חודשים לפני ש"מגן אור" הופכת למבצעית: רפאל מקימה אגף חדש

באגף ינוהלו פרוייקטי מערכות הלייזר רב העוצמה • מי שמונתה לעמוד בראש המינהלה ותוביל את הקמתה היא ד"ר י'. שהצטרפה לרפאל לפני כ־12 שנה ומאז מילאה שורה של תפקידים בכירים בעולמות ההנדסה

מגן אור / צילום: דוברות משרד הביטחון
מגן אור / צילום: דוברות משרד הביטחון

חודשים ספורים לפני הפיכת מערכת ההגנה האווירית באמצעות לייזר "מגן אור" למבצעית - ברבעון האחרון של השנה - רפאל הודיעה היום (ג') ) על הקמת מינהלה חדשה בחטיבה העסקית יבשה וים - מנהלת לוחמת אנרגיה שתנהל את פרוייקטי מערכות הלייזר רב העוצמה. מי שמונתה לעמוד בראש המינהלה ותוביל את הקמתה היא ד"ר י'.

כותרות העיתונים בעולם | פריים של שתי שניות גילה את האמת על מערכת ההגנה האווירית באיראן
פרשנות | התקיפות הישראליות בתימן נובעות מבורות מודיעינית ומתפיסה מערבית שגויה

היא תוביל את המינהלה תחת הסמנכ"ל הבכיר וראש חטיבת יבשה וים, צבי מרמור. ד"ר י', בוגרת תואר ראשון, שני ושלישי בפיזיקה מהטכניון, הצטרפה לרפאל לפני כ־12 שנה ומאז מילאה שורה של תפקידים בכירים בעולמות ההנדסה תוך הובלה של פיתוח וייצור מערכות פורצות דרך לביטחון המדינה. בין השאר, שימשה כראש קו כיפת ברזל ישראל וכראש שטח אלקטרואופטיקה הנוגע במרבית המערכות המתקדמות של החברה.

חטיבת יבשה וים ברפאל תמשיך להיות אחראית על פיתוח, ייצור ושיווק מוצרים ופתרונות שלמים ואינטגרטיביים בתחומי התקיפה המדויקת ביניהם משפחת טילי הספייק, מערכות הגנה אקטיביות, ראקטיביות ופאסיביות לטנקים ורק"מ ביניהם "מעיל רוח", וכאמור מערך נשק האנרגיה (לייזר).

במינהלה יתעסקו במגן אור בפרט ובפיתוח וייצור מערכות הלייזר של רפאל ככלל. "ד"ר י' מביאה עימה ניסיון ניהולי רב של צוותים המונים מאות מפתחות ומפתחים וכן הבנה עמוקה של הצרכים הטכנולוגיים והדרישות המבצעיות", בירך מנכ"ל רפאל, יואב תורג'מן. "כל אלה יאפשרו לה לקדם פרוייקטי דגל אלה ולממש את הפוטנציאל השיווקי והעסקי בארץ ובעולם".

מערכת לייזר רב־עוצמה להגנה אווירית מהקרקע

מגן אור (באנגלית: Iron Beam) היא מערכת לייזר רב־עוצמה להגנה אווירית מהקרקע, נגד איומים אוויריים (רקטות, פצצות מרגמה, כלי טיס בלתי מאוישים, וטילי שיוט). יחידת המו"פ במפא"ת (המינהל למחקר פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון) מובילה את הפרויקט יחד עם רפאל, המפתחת הראשית, ועם אלביט.

המערכת מיועדת להשתלב במערך ההגנה האווירית הרב־שכבתי של ישראל, לצד כיפת ברזל שהיא מערכת יירוט לאיומים רקטיים בטווח של 40 ק"מ. לעומתה, מגן אור מיועדת להוות מערכת משלימה בטווח של עד 10 ק"מ, באמצעות קרן לייזר עוצמתית בהספק של כ־100 קילו־וואט. היתרונות המשמעותיים שתספק מגן אור טמונים בסיוע למערך ההגנה האווירית וחיסכון משמעותי בעלויות. בעת שיירוט עם כיפת ברזל מוערך בכ־30 אלף דולר, יירוט עם מגן אור צפוי לעלות כ־10-5 דולר בלבד.