גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבליץ של הליכוד נגד התקשורת ממשיך: סגירת מחלקת החדשות של התאגיד והגבלת הפרסום בערוצי הטלוויזיה

שתי הצעות חוק יעלו בשבוע הבא בוועדת החקיקה: הראשונה, שהגישה ח"כ גלית דיסטל-אטבריאן, עוסקת בסגירת מערכת החדשות של תאגיד השידור הציבורי "כאן" ● הצעת החוק השנייה, מטעם ח"כ אביחי בוארון, תחייב את חברות הפרסום והמדיה לפרסם בערוצים שונים, גם אם הן לא מעוניינות בכך

משרדי תאגיד השידור הציבורי ''כאן 11'' / צילום: שלומי יוסף
משרדי תאגיד השידור הציבורי ''כאן 11'' / צילום: שלומי יוסף

ועדת השרים לענייני חקיקה צפויה לעסוק ביום ראשון הקרוב בשני חוקים של חברי כנסת ממפלגת הליכוד נגד התקשורת הישראלית. הצעת החקיקה הראשונה עוסקת בסגירת מערכת החדשות של תאגיד השידור הציבורי "כאן" והצעת החקיקה השנייה תחייב את חברות הפרסום והמדיה לפרסם בערוצים שונים, גם אם הן לא מעוניינות בכך. ההצעות האלו מצטרפות להצעות חקיקה דומות שעלו בעבר ונבלמו, ולקידום חוק השידורים של שר התקשורת שלמה קרעי, שמגלם בתוכו מהלכים שעלולים לפגוע בגופי תקשורת בארץ.

היועמ"שית: פרסום הצעת חוק השידורים נעשה בניגוד להוראות החוק
אחרי כשנתיים בלבד: עורך ידיעות אחרונות אבי משולם צפוי לסיים את תפקידו

ההצעה לסגירת מערכת החדשות של התאגיד, והפיכת ערוץ 11 לבית ליצירה ישראלית בלבד, שלא כוללת בשום צורה הפקות בנושא חדשות ואקטואליה, עלתה לראשונה בחודש מרץ האחרון, על ידי ח"כ גלית דיסטל-אטבריאן. ההצעה שתעלה ביום ראשון הקרוב, שוב על ידי ח"כ דיסטל-אטבריאן, תיקרא "הצעת חוק לשינוי מתכונת השידור הציבורי ולהסדרת שידורי רדיו ארציים (תיקוני חקיקה)", כאשר ההערכות הן כי הפעם המהלך נועד לוודא שהחקיקה לא תגיע לוועדת הכלכלה של היו"ר דוד ביטן, שבלם אותה בפעם הקודמת.

על פי ההצעה, הרעיון הוא להפריט את שידורי הרדיו של רשת ב', שמופעלים על ידי התאגיד, וכן נכתב כי ערוץ 11 יהיה "בית ליצירה ישראלית בלבד, שלא כוללת בשום צורה הפקות בנושא חדשות ואקטואליה" - בדיוק כמו ההצעה הקודמת.

לפי דברי ההסבר, "אין כל סיבה שאזרחי ישראל ימשיכו לממן מכיסם, במישרין באמצעות אגרת הרישוי ובעקיפין באמצעות תקציב ממשלתי נדיב, את השידור המיותר הזה בתחום החדשות והאקטואליה בעברית". לאחר התיקון, תקציב התאגיד יעמוד על כ-500 מיליון שקלים בשנה, חיסכון של 150 מיליון שקלים לתקציב המדינה. ההצעות השונות גם עוסקות בשינוי מנגנון הבחירה של מועצת התאגיד, כך שיושווה למנגנון הבחירה ברשות השנייה. כלומר, במקום ועדת איתור, אלו יהיו מינויים של הממשלה.

התערבות ממשלתית בשוק הפרסום בטלוויזיה

הצעת החוק השנייה מגיעה מח"כ אביחי בוארון, ומיועדת "לצמצום הריכוזיות בענף הפרסום במדיה". לפי דברי ההסבר של ההצעה, כלי תקשורת הם אמצעי חשוב למימוש זכויות יסוד במדינה דמוקרטית, והתמורה שגופי השידור מקבלים עבור מכירת זמן שידור הפרסומת היא זו שמאפשרת יצירת תוכן מקורי ומימון של הפקות מקור. לטענת ח"כ בוארון, השליטה בענף הפרסום משפיעה על היצירה הישראלית, ולכן הוא מבקש לייצר רגולציה בתחום הזה לאור האינטרס הציבורי בשוק הדעות.

החוק מבקש להגביל רכש מדיה ואף לייצר איסור פלילי בסוגיה - משמע, "לא יבצע אדם, במישרין או בעקיפין, רכש מדיה בשידורי טלוויזיה בשיעור העולם על 20% מזמן הפרסום הכולל של כל המורשים לשידורים בזמני צפיית שיא בחודש הקודם, ו-15% מזמן הפרסום הכולל של כל המורשים לשידורים, בזמנים שאינם זמני צפיית שיא בחודש הקודם, ולא יחזיק במישרין או בעקיפין, בזכויות לרכישת מדיה העולות על השיעורים שנקבעו בחוק זה". בחוק מתייחסים גם לרכש מדיה בשידורי רדיו ואף במגבלות דומות על אתר האינטרנט של גוף התקשורת - חקיקה שרלוונטית לערוצים קשת 12 ורשת 13.

החוק יסמיך את שר התקשורת למנות ממונה לעניין, והוא ינהל רישום בתחום רכישת המדיה וסוג הרכש - מדובר בהתערבות ממשלתית בסוגיה מסחרית לחלוטין בין גופים בשוק וניהול עסקאות שכאלו. לפי דברי ההסבר, בענף יש חמש חברות רכש מדיה עיקריות בבעלות משרדי הפרסום, כאשר "אחת מהן מחזיקה בנתח שוק של כשליש מענף זה.... (הכוונה ליוניברסל של מקאן תל אביב, נ"ט). תוצאה אחת של ריכוזיות זו היא שמרבית זמן שידור הפרסום נרכש על ידי חברות רכש המדיה, במחירים נמוכים במיוחד, אשר פוגעים בערוצי השידור כולם, ובעיקר בערוצי השידור הקטנים אשר אצלם ממעטות חברות המדיה לרכוש זמן שידור" - ניסוח שמתייחס לערוץ 14 באופן ישיר.

בנוסף, לפי דברי ההסבר, מאחר שחברות רכש המדיה רוכשות זמן שידור בערוצי השידור הגדולים במחירים נמוכים, אין להן אינטרס לרכוש זמן שידור בערוצים אחרים. "נוצרת הדרה של אוכלוסיות שלמות שממעטות לצפות בערוצים אלה, ובהן האוכלוסייה הערבית, האוכלוסייה הדתית לאומית, אלו שאינם דוברי עברית ועוד".

קידום ערוץ 14 ו-i24news על חשבון אחרים?

בהצעה אף נכתב כי בין חברות רכש המדיה לבין גופי השידור השונים נוצרים יחסים כמעט "סימביוטיים", כשגוף השידור תלוי לפרנסתו בגוף רכש המדיה וכך הוא מקדם את רעיונותיו. לטענת בוארון, כפי שעולה מדברי ההסבר להצעת החוק, גופי רכש המדיה "מצליחים להפעיל שליטה אפקטיבית על גופי השידור השונים עקב התלות הכלכלית שנוצרה". עם זאת, לא ברור על סמך מה הוא מתבסס, והאם ניהל שיחות עם כלל ערוצי הטלוויזיה הרלוונטיים.

בהצעת החקיקה מבקשים לקבוע איסור פלילי לבצע רכש מדיה העולם על ההיקף שהוזכר מעלה. נוסף על כך, מוצע ששר התקשורת יפרסם נתונים בתחילת כל חודש בדבר זמן הפרסום בחודש הקודם לכך.

גורמים בשוק מסבירים כי הצעת החוק נועדה לייצר מצב שבו יוניברסל של מקאן ת"א תגיע עד לקצה הרף שמותר לה בערוצים 12 ו-13, ואז תחליט להשקיע את יתרת התקציב בערוץ 14 (או i24news ובמידה מועטה גם ערוץ 11, שבו ניתן לפרסם חסויות בלבד). "מדובר במעין המשך של הקמפיין נגד בנק לאומי באמצעים אחרים", אומרים הגורמים.

פחות כסף יופנה לשוק היצירה הישראלית

נקודה נוספת קשורה לכך שכבר כיום קיימת נדידת תקציבי פרסום מהטלוויזיה לדיגיטל - ובעיקר ליוטיוב. החוק לא עוסק כלל בשיעור רכישת המדיה בגוגל (שמחזיקה ביוטיוב), ומתעלם מהעובדה שהתקציבים הנותרים לא יופנו בהכרח לערוצי טלוויזיה. ככל שיותר סכומים יופנו לגורמים בינלאומיים, מדובר בפחות כסף שיופנה לשוק היצירה הישראלית, ושישולמו עליו מסים למדינה.

בעבר בחנה רשות התחרות את הנושא, וקבעה כי אסדרה מהסוג שמוצע בחוק לא תוביל להגברת התחרות בשוק, וכי מדובר בהתערבות אגרסיבית שלא תשיג את מטרתה. כיום נמצא הנושא בבחינה מקצועית של הרשות השנייה, ולכן לא ברור מדוע אצה הדרך למחוקק.

מתאגיד השידור הישראלי נמסר בתגובה כי "מדובר בניסיון נוסף במסגרת בליץ חקיקתי, להלך אימים על אנשיו של תאגיד השידור הישראלי ולהשתיק אותו. אנשי התאגיד ימשיכו בעבודתם המקצועית, ההגונה והמגוונת - שזוכה למאות מליוני צפיות והאזנות בכל הסוגות והפלטפורמות, ולזכות בהערכה עצומה הן מהציבור בישראל והן על בימות התוכן הגדולות והחשובות ביותר בעולם.

"תאגיד השידור הישראלי הוא הרפורמה הציבורית המצליחה ביותר בעשור האחרון, ומצער שדווקא גורמים בליכוד שהוביל רפורמה זו - מנסים כעת לחבל בה מטעמים לא ענייניים".

עוד כתבות

בורסת תל אביב שוברת שיאים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה חיובית בת"א; קמטק מטפסת ב-4%, מדד הבנייה עולה בכ-2.5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

החברה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלו היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ