גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התנועה לאיכות השלטון נגד מינוי מנכ"ל דירה להשכיר: "פסול ותמוה"

התנועה לאיכות השלטון מתנגדת בתוקף למינוי של עו"ד חיים נוסבוים לתפקיד מינוי החברה הממשלתית להשכרת דירות, בטענה כי מדובר במינוי פוליטי ● מחלוקת חריפה נרשמה סביב הפעלת מנופים באתרי בנייה, בצל שיגורי הטילים מאיראן ● וגם: בעיצומה של המלחמה: אושרה תוכנית פינוי־פינוי ברמת גן ● חדשות השבוע בנדל"ן

עו''ד חיים נוסבוים / צילום: דירה להשכיר
עו''ד חיים נוסבוים / צילום: דירה להשכיר

מדיניות

התנועה לאיכות השלטון: מינויו של חיים נוסבוים למנכ"ל דירה להשכיר "פסול ותמוה"

התנועה לאיכות השלטון מתנגדת למינויו של חיים נוסבוים למנכ"ל דירה להשכיר, החברה הממשלתית להשכרת דירות לטווח־ארוך.

מחירי הדירות יירדו? בענף הנדל"ן מתווכחים מה יקרה אחרי המלחמה
צבי סטפק טוען: "כל הסיבות מובילות לירידת מחירי הדירות"

נוסבוים מונה לתפקיד לאחר תקופה ארוכה ללא מנהל קבוע, ומולו התחרתה, בין היתר עו"ד ענבל דוד, שכיהנה כממלאת מקום במשך יותר מארבע שנים. לדירה להשכיר יש כיום למעלה כ-5,300 יחידות דיור מאוכלסות, עוד כ-17 אלף יח"ד בהקמה, ועוד 6,400 בשיווק.

בנימוקי ועדת האיתור, נכתב כי "נוסבוים מביא עמו ניסיון עשיר בתחום הנדל"ן בעולם העסקי ובתחום הציבורי. בין השאר, כיהן כמנכ"ל בחברת הנדל"ן מרום ירושלים וכראש מטה מנכ"ל חברה קדישא תל אביב יפו והמחוז". בהודעה צוין גם כי נוסבוים שירת שירות לאומי מלא, והוא בעל תואר ראשון ושני. עם זאת, גורמים בענף אומרים כי מדובר במינוי פוליטי, וכי נוסבוים חסר את הניסיון הדרוש לניהול חברה בסדר גודל כזה.

ענבל דוד, מ''מ מנכ''לית דירה להשכיר / צילום: רז רוגובסקי

עו"ד אורי הס, ראש המנהל הכלכלי בתנועה לאיכות השלטון, מסר לגלובס: "מדובר במינוי פסול ותמוה של אדם שנראה כחסר כל ניסיון רלוונטי לפעילות החברה, אשר מתעורר ספק בדבר עמידתו בתנאי הסף לתפקיד, בניגוד להמלצת ועדת המינויים, שמתעורר חשש כי נבחר על פני מועמדים מתאימים בהרבה בשל קשריו הפוליטיים. זה מינוי פסול, שמעורר חשש לניסיון 'לגנוב סוסים' ולסדר ג'ובים במהלך מלחמה קיומית, ואסור לאשר אותו".

במכתב ששלחו היום עו"ד אורי הס ועו"ד ענת ברמן, מהאגף הכלכלי בתנועה, לשר דוד אמסלם, הממונה על החברות הממשלתיות, לרועי כחלון, מנהל רשות החברות הממשלתיות, ולח"כ חיים כץ, מ"מ שר הבינוי והשיכון, הם כתבו: "גם אם עו"ד נוסבוים עומד בתנאי הכשירות הבסיסיים לתפקיד, בחירתו לתפקיד מעלה סימני שאלה כבדי־משקל, בשים לב לכך שבבחירתו, הוא גבר על מועמדת אחרת, גב' ענבל דוד, אשר שימשה כמנכ"לית בפועל של החברה הממשלתית זה כארבע וחצי שנים".

הס וברמן הוסיפו: "עוד קודם לכניסתה לתפקיד המנכ"לית, הגב' דוד כיהנה בתפקידים שונים בחברה זה כחמש שנים נוספות ונמנתה על מייסדי החברה. לאור דרישת הניסיון המשמעותית שהודגשה במסמכי המכרז, הבחירה בעו"ד נוסבוים על פני מועמדים אחרים, בעלי ניסיון משמעותי ומובהק משלו - תמוהה". "יתר על כן", כתבו, "ההחלטה למנותו אף מעלה חשש לשיקולים זרים שנשקלו במסגרת בחירתו לתפקיד. כך, מתעורר חשש כי עו"ד נוסבוים מונה, בין היתר, על רקע היותו מקורב לבכירים בחסידות גור, שנציגה בממשלה עד לא מכבר היה שר הבינוי והשיכון היוצא, יצחק גולדקנופף. כזכור, גם לאחר שהשר גולדקנופף התפטר מתפקידו בממשלה, מקורבו מוטי בבצ'יק נותר בתפקיד רמ"ט השר, באופן חריג".

השניים מודיעים במכתבם כי ישקלו צעדים משפטיים בנוגע למינוי.

בנייה

על רקע המלחמה: מתחמם הוויכוח סביב הפעלת עגורנים מהקרקע

באמצע השבוע, אישר פיקוד העורף עבודות באתרי בנייה שבהם מרחב מוגן תקני. לאחר מכן, אושר להפעיל מנופים מהם ניתן להגיע למרחב מוגן, בזמן הקבוע בהחלטות פיקוד העורף לאותו מרחב בו נמצא אתר הבנייה. בהתאחדות הקבלנים מעריכים שהחלטה זו אפשרה לאלפי אתרים ברחבי הארץ לחזור לפעול.

חברת סקייליין קוקפיט, שפיתחה פתרון המאפשר למפעיל להפעיל את המנוף מהקרקע, פרסמה היום קריאה פומבית לאפשר להפעיל מנופים מהקרקע, ולא לאפשר למנופאים לעלות עם כץ וקסדה למרומי המנוף.

הפתרון הטכנולוגי שהמציאה החברה היא קוקפיט שנמצא על הקרקע ומאפשר למפעיל לתפעל את המנוף מלמעלה. הפתרון שלהם כבר עבר פיילוט, כאשר נבנה בעזרתו בניין שלם בשכונת אור ים, אולם לא קיבל היתר ממינהל הבטיחות בעבודה לשלב אותו באתרי בנייה בארץ.

לפני כשנה, הגיע העניין לבג"ץ, לאחר שסקייליין הגישה עתירה מנהלית בדרישה לחייב את המדינה לאשר את הפתרון שהמציאה. צחי פלאטו, מנכ"ל החברה, מספר שבג"ץ הציע פשרה, לפיה החברה משכה את התביעה בהסכמה, בתנאי שמשרד העבודה יקים ועדת מומחים לבדוק את הפתרון "באופן חיובי ובנפש חפצה".

"הוועדה לא התכנסה וזה לא קרה, וזה בזיון בית המשפט", אומר היום פלאטו. "והנה, אנחנו מתמודדים עם התוצאות. מבקשים ממפעילים לטפס לגובה עם שכפץ וקסדה? אין מילים לתאר את הביזיון והבושה. זה לא סביר לבקש מאנשים לטפס ל-50-100 מטר ולקוות לטוב. זו הנחיה מופקרת".

פלאטו הוסיף: "אנחנו עובדים באנגליה בברמינגהם בפרויקט של 32 קומות, התחלנו עכשיו לעבוד בספרד ביחד עם יצרן עגורן. בפינלנד קיבלנו אישור לעבוד בלי שום תקינה מיוחדת. יש סט של דרישות שאנחנו עומדים בהן. זה פיתוח ישראלי כחול לבן שנתמך על ידי משרד הכלכלה, ורק בסטארט־אפ ניישן לא מיישמים את זה. אני חושב שהם מפחדים להחליט והיה צריך כבר לעשות את זה. הצענו לעשות פיילוט בפרויקט בעתידים ולתת לזה הזדמנות. זכיין של רשות החדשנות יפקח על הפיילוט והוא ייעשה במסגרת 'ארגז החול' לניסוי טכנולוגיות של סיטי זון. גם זה לא מתקדם".

בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ תומכים בעמדה של סקייליין ומסרו: "ההתאחדות מנחה את חבריה ואת כלל ענף הבנייה לפעול אך ורק על־פי הנחיות פיקוד העורף, ופועלת מול משרד העבודה לאישור חלופות טכנולוגיות אחרות, שלא יחייבו את הפעלת המנוף מהקוקפיט העילי. חלופות אלו פועלות מזה שנים במדינות כמו ארה"ב, צרפת, ספרד, איטליה ואנגליה, ואין שום סיבה שהן לא תהיינה בשימוש גם ב'סטארט־אפ ניישן', ישראל. ההתאחדות קוראת למשרד העבודה לפעול במהירות, לאור מצב החירום, לאישור הפעלתם של מנופים מהקרקע ולהביא את תחום המנופים לחזית הקידמה הטכנולוגית הבטוחה והבטיחותית, כפי שקורה במדינות מתקדמות אחרות בעולם".

עם זאת, בשוק יש מי שחושש מהפתרון של סקייליין. עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה, שהצטרף לעתירה בבג"ץ נגד הפתרון של סקייליין, מסר: "מצב חירום במדינת ישראל אינו מהווה היתר לעקוף את הוראות החוק ואת תקנות הבטיחות וקביעת בג"ץ בנושא. מדובר במצב חירום זמני שיסתיים בקרוב, והכל יחזור לשגרה".

אסל הוסיף: "במדינת ישראל יש מספיק הרוגים בתאונות עבודה ובנייה ואם רוצים להכשיר את המערכת יש תחילה לפנות לתיקון התקן הבינלאומי המחייב לעמוד בתקינה זו, לתקן את התקנות במדינה לפני הפעלה בישראל. הפעלת העגורן באמצעות קרון שליטה יוצרות בעיות בטיחותיות חמורות. החלפת קשר עין אנושי ישיר למטען ולאתת לקשר באמצעות מסך כך שבמקרה של תקלה בזמן יציקה או הרמת מטען עלול המנופאי להיכנס למצב של עיוורון מוחלט ופתאומי".

ממינהל הבטיחות במשרד העבודה נמסר: "הוראות הפתיחה לאתרי הבנייה ניתנו בהנחיית פקע"ר, בהתאם למדיניות ההתגוננות במרחב. לגבי נושא הפעלת העגורנים, הדבר נבחן במשרד העבודה בימים אלו".

התחדשות עירונית

אושרה להפקדה תוכנית להקמת 163 דירות בשדרות העם הצרפתי-אבא הילל

הוועדה המקומית רמת גן אישרה ביום ראשון להפקדה פרויקט פינוי־בינוי בשיכון ותיקים ברמת גן, לבניית 163 יחידות דיור. במסגרת הפרויקט, יפונו תשעה בניינים ישנים, בהם 66 דירות, ובמקומם ייבנו ארבעה בניינים בני 10 קומות מעל חזית מסחרית לציר אבא הלל. את התוכנית יזמה חברת קטה גרופ, שצפויה להשקיע בהקמת הפרויקט החדש כ-250 מיליון שקל. על תכנון הפרויקט אמון האדריכל גיא מילוסלבסקי.

הפרויקט בשיכון ותיקים ברמת גן / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

גיל קטה, בעלי קטה גרופ, מסר: "המציאות הביטחונית בה אנו חיים, במיוחד לנוכח הלחימה נגד איראן, ממחישה בצורה חדה את החשיבות של מיגון מבנים והתחדשות עירונית איכותית. הפרויקט מתווסף לכ-60 פרויקטים של התחדשות עירונית שמקדמת החברה במסגרת התחדשות עירונית בהיקף כולל של כ- 8,500 יחידות דיור בשלבים שונים של תכנון וביצוע".

עוד כתבות

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?