נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני
סיום המלחמה בין ישראל לאיראן העלה על סדר היום את השאלה האם בנק ישראל יפחית את הריבית מוקדם יותר מהצפוי. נזכיר כי עד לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר, אך כעת השוק מתמחר הורדה בהחלטה הקרובה בהסתברות של 10%, הורדה באוגוסט בהסתברות של כ-65% ורמת ריבית של 3.60% בעוד כשנה.
● פי 3 בשנה: מאחורי התשואה הפנטסטית של מניות הביטוח בתל אביב
● שאלות ותשובות | לאחר הקפצת המחירים: הבורסה מנסה להציף ערך בפעילות המדדים שלה
רגע לפני החלטת הריבית, פנו ראשי המגזר הקמעונאי, יחד עם נשיא לשכת רואי החשבון חן שרייבר, לנגיד בנק ישראל, אמיר ירון, בקריאה "להפחתת ריבית מיידית, בשיעור משמעותי", לאור העובדה ש"המשק על סף קריסה כלכלית".
ראשי המשק שפנו לנגיד מביעים במכתב חשש כבד כי ישראל ניצבת כיום על פי תהום כלכלית, ואומרים כי "במקום לאפשר למשק לנשום - הריבית הגבוהה מחזיקה אותו מתחת למים".
אל הקריאות להורדת הריבית הצטרף גם פורום העצמאים בהסתדרות שפנה אף הוא לנגיד, פרופ’ אמיר ירון, בדרישה "להפסיק את מדיניות ההמתנה והזהירות, ולבצע הורדה חדה ומשמעותית של הריבית, שתספק אוויר לנשימה לעסקים הקטנים והבינוניים". הפורום קורא להוריד את הריבית בצורה מהותית ולא סמלית בלבד - לפחות ב־0.5% כבר בהחלטה הקרובה, ולהציב יעד ברור של ריבית נמוכה שתאפשר קיום במגזר העצמאי.
"0.25% זה לא פתרון - זה סמל", אומר רמי בז'ה, יו"ר פורום העצמאים בהסתדרות. לדבריו, "עסק קטן שמחזיק ריבית של 8.4% לא ישרוד את הקיץ. אם בבנק ישראל לא יורידו את הריבית בצורה ניכרת - זו תהיה חותמת רשמית על הפקרת המגזר העצמאי בישראל".
לידר: 65% להפחתת ריבית כבר ביולי
בלידר שוקי הון אף מעריכים כי קיים סיכוי שבנק ישראל יפחית את הריבית כבר בהחלטתו הקרובה, שצפויה להתקיים מחר (ב') בשעה 16:00. להערכתם, קיים סיכוי של 65% להפחתת ריבית כבר ביולי, וזאת לאור הירידה בפרמיית הסיכון של ישראל לצד הייסוף החד בשקל, שהתחזק ב־6.1% מול סל המטבעות מאז החלטת הריבית האחרונה.
עוד הם מציינים כי מדד המחירים לצרכן בחודש מאי הצביע על התמתנות כללית באינפלציה, כולל במחירי השכירות, מחירי המוצרים ומחירי השירותים. לצד זאת,
אינפלציית הליבה למעט מעורבות הממשלה (מע"מ, וכו') התמתנה ל-2.5% מ-2.9% קרוב למרכז יעד יציבות המחירים של בנק ישראל. בלידר מציינים גם כי "אינדיקטורים לפני המלחמה מצביעים על התמתנות, זאת לפי המדד המשולב (0.1%+ במאי, קיפאון מדצמבר 24) ולפי נתוני רכישות בכרטיסי האשראי (קצב שנתי של 1.3% בפברואר-אפריל)". לבסוף, בלידר גם מתייחסית לשאר הסביבה הגלובלית כגורם שצפוי לתמוך בהפחתת ריבית: "מאז החלטת הריבית האחרונה, מרבית הבנקים המרכזיים בעולם (למעט הפד) הורידו ריביות או מאותתים על הורדת ריבית".
"בנק ישראל ימתין להתכנסות האינפלציה אל עבר היעד"
בשאר גופי ההשקעות כמו מיטב והפניקס מעריכים כי הריבית בישראל תרד רק בחודש ספטמבר. מתן שטרית, הכלכלן הראשי של הפניקס, מסביר כי "האם נראה הפחתת ריבית כבר מחר? להערכתנו - התשובה היא לא. גם לגבי אוגוסט אנחנו לא מהמרים על הפחתה, לפחות לא בסבירות גבוהה, אם כי נשמח להיות מופתעים. הסיבה המרכזית - גישת התלות בנתונים העדכניים ולא הציפיות קדימה (Data Dependent), כאשר האינפלציה השנתית עדיין מעל גבול היעד העליון, וצפויה להישאר כך גם בהחלטה של אוגוסט. לעומת זאת, על ספטמבר כבר קל לנו יותר להמר, שכן בנק ישראל צפוי לראות לפניו אינפלציה שנתית בתוך היעד, ואם הכוכבים יסתדרו - אולי גם הפד יעשה עד אז את הצעד הראשון".
מודי שפריר, אסטרטג ראשי, שווקים פיננסים בבנק הפועלים מצטרף לדבריו של שטרית ומעריך כי הריבית מחר צפויה להיוותר ללא שינוי, "אך על רקע הייסוף החד של השקל וירידת ציפיות האינפלציה, בנק ישראל צפוי לרמוז על הורדת ריבית בחודשים הקרובים (אוגוסט או ספטמבר)".