גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב הוכיחה שהיא עדיין מעצמת-העל. איך המלחמה תיגמר?

המהלומה המדהימה על כורי איראן מעמידה את הנשיא במשבצת פוליטית פנים-אמריקאית שהוא לא חשק בה ולא ירצה להישאר בה: בין הניצים ה"ניאו-שמרנים" ● 73% מן האמריקאים חושבים את איראן ל"סכנה לביטחון הלאומי"

טראמפ נושא דברים הבוקר, לאחר שהצבא האמריקאי תקף אתרים גרעיניים וצבאיים באיראן / צילום: ap, Carlos Barria
טראמפ נושא דברים הבוקר, לאחר שהצבא האמריקאי תקף אתרים גרעיניים וצבאיים באיראן / צילום: ap, Carlos Barria

הפור נפל. שש פצצות חודרות בונקר ו-30 טילי שיוט שמו קץ לניחושים ולספקולציות של הימים האחרונים. סביר שנלמד בימים הבאים שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ גמר אומר לתקוף את פורדו עוד בשעות הראשונות של התקפת ישראל, לפני עשרה ימים.

שלב חדש במערכה: ארה"ב תקפה בפורדו ובאתרי גרעין נוספים
ארדואן מסתכל על איראן, וחושש מגורל דומה
400% בממוצע: מה היה קורה אם לתל אביב היה מדד ביטחוני

אין זאת אומרת שההיסוסים ולוחות-הזמנים ("בתוך שבועיים") היו בהכרח העמדת פנים. דרגה של היסוס מתחייבת בכל החלטה מן המין הזה. גנרל אייזנהאואר לא ידע אם יורה על הפלישה לאירופה ב-1944 עד שעות אחדות לפני שהתחילה.

הדרמטיות של ההתקפה האמריקאית אינה צריכה הסבר. טייסת אמריקאית חצתה את העולם כמעט בהיחבא, הערימה על רוב המשקיפים, וכנראה גם על רוב שירותי הביון. היא הוכיחה שעדיין אין לארה"ב מתחרים בזירה הגלובלית. היא עדיין מעצמת-העל, קטגוריה העומדת לעצמה.

לכאן גרר האייאתוללה חמינאי את ארצו: שקיעה כלכלית, בידוד בינלאומי, דיכוי חברתי, ועכשיו סכנת מלחמה עם ארה"ב, הנמצאת בברית אינטימית חסרת תקדים עם ישראל. טראמפ מקווה שהשכל הישר ישכנע את חמינאי לשאת ולתת על ויתור איראני היסטורי.

השאלה אם טראמפ היה משוכנע מלתחילה, שזו תהיה התוצאה של התערבותו. לשון אחר, האם הוא חשב שהוא יוכל להיכנס בריצה, לגעת בצלע ההר, ולצאת בריצה? דרקון ב'משחקי הכס'? ואם כן, על מה בדיוק הוא ביסס את הציפיות האלה?

מי בדיוק 'בלתי חזוי'?

ספק אם יש שגיאה גדולה ביחסים הבינלאומיים יותר מאשר ייחוס כוונות לאויב על יסוד הרגלים עצמיים. הנשיא עצמו נוהג להתפאר זה שנים ביתרונות הצומחים לו מהיותו 'בלתי חזוי'. הפצצת פורדו ושרידי הכורים האחרים מאשרת את התיימרותו.

אבל מה על היריב? האומנם הוא מניח שהוא יכול לחזות את התנהגותו של עריץ, הבא מתרבות אחרת, מסולם ערכים אחר, מעולם של הזיות משיחיות ומתיאולוגיה המחשיבה הקרבה עצמית? היתכן שהוא מייחס לו היגיון עסקי, ומצפה פחות או יותר שהדיקטטור הזקן יישר את הקמטים בשולי גלימתו, יסיר את גרגירי האבק של הר פורדו, ויבוא אל השולחן?

הדעת נותנת שהוא מקווה להלך אימים על האיראנים כפי שעשה ב-2020, כאשר הורה על ההתנקשות בחיי קאסם סולימאני. הוא אפילו טרח להזכיר את סולימאני בנאומו הבוקר. לפני חמש שנים וחצי השתרר החשש שההתנקשות ההיא תבעיר את המזרח התיכון. האיראנים הבטיחו נקמה, ואפילו איימו על חיי הנשיא עצמו. נקמתם הוגבלה אז לכוחות אמריקאים על אדמת עיראק, ותוצאותיה היו מוגבלות מאוד.

אבל רצח סולימאני, מכאיב ומשפיל כאשר היה, אינו שקול כנגד התקפה מסיבית על לב איראן, ועוד בסמיכות מקום לעיר הקודש קום, שכור פורדו נמצא בסמוך לה.

בנאומו הקצרצר טראמפ העמיד את איראן על חומרת הברירה העומדת בפניה, "שלום - או טרגדיה גדולה לאין שיעור ממה שראינו במהלך שמונת הימים האחרונים". אבל מה יהיו ממדי ה'טרגדיה'?

קנדי הבטיח "לשלם כל מחיר"

האפשרות שטראמפ ינהיג את ארה"ב אל מלחמה מלאה במזרח התיכון מנוגדת לכל הערכה על מגמת פניו, כאשר נכנס לבית הלבן. חזרנו ונזכרנו בימים האחרונים, שהוא הבטיח לשים קץ לשרשרת ארוכה של 'מלחמות נצח' (forever wars), שקודמיו ניהלו ב-35 השנה האחרונות.

ב-2015, כאשר התמודד בפעם הראשונה על הנשיאות, יריבו העיקרי, לפחות בשלבים הראשונים, היה ג'ב בוש, מושל פלורידה לשעבר, יורש העצר של שושלת בוש.

טראמפ הסתער ללא רחמים על אילו היוחסין של ג'ב. הוא הזכיר לבוחרים, ששני הנשיאים לבית בוש גררו את ארה"ב אל שלוש מלחמות במזרח התיכון או על גבולותיו. ידענו שהמלחמות ההן לא היו פופולריות, אבל עד טראמפ לא ידענו עד כמה. ניצחונו הבלתי צפוי ב-2016 היה במידה רבה תוצאה ישירה של עייפות מסיבית מן המלחמות ההן.

הסיבה שאמריקה לא נסחפה אל בדלנות פעילה מיד בתום המלחמה הקרה עם ברית המועצות ב-1991, הייתה הסכמה רחבה בין האליטות של שתי המפלגות הגדולות על ניסוח יעדיה של מדיניות החוץ האמריקאית עוד מסוף מלחמת העולם השנייה.

ג'ון קנדי הביא אותה אל שיא רטורי מפורסם בנאום השבעתו, ב-1961: "תדע-נא כל ארץ, בין אם היא רוחשת לנו ידידות ובין אם היא רוחשת איבה, שאנחנו נשלם כל מחיר, נישא בכל נטל, נעמוד בכל קושי, נתמוך בכל ידיד, נתנגד לכל אויב ונבטיח את שיורה של החירות ואת הצלחתה. לזה, וליותר מזה, אנחנו מתחייבים".

שנתיים אחר כך, ארה"ב שקעה והלכה בבוץ של וייטנאם, והמערכת המפלגתית התחילה להתבקע. אגף שמאלי פציפיסטי במפלגה הדמוקרטית קרא תיגר על מלחמת וייטנאם ועל הממסד הפוליטי והצבאי שאיפשר אותה. חלק מתומכי קנדי, שהוסיפו להצדיק את המלחמה גם כאשר התבררו ממדי כשלונה, ערקו בסופו של דבר מן המפלגה. לימים ניתן להם הכינוי "ניאו-שמרנים". הם היו קבוצה קטנה מבחינה מספרית, אבל רבת-כוח מבחינה אינטלקטואלית. חלק גדול מהם היו יהודים.

'דמוקרטיזציה' של האיסלאם

הניאו-שמרנים טבעו חותם עמוק על מדיניות החוץ האמריקאית במשך 25 שנה. הם העניקו את ההצדקות המדיניות, הרעיוניות והמוסריות למירוץ החימוש עם ברית המועצות, בשנות ה-80, וזירזו בזה את התמוטטותה. אחדים התברגו בעמדות מפתח בממשל בוש הבן, והעניקו הצדקות עוצרות נשימה למלחמה בעיראק, כמו 'דמוקרטיזציה' של האיסלאם.

זיהויים של ה'ניאו-קונס' עם מלחמת עיראק השנייה, לפני 20 שנה ויותר, היה קטלני. הוא הבאיש את ריחם, והוא סיים את הקריירות של רבים מהם בממשל. קישור של פוליטיקאי רפובליקאי עם ה'ניאו-קונס' הוא גלולת רעל פוליטית במפלגת טראמפ. אבל כל אימת שחבר קונגרס רפובליקאי מרים את קולו בזכות מדיניות חוץ 'אקטיביסטית', התווית 'ניאו-שמרן' מוטבעת על מצחו.

לפני חודשיים וחצי, הנשיא פיטר את יועצו לביטחון לאומי מייק וולץ בעקבות הלשנה של משפיענית טראמפיסטית ידועה, שוולץ הוא לאמיתו של דבר נץ ניאו-שמרני, המאיים על יעדי מדיניותו של טראמפ. וולץ תמך במשך שנים בישראל.

ביום א' לפנות בוקר (שעון המזרח התיכון), דונלד טראמפ עצמו הפך, אולי רק לשעה קלה, ל'ניאו-שמרני'. זו אינה תווית רצויה בשבילו, ובוודאי לא בשביל תומכיו. ספק כרגע אם הם יעזו לעורר התקוממות נגדו בתוך המפלגה. מנהיגי הרפובליקאים בקונגרס יסכלו כל ניסיון כזה.

ערב ההתקפה על איראן, סקר דעת קהל שערכה רשת פוקס הראה כי 73% מן הבוחרים האמריקאים חושבים את איראן ל"סכנה לביטחונה הלאומי של ארה"ב". זו עלייה של 13% לעומת סקר דומה, שנעשה לפני שש שנים. אם זה מצב העניינים, טראמפ אינו צריך לדאוג. אבל מצב העניינים הזה מועד לשינוי אם וכאשר תשתנה הכותרת הראשית.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ