גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ישראל מתקרבת מחדש למי שהפכה לאחת האויבות המושבעות שלה?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: באיראן מנסים למצוא סוכני מוסד שהסתננו למדינה, טורקיה וישראל מדברות על סוריה, ויורש העצר האיראני קורא לעם להפיל את השלטון ● כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

הכתבות שאנחנו מציגים במדור לקוחות מתוך עיתונים גדולים בעולם, ואינן משקפות בהכרח את תפיסת העולם של גלובס.

מדינות המפרץ חוששות מישראל: "יש לה כוח בלתי מוגבל באזור"
סודות מבפנים: הבכירים שמספרים למה בעצם לא תקפנו באיראן עד עכשיו

1היום שאחרי באיראן: פרנויה, מאות מעצרים והוצאות להורג

מאז שהמוסד פעל קרקעית באיראן, הפרנויה של האיראנים גברה. כעת לאחר הפסקת האש "הרשויות באיראן עוצרות מאות בני אדם שנחשדים בריגול או בהסתננות. יש החוששים שהמבצע יהפוך למסע דיכוי רחב יותר נגד יריבים פוליטיים ומיעוטים", פורסם בניו יורק טיימס.

מאז המתקפה הישראלית וההלם מ"עוצמת התקיפות", "הרשויות באיראן מבקשות מהאזרחים לדווח להן על כל אדם שנושא תיקים, חובש כובע, אביזר לא שגרתי באיראן או מרכיב משקפי שמש בלילה". בנוסף "הן מפצירות בציבור לדווח על לוחות רישוי גנובים, טנדרים עם ארגזים מכוסים או רכבים שמסתובבים בשעות לא רגילות. כל אלה, הן מזהירות, עשויים להיות סימנים לחשודים שפועלים מבפנים".

חדי גאהמי, מנהל המרכז לזכויות אדם באיראן, אמר כי איראן כעת מתפקדת כמו "חיה פצועה" ו"רודפת אחרי כל איום בתוכה".

בכירים איראנים פיזרו לאחרונה רמזים שמצביעים על כך שהמוסד "קיבל סיוע מבפנים". מוחמד עלי שבאני, פרשן איראני, אמר "ברור שלמוסד יש רשת ענפה מאוד בתוך איראן וכנראה 90% מהם הם מקומיים".

כעת המשטר האיראני מנהל "דיכוי אגרסיבי שלפי ארגוני זכויות פוגע בצורה לא מידתית במיעוטים אתניים ודתיים, באופוזיציה ובזרים". ארגוני זכויות טוענים שרבים מהעצורים נעצרו ללא צווים וללא גישה לעורך דין, נכתב בניו יורק טיימס.

בוול סטריט ג'ורנל נכתב כי כוחות הביטחון האיראנים "יוצאים ממחבואם ומציבים מחסומים, מחפשים חפרפרות ומורים לתושבים לעקוב אחרי שכניהם בחשד לריגול".

"שוטרים וקציני מודיעין עצרו מאות אנשים ועוד ועוד נעצרים מדי יום. שוטרים חמושים מסיירים ברחובות. אנשים נעצרים, כלי הרכב שלהם נבדקים, הטלפונים והמחשבים נבדקים. הממשלה הודיעה על הוצאה להורג בחיפזון של לפחות שישה גברים", נכתב. לפי אמנסטי אינטרנשיונל, "יותר מאלף בני אדם נעצרו בשבועיים האחרונים בטענה שסייעו לישראל".

בנוסף, משטרת המוסר שוב ברחובות ומחריפה את "כללי ההתנהגות והלבוש". בוול סטריט ג'ורנל נכתב כי משרד המודיעין פרסם חוברת עצות "איך לזהות מרגל" וקרא לאזרחים "לדווח על שיחות טלפון חשודות".

המדריך שמשרד המודיעין האיראני פרסם "מזהיר את האזרחים לעקוב אחרי שכניהם: תנועה בשעות מוזרות, שימוש תכוף במסכות, כובעים ומשקפי שמש, ורעשים מתכתיים מתוך בתים. לפי ההנחיות, ייתכן שמרגלים גרים בבתים עם 'וילונות סגורים גם באור יום'".

מתוך הניו יורק טיימס מאת אריקה סולומון וסאנאם מהוזי. לקריאת הכתבה המלאה.
מתוך הוול סטריט ג'ורנל מאת סודרסאן ראגהוואן, סונה אנגל ראסמוסן ומרגריטה סטנקאטי. לקריאת הכתבה המלאה.

2טורקיה וישראל צפויות לשתף פעולה בסוריה

מאז ה-7 באוקטובר, המתחים בין טורקיה לישראל התחממו, בעיקר סביב הלחימה של ישראל בעזה וסוריה. אך כעת, אנליסטים טוענים כי "המדינות צפויות להפחית את המתיחות באמצעות שיחות תיאום שמתקיימות באזרבייג'ן", פורסם ב-Al-Monitor.

הנשיא טראמפ מנסה להידבר עם ההנהגה החדשה של סוריה, ובמקביל ישראל ואנקרה "מנהלות שיחות סביב סוריה". לפי דיווחים, ישראל וטורקיה "כבר הגיעו להבנות ראשוניות כיצד להימנע מעימותים בשטח סוריה ולהעמיק את התיאום המשולש עם באקו - שותפה קרובה של שתיהן". בנוסף, "הוקם קו חם המחבר בין הצבאות כדי למנוע עימות ישיר. עם זאת, ההסכמה על 'קווים אדומים' הדדיים צפויה להיות אתגר מורכב יותר".

עומר אוזקיזילצ'יק, מומחה לסוריה וחוקר במועצה האטלנטית, אמר ל-Al-Monitor כי "ככל הנראה יושג הסכם מניעת חיכוך" אך חידד כי "הסכם שלום מלא בין ישראל לסוריה עדיין נראה רחוק".

"עבור טורקיה, יציבות בסוריה היא אבן יסוד לביטחונה הלאומי. אנקרה רואה בתקיפות ישראל בסוריה איום ישיר על מטרה זו", נכתב.

"הקווים האדומים של ישראל מתמקדים בבלימת השפעה איסלאמיסטית ובהתבססות צבאית טורקית". בנוסף "ישראל גם חושדת ברקע האיסלאמיסטי של מנהיג סוריה ורואה בקשריו עם פלגים סוניים קיצוניים איום ביטחוני. בישראל חוששים שהתקרבות בין אנקרה לדמשק תספק מקלט לקבוצות ג'יהאדיסטיות בקרבת רמת הגולן". אולם, למרות המחלוקות נראה שלטורקיה וישראל יש אינטרס משותף. ב"בלימת חזרת איראן לסוריה", מה שככל הנראה מביא להסכם מניעת חיכוך.

מתוך ה-Al-Monitor מאת ברין קאיאוגלו. לקריאת הכתבה המלאה.

3יורש העצר האיראני: "המשטר חלש מאי פעם - ההתנגדות תבוא מבפנים"

במאמר בלעדי ל-USA TODAY כתב רזא כורש עלי פהלווי, יורש העצר של איראן ובנו של השאה האחרון: "ישראל החלישה את המשטר האיראני - העולם חייב לסיים את העבודה".

פהלווי שנמצא בגולה טוען כי "הרפובליקה האסלאמית שוב גררה את איראן למלחמה שלא הייתה שלנו", אך רואה בתקיפות הישראליות "הזדמנות חסרת תקדים לעם האיראני". ומזהיר "תגובה המשטר תהיה אכזרית. הוא חיה פצועה, שכבר עכשיו תוקפת ועוצרת איראנים".

"תגובת המשטר למתקפות ישראל על מתקני הגרעין וההנהגה של משמרות המהפכה האסלאמית חושפת את כל מה שהעולם צריך לדעת על מי שחטפו את איראן האהובה שלי", כותב יורש העצר. לטענתו, משטר האייתוללות מתהדר בכך שהוא מגן על איראן אך בפועל "הורס אותה באופן שיטתי" ומחליש את איראן "יותר מאי פעם".

יורש העצר דורש מהקהילה הבינלאומית "להפעיל לחץ מרבי על המשטר ולהעניק תמיכה מרבית לאיראנים".

"העם האיראני ממלא אותי בגאווה", אומר פהלווי שתומך "בהתנגדות אזרחית לא-אלימה כדרך לשחרור איראן". פהלווי קורא לאיראנים להתמרד ולהתנגד למשטר האייתוללות וחושב שכעת זו הזדמנות פז למוטט את המשטר, "יסודות המשטר נסדקים, והעימותים הצבאיים האחרונים אולי החלישו אותו עד כדי קריסה".

"הרפובליקה האסלאמית חלשה באופן עמוק. מאחורי הטילים הבליסטיים מסתתר משטר שאיבד את תמיכת עמו שלו. מפגינים איראנים קוראים לסיום הרפובליקה האסלאמית ומייחלים נואשות לתמיכה שתחסל את השלטון התיאוקרטי הזה. הם יודעים שמתקפות מבחוץ - בין אם מישראל, ארה"ב או מדינה אחרת - לא יביאו את השינוי היסודי שאיראן זקוקה לו", כותב פהלווי.

לטענתו, השינוי האמיתי חייב לבוא "מבפנים". "הוא חייב לצמוח מתוך העם האיראני עצמו - באמצעות שביתות כלל-ארציות מתואמות, התנגדות אזרחית מתמשכת והפגנות המוניות שימנעו מהמשטר הזה להמשיך לתפקד. הכוח לשחרר את איראן לא נמצא בצבאות זרים - אלא בידיים של פועלים, סטודנטים, נשים וכל מי שחולמים על חירות. המשטר חלש. העם מוכן. הרגע כאן. אסור לנו לאפשר לו לחלוף".

מתוך USA TODAY מאת רזא כורש עלי פהלווי. לקריאת הכתבה המלאה.

4כשברקע טילים בליסטיים: כך מסע תגלית הפך לשיט תענוגות

כ-2,800 משתתפי תגלית קיוו להכיר את ישראל מקרוב, ואז פרצה מלחמת ישראל-איראן, שהפכה את המסע לארץ הקודש "למסיבה על שיט תענוגות לקפריסין", פורסם בוושינגטון פוסט.

כשישראל תקפה באיראן מארגני תגלית הבינו מהר מאוד שהם צריכים לפנות אלפי משתתפים מהארץ. מנכ"ל הארגון הלא-ממשלתי גידי מארק אמר לוושינגטון פוסט כי תגלית כבר הפך "ללמוד ניסיון", אך הפעם הזו "הייתה ברמה אחרת לגמרי".

"מארגני תגלית מיהרו לפנות כ-2,800 משתתפים מהארץ בכל דרך אפשרית - כולל שיט בספינת תענוגות ששטה לקפריסין, שם הוקם מבצע רחב היקף לאכלוס והאכלת המפונים ולהעלותם על טיסות. מסעות תגלית שתוכננו עד 10 ביולי בוטלו", נכתב.

שלו בן דוד, סטייליסט מלוס אנג'לס, שהיה באותו זמן בסיור בארץ אמר לוושינגטון פוסט כי "עשינו מסיבה מהרגע שעלינו לספינה ועד שירדנו ממנה".

"עבור חלק מהסטודנטים, הטיול קיבל משמעות חדשה כמפלט מהאווירה הפוליטית הטעונה בקמפוסים בארה"ב, שבהם סטודנטים יהודים חווים לעיתים הטרדה על כך שאמרו שישראל צריכה להתקיים כמדינה או רק משום שהם יהודים", נכתב.

מתוך הוושינגטון פוסט מאת ג'ושוע יאנג. לקריאת הכתבה המלאה

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?