חברות תעופה | פרשנות

אם חברות התעופה האלה יצטרפו לגל הביטולים, נדע שהלך עלינו

הפגיעה בנתב"ג הבוקר עלולה להפוך לקו פרשת מים עבור לא מעט חברות תעופה שבתקופה האחרונה החזירו את הטיסות לישראל לפעילות מלאה • ביטול של קבוצות תעופה גדולות כמו לופטהנזה הוא בשורות רעות מאוד לענף אך כל עוד החברות האמריקאיות כאן ואין אזהרות רשמיות של רשויות התעופה אפשר לנשום מעט לרווחה

נתב''ג / צילום: Shutterstock
נתב''ג / צילום: Shutterstock

טיל ששוגר מתימן נפל הבוקר (א') בשטח נמל התעופה בן גוריון, אירוע כמעט חסר תקדים בשדה התעופה המרכזי של ישראל. כתוצאה מהפגיעה הופסקו מיידית כל ההמראות והנחיתות, ומטוסי נוסעים שהיו בדרכם לנתב"ג הסתובבו באוויר.

הטיסה בוטלה בגלל הטיל מתימן? אלה הזכויות שלכם
גל ביטולים: חברות התעופה הזרות שמבטלות את הטיסות לנתב"ג
אחרי 27 טילים בליסטיים, אחד פגע בנתב"ג: איך נכשל היירוט?

בענף מביעים חשש מגל ביטולי טיסות אפשרי, אך נזהרים ולומדים את השטח. נכון לשעה זו מספר חברות תעופה כבר ביטלו את טיסותיהן לימים הקרובים. בעקבות נפילת הטיל בנתב"ג, שורת חברות תעופה זרות ביטלו את טיסותיהן לישראל - חלקן עד אמצע השבוע וחלקן רק ליממה הקרובה. וויזאייר, החברה הזרה הגדולה ביותר שפועלת בישראל, ביטלה את כל טיסותיה עד בוקר שלישי (6 במאי). גם אייר אינדיה וקבוצת לופטהנזה (סוויס, אוסטריאן, בריסל איירליינס ויורווינגס) ביטלו את כלל הטיסות עד לתאריך זה. בריטיש איירווייז האריכה את ההשבתה עד יום רביעי, ו-ITA האיטלקית ביטלה טיסות עד בוקר יום רביעי. דלתא ביטלה שתי טיסות בקו ניו יורק-תל אביב, אך טרם פרסמה הודעה רשמית. חברות נוספות בהן איבריה, אייר אירופה, אייר פראנס, טרנסאוויה, ריינאייר, - אזרבייג'ן איירליינס ויונייטד ביטלו טיסות רק ליממה הקרובה.

מה כל-כך הפחיד את חברות התעופה הזרות שממהרות לנקוט צעדי חירום? הפעם, בשונה משיגורים קודמים שהביאו לכל היותר לשברי יירוט בנתב"ג ובסביבתו - מדובר בפגיעה ישירה. בשלב זה הביטולים הנוכחיים הם קצרי-טווח, אולם אם הם יתארכו, עשויה להיות להם השפעה מכרעת על לוח הטיסות.

חברות התעופה הקטנות נוטות ללמוד מהגדולות והמשמעותיות - כמו לופטהנזה והאמריקאיות - שמכתיבות את הטון בענף. לחברות אלה יש מערכות ניהול סיכונים מתקדמות, שמאפשרות להן להעריך מצבים ביטחוניים ולעשות שיקולים בהתאם.

קבוצת לופטהנזה נחשבת לברומטר של הפעילות האווירית בישראל: כשהיא חזרה לפעול בנתב"ג, חברות רבות הלכו בעקבותיה, ואם היא תחליט להאריך את ביטול הפעילות בישראל, סביר שנראה מגמה דומה. מדובר בקבוצת תעופה חזקה במיוחד ברמה עולמית.

האימפקט של חברות הלואו קוסט

חברות נוספות עם השפעה מכרעת על השוק הן חברות הלואו קוסט, ובראשן ויזאייר, שבאירועים נקודתיים לרוב נוקטת בביטולים קצרי-טווח. אם ויזאייר תחליט להאריך את הביטולים לאור האיומים הביטחוניים, ההשפעות על שוק התעופה יהיו דרמטיות.

ריינאייר, ששבה לישראל רק בתחילת אפריל, גם הודיעה על ביטולים עד מחר. היעדרן של חברות אלה עלול להקפיץ את מחירי הטיסות, שכן הן שחקניות מרכזיות שמייצרות תחרות מול החברות הסדירות.

איזי ג'ט עדיין לא חידשה את טיסותיה לישראל, והיא צפויה לעשות זאת בתחילת יוני, אך נמצאת בסיכון גבוה לאור העובדה שעדיין לא חזרה. כמו שאר חברות הלואו קוסט, גם היא לא מהססת להזיז מטוסים מיעד ליעד בהתראה קצרה, ולרוב אינה שומרת אמונים לשוק מסוים לאורך זמן.

בחודשיים האחרונים נרשמה התאוששות משמעותית בשוק התעופה לישראל, עם חזרתן של חברות אמריקאיות כמו דלתא ויונייטד. המגמה הייתה חיובית, והענף שידר אופטימיות. המחירים אף חזרו לרמה שהכרנו מלפני המלחמה, עם כרטיסים במחירים נמוכים במיוחד לחלק מהיעדים. למעשה ביטולים של חברות אמריקאיות עשויים להיות קו פרשת המים שיחזיר את הענץ חודשים לאחור.

כעת, כל עוד רשויות התעופה האמריקאיות והאירופיות לא יוציאו אזהרות רשמיות נגד טיסה לישראל, ואם יתברר כי מדובר באירוע נקודתי וללא נפגעים, ייתכן שהשוק יצליח לשמור על יציבות יחסית - גם אם יירשמו ביטולים נקודתיים. נדגיש כי דווקא חברות שמפעילות טיסות ארוכות-טווח הן הפגיעות יותר בשלב זה, בשל הצורך בוודאות תפעולית גבוהה יותר.