גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם הידידה הטובה של ישראל רוצה מערכת לייזר ליירוט טילים

הודו מאיצה את ההשקעה במערכת הגנה אווירית באמצעות לייזר ● איראן מתקשה להתמודד עם הדיוק של הפצצות הישראליות ● החברה האירופית ששואבת השראה מהמל"טים האיראניים ● אירופה מתכננת להכפיל בשלושה את קצב ייצור מטוסי הקרב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת הלייזר מגן אור / צילום: דובר צה''ל
מערכת הלייזר מגן אור / צילום: דובר צה''ל

המלחמה של ישראל נגד איראן מעידה על היכולות המרשימות של חיל האוויר, ועד כמה הוא מוביל בקנה מידה בינלאומי. מעבר לכך, חיל האוויר האמריקאי הציג חלק משמעותי מיכולותיו, עם תקיפת מתקן העשרת האורניום בפורדו עם פצצות GBU-57. בעקבות ההצלחה, הפינה השבועית יוצאת במהדורה מיוחדת על טהרת המערכות האוויריות בעולם: מערכת ההנחיה הישראלית שמובילה פצצות רגילות למטרות ברחבי איראן בדיוק רב; הודו מתגאה במערכת לייזר שחלשה פי עשרה ממגן אור; ובאירופה שואבים השראה דווקא מהחימושים המשוטטים שמייצרת איראן. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

השבוע בתעשיות הביטחוניות רוסיה מסתכלת על איראן בדאגה. יש לה סיבה טובה
שאלות ותשובות | יירוט בלי טילים: כך צה"ל הפיל עשרות כטב"מים מאיראן

איראן מתקשה להתמודד עם הדיוק של הפצצות הישראליות

מבצע "עם כלביא" מהווה תצוגת תכלית של מערכת הביטחון הישראלית מול איראן, אבל מי שמובילים זאת הם חיל האוויר - עם מטוסי F-15, F-16, וכמובן F-35. תיעודי וצילומי ההכנות והתקיפות הישראליות באיראן שופכים אור על חלק קטן מהאמצעים שצה"ל מפעיל נגד איראן שכוללים גם תוצרת אמריקאית, כדוגמת אמראאם (AMRAAM) שמיוצרים בתאגיד ריית'און. עם זאת, חלק בלתי מבוטל מיכולות החימושים של חיל האוויר מגיעות מהתעשייה הביטחונית הישראלית.

מהפרסומים של צה"ל ניכר השימוש ב"ברד קל" (SPICE 1000) מתוצרת רפאל, שלוקחת פצצות שגרתיות והופכת אותן למדויקות במיוחד. ערכות ההנחיה של רפאל שכוללות את ספייס 1000 וספייס 2000 (בהתאם למשקל בפאונד, כ־450 ק"ג וכ־900 ק"ג בהתאמה), נמצאות בשירות מבצעי של צה"ל מאז שנת 2018, ונועדו לתקיפות בטווח של עד 100 ק"מ. כלומר, תקיפות בעומק איראן דורשות שהמטוסים יתקפו מתוך שטחי הרפובליקה האסלאמית, וכך מובטחת פגיעה מדויקת.

עדות להערכה המקצועית לטכנולוגיית ספייס התקבלה כבר ב־2018 כשהחברה הביטחונית הגדולה בעולם, לוקהיד מרטין , חתמה על מזכר הבנות לשיתוף פעולה עם רפאל במסגרת שיווק משותף לספייס 1000 ולספייס 2000. מערכות ספייס מסוגלות לנווט ולהתביית על המטרה באופן אוטונומי, ללא תלות ב־GPS, באמצעות ראש ביות אלקטרואופטי שבו משולב אלגוריתם מתמטי חדשני, המשווה את תמונת המטרה, למה שהוא רואה בזמן-אמת, ובדרך זו הוא מגיע לדיוקי פגיעה גבוהים ביותר (פחות מ־3 מטרים).

הודו מאיצה את ההשקעה במערכת הגנה אווירית באמצעות לייזר

שוק ההגנה האווירית באמצעות לייזר צובר תאוצה בעולם, כפי שמשתקף ממערכת מגן אור הישראלית. השחקניות בתחום פזורות החל מסין, דרך בריטניה ועד ארה"ב, וכעת מי שהחליטה להאיץ את ההשקעה במערכת לייזר מתוצרת מקומית היא הודו. הידידה הקרובה של ישראל והלקוחה הגדולה ביותר של התוצרת הביטחונית שלה החליטה כי היא זקוקה למערכת שכזו כחלק מהפקת לקחים מההסלמה האחרונה מול פקיסטן.

המוצר שנבחר הוא מערכת בהספק 10 קילו־וואט שתוכנן ב־DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו (המקביל של מפא"ת וסיב"ט) לטווח של עד 2 ק"מ, ואותו מייצרת החברה הביטחונית לארסן אנד טוברו שיושבת במומבאי. זהו שדרוג למערכת קיימת של החברה שמסוגלת לייצר קרן לייזר בהספק של 4 קילו־וואט בלבד. מדבר אמנם בהתקדמות מהותית בתחום, אבל כזו שעדיין תותיר את הודו רחוקה מהשחקניות הבולטות בתחום.

ההספק חסר התקדים של מערכת מגן אור, שצפויה להיכנס לשירות מבצעי ברבעון האחרון של השנה, עומד על 100 קילו־וואט. בה בעת, ההספק של מערכת מגן אור M (הניידת) המיועד הוא 50 קילו־וואט, ושל Lite Beam, שנועדה להגנה טקטית ניידת לכוחות המתמרנים מפני מל"טים ורחפנים, הוא 10 קילו־וואט. כלומר, בסיכומו של דבר, ההודים מייצרים מערכת מובילה שהיא שווה ביכולות ההגנה האווירית שלה למערכת החלשה יחסית של ישראל.

אנדוריל נכנסת לשוק כלי הטיס התוקפים האוטונומיים

חברת אנדוריל האמריקאית השלימה לאחרונה סבב גיוס G בסך 2.5 מיליארד דולר, שמשקף לה שווי של 30.5 מיליארד דולר לאחר הכסף. על כן, כל צעד שלה מושך תשומת לב רבה ברחבי העולם. בסלון האווירי בפריז, החברה חשפה את "פיורי" כלי הטיס התוקף האוטונומי הראשון מתוצרת החברה. המל"ט מבוסס הבינה המלאכותית מיועד לפעילות ממושכת של יותר מ־15 שעות, ומתאים לביצוע משימות ISR (מודיעין, מעקב וסיור), לוחמה אלקטרונית, וכמובן תקיפה.

כחלק מהמגמה העולמית של שילוב מערכות, פיורי הוא בעל ארכיטקטורה פתוחה. כלומר, ניתן לצרף לו טכנולוגיות שהן לא מתוצרת אנדוריל. בדומה למרבית מוצריה, החברה מקליפורניה שואפת כי פיורי יהיה בעלות שוברת שוק, ועבור זאת הם תכננו אותו על בסיס תת־מערכות שזמינות ברמה המסחרית. בדרך זו גם יתאפשר בעתיד לבצע בו שדרוגים מהירים וללא עלויות גבוהות במיוחד.

עולם הלוחמה האווירית עובר כבר כיום לשימוש הולך וגובר באמצעים בלתי מאוישים, משום שמפעיל אחד יכול להפעיל כמה אמצעים, ומל"טים מסוגלים לפעול במשך כמות שעות ארוכה יותר ממטוסים מאוישים. בעזרת מל"טים כדוגמת פיורי ניתן לבצע מתקפות נחיל, שמולן מערכות מכ"ם והגנה אווירית יתקשו להתמודד - בעקבות היבט הכמות הגדולה שקשה לייצר עם מטוסים מאויישים.

אירופה מתכננת להכפיל בשלושה את קצב ייצור מטוסי הקרב

הסלון האווירי בפריז משך כמיטב המסורת כותרות רבות, ולא רק בגלל ניסיונות הפגיעה בתצוגות הישראליות או ההשקה של אנדוריל. מנכ"ל קונסורציום יורופייטר טייפון חורחה דגנהרדט אישר כי הוחלט להגביר את קצב ייצור מטוסי הקרב מ־12 יחידות בשנה ל־20, תוך שיש כבר תוכניות שלפיהן בכפוף לכמות ההזמנות - הקצב אף יגיע ל־30.

זהו יהיה קצב רחוק מהשיא שכלל כ־60 מטוסים בשנה ב־2010, אבל מאז הקצב ירד בהדרגה עד לייצור של 14 יחידות ב־2024 - כאשר ייצור כל מטוס הוא תהליך שנמשך כמה שנים. הייצור של מטוסי יורופייטר טייפון, שיתוף פעולה של בריטניה, איטליה, ספרד וגרמניה, נחלק בין כמה חברות, כשחלק הארי מתבצע בתאגיד BAE הבריטי, איירבאס, וליאונרדו האיטלקית. במסגרת ההזמנות המרכזיות שמטופלות כיום ישנם 20 מטוסים שהזמינה גרמניה ביוני אשתקד, ו־45 מטוסים שהזמינה ספרד ב־2023-2022 תמורת סכום כולל של 6.5 מיליארד דולר.

הלקוחה הבולטת של המטוסים מחוץ לאירופה היא קטאר, שלפי דיווחים הזמינה 12 מטוסים נוספים. הערכת קונסורציום יורופייטר, לפי ארמי רקוגנישן, היא כי סך ההזמנות מ־2023 ועד תום השנה הנוכחית יסתכם ב־200-150 יחידות. פירמת PwC צפתה באפריל 2024 כי התאגיד האירופי צפוי להשיג במהרה 287 מכירות חדשות. הציפיות האירופיות תלויות, מעל כולן, בשאלות האם ועד כמה מטוסים תזמין ערב הסעודית.

החברה האירופית ששואבת השראה מהמל"טים האיראניים

מערך ההגנה האווירית הישראלי אמנם התקשה במהלך המלחמה עם חיזבאללה מול הכטב"מים האיראניים ככלל וטילי שאהד 136 בפרט, אבל במערכה מול איראן ישירות, ניכר כי ישראל הגיעה מוכנה בהרבה. עם זאת, מי שממשיכה להתקשות מול מתקפות מסיביות של טילי שאהד מצד רוסיה, היא אוקראינה. ההצלחה הרוסית, ככל הנראה, מרשימה את האירופים, ועתה תאגיד MBDA השיק חימוש משוטט (מל"ט מתאבד) שניכר כי שאב השראה משאהד 136.

בדומה לחימוש המשוטט האיראני שמחירו מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד, בחברה האירופית מיהרו להתחייב כי הכטב"מ החדש שאורכו כ־3 מטרים - יהיה בעל מחיר נמוך. ב־MBDA נימקו את השימוש באמצעים הללו בכך שבעלות נמוכה יחסית ניתן לבצע מתקפות רחבות, להרוות את המכ"מים, ולייעל את הפגיעות. זוהי, למעשה, האסטרטגיה של האיראנים מול ישראל, שמשגרים כטב"מים רבים וכאשר הם קרובים לגבולות המדינה - משגרים את הטילים הבליסטיים, בניסיון ליצור עומס.

באתר TWZ ציינו כי בעוד שאהד מתבסס על מנוע בוכנה בגרסתו הבסיסית, המוצר של MBDA משתמש במנוע סילון. התוצאה היא מהירות מרבית של קרוב ל־400 קמ"ש, יותר מכפול משאהד (185 קמ"ש). מנגד, שאהד 136 יכול לשאת ראש נפץ של כ־45 ק"ג ליותר מ־1,600 ק"מ, ואילו החימוש המשוטט האירופי החדש יהיה עם ראש נפץ של 36 ק"ג וטווח של כ־480 ק"מ בלבד.

עוד כתבות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"