותים זרים להגיע לארץ מוכת טילים ולקושי בגיוסם לטיסות אלה, לצד טענות על עוינות ושיקולים פוליטיים. אבל השורה התחתונה היא כלכלית, שכן מדובר בחברות עסקיות.

כך, בחודש שעבר מייקל או'לירי, מנכ"ל ענקית הלואו קוסט ריינאייר, אמר כי "אני חושב שאנחנו מאבדים סבלנות לישראל ולטיסות לתל אביב, אם הן ימשיכו להיפגע בגלל שיבושי הביטחון. בכנות, היינו מרוויחים יותר משליחת אותם מטוסים למקום אחר באירופה, שם לפחות נוכל למכור את המושבים ללא ההפרעות החוזרות האלה". בהמשך, ריינאייר ביטלה את הטיסות לישראל לקיץ הקרוב.

הקווים לישראל נחשבים לקווים רווחים מאוד, וזאת משום שיש ביקוש גבוהה ויציב לטיסות לחו"ל ובמיוחד בחודשי הקיץ וחגי תשרי, ואולם במסגרת ניהול הסיכונים שמבצעות החברות הזרות, הן מעדיפות פעמים רבות לבחור ביציבות על פני שורת הרווח. כלי הטיס בעולם הם משאב שנמצא במחסור, ולכן "לשרוף" אותו על מקום לא יציב, בשעה שעונת הקיץ היא עונת השיא של השוק, היא החלטה שחברות עסקיות לא ירצו לקבל. זו יכולה להיות אחת הסיבות שפעמים רבות החברות הזרות מקדימות את אזהרותיהם של רגולטורים וסוכנויות.

ולכן, לקראת הקיץ בשוק יעקבו אחרי כמה חברות המשמשות אינדיקטורים חשובים. הראשונה היא קבוצת לופטהנזה, הקבוצה החשובה באירופה, שנחשבת לברומטר עבור לא מעט חברות תעופה ורק בשבוע שעבר הודיעה על חזרה לישראל.

גם פעילות החברות האמריקאיות יונייטד ודלתא היא קריטית - אחרת היחידות שיטוסו לניו יורק הן החברות הישראליות, ובעיקר אל על. הטיסות לניו יורק ולחלק מהיעדים באירופה הן לא רק טיסות תיירות, אלא הרבה פעמים משתייכות לסגמנט כלכלי-עסקי, ולכן קו תעופה פתוח כזה יש השפעה מאקרו-כלכלית.

האחרונה היא וויז אייר, היחידה מבין שלוש חברות הלואו קוסט הגדולות שפעילה היום בישראל. אם היא תחליט על השהיית טיסות, ההשפעה על היצע ומחירי הטיסות יהיה משמעותי.

עוד כתבות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה