גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למעסיקים יש דרישה חדשה בראיונות, ואלה הנורות האדומות שהם מזהים

שאלות על בינה מלאכותית והשימוש בה הפכו לחלק בלתי נפרד מראיונות העבודה - גם לתפקידים שאינם טכנולוגיים ● מנהלי גיוס בוחנים היום לא רק ניסיון וכישורים, אלא גם פתיחות לשינוי, סקרנות ויכולת עבודה עם כלים מבוססי AI ● מי שלא שם - מסומן כלא רלוונטי

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

שוק העבודה מתאים את עצמו במהירות לטכנולוגיות ולעולם המתפתח, כאשר הבינה המלאכותית משרטטת בו כללים חדשים. מגייסות ומנהלי משאבי אנוש מעידים שמועמדים נבחנים לא רק על פי הכישורים המקצועיים, אלא גם לפי היכרותם עם כלים מבוססי AI, היכולת לשלבם בשגרה והעמדה האישית כלפי השינוי. בראיונות, המועמד כבר לא נשאל רק מה הוא יודע - אלא איך הוא חושב, כמה הוא פתוח, והאם הוא יודע לעבוד לצד טכנולוגיה שצוברת קצב ולא עוצרת לרגע.

בעלי מקצוע מגלים איך הבינה המלאכותית הקלה על חייהם
בלעדי | מצוקת הג'וניורים: רק 88 משרות פתוחות עבורם כיום, מתוך כמעט 6,000

ככל שטכנולוגיית ה־AI מתפתחת והשימוש בה מתרחב ליותר ויותר קהלים, כך היא תופסת נתח משמעותי יותר בראיון העבודה. גלובס שוחח עם מנהלות בכירות בתחומי הגיוס כדי להבין איך השימוש בבינה מלאכותית משפיע על רמת ההתאמה של המועמד לחברה, אילו נורות אדומות הן מחפשות בתשובות המרואיינים, והאם החשש שבסופו של דבר הבינה תחליף את העובדים אכן מוצדק.

הדרישות: סקרנות ויכולת להתמודד עם שינויים

חברות ענק בארה"ב כבר הפכו את הבינה המלאכותית לחלק משגרת העבודה של עובדיהן. במרץ האחרון דווח בניו יורק טיימס שעובדים של אמזון קיבלו הוראה להשתמש בבינה מלאכותית כדי שיוכלו לעבוד מהר יותר ופחות "לחשוב". לפי דיווח אחר, מנכ"ל ענקית הקמעונאות שופיפיי חייב את העובדים לשלוט בבינה מלאכותית בעבודתם היומית, במטרה להגביר את הפרודוקטיביות והביצועים שלהם.

גם בארץ שילוב הבינה המלאכותית בארגונים הולך ומתרחב. גנית דקל, מנהלת HR בחברת Trullion, מספרת כי "הנהלת החברה החליטה איך אנחנו משתמשים בבינה מלאכותית ביומיום וגם איפה לא עושים בה שימוש. אך היא יכולה לעזור לנו ולפתח אותנו מצד אחד, אבל לא להרוג את החדשנות מצד שני". החברה עשתה עבודת מטה מעמיקה ובחנה בכל מחלקה אילו משימות אדמיניסטרטיביות ורפטטיביות אפשר להפנות לבינה המלאכותית. "אצלנו במשאבי אנוש, הבנו שאנחנו יכולים לחסוך הרבה זמן ביצירת מודעות עבודה ותיאורי תפקידים בקלות רבה", מסבירה דקל.

רוני רוקח, מנהלת משאבי אנוש בחברת Lightrun, שמתמחה בפתרונות לחוויית הפיתוח והשימוש בטכנולוגיות מבוססות AI, כבר 18 שנה בתחום ויש לה מבט רחב על השוק. "בחברה כמו שלנו שעוסקת בבינה מלאכותית ברור ששואלים שאלות בנושא בראיונות, אבל גם במקומות אחרים בהם עבדתי, מרואיינים נשאלו על השימוש ועל הרמה שלהם בבינה מלאכותית - גם כשזה לא חלק מדרישות התפקיד", היא מספרת. "בעולם שבו הבינה נכנסה לכל תחום, אנחנו רואים שינוי במה שמועמדים מביאים, ואף שינוי במה שאנחנו מחפשים. אנחנו לא מחפשים רק ניסיון ספציפי, אנחנו מחפשים אנשים שמבינים איך לשלב את כלי ה־AI כדי לייעל תהליכים, לקצר זמני עבודה ולחסוך כסף".

איך עושים את זה בפועל? "השאלות שאנחנו אוהבים לשאול הן באילו כלים וטכנולוגיות הם משתמשים ביומיום", מסבירה רוקח. "אנשים סקרנים שבאמת משתמשים במגוון כלים יזכירו כמה שפות, ספריות או מודלים, ואף כלים מגוונים ודאטה־בייסים שונים. הם יידעו לפרט איזה כלי משמש לאיזו מטרה".

לדבריה, "הרעיון הוא לראות איך המועמדים משלבים את הידע. כך אנחנו יודעים לזהות אם המועמד יודע לקחת משימה מורכבת מקצה לקצה, ולא רק קרא על הנושא לפני הראיון". שאלה נוספת שהיא בוחנת היא: "איך בודקים אם המודל שנבנה הוא טוב?", כשהמטרה היא לא להיכנס לפרטים הקטנים, אלא לראות את הדרך שהוא חושב ואיך הוא ניגש לדברים.

דקל מנסה לבחון יותר איך המועמד מתמודד עם שינויים גדולים: "נרצה לשאול איפה הבינה המלאכותית פוגשת את המועמד בעבודה, מה הוא חושב על הבינה ועל אילו פרויקטים שקשורים לבינה הוא חתום. במידה מסוימת, אם הכלים עוזרים לו לעשות את העבודה יותר טוב או שהוא מפחד מהבינה המלאכותית".

ענבל חורש, מנכ"לית ומייסדת Gifthead, מומחית בניהול תהליכים ארגוניים וגיוס טאלנטים, מסכימה כי רכיב ה־AI הפך להכרחי בראיונות עבודה - גם כשמדובר בתפקידים שאינם טכנולוגיים במהותם. "Gifthead עוזרת ללקוחות לנסח שאלות שזו מטרתן, ואלו לא שאלות שנשאלות רק בסטארט־אפים שמתעסקים ב־AI. זו אינדיקציה רחבה על המועמד: האם הוא מופתע מהשאלה? כמה הוא מתעניין בנושא? האם הוא חושש ממנו או מתלהב?".

חורש מסבירה כי הפתיחות לבינה מלאכותית חשובה באותה מידה גם בתפקידים לא טכנולוגיים: "הרבה פעמים העובדים בשטח מאמצים כלי AI הרבה לפני שהארגון בכלל מאשר את השימוש בהם. בינה מלאכותית נוגעת היום בכל תחום - מניתוח דאטה בשיווק ועד תיעדוף משימות בגיוס. חשוב לנו להבין מה העובד מביא איתו - האם הוא כבר משתמש בכלים האלה? כמה יוזמה יש לו? האם הוא יוכל להוביל שינוי בתוך הארגון?".

השאלות שעוזרות לזהות "נורות אדומות"

הבינה המלאכותית עשויה להגיע גם עם סיכונים, ואחת המטרות של הראיונות היא למצוא "נורות אדומות" הנוגעות לשימוש של המועמד בה. רוקח מסבירה כי "אם אני מזהה שהמועמד זורק סיסמאות ולא באמת יודע לדייק, אז כנראה שהוא רק קרא קצת בנושא לפני הראיון. יש גם מועמדים ששומעים שהם מדקלמים תשובות מ־ChatGPT", מוסיפה דקל מניסיונה.

רוקח מסבירה שאחד הדברים החשובים מבחינתה הוא נושא האתיקה, והיא מנצלת את ראיון העבודה כדי להבין מהם השימושים של המועמדים בבינה המלאכותית בניסיון לזהות נורות אדומות. "אני בודקת מקרים שבהם המועמדים השתמשו בכלים האלו בצורה שאינה ראויה. נשאל אותם למשל לאילו שימושים ביזאריים הם השתמשו בבינה מלאכותית. זה יכול להראות על חשיבה מחוץ לקופסה והתנסות, או מנגד על גבולות אתיים ואחריות. אם מישהו מדבר על דיפ פייק, זה מדליק נורה אדומה".

דקל מזכירה שהמפגש עם הבינה המלאכותית מגיע פעמים רבות כבר בשלב קורות החיים. לדבריה, "הבינה המלאכותית שינתה את התפיסה של קורות החיים, כי המועמדים מתאימים אותם לתיאור התפקיד בעזרתה". זה מייצר מערכת מורכבת, היא אומרת: "מצד אחד, זה מדהים. זה אומר שהמועמד יודע להשתמש בבינה המלאכותית לטובתו ואנחנו חושבים שזה מצוין. מצד שני, יש בזה גם חיסרון. זה מדאיג, כי אנחנו צריכים לבחון ביתר שאת מה הוא יודע להביא לשולחן ולוודא שלא נקבל 'חתול בשק'". כדי להתמודד עם זה, דקל מספרת שהם נותנים משקל גדול יותר להמלצות על המועמדים.

"AI לא מחליף אנשים, הוא מחליף משימות"

אחד החששות הגדולים שהבינה המלאכותית הביאה לשוק העבודה, הוא שיום אחד היא עלולה להחליף את העובדים. הרי, אם העובדים עצמם מייעלים את העבודה שלהם ומטמיעים יכולות בינה מלאכותית, אולי בסוף לא יהיה בהם צורך כלל? רוקח: "אני לא חושבת שיכולות יחליפו אנשים. יש מיומנויות שמכונות לא יודעות לעשות, ואני גם לא בטוחה שהן יידעו לעשות בעתיד. בשונה מהעבר - היום הבינה המלאכותית גורמת לנו להשתמש בסט יכולות, מיומנויות וכישורים שפחות השתמשנו בהם בעבר".

חשש נוסף שעולה בקרב העובדים, הוא שאם יציעו פתרונות מבוססי בינה מלאכותית הם לבסוף ימצאו עצמם בחוץ. חורש מבהירה: "זו תפיסה שגויה. AI לא מחליף אנשים, הוא מחליף משימות. דווקא עובדים שמבינים את זה ויודעים להציע שיפורים - הם אלו שיישארו. חברות לא רוצות רק את מי שמבצע משימות, אלא אנשים שמביאים ערך, חדשנות, יוזמה. את אלה אף טכנולוגיה לא יכולה להחליף".

לעומתה, דקל טוענת כי "יכול להיות שבעתיד הבינה המלאכותית תחליף כל מיני תפקידים. אבל עד אז, אנחנו מאמצים אותה לטובת החברה ולומדים איך לנהל את הכלים בלי שהם ינהלו אותנו. יש מקרים שבהם החברה החליטה שלא לעשות שימוש בבינה מלאכותית, למשל לצורך קבלת החלטות, שיחות עומק עם עובדים ועוד. חשוב שזה לא ייכנס לכל דבר ואסור שזה יהרוג את היצירתיות, המגע האנושי והחדשנות".

עוד כתבות

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג יורד בכ-1%

הניקיי יורד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות