על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.
הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.
● הצוללת | מומחים לפוליטיקה אמריקאית: מה שקרה השבוע ביחסים בין ארה"ב לישראל - "מטורף"
● ראיון | ראש הממשלה לשעבר שבטוח: אלה שלוש הדיקטטורות שרוצות לרסק את המערב הליברלי
1חשיפת הוול סטריט ג'ורנל: זו היתה מטרת חמאס מאחורי מתקפת ה-7 באוקטובר
הוול סטריט ג'ורנל חשף כי נמצא במנהרה בעזה פרוטוקול של חמאס, לפיו מתקפת ה-7 באוקטובר החלה על מנת לסכל את הסכם הנורמליזציה בין סעודיה לישראל.
המסמכים שנמצאו בעזה על ידי כוחות צה"ל מתעדים את פרוטוקול הפגישה של מנהיגים בכירים בחמאס. "ימים לפני ההתקפה, אמר יחיא סינוואר, ראש חמאס בעזה, לחבריו הלוחמים כי נדרש 'מעשה יוצא דופן' כדי לשבש את שיחות הנורמליזציה, שלדבריו עשויות היו לדחוק את הסוגיה הפלסטינית לשוליים". לפי הוול סטריט ג'ורנל "התוכנית של חמאס עבדה. הדבר עצר את התקדמות הנורמליזציה - לפחות לעת עתה". בביקורו של הנשיא טראמפ למזרח התיכון, הוא קרא בין היתר לחידוש היחסים וקרא לסעודיה לכונן יחסים עם ישראל, אך סייג "תעשו את זה בזמן שלכם".
צה"ל מצא את הפרוטוקול מישיבת הלשכה המדינית של חמאס שהתקיימה ימים ספורים לפני המתקפה, ב-2 באוקטובר 2023. בפגישה אמר סינוואר "אין ספק שההסכם בין סעודיה לציונים מתקדם באופן משמעותי". והזהיר כי ההסכם עם הסעודים "יפתח את הדלת לרוב המדינות הערביות והאסלאמיות ללכת באותו מסלול".
מטרת המתקפה לפי סינוואר היתה "לחולל מהלך משמעותי או שינוי אסטרטגי בנתיבים ובמאזנים של האזור בנוגע לסוגיה הפלסטינית". בוול סטריט ג'ורנל נכתב כי לפי הפרוטוקול, לסינוואר הייתה ציפייה כי הפרוקסי של איראן באזור יסייעו במתקפה.
הג'ורנל ציטט בכירים בחיזבאללה וחמאס שדיווחו כי פגישה נוספת בנושא המתקפה התקיימה בביירות ובה השתתפו בכירי חמאס ובכירים במודיעין האיראני, "לפי מקורות אלה, איראן אישרה את המתקפה המתוכננת". אולם, בכירים אחרים אומרים כי פרטי המתקפה, "כולל מועד הביצוע, נשמרו בסוד". כאשר "בטהרן ובחיזבאללה הבהירו לחמאס שהם אינם מעוניינים להיגרר למלחמה כוללת וישירה עם ישראל".
בין המסמכים הפנימיים האחרים שנמצאו על ידי צה"ל "היה דוח מספטמבר 2023 שהמליץ להסלים את העימות ביהודה ושומרון ובירושלים כדי להקשות על נורמליזציה סעודית-ישראלית".
מתוך הוול סטריט ג'ורנל, מאת מרקוס וולקר וסאמר סעיד. לכתבה המלאה
2סרטון תעמולה איראני גילה: מערכת ההגנה במדינה שברירית מהמצופה
"מכ"מי ההגנה האווירית סביב אחד האתרים הגרעיניים הקריטיים ביותר של איראן עשויים להיות 'שברירים' יותר מהמצופה", נכתב בניתוח באתר הביטחוני האמריקאי Breaking Defense, המבוסס על נתוני מרכז ג'יימס מרטין ללימודי מניעת הפצת נשק (CNS).
סם לייר, חוקר מהמרכז, אמר ל-Breaking Defense כי המידע שנאסף "נלקח מקליפ באורך של כשתי שניות ממרכז פיקוד איראני, שפורסם כחלק מהציון לשנה לתקיפות ישראליות על מתקן כטב"מים איראני ליד נתנז (עיירה באיראן). בקליפ, שלושה מסכים מציגים מידע מארבע מערכות מכ"ם". באמצעות התמונה, לייר ועמיתיו ניתחו את המכ"מים, ביניהם "נג'ם 804 האיראני, המשויך למערכת ההגנה האווירית חורדאד-15; שני דגמים נגזרים מהמכ"ם הסובייטי הישן מסוג P-12 Spoon Rest A; ומערכת טור SAM שמקורה ברוסיה".
לפי הממצאים, "המערכות, שהן תערובת של עיצובים ישנים" בעצם אינן מקושרות ולכן, "אינן מסוגלות לעבוד יחד". לייר אמר כי "זה מפתיע שההגנות של אחד האתרים המתוחכמים ביותר הן כל כך מבודדות ומפורדות. ציפיתי ליותר תחכום באזור כה רגיש".
ב-Breaking Defense מסתייגים בזהירות ואומרים "האם יש סיכוי שהמידע שודר בכוונה, אולי כדי להטעות משקיפים כמו לייר? אי אפשר לדעת בוודאות", אך לייר אמר בתגובה שהוא מפקפק בכך, "אני חושב שזו פשוט טעות כנה, כי בהרבה סרטונים אחרים הם הרבה יותר זהירים בטשטוש מסכים מהסוג הזה".
מתוך ה-Breaking Defense, מאת אהרון מהטה. לכתבה המלאה
3 רשת הסופרמרקטים הגדולה בבריטניה מחרימה מוצרים ישראליים
חברי ההנהלה של רשת הסופרמקרטים הגדולה בבריטניה, הקואופ (The Co-op), הצביעו על הסרת מוצרים ישראליים מהמדפים, כך פורסם בטלגרף. הרשת, שמפעילה למעלה מ-2,500 סניפים ומחזור הפעילות שלה מגיע למילארדי לירות שטרלינג בשנה, פועלת על פי עקרונות שיתופיים. היא נמצאת בבעלות החברים שלה (הלקוחות), ולא בבעלות פרטית או של בעלי מניות רגילים.
למרות שההחלטה היא בגדר "המלצה" "הקואופ עשוי להפסיק למכור מוצרים מישראל כבר בקיץ הקרוב" כאשר "73% מהמצביעים תמכו בהצעה שקוראת להנהלה להפגין 'אומץ מוסרי ומנהיגות' על ידי הסרת מוצרים ישראליים. תוצאות ההצבעה הובילו את הרשת לומר שהיא בוחנת את מדיניות הרכש שלה מחדש.
יש לציין כי "הקואופ היה רשת ההסופרמרקטים הראשונה שהחרימה מוצרים מרוסיה במרץ 2022, וביקשה להפגין את אותה 'אתיקה" כלפי ישראל".
דובר הרשת מסר "באסיפה הכללית השנתית שלנו ב-17 במאי 2025, עברה הצעת חברים בנוגע למסחר עם ישראל. למרות שההצעה היא בגדר המלצה, אנו בוחנים כעת את מדיניות הרכש שלנו, כפי שאנו עושים מעת לעת. זאת כדי לוודא שהן משקפות גם את הערכים והעקרונות שלנו וגם את עמדות חברינו, אשר הובהרו היום. אנו מצפים לסיים את בחינת מדיניות הרכש לקראת סוף הקיץ".
מתוך הטלגרף, מאת רוב וויט. לכתבה המלאה
4האזרחים האיראנים מקנאים בביקור של טראמפ שמשאיר את טהרן מאחור
בעוד שהנשיא טראמפ מבקר את "יריבותיה של איראן" במזרח התיכון, האזרחים האיראנים מסתכלים בקנאה ומשבר האנרגיה והכלכלה במדינה רק מחמיר, כך פורסם בניו יורק טיימס.
מג'יד, מתכנת מחשבים בן 34, התראיין בעילום שם לניו יורק טיימס וסיפר כי בעוד שטראמפ מכריז על עסקאות עם סעודיה "אנחנו דואגים לעלות במעלית בעבודה, והם מקבלים טכנולוגיה של בינה מלאכותית".
"המסע המתוקשר של טראמפ לסעודיה, קטאר ואיחוד האמירויות עורר הדים באיראן. רבים מהאיראנים, בשיחות טלפון, פוסטים ברשתות החברתיות ודיונים מקוונים, אמרו כי עקבו אחרי המסע - שהיה המסע הבינלאומי הראשון של טראמפ בתקופת כהונתו השנייה - בתחושות של קנאה, חרטה וזעם כלפי ממשלתם", נכתב בעיתון.
הביקור של טראמפ הוכיח לאיראנים עד כמה המדינה נשארה מאחור "לעומת שכנותיה הערביות". חמיד אספי, אנליסט פוליטי איראני שמבקר את הממשלה אמר "כולם מדברים על הביקור של טראמפ בקנאה, כי היינו יכולים להיות כמו הערבים. יש לנו את הגאוגרפיה, את המשאבים הטבעיים ואת הכישרון האנושי כדי להיות מעצמה כלכלית, אבל האידיאולוגיה האנטי-אמריקאית והאנטי-ישראלית של המשטר הביאה אותנו למקום הזה". והוסיף, "זאת סטירה בפרצוף".
איראן מתמודדת עם מספר משברים, אחד החמורים בהם הוא משבר האנרגיה. עבדוללה בבאחאני, מומחה לכלכלה ואנרגיה של איראן המתגורר בגרמניה אמר לניו יורק טיימס כי "התעשייה והכלכלה באיראן קשורות ישירות למצב האנרגיה", כאשר המדינה "מתמודדת עם מחסור חמור עקב סנקציות וניהול לקוי".
חלק מהאיראנים אף משתפים סרטונים שממחישים כיצד הפסקות חשמל משבשות את חיי היומיום ומאשימים את השלטון בשגרת חייהם הקלוקלת.
מתוך הניו יורק טיימס, מאת פרנז פאסיחי. לכתבה המלאה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.