גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנזק למעבדות בסורוקה נחשף, ובמוסדות המחקר כבר מגבשים נוהלי מיגון חדשים

פרופ' אהוד אוחנה מאוניברסיטת בן גוריון מספר על מחקר פורץ דרך שנהרס ועל פטנטים בתחומי הסרטן והסוכרת שיתעכבו בעקבות פגיעת הטיל בסורוקה ● כמה זמן יידרש לשחזר את הדגימות שהלכו, ואיך נערכים בתי חולים ואוניברסיטאות למיגון טוב יותר בעתיד?

פרופ' אהוד אוחנה במעבדה שלו בסורוקה / צילום: דני מיכליס - אוניברסיטת בן גוריון
פרופ' אהוד אוחנה במעבדה שלו בסורוקה / צילום: דני מיכליס - אוניברסיטת בן גוריון

"אני בסדר, על זה אני מודה", אומר פרופ' אהוד אוחנה מאוניברסיטת בן גוריון, בעודו מנסה להציל דגימות, חומרים ומכשירים רגישים מהמעבדה שלו בבית החולים סורוקה. מיד לאחר פגיעת הטיל האיראני בסורוקה, רוב תשומת הלב הייתה נתונה לחולים שפונו במזל זמן קצר לפני כן מהמקום, אולם מתברר שהמבנה אכלס גם מעבדות מחקר רפואי, ואלה נפגעו.

במכון ויצמן אומדים את הנזק לאחר נפילת הטיל מאיראן: "ניסויים שיהיה קשה מאוד לשחזר"
חברי הילדות שהקימו סטארט־אפ ועשו אקזיט של עד 3 מיליארד דולר בזמן מלחמה

הלך פיתוח של עשור

"כמו כולם ראיתי את הפגיעה בחדשות וברשתות", מספר אוחנה, "והבנתי בהדרגה שזה הבניין שלנו. אחרי כמה שעות, כשהגעתי, ראיתי שהטיל חדר שתי קומות ונעצר בתקרת המעבדה שלי. הוא עדיין היה תקוע שם".

הטיל פגע ישירות בקיר שעליו הוצב אחד המכשירים הכי חשובים במעבדה, "אבל אי אפשר היה אפילו לאמוד את הנזק, כי כל הקירות התעוותו".

הצרה הגדולה יותר הייתה הדגימות הביולוגיות. "נכנסנו עם קסדות, מלווים באנשי פיקוד העורף, פתחנו מקררים וניסינו להציל מה שאפשר. הדגימות נפגעו מההדף ומכך שאספקת החשמל למקפיאים נעצרה לכמה שעות. הטיל פגע בכמה מקררים שהכילו את כל המחקרים של המעבדה שלי. הבאנו את הדגימות והמכשירים למעבדות אחרות, ואנחנו מנסים להבין מה ניצל. בהתחלה הייתי אופטימי, אבל ביומיים האחרונים, כמעט כל מה שניסינו לא עובד".

המעבדה של אוחנה חוקרת תחום רפואי חדש מאוד - תקשורת מטבולית, וכבר רשמה הישגים בחקר הסרטן, הסוכרת, הכבד השומני ומחלות מעיים דלקתיות, כולל פטנט רשום אחד ושניים בדרך.

"תאי הגוף מתקשרים באמצעות מטבוליטים, חומרים שעד היום היו ידועים רק כיצרני אנרגיה או כאבני בניין של תאים", מסביר אוחנה. "אנחנו חוקרים גם את השפה וגם את המנגנונים שעל גבי התאים שיודעים לקבל את המולקולות הללו פיזית ולהפיק מהם את המשמעות. אנחנו מבינים בהדרגה כיצד פגמים במנגנונים הללו מובילים למחלות".

בגלל החדשנות הרבה של המחקר הזה, גם החומרים שבהם משתמשים במעבדה חדשים ופותחו בה במיוחד. "יש לנו DNA שמשמש כדי לחקור את המנגנונים, פיתחנו אותו במשך 10־11 שנים, והוא הלך כנראה. לא יידרש עשור לשחזר זאת, אבל שנתיים זו בהחלט הערכה סבירה.

"אנחנו עומדים להוציא מאמר שבו אנחנו מתארים איך הכבד, דרך המערכת שאנחנו חוקרים, מבקר את כל תהליכי השימוש באנרגיה בגוף ומייעד משאבים למקום הנכון. למחקר הזה משמעות רבה לתחומי הסוכרת והכבד השומני".

העיכוב שעלול להיגרם בגלל השילוב בין הרס ה־DNA, הדגימות והמכשירים המיוחדים שנבנו וכוילו עבור המעבדה יכול לארוך לדבריו כחמש שנים.

מה יקרה לפטנטים

בתחום הסרטן, מנצלים אוחנה וצוותו ידע קיים על כך שתאים סרטניים משתנים מטבולית. הם הצליחו לבצע "האקינג" ולהכניס לתוך המערכת מולקולות שיכולות לתכנת את התא מחדש. "המולקולות נכנסות לכל התאים ועושות בהם שינוי, אך רק בתאים הסרטניים השינוי הזה פוגע באופן משמעותי. זו יכולה להיות תרופה חדשה לגמרי לסרטן". אוחנה ושותפיו כבר הדגימו באמצעות בעלי חיים ודגימות אנושיות שהיא יכולה להיות יעילה בריפוי סרטן מסוג כולסטאומה (סרטן באוזן).

המחקר הזה נערך על רקמות אנושיות, שחלקן נפגעו. כדי להמשיך בו, יהיה צורך לאסוף את הדגימות מחדש, מחולים אחרים, וגם זה יכול לקחת כשנתיים. "נוכל להוציא את המאמר על בסיס המידע שכבר אספנו, שאת חלקו עוד לא הספקנו לנתח, אבל אם נראה משהו מעניין, לא נוכל לחזור לנתונים כדי להעמיק בו, שזה חלק חשוב מהמחקר. ואם מישהו ירצה לחזור על התוצאות שלנו, לא נוכל לתת לו את הדגימות שלנו לשם כך".

מחקר נוסף, שכבר התפרסם כמאמר ואף נרשם בעקבותיו פטנט, הראה איך הטרנספורטרים שעל תאי מערכת החיסון עלולים להשתבש באופן שמוביל למחלות מעי דלקתיות. "אבל יש לנו שני פטנטים נוספים, בתחום הסוכרת והסרטן. הפטנט בתחום הסוכרת כבר נרשם רישום ראשוני, וכעת יש לנו שנה שבה נצטרך לספק לבוחני הפטנטים מידע שלא ברור שיהיה לנו איך לספק. פטנט שני נמצא בשלב מעט מוקדם יותר, ולפחות עוד לא התחילו לספור לו את השנה.

"קיבלנו עכשיו מענק מקרן אמריקאית, והתחייבנו להגיע להישגים מסוימים בתוך שנתיים. כרגע אנחנו לא יכולים לעמוד בתנאים שלהם, ולא ברור מה יקרה עם זה, אבל לפחות לגבי העבודה הזאת, הדגימות נשמרו אצל שותפיי למחקר בשערי צדק".

מה עושים עכשיו?
"הוקצה לנו מקום זמני שבו אנחנו מכנסים את הסטודנטים שלנו ומתחילים למפות מה נפגע בכל פרויקט. בודקים אילו דגימות הן שמישות. אחרי המיפוי נפזר את המעבדה בין מעבדות אחרות שיש בהן ציוד מתאים לכל פרויקט ובינתיים נבנה מחדש את המעבדה שלנו".

אסטרטגיית מיגון חדשה

הפגיעה המשולבת במכון ויצמן ובמעבדות בסורוקה מעלה שאלות על האופן שבו נשמרות דגימות ביולוגיות במדינה מותקפת. תעשיות ההייטק והביומד הישראליות אמנם הבטיחו לספק את הסחורה "לא משנה מה", אבל חוקרים מחו"ל וגם חברות מסחריות עלולים להסס לבצע ניסויים בישראל או בשיתוף פעולה עם ישראלים, אם יחשבו שהדגימות אינן מוגנות.

במכון ויצמן אומרים שהם עדיין מתמודדים עם עם הנזק הנוכחי, ועוד לא עברו לשלב הפקת הלקחים, אבל במוסדות אחרים כבר חושבים על הנושא. "אנחנו בונים עכשיו בניין מחקר ממוגן", אומר ירדן נבו, משנה למנהל סורוקה. "את הבניין שנפגע וממילא היה ותיק, לא נשקם. נבנה חדש, טוב יותר, ממוגן יותר".

פרופ' דרור חרץ, מנהל המו"פ בשיבא, מספר שביום הראשון של המלחמה, אחרי שהורידו את כל החולים למרחבים המוגנים, התחילו לנהל טבלה של כל הדגימות שצריכות הגנה. "תעדפנו אותן ולאט לאט הורדנו אותן למטה. עכשיו נשב לכתוב את הנוהל שיכלול פיצול של הדגימות בין כמה מקומות ושמירה של חלק מהדגימות והציוד מתחת לאדמה".

ד"ר שלומית יהודאי־רשף, מנהלת מכון המחקר הרפואי בבית החולים רמב"ם ומייסדת רשת המחקר בבתי חולים ITRn, מספרת כי החלה לפעול אחרי שנודע לה על הפגיעה במכון ויצמן. "מייל אחד שהוצאתי לרשת שלנו ממילאנו התניע תהליך של פיצול דגימות ושיתופן בין בתי חולים, כאשר לכל בית חולים ברשת מוקצה תאום באזור אחר בארץ שיכול לשמור מחצית מכל דגימה, כדי להפחית סיכונים. התהליך עדיין לא הושלם, כי הוא דורש שהאנשים יהיו פיזית בעבודה. בזה ישראל מיוחדת - קידום שיתופי פעולה ללא בירוקרטיה".

ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת אסותא ראשל"צ, מפנה את תשומת הלב גם לנושא העוברים המוקפאים. לדבריה, קשה לאמוד את המשמעות של אובדן מכל עם עד 1,000 עוברים מוקפאים. לדבריה, מחלקת ה־IVF החדשה שתיבנה במקום צפויה להיות ממוגנת לחלוטין. אלא שמיגון עולה כסף. בבר־אילן, לדוגמה, הגיעו למסקנה שמיגון המעבדות הוא משימה בלתי אפשרות תקציבית. כרגע אין הנחיה מהמדינה להקצות לכך כסף.

עוד כתבות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך