בעקבות פגיעת הטיל מתימן הבוקר (א') בשטח שדה התעופה בן גוריון, שורת חברות תעופה ביטלו טיסות לארץ, ומטוסים שהיו בדרכם הסתובבו וחזרו ליעד המוצא. ביטולי הטיסות מעלים את השאלה הצרכנית - מה מגיע למי שטיסתו בוטלה?
● פרשנות | אם חברות התעופה האלה יצטרפו לגל הביטולים, נדע שהלך עלינו
● אחרי 27 טילים בליסטיים, אחד פגע בנתב"ג: איך נכשל היירוט?
בכל מקרה של ביטול טיסה, החוק קובע כי הנוסע יכול לבחור בין החזר כספי מלא לבין כרטיס טיסה חלופי. בנוסף זכאי הנוסע לשירותי סיוע.
עו"ד חניטל בלינסון-נבון, שותפה מובילה במחלקת הליטיגציה ומומחית בתחום התעופה במשרד ארנון, תדמור-לוי, מסבירה כי מי שטיסתם בוטלה ואינם במדינת המוצא - כלומר ישראלים שנתקעו בחו"ל או זרים שנתקעו בישראל - זכאים לשירותי סיוע שמשמעותם מזון, משקאות ולינה וכן שירותי הסעה מבית המלון לשדה התעופה. בנוסף, לדברי בלינסון-נבון, "מפעילים שמבטלים טיסות לישראל יכולים להציע כרטיס טיסה חלופי מנקודת מוצא שונה או יעד שונה אם הם לא טסים לישראל, או לבקש את השבת התמורה".

עו''ד חניטל בלינסון-נבון / צילום: ניקי וסטהפל
החוק הקובע לעניין ביטולי טיסות הוא חוק שירותי תעופה (פיצוי וסיוע בשל ביטול טיסה או שינוי בתנאיה). החוק קובע פיצוי סטטוטורי ללא הוכחת נזק לפי סכומים בהתאם למרחק הטיסה. כך, לטיסה למרחק של עד 2,000 ק"מ ישולם סך של 1,490 שקל לנוסע, עד ל-4,500 ק"מ - 2,390 שקל, ולמרחק של מעל 4,500 ק"מ - 3,580 שקל.
השאלה העולה היא האם חברות התעופה יהיו חייבות בתשלום הפיצוי נוכח הנסיבות החריגות שהתרחשו היום, כשהטיל נפל בשטח נתב"ג.
"סיטואציה חריגה"
החוק קובע חריג לכלל הפיצוי, המכונה "כוח עליון", לפיו אם הטיסה בוטלה בשל נסיבות מיוחדות שלא היה בשליטת חברת התעופה - אין זכאות לפיצוי. הנטל הוא על מפעיל הטיסה שצריך להוכיח את לשון החוק: "הטיסה בוטלה בשל נסיבות מיוחדות שלא היו בשליטתו, וגם אם היה עושה כל אשר ביכולתו - לא היה יכול למנוע את ביטולה בשל אותן נסיבות".
לדברי עו"ד בלינסון-נבון, "אנחנו נמצאים היום בסיטואציה חריגה. יש טיסות ששבו על עקבותיהן. יש פה נסיבות מיוחדות שחברת התעופה לא יכולה הייתה למנוע אותן. החריג הזה עשוי לפטור את חברות התעופה מתשלום הפיצוי. להערכתי, לנוסעים יהיה קשה לטעון לקבלת הפיצוי הכספי הקבוע בחוק.
"חשוב לציין כי הפטור מפיצוי לא פוטר משירותי הלינה והמזון. הדבר היחיד שהחברות עשויות להיות פטורות ממנו הוא הפיצוי הכספי, שהוא בנוסף לכל יתר הזכויות. ככל שהביטולים קרובים לשליחת הטיל - אז הסייג שפוטר את חברת התעופה יעמוד".
לאור המלחמה המתמשכת וביטולי הטיסות החוזרים פעם אחר פעם עקב הסלמה, בפברואר 2025 החוק תוקן בהוראת שעה, כך שבתקופות מסוימות (למשל החל מה-7 באוקטובר ולמשך תקופה ותקופות נוספות) בוטל החיוב לשלם את הפיצוי הסטטוטורי. לפי התיקון, אם הוכרז "מצב מיוחד" למשך יותר מ-14 ימים, ואם שר התחבורה שוכנע כי בשל המצב המיוחד יש פגיעה משמעותית ביכולת של מפעילי טיסות לתכנן לוח טיסות לטווח זמן של שבועיים מראש - אזי חברות התעופה לא יהיו חייבות בתשלום הפיצוי.
יחד עם זאת, לדברי בלינסון-נבון, גם אם אין הכרזה על מצב מיוחד, אבל יש אירוע כמו היום בבוקר - חברות תעופה יוכלו לטעון כי הביטול לא היה בשליטתן, בהתאם לסמיכות לנפילת הטיל, וכל מקרה ייבחן לגופו.
האם יוכרז "מצב מיוחד"?
עו"ד דודו אבן חן, דובר הרשות להגנת הצרכן וסחר הוגן, מסביר כי "צריך להפריד בין החזרת הכסף לבין פיצוי. החזרת הכסף נועדה להשיב את התשלום עבור שירות שלא ניתן - להבדיל מהפיצוי הקבוע בחוק שירותי תעופה. בפברואר תוקן החוק הקובע שאם יוכרז מצב חירום ייחודי - אפשר לקבוע שחברות התעופה לא ישלמו. יש אפשרות שיכריזו על תקופה זו. מי שמוסמכת להכריז על התקופה היא שרת התחבורה, שצריכה לקיים התייעצות עם שר הכלכלה וועדת הכלכלה כדי לאשר 'מצב מיוחד'".
אבן חן מוסיף כי "אם נראה שיבושים מאסיביים בלוחות הזמנים של חברות התעופה, אני מאמין שתוכרז תקופת החירום - רק עבור הפיצוי. אנחנו כרשות מצפים מחברות התעופה שילמדו מהסבבים הקודמים שהיו ביטולי טיסות, יבואו לטובת הצרכנים ויציעו יותר אפשרויות. לרשות להגנת הצרכן יש מוקד שצרכנים יכולים להתקשר אליו כדי להתייעץ. הפרטים נמצאים באתר הרשות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.