גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל משתלטת על שמי איראן – הישג שרוסיה טרם הגיעה אליו באוקראינה

פער הכוחות במלחמת ישראל-איראן מדגים את חשיבותה של העליונות האווירית

עשן עולה מפיצוץ בעקבות תקיפה ישראלית בטהרן / צילום: Reuters, HAMID AMLASHI
עשן עולה מפיצוץ בעקבות תקיפה ישראלית בטהרן / צילום: Reuters, HAMID AMLASHI

בתוך 48 שעות מתחילת מלחמתה נגד איראן, הודיעה ישראל כי השיגה עליונות אווירית בחלק המערבי של המדינה, כולל טהרן. מטוסי קרב ישראליים החלו להטיל פצצות ישירות משמי איראן, במקום להסתמך על טילים ארוכי-טווח יקרים.

זהו הישג שחיל האוויר הרוסי הענק לא הצליח להגיע אליו באוקראינה ב-3 וחצי שנות מלחמה. מכשול זה הוא אחת הסיבות לכך שהכוחות של מוסקבה שקועים במלחמת חפירות קשה, וספגו הפסדים אדירים, מאז שנכשלו בכיבוש מהיר של קייב בפברואר 2022.

המערכת הישראלית שנמכרה במיליארדי דולרים החלה ליירט כטב"מים מאיראן
באל-ג'זירה בטוחים: כך תנסה איראן לסיים את המלחמה

ביום ראשון ניצלה ישראל את יתרונה וטענה כי השמידה עשרות טילי קרקע-אוויר במערב איראן וחיסלה את ראש המודיעין של משמרות המהפכה האסלאמית, יחד עם סגנו.

שתי המלחמות שונות מאוד במובנים רבים - לדוגמה, במערכה הישראלית באיראן אין מרכיב קרקעי קונבנציונלי. אך הניסיון משני העימותים הללו, שנצפה מקרוב על ידי צבאות ברחבי העולם, תומך במה שמתכנני מלחמה יודעים במשך עשרות שנים: שליטה אווירית היא הדבר החשוב ביותר, אם אפשר להשיג אותה.

"לאיראן אין את היכולת הזו"

"שתי המערכות מדגימות את החשיבות המהותית של עליונות אווירית להצלחה בהשגת המטרות הצבאיות הכוללות שלך", אמר סגן גנרל בדימוס של חיל האוויר האמריקאי, דיוויד דפטולה, דיקן מכון מיטשל ללימודי אווירונאוטיקה, שניהל את פעולות האוויר של בעלות הברית נגד הטליבאן ואל-קאעידה באפגניסטן בשנת 2001.

"במקרה של מלחמת רוסיה-אוקראינה, אפשר לראות מה קורה כאשר שום צד אינו יכול להשיג עליונות אווירית: קיפאון ומעבר ללוחמה מבוססת התשה", אמר. "במקרה של מלחמת ישראל-איראן, העליונות האווירית בחלקים מאיראן מאפשרת לישראל חופש בלתי מוגבל לתקוף שם".

בתקיפות האוויריות הראשוניות של ישראל נעשה שימוש במטוס קרב חמקן F-35 מהדור החמישי, שנעשו בו שיפורים ישראליים. כעת, לאחר שרוב ההגנה האווירית האיראנית דוכאה, מצטרפים למאבק גם מטוסי קרב ישנים יותר כמו F-15 ו-F-16. ישראל החלה גם להטיל פצצות קצרות-טווח מסוג JDAM ופצצות מונחותSPICE (ערכות הנחיה לפצצות), שהן זולות יותר מטילים ומצויות בשפע גדול בהרבה, ובעלות תוצאות הרסניות.

מטוס קרב ישראלי לפני יציאתו לאיראן / צילום: Reuters, EyePress News

"במהלך 24 השעות האחרונות השלמנו נתיב אווירי לטהרן וניהלנו קרב פריצה אווירי. טייסי חיל האוויר טסים תוך סיכון גדול לחייהם, מאות קילומטרים מישראל, ופוגעים במאות מטרות שונות בדיוק רב", אמר הרמטכ"ל של צה"ל, רא"ל אייל זמיר.

לישראל יש כעת "היכולת להשתמש בכל מערך כלי הנשק ההתקפיים שלה - במסה גדולה יותר, ביעילות רבה יותר, ובפיזור נרחב שלהם", אמר מרשל האוויר הבריטי בדימוס מרטין סמפסון, שניהל את הפעולות האוויריות הבריטיות נגד המדינה האסלאמית (דאעש) בסוריה ובעיראק, וכיום עומד בראש משרד המזרח התיכון של המכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים. "מצד ישראל, מטרת המערכה היא להרוס ולפגום - ולאיראן אין את היכולת הזו".

חישוב פוליטי שגוי

הישראלים בהחלט למדו מן הכישלונות של רוסיה - ומההצלחות האוקראיניות - כאשר תכננו את המערכה שלהם נגד איראן. אבל, אומרים גורמים צבאיים ואנליסטים, הלקח הברור ביותר עד כה הוא שחיל האוויר הישראלי כשיר באופן מהותי יותר משל הרוסים - בעוד שאוקראינה טובה מאיראן בהרבה מבחינת הגנה.

"ישראל השיגה הפתעה ועמדת עליונות ביחס להגנה האווירית של איראן, שהיוותה מטרה קלה בהרבה מן ההגנה האווירית של אוקראינה כמעט בכל מובן", אמר מייקל קופמן, עמית בכיר בקרן קרנגי ומומחה לצבאות רוסיה ואוקראינה. "גם האסימטריה ביכולות האיכות בין חיל האוויר של ישראל לרוסיה היא עצומה, וניתן להבחין בה בקלות".

מרשל האוויר הבריטי בדימוס, אדוארד סטרינגר, שניהל את המערכה האווירית בלוב בשנת 2011 ועמד בראש המבצעים של משרד ההגנה הבריטי, אמר כי התרבות הכללית, האימונים המתוחכמים והחדשנות של חיל האוויר הישראלי, יחד עם שילובו ביכולות מודיעין וסייבר, הן סיבה מרכזית לכך שהישראלים הצליחו במקום שבו הרוסים נכשלו. "כל מה שיש לרוסים זה טייסים. הם מגדלים את הטייסים האלה כדי להניע ארטילריה מעופפת, וזהו", אמר.

בדיוק כמו אוקראינה, שמטוסי הקרב הסובייטיים שלה היו מיושנים מאוד עד 2022, לאיראן אין מטוסי קרב המסוגלים לשרוד בקרבות אוויר-אוויר עם אויבתה. אך בניגוד לאוקראינה, טהרן נכשלה באופן דרמטי בארגון הגנות אוויריות קרקעיות כך שיוכלו לפגוע משמעותית ביכולתם של מטוסי האויב לפעול מעל שטחה.

זו הייתה, מעל לכל, תוצאה של חישוב פוליטי שגוי וקטלני. במשך עשרות שנים, טהרן לא השקיעה מספיק בהגנה אווירית, והימרה במקום זאת על כוח האש המרתיע של הטילים שלה ושל שליחיה באזור.

"איראן לא הסתמכה מעולם על הגנות אוויריות בלבד כדי להדוף התקפות כאלה. המחשבה הייתה תמיד להשתמש בהרתעה", אמר פביאן הינץ, מומחה צבאי במכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים.

אך המרכיב העיקרי של ההרתעה האיראנית - מיליציית חיזבאללה בלבנון - הושמד על ידי ישראל בשנה שעברה, ולאחר מכן המיליציה נותקה פיזית מאיראן עם קריסת משטר אסד בסוריה. הפצצות ישראליות לאחר מכן על מתקני הגנה אווירית סוריים יצרו נתיב מהיר במיוחד, שמטוסים ישראליים יכולים להשתמש בו ללא הפרעה בדרכם לאיראן.

מערכות ההגנה האווירית האוקראיניות - בעיקר מערכות S-300 ו-Buk הסובייטיות - היו חזקות ושולבו במערכות באופן טוב בהרבה בשנת 2022 מאשר זו של איראן, כפי שהתברר לאחר שישראל תקפה. טהרן מסתמכת על ערבוביה של S-300, סוללות סיניות ומערכות הגנה אווירית מתוצרת מקומית.

אלמנט ההפתעה

קריטי לא פחות היה אלמנט ההפתעה. הודות לאזהרות המודיעין האמריקאי על הפלישה הרוסית הקרבה, פיקוד הצבא האוקראיני פיזר והסתיר את רוב מערכות ההגנה האווירית הניידות שלו בפברואר 2022. לאחר שקומץ מטוסים רוסיים הופלו מעל ערים אוקראיניות, חדלו מטוסים רוסיים מאוישים לפעול מעבר לקו החזית - מצב שעדיין שורר גם היום. כדי לפגוע במטרות עמוק בתוך אוקראינה, רוסיה חייבת להסתמך על אספקה ​​מוגבלת של טילי שיוט או טילים בליסטיים, או על כטב"מים, שהם איטיים ומסוגלים לשאת מטען מוגבל. אוקראינה משתמשת בכטב"מים משלה כדי למתקפות נגד.

שלא כמו אוקראינה בשנת 2022, איראן נתפסה בהפתעה - בין היתר בגלל איומים ישראליים מטעים לבצע את המתקפה אם השיחות בין ארה"ב לאיראן, שתוכננו ל-15 ביוני, לא יובילו להתקדמות. במקום זאת, המלחמה החלה יומיים קודם לכן.

צוותי מבצעים מיוחדים ישראליים נכנסו לאיראן בחשאי והשמידו נכסי הגנה אווירית איראניים מרכזיים באמצעות כטב"מים קצרי-טווח בתחילת המערכה, תוך שימוש בשיטה הדומה לאופן שבו המודיעין האוקראיני, בקושי שבועיים קודם לכן, פוצץ כמה מפציצים אסטרטגיים רוסיים. במקביל, ישראל הצליחה להתנקש בחלק ניכר מן ההנהגה הצבאית של איראן - מבצע נוסף שהתאפשר הודות לעבודת ריגול עילית.

"בעיקרון, מה שישראל עשתה עם איראן הוא מה שרוסיה רצתה לעשות עם אוקראינה: הם חשבו שהם יכולים לשלוף איזו פעולת ריגול ואז לחדור ולערוף את ראשו של המשטר האוקראיני", אמר מייקל הורוביץ, אנליסט גאו-פוליטי ישראלי. "אך התברר שלחברה האוקראינית יש חוסן ואי אפשר לחדור אליה בקלות כזו - בעוד שבכל הנוגע לאיראן, המשטר כל כך לא פופולרי, עד שקל למצוא שם אנשים שיסכימו לעבוד עם ישראל".

למרות התקיפות הישראליות, שהביאו לאבדות אזרחיות רבות לצד מטרות צבאיות, איראן ממשיכה לשגר מטחי טילים בליסטיים לעבר ערים ישראליות, וגורמת גם היא למוות ולהרס. נראה שהזמן, לעומת זאת, עומד כעת לצד ישראל - לפחות בעתיד הקרוב.

"זה משחק של מספרים, ונראה שידה של ישראל על העליונה, כי היא יכולה כעת לכוון בתקיפה ישירה אל הטילים שיורים עליה. אחרי הכול, הדרך הטובה ביותר לפגוע בטיל היא על הקרקע כשהוא במכל, ולא באוויר כשהוא טס", אמר גנרל בדימוס של חיל האוויר האמריקאי, טימותי ריי, מפקד לשעבר בפיקוד התקיפה הגלובלית של ארה"ב. "מה שהישראלים עושים זה פשוט לקחת את היתרון, ולהמשיך למנף אותו".

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה יורדת ב-4%, רובינהוד עולה בכ-3%

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: מצפים להפסקת אש בשבוע הבא, רוצים להשיב את החטופים

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים