גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתכננים לחזור לישראל ביאכטה? המחיר הבלתי נתפס שתשלמו לכרטיס

הטיסות בוטלו, השמיים נסגרו, והישראלים התקועים בחו"ל נאלצים לבחור בין הפלגות יקרות, יוזמות פרטיות או המתנה ממושכת, שהייה יקרה ובלי אופק ברור ● אבל בין הסקיפרים שדורשים אלפי אירו לאדם, יש גם מי שמנסים להחזיר את האזרחים לישראל במחיר סמלי או אפילו ללא תשלום

יאכטה / צילום: Shutterstock, Sven Hansche
יאכטה / צילום: Shutterstock, Sven Hansche

מאות ישראלים שמצאו את עצמם מעבר לים מאז תחילת ההסלמה הביטחונית מול איראן מנסים בימים אלה לחזור לישראל בכל דרך אפשרית, ובעיקר דרך הים. בזמן שהשמיים נותרו סגורים, והפתרון של המדינה להחזרת הישראלים רק מתחיל לצאת לדרך, הולכים ומתרבים הדיווחים על יוזמות פרטיות, יקרות ולעתים חסרות כל פיקוח.

טיסות החילוץ של אל על יוצאות לדרך. כך זה יעבוד
מירי רגב: הישראלים הראשונים יחזרו מחו"ל דרך המדינות האלה

לצד אלה, קיימות גם התארגנויות אזרחיות שפועלות ממניעים קהילתיים. כך, בימים האחרונים פורסמו מקרים שבהם נוסעים נדרשו לשלם בין עד 4,000 אירו עבור מקום בהפלגה מקפריסין לישראל, לעתים דרך סקיפרים עצמאיים ולעתים דרך מתווכים לחברות להשכרת יאכטות שפועלים בעיקר בקבוצות וואטסאפ או פייסבוק. לפי עדויות, מדובר בהפלגות שמתבצעות ללא פיקוח, רישום או תיאום ביטחוני ולעתים אף ללא ודאות שהסירה אכן תגיע.

בין יוקרה לניצול

מתווכות ישראליות מציעות בימים האחרונים לנוסעים התקועים בקפריסין להצטרף להפלגות חירום לישראל דרך חברת היאכטות הקפריסאית Sea Passion Yachting. לפי אחת ההצעות, מדובר בהפלגה בעלות של 4,000 אירו לאדם.

על־פי מחירון החברה, השכרת יאכטה מדגם Azimut Magellano 66 להפלגה מישראל לקפריסין (או להפך) עולה 90 אלף אירו, במסע שאורכו יומיים. מדובר ככל הנראה בהפלגה חד־כיוונית, הכוללת צוות מקצועי ולינה על הסיפון.

אם המחיר מתחלק בין 12 נוסעים, הקיבולת המרבית של היאכטה, מדובר בכ־7,500 אירו לאדם. כלומר, גם הצעות החירום של 4,000 אירו אינן רחוקות ממחיר השוק של יאכטות יוקרה, אך הן ניתנות ללא שקיפות, ללא ביטוח וללא אחריות, וכאמור - בתנאי חירום.

מה גם שעבור רבים מהתקועים בחו"ל, החזרה הביתה היא לא רק עניין לוגיסטי אלא צורך רגשי עמוק. נוסעים שנותרו לבד מעבר לים בזמן שבני משפחתם בארץ, במיוחד הורים לילדים, מביעים חרדה, תסכול ונכונות לשלם כמעט כל סכום כדי לשוב. "ראיתי נשים שבאו לחופשה קצרה, והילדים נשארו בארץ", מספרת אחת הנוסעות. "הן הכי לחוצות. כל אחת מנסה להבין איך לתפוס מקום על סירה ואפילו לשלם כפול- רק כדי לא להישאר כאן לבד".

יוזמות אזרחיות

עם זאת, מתגבשות גם יוזמות אזרחיות. קהילת שייטי הכרמל למשל, פועלת להחזיר ישראלים כמעט ללא תמורה, בין היתר על גבי כלי שייט פרטי בבעלות אחת מחברות ההנהלה, ובסיוע מנהל מעגנת שביט בחיפה.

אילת שריר, שלוקחת חלק ביוזמה, אומרת לגלובס: "זאת אפילו לא הייתה יוזמה מאורגנת, אלא עניין של יושרה פנימית. כל אחד מחליט כמה הוא נכון לקחת כדי לכסות הוצאות. יש קבוצה גדולה של אנשים - שייטי הכרמל, עמותת שייט חיפאית צפונית וגם שייטים מהמרכז שלא גובים מחירים מופרכים כדי להחזיר אנשים הביתה".

לדבריה, יש מי שמבקשים רק 100 אירו או 250 שקל לכיסוי הוצאות. "יש פה אלמנט של סולידריות, של רצון לעזור. זה לא עניין של רווח אישי".

גם עמותת "מגדלור" מארגנת הפלגה מאורגנת על קטמרן גדולה, הכוללת יציאה מהרצליה והחזרת 26 ישראלים מלרנקה לישראל. משך ההפלגה, לפי המארגנים, עשוי להגיע עד 22 שעות, בהתאם לתנאי הים. המחיר שפורסם הוא 2,500 שקל לאדם, כולל מזון קל, שתייה ואמצעי נוחות בסיסיים.

בלבול תעופתי

נכון להיום, חברות התעופה אינן מציעות פתרון מיידי. ארקיע הודיעה כי כל טיסותיה מבוטלות לפחות עד 21 ביוני, וכי הנוסעים זכאים להחזר כספי או לשובר עתידי. עם זאת, נוסעים מדווחים על המתנה של ימים למענה, מה גם שהשוברים טרם נשלחו. גם כשיתאפשר לשוב בטיסה, יידרש תשלום נוסף או השלמת ההפרש, כשברקע חשש ממשי לעליית מחירים.

אל על פתחה רישום לטיסות חילוץ ללקוחות אל על וסאן דור בלבד שטיסתם לישראל בוטלה. מטרת הרישום היא למפות את מיקום הלקוחות ולגבש לוח טיסות בהתאם. לפי הודעת החברה מהיום (ב'), סדר ההרשמה אינו קובע עדיפות, אלא מועד הטיסה המקורית. תינתן עדיפות למקרים הומניטריים או ביטחוניים בכפוף לאישורים מתאימים. בחברה מדגישים כי אין לפנות למוקדי השירות, וכי השיבוצים יישלחו בהמשך למייל או ב־SMS. הרישום מתבצע באתר אל על בלבד ואינו מבטיח מקום בטיסה.

מי שיכול לשלם, חוזר. ומי שלא?

במציאות הזו, קבוצות וואטסאפ הפכו למוקד התיאום המרכזי: המלצות על מלונות זולים, שירותי כביסה, וילות משותפות - ובעיקר הניסיון להבין איך לחזור לישראל. "אין שום גוף שמטפל בישראלים התקועים. לא המדינה, לא משרד התחבורה, לא משרד החוץ", אומרת אחת הנוסעות שנותרה ביוון. "מי שיכול לשלם, חוזר. מי שלא, ממתין ומקווה לטוב".

לדבריה, היא נסעה עם משפחתה לחופשה שתוכננה להסתיים לפני שבת, אך נאלצה להאריך את השהות ולעבור למלון זול יותר. "אנחנו על חשבוננו, רק עם ארוחת בוקר. אני ממשיכה לעבוד מכאן, אבל הכול בתחושת חוסר ודאות. זה כאילו שאנחנו באוויר. לא נערכנו לזה".

עוד לדבריה, גם אם היא תקבל שובר זיכוי על כרטיסי הטיסה, "ברור לי שעד אז המחירים יעלו. או שאני אשלם שוב על טיסה - וגם אשאר עם שובר מיותר".

בנוסף היא מספרת כי בין שלל ההצעות שרצות בין הישראלים בקבוצות הוואטסאפ, חוזרת שוב ושוב הודעה של סקיפר מאשדוד שמציע להחזיר ישראלים דרך קפריסין תמורת כ־1,000 אירו לאדם.

עוד כתבות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

תיקון והתנצלות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה