גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יהודים איראניים בלוס אנג'לס חולמים על איראן שיום אחד הם יוכלו לבקר בה

קהילת "טֵהרנְגֵ'לֵס", הפזורה האיראנית הגדולה בעולם, עוקבת אחר המתקפות של ישראל בדאגה, ובתקווה מסוימת לראות "אירוע של חומת ברלין"

בתי עסק בשכונת ''טהרנג'ליס'', בלוס אנג'לס, ארה''ב / צילום: ap, Damian Dovarganes
בתי עסק בשכונת ''טהרנג'ליס'', בלוס אנג'לס, ארה''ב / צילום: ap, Damian Dovarganes

סם ייבּרי מלוס אנג'לס אינו זוכר את המדינה ממנה נמלטה משפחתו כשהיה בן שנה, משום שהייתה חלק ממיעוט יהודי. אך הוא עקב אחר הפוליטיקה של האומה האסלאמית כל חייו, ותהה האם הרגע הזה, שמתרחש כעת, יגיע.

ב-WSJ דווח על מלאי מיירטים הולך ואוזל. מה האפשרויות של ישראל?
WSJ | טראמפ מגלה שקשה להביא שלום לעולם בוער
WSJ | תוך 48 שעות בלבד: ההישג הזה של ישראל באיראן ייכנס לספרי ההיסטוריה

"החרדה שמולדתי היהודית תהיה במלחמה עם הארץ שבה נולדת קיימת זמן רב", אמר ייברי, עורך דין ופעיל קהילתי. "לראות את זה קורה באמת זה סוריאליסטי".

הסכסוך המחריף בין ישראל לאיראן מעסיק מאוד את האמריקאים ממוצא איראני בלוס אנג'לס, ביתה של הפזורה האיראנית הגדולה בעולם. עבור יהודים איראניים רבים, המלחמה מעלה זיכרונות מגירוש משפחותיהם. עבור חלקם, היא גם הציתה מחדש את מה שנראה זמן רב כחלום רחוק: איראן עתידית שהם יוכלו לבקר בה.

בשדרות ווסטווד יש קטע רחוב בן קילומטר וחצי, המכונה "טֵהרנְגֵ'לֵס", וכולל חנויות ספרים פרסיות, טרקליני עישון נרגילות, חנויות מכולת המוכרות מוצרים מיובאים ​​מהמזרח התיכון, וסוכנויות לסיוע בהוצאת דרכונים עם שלטים בפרסית ובאנגלית. המבקרים ברחוב יכולים לשבת וליהנות מקבב עוף בבישול איטי על אורז זעפרן, ואז ללכת כמה מטרים כדי לקנות גלידה פרסית עם מי פרחי הדרים.

בחנות השטיחים הפרסיים של משפחתו, עמד השבוע יוני רדפר וסיפר על בריחתה המייסרת של משפחתו היהודית מאיראן בתחילת שנות ה-80, לאחר שהמהפכה האיראנית העלתה את האייתוללה רוחאללה חומייני לשלטון. בעת שנמלטו בלילה על סוסים, גערו מבריחי הגבולות הכורדים ברדפר בן ה-6 חודשים על כך שבכה, מחשש שהוא יגלה את מיקומם.

המשפחה התגוררה בתחילה בסן פרנסיסקו, ופתחה חנויות תכשיטים סביב רציף פישרמנ'ס וורף, ואחר כך עברה דרומה למרכז התרבות הפרסית הגדול יותר בלוס אנג'לס. "המקום הזה נועד עבורנו", אמר רדפר. אמריקאים רבים ממוצא איראני בלוס אנג'לס מתייחסים לעצמם כפרסים, וכך מקשרים עצמם למורשת התרבותית והלשונית שלהם ולא למשטר האסלאמי הנוכחי.

כמעט 200 אלף אמריקאים איראניים חיים באזור לוס אנג'לס רבתי, על־פי נתוני לשכת מפקד האוכלוסין, מתוך כחצי מיליון ברחבי המדינה.

רבים בקהילה זו בלוס אנג'לס מגיעים מקבוצות מיעוטים נרדפות באיראן, לרבות יהודים, נוצרים, אשורים ובהאים. מאחר שגלו, למעטים מהם יש עדיין בני משפחה באיראן או שחזרו לשם אי פעם. על־פי הערכות מסוימות, האוכלוסייה היהודית מעולם לא מנתה יותר מ-100 אלף איש במדינה בת 35 מיליון התושבים שלפני המהפכה; כיום, האוכלוסייה היהודית באיראן מונה ככל הנראה פחות מ-10,000.

"הייתי רוצה מאוד לבקר באיראן החופשית יום אחד", אמר סיאמאק קורדסטאני, שמשפחתו עזבה את איראן כשהיה ילד צעיר בסוף שנות ה-80, כדי להתיישב בלוס אנג'לס. "אני מקווה שזה יקרה בימי חיי". הוא מדמיין ביקור באתרים ארכיאולוגיים ותרבותיים מפורסמים, כמו חורבות הארמון בפרספוליס וקברו של כורש הגדול, סמל לידידות בין העם היהודי לעם האיראני.

קורדסטאני, שעובד בתחום מדיניות החוץ הממשלתית, אמר שהוא וחבריו חגגו, כאשר ראו כיצד הסמלים של דיכוי מדינת איראן נפגעים מן ההפצצות האחרונות, כמו מטה הטלוויזיה הממלכתית האיראנית ומשרדי ממשלה אחרים.

"העם האיראני רק צריך להיות מסוגל לנשום שוב"

הקהילה האיראנית בלוס אנג'לס החלה להיבנות בשנות ה-70, כאשר גלי סטודנטים הגיעו ללמוד ב-UCLA ובאוניברסיטאות אחרות. היא גדלה לאחר המהפכה, עם משפחות שהגיעו בהמוניהן, ועד מהרה נולדה טהרג'נגלס. יש האומרים שמזג האוויר של לוס אנג'לס, ואפילו התנועה בעיר, היוו את גורם המשיכה אליה, משום שההרגשה בה הייתה דומה לזו שבטהרן. אך קוואן האריס, פרופסור חבר לסוציולוגיה באוניברסיטת UCLA, מכנה זאת מיתוס. כדי להדגים זאת, הוא מציין שבטהרן יורד שלג.

האריס, מצדו, מייחס את הבחירה בלוס אנג'לס להגירת שרשרת טיפוסית: הקבוצה הראשונית של המהגרים משכה את חבריהם ואת קרובי משפחתם, והקהילה גדלה. רבים הפכו לרופאים ועורכי דין, פתחו עסקים או השקיעו בנדל"ן. רדפר, שהמשטר האיראני גזל את כל פרנסתו של אביו לפני שעזב את איראן, תיאר את הצלחת קהילת המהגרים האיראנים כ"חיים באמת את החלום האמריקאי".

האמריקאים האיראניים בולטים בקהילה האזרחית, במיוחד במערב לוס אנג'לס. עורכי דין ואנשי עסקים נשארים בקשר זה עם זה, באמצעות קבוצות כמו לשכת המסחר האמריקאית-איראנית ולשכת עורכי הדין האמריקאית-איראנית.

אמריקאים איראניים מבוורלי הילס זכו לפרסום בכלל ארה"ב בתוכנית ריאליטי ארוכת־השנים של בראבו, "Shahs of Sunset", שהפנתה זרקור אל הזוהר ואל הקהילה המלוכדת בחייהם של חבורת צעירים שמשפחותיהם היו חלק מהתפוצה.

ראשת עיריית בוורלי הילס, שרונה נזריאן, סיפרה על הגעתה לארה"ב עם משפחתה, שהיא יהודית, לאחר שנמלטו מרדיפות דתיות באיראן. הצפייה בסכסוך כואבת, אך נזריאן רואה בפעולות ישראל "מאמץ מקדים למנוע אסון פוטנציאלי", ולא התקפה על העם האיראני, היא כתבה באימייל השבוע. אך "שינוי אמיתי באיראן חייב לבוא מהעם שלה, האנשים שממשיכים להפגין אומץ יוצא־דופן תחת דיכוי", כתבה.

ייבּרי אינו שמח לראות איראנים חפים מפשע לכודים במלחמה, אך הוא רואה בהתפתחויות הנוכחיות פוטנציאל להפוך ל"אירוע של חומת ברלין, רגע בהיסטוריה שיכול לשנות את העולם". הטלפון שלו מצלצל ללא הרף מהודעות טקסט ומצ'אטים בוואטסאפ עם חברים שמחליפים ביניהם עדכונים וסרטונים, ומשתפים את חלומותיהם על איראן חופשית.

הוא מקווה להריח יום אחד את האוויר באיראן, לטעום את הפירות הגדלים בה ולשמוע שירה ברחובות, כמו בסיפורים שמשפחתו סיפרה לו. בשנת 2007, הוא הקים ארגון,"30 שנה אחרי", כדי לסייע בתיעוד החוויה של היהודים האמריקאים־איראניים ולערב את הקהילה באקטיביזם אזרחי.

העם האיראני, הוא אומר, "רק צריך להיות מסוגל לנשום שוב".

עוד כתבות

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצוללת בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק צוללת במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ' חתם על צו חדש: פטור ממע"מ עד 130 דולר ביבוא אישי

שר האוצר חתם על הצו לאחר שהכנסת פסלה אמש את הצו הקודם שהוציא, שכלל פטור ממע"מ לחבילות בסכום של עד 150 דולר ● הכניסה לתוקף של הצו החדש: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות לנצח" ● איגוד לשכות המסחר: "מחר בבוקר נגיש לבג"ץ בקשה לצו מניעה"

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

מייסדי Guidde, דן סחר ויואב ענב / צילום: Moses Pini Siluk

המניה יורדת? מאנדיי משקיעה בחברה ישראלית שמאמנת סוכני AI על פעולות אנושיות

חברת התוכנה הישראלית מאנדיי הצטרפה כמשקיעה במסגרת סיבוב בן 50 מיליון דולר שמגייס הסטארט-אפ הישראלי Guidde בהובלת קרן הצמיחה האמריקאית PSG ● מדובר במהלך מסקרן עבור מאנדיי, שספגה ירידה של קרוב למחצית ממחיר המניה שלה מאז תחילת השנה בשל החשש מאפקט הבינה המלאכותית

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

שכונת פארק הים שתוקם בשטח ''מטווח 24'' במערב ראשון לציון / הדמיה: עיריית ראשון לציון

"שדה דב" של ראשון לציון: מהו "מטווח 24", וכמה יעלה לגור שם?

השבוע נסגרו שבעת המכרזים הראשונים על הקרקעות במתחם "מטווח 24" במערב ראשון לציון, בו צפויות להיבנות כ-1,100 יחידות דיור ● אילו חברות זכו במכרזים, מתי היזמים יכולים לעלות על הקרקע, ומה אומרים מחירי הקרקע במתחם על מחירי הדירות שייבנו? ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ