גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ייקח להם שנים להתאושש: המומחה שמסביר כמה נפגע הגרעין האיראני

לדברי ד"ר אייל פינקו, למרות שישראל לא מסוגלת לפגוע באתר העשרת האורניום המשוכלל באיראן, "פרויקט הגרעין נפגע קשות" ● וגם: איך תכננה איראן לתקוף את ישראל?

תחנת הכוח הגרעינית בבושהר, איראן / צילום: Reuters, Stringer Iran
תחנת הכוח הגרעינית בבושהר, איראן / צילום: Reuters, Stringer Iran

מה כולל פרויקט הגרעין האיראני, מדוע כל כך קשה לנטרל אותו ומה הופך את המתקן בפורדו לאם כל מתקני הגרעין? גלובס עונה על השאלות הבוערות בסיועו של ד״ר אייל פינקו, חוקר במרכז בגין סאדאת, אוניברסיטת בר אילן.

פרשנות | ישראל והמשטר האיראני: האם פעולה נגד ההנהגה תוביל למהפכה מבפנים?
תרחיש הקיצון לכלכלה העולמית שעשוי לגרור את ארה"ב למלחמה

מה כולל פרויקט הגרעין האיראני?

פרויקט הגרעין שבנתה איראן לאורך השנים, וביתר שאת בעשור האחרון, כולל 15 אתרים ידועים ועוד מספר אתרים בלתי ידועים החולשים על כל שרשרת הערך של ייצור פצצת אטום - החל ממכרות אורניום - החומר החיוני ליצירת פצצה, הפיכתו ממוצק לגז לצורך העשרתו - כלומר הפרדת היסוד המסוים של האורניום החיוני לפצצה מאלה שאינם חיוניים, ולאחר מכן החזרתו למצב מוצק וטמינתו בראשי קרב גרעיניים והעמסתם במנגנון פיצוץ.

האתרים המפורסמים ביותר - נתנז הפגוע ופורדו - שבסביבתו אירעה רעידת אדמה בליל אמש - הם אתרי העשרה. הכור בבושהר, הנמצא בסמוך לגבול עם קטאר ואיחוד האמירויות, כבר איננו מרכזי לפרויקט הגרעין, כיוון איראן זנחה את שיטת העשרת האורניום בכור חשוף לתקיפה והעבירה אותו להעשרה באמצעות צנטריפוגות מתחת לפני הקרקע.

ד״ר אייל פינקו / צילום: דוברות אוניברסיטת בר אילן

עם זאת, הכור בבושהר עדיין נותר שלם והוא משמש למחקר לתחום הגרעין ולהפקת חשמל. מכרות האורניום הגדולים באיראן נמצאים ב-יזד, ג'צין ואיסקנאד, אם כי האיראנים רוכשים גם אורניום מגורמים זרים. סמוך לעיר אראק מדרום לטהרן מייצרת איראן פצצה בשיטה שונה משיטת האורניום, אם כי בשלב זה לא מדובר במהלך מתקדם מאוד. אתרים מרכזיים נמצאים גם בקום, איספהן ושיראז.

כמה נפגע פרויקט הגרעין?

"בשורה התחתונה הפרויקט נפגע קשות", אומר פינקו. "אם מתקן העשרה בולט כמו נתנז - שכולל על פי הדיווחים צנטריפוגות העשרת אורניום רבות - נפגע בצורה כזו שקרינה זולגת ממנו, על פי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סאב"א), זה אומר שהמקום ספג קרינה חמורה במידה כזו שהוא יושבת לשנות דור וייאלצו לאטום אותו". על פי הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה אטומית, נפגעו כ-14,000 צנטרפוגות, המבצעות העשרה של אורניום לרמה המספיקה לייצור פצצה גרעינית (אורניום המועשר במעל 90%).

כמו כן, ישראל פגעה בשני מבנים באיספהן החיוניים לתהליך יצירת הפצצה: האחד עוסק בהמרת האורניום ממוצק לגז כך שניתן יהיה להעשיר אותו, והשני עוסק בהמרת האורניום בחזרה למצב מתכת מוצקה החיוני ליצירת הראש הקרבי. גם ההתנקשות ב-14 מדעני גרעין מובילים, לפי ההערכה, היא מכה קשה לתוכנית.

כלומר, ישראל השמידה את הגרעין האיראני?

"לא השמדנו אותו, אבל שיבשנו את ההעשרה בצורה קשה, כך שיקח לאיראן הרבה שנים להתאושש. נוטים לדבר על כך שמפעל העשרת האורניום בפורדו, המתקן הגרעיני בפאתי העיר קום, הוא ראש החץ בפרויקט הגרעיני, אבל כדי לפגוע בפרויקט - לפגוע רק בו לא מספיק. צריך לפגוע גם בפרויקט הטילים הבליסטיים וטילי השיוט, אבל אני לא חושב שיש מישהו שסבור שנשמיד את כל זה עד תום. הסינים והרוסים בסוף יחזרו לאיראן ויסייעו להם לשקם את הפעילות במהירות אפילו גבוהה יותר מקודם לכן - מה שאפשר לעשות הוא להחזיר אותם שנים אחורה ולקוות שנוכל לטעת בהם את חוסר המוטיבציה להמשיך ולדבוק בפרויקט הגרעיני".

מה בעצם כל כך מיוחד באתר בפורדו?

אתר העשרת האורניום בפורדו נחשב למשוכלל, לאיכותי, ולחדש מבין מרכזי העשרת האורניום של איראן, ובו ישראל טרם נגעה. ההערכה היא ששם התבצעה עיקר עבודת ההעשרה בשנים האחרונות, שכללה את פריצת הדרך של המדינה אל אורניום המועשר בשיעור של מעל ל-90% - כזה המאפשר לבנות פצצת גרעין. מדובר באתר שהוקם בסתר והתגלה לעולם רק בהודאה משותפת של ארה"ב, בריטניה וצרפת על כך שמדובר במרכז גרעיני שחרג מההתחייבויות של איראן לסאב"א. האתר ממוקם 24 ק"מ מצפון לעיר קום, הוא מבוצר מאוד בהיותו חצוב 40 מ' מתחת לפני גבעה, שמור על ידי סדרה של מצלמות ומתקנים של משמרות המהפכה, וכדי להרוס אותו נדרשת פצצה חודרת בונקרים שאין ברשות צה"ל - פצצה במשקל 13 טון הניתנת לנשיאה על ידי מטוסים אמריקאים בלבד מדגם B2.

מדברים על כך שאיראן העשירה עד כה 400 ק"ג של אורניום, האם ניתן לבנות מהם פצצה?

לא, 400 קילוגרם אלה הועשרו לרמה של כ- 60%, מה שלא מאפשר עדיין יצירת ראש-קרב. על פי ההערכה, לאיראנים יש כמות מסוימת של אורניום המועשר במעל ל-90%, מה שיאפשר תוך זמן מסוים להגיע לפצצה גרעינית, אך קיימים יותר מדי נעלמים בנושא זה: אותם מכלי האורניום המועשר שהוחזקו בנתנז, פורדו ואיספהן עשויים להימצא במקום אחר לגמרי והם כבר אינם נזקקים לשהות במתקני הגרעין המוכרים כדי להפוך לחלק מפצצה.

עם זאת, קיים מרחק רב בין הימצאות אורניום מועשר לפצצה מוכנה: כדי ליצור פצצה אחת יש צורך בלפחות 40 ק"ג חומר מועשר בהיקף של 90% ומעלה, ולהכניס את החומר לראש קרבי של טיל בליסטי או טיל שיוט עם מנגנון ניפוץ מיוחד שבנייתו מורכבת מאוד: הוא דורש מנגנון יצירת תגובת שרשרת כימית ומספר נפצים שחייבים לפעול יחד בסנכרון מושלם כדי להגיע לרמת האנרגיה המתאימה ולפוצץ את המטען.

כמה זמן ייקח להם לשקם את בניית היכולות?

"האיראנים לא עובדים לבד - ומלווים אותם הרוסים והסינים שמסייעים להם לשקם תשתיות הרוסות די במהירות. את האתר בנתנז שנפגע במתקפת וירוס הסייבר סטוקסנט ב-2012 הם הצליחו לשקם עד 2015", אומר פינקו.

האם יש תקדים למדינה שויתרה מרצון על פרויקט הגרעין שלה בהסכם?

"אוקראינה ויתרה על הארסנל הגרעיני שבשטחה בהסכם שחתמה עם רוסיה על הקמת המדינה בעת התפרקות ברית המועצות ב-1991 ובערבות של ארה"ב. רוסיה הסכימה להכיר בריבונות המלאה של אוקראינה, כולל חצי האי קרים וחבל דונבס, ואיש לא חשב על כך שכעבור 32 שנה רוסיה תתחרט ותנסה להשתלט על אוקראינה.

"להערכתי, כל עוד משטר האייתולות ממשיך לשלוט באיראן - לא תהיה כניעה ולא יהיה וויתור - אנחנו רואים לאורך שנים את ההתנהגות שלהם - פיתוח והעשרה של גרעין בסתר, רכישת אורניום בהחבא, הם לא מעוניינים להפסיק. היינו רוצים לראות את בנו של השאה חוזר לאירן ומחזיר אותה לימים היפים שלה משנות השבעים אבל זו כרגע משאלת לב".

מה היו תסריטי האימים להתקפה גרעינית איראנית על ישראל - הפצצה בסגנון הירושימה ונגסקי?

"לא. לאיראן לא היה חיל אוויר מפותח מלכתחילה. לפיכך ההערכה היתה שירי של נשק גרעיני מצד איראן על ישראל לא היה מגיע באמצעות השלכה ממטוס.

"החשש הוא שהאיראנים עשויים להפציץ את ישראל באחת משלוש דרכים: הרכבת ראש נפץ קרבי על גבי טיל שיוט או על גבי טיל בליסטי אחד או יותר, או באמצעות פצצה מלוכלכת שתונח במכולה בתוך נמל. במסלול הטילי, יצירת רוויה במטחי טילים על מנת שאלה יכללו כטב"מים, טילי שיוט וטילים בליסטים עלולים לסמא את מערכות ההגנה הישראליים מגבהים וכיוונים שונים, דבר שיגביר את הסיכוי לנפילה של טיל גרעיני באחת הערים הישראליות".

על פי פינקו, הנתיב השני כרוך בשימוש בפצצה "מלוכלכת", כלומר פצצה גרעינית לכל דבר המתפוצצת מהקרקע בתוך מכולה המוטמנת באחד מנמלי ישראל, על מנת שלא לעורר חשד. "אמנם האפקט שלה יהיה חלש יותר מאשר פצצה מהאוויר - שהמרחק האופטימלי שלה ליצירת אפקט הוא פיצוץ מגובה של קילומטר מעל פני הקרקע - אבל יש כאן אלמנט הפתעה שאין לטילים שיוצאים מאיראן", אומר פינקו.

עוד כתבות

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

טראמפ: ישראל הסכימה לתנאים להפסקת אש ל-60 יום בעזה

קטאר ומצרים יעבירו את ההסכם לחמאס; טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● שגריר ארה"ב מאיים: אולי מפציצי ה-B2 צריכים לבקר בתימן ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

בעקבות הזינוק בבורסה בת"א: גל מימושי מניות בהיקף של כמעט 3 מיליארד שקל ע"י בעלי עניין

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים