המורדים החות'ים בתימן שיגרו לעבר ישראל 27 טילים בליסטיים מאז תום הפסקת האש, עד שאחד מהם, או שלכל הפחות רסיסים ממנו, פגעו במרחב נתב"ג היום (א'). אם זהו רסיס, אז עד כמה הוא גדול, ומה הוא עלול לגרום? כיצד אותם טילים של החות'ים משמשים לטווחים שונים, וכמה זמן לוקח לטיל בליסטי מתימן להגיע לישראל? גלובס עושה סדר.
● גל ביטולים: חברות התעופה הזרות שמבטלות את הטיסות לנתב"ג
● הטיסה בוטלה בגלל הטיל מתימן? אלה הזכויות שלכם
● פרשנות | אם חברות התעופה האלה יצטרפו לגל הביטולים, נדע שהלך עלינו
מהו רסיס של טיל בליסטי ומהו עלול לגרום?
"טיל בליסטי הוא דו־שלבי, יש לו מנוע וראש קרבי", מסביר ד"ר יהושע קליסקי, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), ומומחה לטכנולוגיות לייזרים, אלקטרואופטיקה וסנסורים. "הטיל שוקל כמה עשרות טונות, והראש קרבי כמאות ק"ג. במידה ויש יירוט, אז יש תנע שהיא מכפלה של מסה כפול המהירות. אם יש מסה ומהירות שקרובה להיפר־סונית, אז התוצאה של הפגיעה היא קטלנית".
כמה זמן לוקח לטיל בליסטי מתימן להגיע לישראל?
טיל בליסטי נודע בשל מהירותו הגבוהה, אך אינו יודע לתמרן. בעקבות כך, מרגע השיגור - טילים בליסטיים מתימן עשויים להגיע לישראל תוך כ־15 דקות. לצורך ההשוואה, זמן ההגעה של טילים בליסטיים מאיראן מוערך בכ־12 דקות. מנגד, אם היה מדובר בטילי שיוט, אלו היו עשויים להגיע מתימן לישראל תוך כשעתיים וחצי, לעומת כשעתיים מאיראן.
אפילו יותר איטיים מהם, אלו חימושים משוטטים (מל"טים מתאבדים) מתוצרת איראנית שהם בעלי מהירות של כ־250 קמ"ש. על כן, אם החות'ים משגרים אותם ישירות לישראל, זמן ההגעה שלהם לדרום המדינה מוערך בכ־11 ורבע שעות. הכטב"ם שפגע בתל אביב לדוגמה, הגיע מהים בתום טיסה של כ־16 שעות.
כיצד משתמשים באותם טילים לטווחים שונים?
ד"ר קליסקי מציין כי אפשר "לשחק" עם הטווחים, בעזרת שינוי זווית השיגור. "יש זווית שיגור אופטימלית של מקסימום מרחק, אבל אם מגדילים או מקטינים - אפשר לשנות זאת. מבחינת המהירות, בונים את המנוע ואת הדלק המוצק או הנוזלי למהירויות מסויימות. במידה ומיכל הדלק לא מלא, זה עשוי לשפר את המהירות, אך יקטין טווח. ניתן גם להקטין את הראש הקרבי. הם, כנראה, יורים לטווח מקסימלי, מקטינים את המשקל - וכך מגדילים את הטווח".
מהם ההבדלים בין טיל בליסטי לבין טיל שיוט?
ברגע שטיל בליסטי מסיים את ההאצה, הוא נמצא במסלול קבוע עד המטרה. טיל שיוט קשה יותר ליירוט מטילים בליסטיים, שאותם יירטה ישראל מתחילת המלחמה באמצעות מערכות חץ 2 וחץ 3, משום שטיל שיוט הוא מתמרן. אולם, בשל התמרון הוא, כאמור, איטי יותר מטיל בליסטי, בדומה למטוס - ופותחו מערכות שיודעות לטפל באיום.
האם היירוט כשל?
ליירוט הטיל הבליסטי הופעלה מערכת חץ ומערכת THAAD האמריקאית. עם זאת, "היירוט כשל במידה כזו או אחרת", אומר ד"ר קליסקי. "ברגע שהוא מתבצע מעל שמי המדינה, אז רואים את הנזק - גם אם התבצע יירוט. על כן, היירוט לא אופטימלי. היירוט הוא אופטימלי בשלב ההאצה, כשבמקרה החות'י הוא לא מעל ישראל, אלא מדינות אחרות".
אילו אמצעים יש לחות'ים?
בגזרת הטילים הבליסטיים, לרשות החות'ים עומדים הטילים עימאד, קאדר־1, חוראמשאהר וסג'יל. בנוסף, בארסנל הטילים החות'י נמצאים טילי השיוט פאבה וסומאר. שני המל"טים מתוצרת איראן שמאיימים על ישראל מכיוון תימן הם שאהד־136, בעל יכולת לשאת 50 ק"ג חומר נפץ, וייתכן כי שאהד־171, ללא העמסה מקסימלית, מסוגל להגיע לאזור אילת.
מהן היכולות הישראליות להגנה ולהתקפה מול החות'ים?
לרוב, כשעוסקים במערך ההגנה האווירית של ישראל, מדברים על כיפת ברזל (טווח של עשרות ק"מ) ועל קלע דוד (טווח של מאות ק"מ ספורים). אך כשמדובר במורדים החות'ים, משתמשים בשכבות העליונות יותר של מערך ההגנה האווירית, שאותן מייצרת התעשייה האווירית: חץ 2 וחץ 3, עם טווח של בין מאות לאלפי ק"מ, וכל יירוט שלהם הרבה יותר יקר. בעת שיירוט של כיפת ברזל מוערך בכ-30 אלף דולר, ויירוט קלע דוד בכ-700 אלף דולר, יירוט של חץ 2 מוערך בכ-1.5 מיליון דולר ושל חץ 3 בכ-2 מיליון דולר.
אל כל אלו הוסיפו האמריקאים את מערכת THAAD שמתגברת את מערך ההגנה הרב־שכבתי של ישראל. את מערכת THAAD (ראשי תיבות של "הגנה מרחבית בגובה רב") פיתחה חברת לוקהיד מרטין. המערכת מיועדת ליירוט טילים בליסטיים, ופוגעת ישירות באיומים כדי ליירט אותם (Hit to Kill). "ל־THAAD יש יכולות תמרון, בדומה לקלע דוד", אומר ד"ר קליסקי. "על כן, היא יכולה להיות אפקטיבית נגד טילים בליסטיים מטווחים שונים. היא עשויה גם לסייע בהתמודדות עם שברי יירוט".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.