גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הבריח המוסד רכיבי רחפנים כדי לתקוף את איראן מבפנים

במבצע נעשה שימוש בהסוואה כדי לפגוע במערכות ההגנה האווירית והטילים של טהרן

צילומי הלוויין מעידים על נזק כבד לתעשיית הטילים הבליסטיים של איראן / צילום: מתוך חשבון הטוויטר obretix
צילומי הלוויין מעידים על נזק כבד לתעשיית הטילים הבליסטיים של איראן / צילום: מתוך חשבון הטוויטר obretix

עוד לפני שמטוסי ה-F-35 המתקדמים של ישראל תקפו הן את מתקני הגרעין והן את הנהגה הצבאית של איראן, איום טכנולוגי נמוך בהרבה כבר חצה את הגבול והיה מוכן לפנות את הדרך.

ישראל השקיעה חודשים בהברחת רכיבים למאות רחפני קוואדקופטר (רחפן בעל ארבעה להבים- י"פ) ממולכדים בחומרי נפץ - במזוודות, במשאיות ובמכולות - יחד עם תחמושת שניתן לשגר מפלטפורמות בלתי מאוישות, כך לפי גורמים המכירים את המבצע.

פצצות יוצאות דופן וידידות מיירטות טילים: בעולם מתרשמים מישראל
בעולם טוענים: זו הייתה השגיאה הקשה ביותר של חמינאי
"אם כל הפצצות": רק מעצמה אחת יכולה לחסל את יכולות הגרעין של איראן

לפי אותם מקורות, צוותים קטנים שחומשו בציוד זה הוצבו סמוך למערכי ההגנה האווירית של איראן ולמתקני שיגור טילים. כאשר המתקפה הישראלית החלה, חלק מהצוותים השמידו סוללות הגנה אווירית, בעוד אחרים פגעו במשגרי טילים שיצאו ממחסותיהם והחלו להתמקם לשיגור.

המבצע מסביר בין השאר מדוע תגובתה של איראן לתקיפות הייתה עד כה מוגבלת. הוא גם ממחיש כיצד טכנולוגיה זמינה יכולה לשנות את שדה הקרב וליצור אתגרים ביטחוניים מסוכנים לממשלות.

המבצע התרחש רק שבועות לאחר שצבא אוקראינה השתמש בטקטיקות דומות: רחפנים שהוברחו לתוך רוסיה בגגות של מכולות ושימשו לתקיפת עשרות מטוסים שהיו בשימוש לתקיפת ערים אוקראיניות. הפעולות הללו מדגימות כיצד יצירתיות ושימוש ברחפנים זולים יכולים לחדור מערכות הגנה מתקדמות ולחולל נזק - בדרכים שקשה לעצור.

המבצע של המוסד נועד לנטרל איומים על מטוסי חיל האוויר הישראלי ולהשמיד טילים לפני שייעשה בהם שימוש נגד ערים בישראל. לדברי אחד המקורות, הצוותים בשטח הצליחו לפגוע בעשרות טילים לפני ששוגרו. גם חיל האוויר עצמו ריכז את עיקר התקיפות בימים הראשונים במערכות ההגנה האווירית והטילים.

ציפו לתגובה חמורה בהרבה

לבסוף, איראן שיגרה כ-200 טילים לעבר ישראל בארבעה מטחים ביום שישי ובלילה שלאחריו - מתקפה שגרמה למותם של 13 בני אדם ולנזק לרכוש באזור תל אביב והמרכז. לדברי סימה שיין, לשעבר בכירה באגף המחקר של המוסד וכיום ראש תוכנית איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי, בישראל ציפו לתגובה קשה בהרבה.

"איראן יכולה לגייס משאבים רבים יותר לתקיפה חמורה בהרבה", אמרה שיין. "ציפינו ליותר - אבל זה לא אומר שזה לא יגיע היום או מחר".

התקיפות על ההגנה האווירית האיראנית היו, לדבריה, מכריעות וסייעו לישראל להשיג עליונות אווירית מהירה. חיל האוויר הישראלי המשיך לתקוף בעוצמה את מערכות ההגנה האיראניות.

דובר צה"ל, אפי דפרין, אמר בשבת כי ישראל תקפה בלילה מטרות בטהרן באמצעות 70 מטוסי קרב, ששהו יותר משעתיים במרחב האווירי של הבירה האיראנית.

"זו הפעולה העמוקה ביותר שביצענו עד כה באיראן", אמר דפרין. "יצרנו חופש פעולה אווירי".

מודעת אזהרה של שירותי המודיעין של איראן שהתפרסמה בשבת בכמה עיתונים, בהם גם סוכנות תסנים המזוהה עם משמרות המהפכה, קראה לאזרחים לשים לב לשימוש אפשרי של ישראל בטנדרים ובמשאיות להמראת רחפנים.

היסטוריה של פעולות מודיעין שאפתניות

לישראל יש היסטוריה ארוכה של שילוב פעולות מודיעין שאפתניות בלחימה. כך למשל, בסתיו האחרון פתחה ישראל במבצע בן חודשיים נגד חיזבאללה באמצעות פעולה שגרמה למכשירי קשר של אלפי מחבלים בלבנון להתפוצץ.

המוסד גם הוכיח שהצליח לחדור לעומק איראן. בקיץ האחרון, לפי הדיווח, המוסד חיסל את בכיר חמאס איסמעיל הנייה באמצעות פצצה שהוברחה לחדרו במעון אירוח של משמרות המהפכה והתפוצצה בעת שנכח בטקס ההשבעה של נשיא איראן החדש.

במהלך המבצע הנוכחי, לפי מקורות, מבצעי המוסד כללו מצוד אחר יעדים בכירים בטהרן.

רחפנים כבר הפכו לכלי קבוע בפעילות הישראלית באיראן. ב-2022 נעשה שימוש ברחפני קוואדקופטר ממולכדים כדי לתקוף אתר ייצור רחפנים בעיר כרמאנשאה. שנה לאחר מכן, הותקף מפעל תחמושת באיספהאן באמצעות רחפנים.

לפי המקורות, המוסד החל בהכנות למבצע הנוכחי כבר לפני שנים. הוא ידע היכן מאוחסנים הטילים, אך בשל גודלה של איראן ומרחקה מישראל, היה צורך להימצא בעמדה קרובה כדי לפעול.

הרחפנים הוברחו דרך ערוצים מסחריים, לעיתים בשיתוף-פעולה של שותפים עסקיים שלא ידעו על כך. סוכנים ישראלים בשטח אספו את התחמושת והעבירו אותה לצוותים. מנהיגי הצוותים עברו הכשרה במדינות שלישיות, והם עצמם הכשירו את שאר חברי הצוותים.

חרדה בדרגי הפיקוד

לדברי אחד המקורות, הצוותים עקבו אחר שיגור הטילים ופגעו בהם לפני שהוצבו סמוך לעמדת שיגור. המוסד ידע שהמשאיות שמובילות את הטילים מהמחסנים לאתרי השיגור הן צוואר בקבוק, מאחר שלאיראן פי ארבעה יותר טילים ממשאיות.

הצוותים הצליחו להשמיד עשרות משאיות, לפי המקורות. הם המשיכו לפעול גם בעומק השטח האיראני בשעות המאוחרות של יום שישי.

למבצעים עצמם ולפרסומם יש השפעה נוספת, אמרה שיין: "אין אדם אחד בדרגי הפיקוד הגבוהים באיראן שיכול להיות בטוח שאינו ידוע למודיעין הישראלי שהוא לא יהיה יעד. זה לא רק הנזק - זו החרדה שהם יוצרים".

עוד כתבות

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר / צילום: יוסי זמיר

המהלך לסיכול עסקה: פניית בן גביר לסמוטריץ' וזעם המשפחות

השתיקה החריגה בחמאס, וההצעה שלפי ההערכה ישראל הסכימה לה ● טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל