רכב / צילום: איל יצהר, יח''צ
במהלך ישיבת ועדת הכספים שנערכה השבוע בנושא אישור מס הקנייה לרכב חשמלי לשנת 2025, נחשף כי האוצר בוחן מתן הטבות מס שונות ליבואני רכב מקבילים, כדי לשפר את מעמדם התחרותי מול יבואני הרכב הסדירים. זאת בשל טענתם, שרובם רוכשים את כלי הרכב במחירים גבוהים יותר מאלה של היבואנים הסדירים, שרוכשים אותם ישירות מהיצרנים, ולכן הם משלמים יותר מס על אותם כלי רכב. על פי הודעת רשות המסים, שנמסרה לוועדת הכספים, "בהתאם לדרישות הוועדה יפורסם עד סוף החודש תזכיר בנושא הקלות במס על יבוא מקביל".
● ענקית הלואו קוסט שמאריכה את ביטולי הטיסות לארץ עד סוף אוגוסט
● המסירות עולות, אבל השוק לא צומח: כך נוצרה אשליית הביקושים בענף הרכב
מבדיקת גלובס עולה, כי בין השאר בחנה הרשות אפשרות להשוות את מס הקנייה השקלי, שנגבה על דגמי רכב שונים מיבוא מקביל, למס הקנייה הנמוך יותר, שנגבה מהיבואנים הסדירים על אותם דגמי רכב. אולם אפשרות זו נחשבת בעייתית מבחינה משפטית, בין השאר מכיוון שהיא חושפת מידע תחרותי סודי על מחירי הרכישה של היבואנים הסדירים.
הקלת מס אחרת שנבחנת, ויש סבירות גדולה שתקודם, היא מתן הטבה בגובה שקלי קבוע, שתופחת ממס הקנייה על כל רכב שמיובא ביבוא עקיף. זאת בדומה למנגנון הטבת "המס הירוק". הטבה כזו, שמוגבלת בתקרה, תוזיל בעיקר כלי רכב "עממיים" מיבוא עקיף, ואילו השפעתה על כלי רכב יקרים מיבוא עקיף תהיה זניחה יחסית.
לתזכיר של רשות המסים אין משמעות חוקית, והוא בבחינת הצהרת כוונות. מהלך מיסוי כזה, אם יאושר, יצטרך לעבור חקיקה מלאה.
מרשות המסים נמסר בתגובה, כי "תזכיר החוק עדיין נמצא בעבודת מטה, ובשלב זה איננו יכולים להתייחס לתוכנו".
בשנת 2024 נמסרו בישראל רק כ-5,800 כלי רכב ביבוא עקיף, כ-2.1% מכלל המסירות באותה שנה.
התנגדות למס נסועה
נוסף על כך, מדברי נציגי האוצר בדיון עולה, שלאוצר אין כרגע מקורות תקציביים למימון המשך הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי מעבר לשנת 2025. בסוף השנה תפקע הוראת השעה שבמסגרתה נקבע שמס קנייה על רכב חשמלי יעמוד על 45%. אם הטבה זו לא תוארך, כפי שרמז האוצר, המשמעות תהיה עלייה במס הקנייה מ-45% ל-83% בינואר, שיעור דומה לזה של רכבי בנזין, הייבריד ופלאג-אין.
במקור התנה האוצר את המשך הטבת מס הקנייה לרכב חשמלי בכניסה לתוקף של מס נסועה על רכב חשמלי בתחילת 2026. מס זה היה אמור היה להכניס לקופת האוצר כ-1.2 מיליארד שקל כבר בשנה הראשונה. אולם לגלובס נודע כי בלשכת שר האוצר קיימת כיום התנגדות עקרונית להטלת מס הנסועה, שעשוי להגדיל את יוקר המחיה לכמעט 200 אלף בעלי רכב חשמלי בישראל. מרשות המסים נמסר בתגובה: "אנו פועלים עדיין לאישור מס נסועה, אולם לא ניתן להסתמך על מקור תקציבי שלא עבר עדיין את תהליך החקיקה במלואו, ונכנס לתוקף".
צי של דגמי טויוטה חדשים ינחת בישראל בחודשים הקרובים
חברת יוניון, יבואנית טויוטה, נערכת לשיווק שלל דגמים חדשים בישראל. לקראת סוף השנה יגיע לישראל הדור החדש של הקרוס-אובר העירוני AYGO X, שיהיה הדגם היחיד בקטגוריה העירונית עם הנעה היברידית מלאה.
הרכב שומר על הממדים הקומפקטיים ועל העיצוב הכללי של הדור היוצא, למעט כמה שינויים קוסמטיים, אולם יצויד כעת במנוע 1.5 ליטר בנזין היברידי עם הספק של 116 כ"ס, כמעט 44 כ"ס יותר מגרסת הבנזין היוצאת. צריכת הדלק שלו אמורה לנוע סביב 28 קילומטר לליטר. המחיר לא ידוע אולם יש לשער שיהיה יקר יותר משמעותית מהדגם הנוכחי, שעולה 105 אלף שקל.

לקראת סוף השנה ינחת בישראל גם הדור החדש של הקרוס-אובר החשמלי BZ4X, שעבר שורה של שיפורים. הוא יוצע באירופה עם סוללה של 57.7 קילוואט-שעה ומנוע בהספק 167 כ"ס ועם סוללה של 73.1 קילוואט-שעה והספק של 224 כ"ס. בהמשך תהיה גם גרסת הנעה כפולה עם 343 כ"ס. הרכב תומך בטעינה מהירה יותר מבעבר. הטווח צפוי לעמוד על עד 569 ק"מ לעומת כ-502 ק"מ בדגם הנוכחי.
ואילו בתחילת 2026 תנחת כאן הגרסה החשמלית של טויוטה CH-R שניצבת על פלטפורמה חדשה ומורחבת ומצוידת בתא נוסעים חדש ועדכני. המכונית תוצע עם הנעה קדמית בהספק של 165 עד 221 כ"ס ועם הנעה כפולה בהספק 338 כ"ס. הטווחים צפויים לנוע בין 455 ק"מ בגרסת הבסיס ועד כ-600 ק"מ בגרסה עם סוללה גדולה. המחירים לא ידועים.
חברות ביטוח עשויות לייקר את הפרמיות על הובלה ימית של רכב חשמלי
חברות ביטוח ימיות גדולות בעולם בוחנות את האפשרות לייקר את תעריפי הביטוח להובלת כלי רכב חשמלי בספינות. זאת בשל רצף השריפות שפרצו בשנים האחרונות, ובשנה האחרונה בפרט. אם המהלך יתממש הוא עשוי להביא להתייקרות רוחבית במחירים של כלי רכב חשמליים בעולם ובישראל.
לפי נתונים שפרסמה השבוע זרוע המודיעין של חברת הביטוח לוידס, המקרה הוא חלק מסדרת שריפות שפרצו בספינות להובלת רכב בעשר השנים האחרונות. שש ספינות הוכרזו "טוטאל לוס" מבחינה מבנית, ושתיים טבעו לחלוטין במים עמוקים.
לא כל השריפות מיוחסות לרכב חשמלי, אולם הריבוי של כלי רכב כאלה, שמיוצאים בשנים האחרונות, מעלה את הסיכון. בשנים האחרונות אימצו בעלי הספינות אמצעי בטיחות שונים, ובהם דרישה שלא לטעון את סוללות כלי הרכב שבהובלה ליותר מ-30% מהקיבולת. נוסף על כך מותקן כיום בכל הספינות ציוד כיבוי מתקדם וממוחשב. אולם גם ציוד כזה מתקשה לכבות תגובת שרשרת של שריפת כלי רכב חשמליים, שחונים זה ליד זה, שיוצרת טמפרטורות של 1,000 מעלות כמעט.

הספינה ממשיכה לבעור
גם ביום ה' המשיכה לבעור באוקיינוס השקט מול אלסקה הספינה להובלת רכב "מורנינג מידאס" שבבעלות חברת זודיאק של משפחת עופר. זאת כמעט עשרה ימים אחרי שפרצה בה שריפה, כשהייתה בדרכה מסין למקסיקו. על פי נתונים עדכניים, הספינה הובילה 3,159 כלי רכב, מתוכם רק 65 כלי רכב חשמליים לגמרי. אולם היו בה גם 651 כלי רכב היברידיים ופלאג-אין, שגם הם מצוידים בסוללות ליתיום, קטנות יותר.
מתמונות שצילם מטוס של משמר החופים של אלסקה עולה שהאונייה נשרפה כמעט כליל, אך עשן עדיין בוקע מסיפוני הרכב שלה. הנזק למטען לבדו מוערך בכ-80 מיליון דולר, לא כולל את עלות הספינה עצמה.