גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם הידידה הטובה של ישראל רוצה מערכת לייזר ליירוט טילים

הודו מאיצה את ההשקעה במערכת הגנה אווירית באמצעות לייזר ● איראן מתקשה להתמודד עם הדיוק של הפצצות הישראליות ● החברה האירופית ששואבת השראה מהמל"טים האיראניים ● אירופה מתכננת להכפיל בשלושה את קצב ייצור מטוסי הקרב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת הלייזר מגן אור / צילום: דובר צה''ל
מערכת הלייזר מגן אור / צילום: דובר צה''ל

המלחמה של ישראל נגד איראן מעידה על היכולות המרשימות של חיל האוויר, ועד כמה הוא מוביל בקנה מידה בינלאומי. מעבר לכך, חיל האוויר האמריקאי הציג חלק משמעותי מיכולותיו, עם תקיפת מתקן העשרת האורניום בפורדו עם פצצות GBU-57. בעקבות ההצלחה, הפינה השבועית יוצאת במהדורה מיוחדת על טהרת המערכות האוויריות בעולם: מערכת ההנחיה הישראלית שמובילה פצצות רגילות למטרות ברחבי איראן בדיוק רב; הודו מתגאה במערכת לייזר שחלשה פי עשרה ממגן אור; ובאירופה שואבים השראה דווקא מהחימושים המשוטטים שמייצרת איראן. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

השבוע בתעשיות הביטחוניות רוסיה מסתכלת על איראן בדאגה. יש לה סיבה טובה
שאלות ותשובות | יירוט בלי טילים: כך צה"ל הפיל עשרות כטב"מים מאיראן

איראן מתקשה להתמודד עם הדיוק של הפצצות הישראליות

מבצע "עם כלביא" מהווה תצוגת תכלית של מערכת הביטחון הישראלית מול איראן, אבל מי שמובילים זאת הם חיל האוויר - עם מטוסי F-15, F-16, וכמובן F-35. תיעודי וצילומי ההכנות והתקיפות הישראליות באיראן שופכים אור על חלק קטן מהאמצעים שצה"ל מפעיל נגד איראן שכוללים גם תוצרת אמריקאית, כדוגמת אמראאם (AMRAAM) שמיוצרים בתאגיד ריית'און. עם זאת, חלק בלתי מבוטל מיכולות החימושים של חיל האוויר מגיעות מהתעשייה הביטחונית הישראלית.

מהפרסומים של צה"ל ניכר השימוש ב"ברד קל" (SPICE 1000) מתוצרת רפאל, שלוקחת פצצות שגרתיות והופכת אותן למדויקות במיוחד. ערכות ההנחיה של רפאל שכוללות את ספייס 1000 וספייס 2000 (בהתאם למשקל בפאונד, כ־450 ק"ג וכ־900 ק"ג בהתאמה), נמצאות בשירות מבצעי של צה"ל מאז שנת 2018, ונועדו לתקיפות בטווח של עד 100 ק"מ. כלומר, תקיפות בעומק איראן דורשות שהמטוסים יתקפו מתוך שטחי הרפובליקה האסלאמית, וכך מובטחת פגיעה מדויקת.

עדות להערכה המקצועית לטכנולוגיית ספייס התקבלה כבר ב־2018 כשהחברה הביטחונית הגדולה בעולם, לוקהיד מרטין , חתמה על מזכר הבנות לשיתוף פעולה עם רפאל במסגרת שיווק משותף לספייס 1000 ולספייס 2000. מערכות ספייס מסוגלות לנווט ולהתביית על המטרה באופן אוטונומי, ללא תלות ב־GPS, באמצעות ראש ביות אלקטרואופטי שבו משולב אלגוריתם מתמטי חדשני, המשווה את תמונת המטרה, למה שהוא רואה בזמן-אמת, ובדרך זו הוא מגיע לדיוקי פגיעה גבוהים ביותר (פחות מ־3 מטרים).

הודו מאיצה את ההשקעה במערכת הגנה אווירית באמצעות לייזר

שוק ההגנה האווירית באמצעות לייזר צובר תאוצה בעולם, כפי שמשתקף ממערכת מגן אור הישראלית. השחקניות בתחום פזורות החל מסין, דרך בריטניה ועד ארה"ב, וכעת מי שהחליטה להאיץ את ההשקעה במערכת לייזר מתוצרת מקומית היא הודו. הידידה הקרובה של ישראל והלקוחה הגדולה ביותר של התוצרת הביטחונית שלה החליטה כי היא זקוקה למערכת שכזו כחלק מהפקת לקחים מההסלמה האחרונה מול פקיסטן.

המוצר שנבחר הוא מערכת בהספק 10 קילו־וואט שתוכנן ב־DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו (המקביל של מפא"ת וסיב"ט) לטווח של עד 2 ק"מ, ואותו מייצרת החברה הביטחונית לארסן אנד טוברו שיושבת במומבאי. זהו שדרוג למערכת קיימת של החברה שמסוגלת לייצר קרן לייזר בהספק של 4 קילו־וואט בלבד. מדבר אמנם בהתקדמות מהותית בתחום, אבל כזו שעדיין תותיר את הודו רחוקה מהשחקניות הבולטות בתחום.

ההספק חסר התקדים של מערכת מגן אור, שצפויה להיכנס לשירות מבצעי ברבעון האחרון של השנה, עומד על 100 קילו־וואט. בה בעת, ההספק של מערכת מגן אור M (הניידת) המיועד הוא 50 קילו־וואט, ושל Lite Beam, שנועדה להגנה טקטית ניידת לכוחות המתמרנים מפני מל"טים ורחפנים, הוא 10 קילו־וואט. כלומר, בסיכומו של דבר, ההודים מייצרים מערכת מובילה שהיא שווה ביכולות ההגנה האווירית שלה למערכת החלשה יחסית של ישראל.

אנדוריל נכנסת לשוק כלי הטיס התוקפים האוטונומיים

חברת אנדוריל האמריקאית השלימה לאחרונה סבב גיוס G בסך 2.5 מיליארד דולר, שמשקף לה שווי של 30.5 מיליארד דולר לאחר הכסף. על כן, כל צעד שלה מושך תשומת לב רבה ברחבי העולם. בסלון האווירי בפריז, החברה חשפה את "פיורי" כלי הטיס התוקף האוטונומי הראשון מתוצרת החברה. המל"ט מבוסס הבינה המלאכותית מיועד לפעילות ממושכת של יותר מ־15 שעות, ומתאים לביצוע משימות ISR (מודיעין, מעקב וסיור), לוחמה אלקטרונית, וכמובן תקיפה.

כחלק מהמגמה העולמית של שילוב מערכות, פיורי הוא בעל ארכיטקטורה פתוחה. כלומר, ניתן לצרף לו טכנולוגיות שהן לא מתוצרת אנדוריל. בדומה למרבית מוצריה, החברה מקליפורניה שואפת כי פיורי יהיה בעלות שוברת שוק, ועבור זאת הם תכננו אותו על בסיס תת־מערכות שזמינות ברמה המסחרית. בדרך זו גם יתאפשר בעתיד לבצע בו שדרוגים מהירים וללא עלויות גבוהות במיוחד.

עולם הלוחמה האווירית עובר כבר כיום לשימוש הולך וגובר באמצעים בלתי מאוישים, משום שמפעיל אחד יכול להפעיל כמה אמצעים, ומל"טים מסוגלים לפעול במשך כמות שעות ארוכה יותר ממטוסים מאוישים. בעזרת מל"טים כדוגמת פיורי ניתן לבצע מתקפות נחיל, שמולן מערכות מכ"ם והגנה אווירית יתקשו להתמודד - בעקבות היבט הכמות הגדולה שקשה לייצר עם מטוסים מאויישים.

אירופה מתכננת להכפיל בשלושה את קצב ייצור מטוסי הקרב

הסלון האווירי בפריז משך כמיטב המסורת כותרות רבות, ולא רק בגלל ניסיונות הפגיעה בתצוגות הישראליות או ההשקה של אנדוריל. מנכ"ל קונסורציום יורופייטר טייפון חורחה דגנהרדט אישר כי הוחלט להגביר את קצב ייצור מטוסי הקרב מ־12 יחידות בשנה ל־20, תוך שיש כבר תוכניות שלפיהן בכפוף לכמות ההזמנות - הקצב אף יגיע ל־30.

זהו יהיה קצב רחוק מהשיא שכלל כ־60 מטוסים בשנה ב־2010, אבל מאז הקצב ירד בהדרגה עד לייצור של 14 יחידות ב־2024 - כאשר ייצור כל מטוס הוא תהליך שנמשך כמה שנים. הייצור של מטוסי יורופייטר טייפון, שיתוף פעולה של בריטניה, איטליה, ספרד וגרמניה, נחלק בין כמה חברות, כשחלק הארי מתבצע בתאגיד BAE הבריטי, איירבאס, וליאונרדו האיטלקית. במסגרת ההזמנות המרכזיות שמטופלות כיום ישנם 20 מטוסים שהזמינה גרמניה ביוני אשתקד, ו־45 מטוסים שהזמינה ספרד ב־2023-2022 תמורת סכום כולל של 6.5 מיליארד דולר.

הלקוחה הבולטת של המטוסים מחוץ לאירופה היא קטאר, שלפי דיווחים הזמינה 12 מטוסים נוספים. הערכת קונסורציום יורופייטר, לפי ארמי רקוגנישן, היא כי סך ההזמנות מ־2023 ועד תום השנה הנוכחית יסתכם ב־200-150 יחידות. פירמת PwC צפתה באפריל 2024 כי התאגיד האירופי צפוי להשיג במהרה 287 מכירות חדשות. הציפיות האירופיות תלויות, מעל כולן, בשאלות האם ועד כמה מטוסים תזמין ערב הסעודית.

החברה האירופית ששואבת השראה מהמל"טים האיראניים

מערך ההגנה האווירית הישראלי אמנם התקשה במהלך המלחמה עם חיזבאללה מול הכטב"מים האיראניים ככלל וטילי שאהד 136 בפרט, אבל במערכה מול איראן ישירות, ניכר כי ישראל הגיעה מוכנה בהרבה. עם זאת, מי שממשיכה להתקשות מול מתקפות מסיביות של טילי שאהד מצד רוסיה, היא אוקראינה. ההצלחה הרוסית, ככל הנראה, מרשימה את האירופים, ועתה תאגיד MBDA השיק חימוש משוטט (מל"ט מתאבד) שניכר כי שאב השראה משאהד 136.

בדומה לחימוש המשוטט האיראני שמחירו מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד, בחברה האירופית מיהרו להתחייב כי הכטב"מ החדש שאורכו כ־3 מטרים - יהיה בעל מחיר נמוך. ב־MBDA נימקו את השימוש באמצעים הללו בכך שבעלות נמוכה יחסית ניתן לבצע מתקפות רחבות, להרוות את המכ"מים, ולייעל את הפגיעות. זוהי, למעשה, האסטרטגיה של האיראנים מול ישראל, שמשגרים כטב"מים רבים וכאשר הם קרובים לגבולות המדינה - משגרים את הטילים הבליסטיים, בניסיון ליצור עומס.

באתר TWZ ציינו כי בעוד שאהד מתבסס על מנוע בוכנה בגרסתו הבסיסית, המוצר של MBDA משתמש במנוע סילון. התוצאה היא מהירות מרבית של קרוב ל־400 קמ"ש, יותר מכפול משאהד (185 קמ"ש). מנגד, שאהד 136 יכול לשאת ראש נפץ של כ־45 ק"ג ליותר מ־1,600 ק"מ, ואילו החימוש המשוטט האירופי החדש יהיה עם ראש נפץ של 36 ק"ג וטווח של כ־480 ק"מ בלבד.

עוד כתבות

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם