גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי
המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

האופטימיות ששטפה את השווקים בשבועיים האחרונים, בצל המערכה הצבאית מול איראן, הביאה להתחזקות משמעותית של השקל מול הדולר. כך, בחודש האחרון זינק ערכו של המטבע המקומי ביותר מ־3.5% מול הדולר לרמה של 3.38 שקל - שיא של יותר משנתיים וחצי (השער היציג ננעל על 3.39 שקלים לדולר). עד יום שישי האחרון המטבע המקומי הספיק להפוך למטבע החזק בעולם מול הדולר לחודש יוני, להשלים קפיצה של מעל 10% בשנה האחרונה מול מקבילו האמריקאי וכ־7% מתחילת השנה. במקביל, בצל האירועים האחרונים, התחזק בחודש האחרון השקל מול האירו והליש"ט ב־0.4% וב־1.7%.

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?
ההטבות הירוקות בארה"ב יקוצצו יותר מהצפוי - והמניות בתל אביב יורדות
תוך שנה וחצי: משפחת לואיס מכרה מניות ישרוטל בכ-400 מיליון שקל

כך הפך השקל למטבע המתחזק בעולם

מאחורי ההתחזקות האחרונה בשער השקל, שרשם את הייסוף המשמעותי ביותר בחודש האחרון מול הדולר, עומדת הירידה הצפויה בפרמיית הסיכון של ישראל, בעקבות המערכה באיראן. המשקיעים מתמחרים כי האיום האיראני, שהיווה משקולת על השוק הישראלי זה שנים, פחת, וכעת יש לתמחר מחדש את הסיכונים של כלכלת ישראל. זו בדיוק אותה הסיבה, אגב, לעליות בבורסה בתל אביב בשבועיים האחרונים. אבל בניגוד לשוק המניות, שנחשב "שטוח" עם נזילות מוגבלת בו סוחרים גדולים יכולים להזיז את השוק בצורה דרמטית. שוק המט"ח נחשב לשוק עמוק בהרבה. נסחרים בו מידי יום טריליוני דולרים, ויחסית פשוט לבצע עסקאות גדולות מבלי לטלטל את השוק. לכן, מומחים שונים מייחסים לשער הדולר-שקל מעמד של האינדקטור הכלכלי החשוב ביותר למשק.

לצד הירידה בפרמיית הסיכון של ישראל, ישנם שורה של גורמים מבניים בכלכלה הישראלית שממשכים לתמוך בהתחזקות השקל מול הדולר. כך, בין היתר ניתן למנות את העודף בחשבון השוטף, שנובע מההטיה של הכלכלה לכיוון של יצוא, בין היתר בשל הדומיננטיות של סקטורים עם יצוא משמעותי כמו הייטק וגז טבעי. ככל שפעילות היצוא במדינה גדולה מהיבוא, המטבע המקומי מתחזק (מאחר שהיצואנים נדרשים להמיר דולרים בשקלים, מה שמגביר את הביקוש לשקל).

לכך ניתן לצרף גם את שוק התעסוקה היציב בישראל, כמו גם את העובדה שריבית בנק ישראל עומדת על 4.5%, מהגבוהות בעולם המערבי בימים אלו - עובדה אשר משחקת גם היא לטובת המטבע המקומי.

לבסוף, גם שוק המניות משפיע על השקל, והוא ידוע במתאם גבוה למתרחש בוול סטריט. ככל שהמדדים המובילים בארה"ב עולים - השקל מתחזק מול הדולר, ולהפך. המוסדיים המקומיים, שמנהלים את קרנות הפנסיה, הגמל וההשתלמות של הציבור, מחזיקים בתיקים שלהם נכסים דולריים. כאשר המדדים בארה"ב עולים, הם נדרשים לאזן את הגידול ברכיב הדולרי באמצעות הגדלה של החשיפה לשקל - מה שמחזק את המטבע המקומי. גם הגדלת ההשקעה שלהם בשוק הישראלי כשלעצמה, כפי שקרה בשבוע האחרון, מגדילה מטבע הדברים, את החשיפה שלהם למטבע המקומי ותומכת בהתחזקותו. לפי נתוני הבורסה לניירות ערך, במהלך 12 ימי הלחימה באיראן, המוסדיים קנו אספו סחורה בשוק המקומי בהיקף של 633 מיליון שקל.

המרוויחות הגדולות: דיפלומט, ווילי פוד

"הנהנות העיקריות משקל חזק, הן בעיקר חברות עם מרכיב יבוא משמעותי בהוצאות או במכירות, למשל יבואני רכב, מוצרי חשמל וברמה מסוימת גם רשתות אופנה שרוכשות במט"ח ומוכרות בשקלים", מסביר יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר ומנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה לניירות ערך בתל אביב.

יניב פגוט, סמנכ''ל מחלקת מסחר בבורסה בתל אביב / צילום: ניקי וסטהפל

בין היבואניות הבולטות ניתן למצוא חברות הפועלות בתחום המזון כמו דיפלומט ווילי פוד, הפועלות בתחום המזון. כך למשל, מבט על דוחות, וילי פוד מעלה כי היא מבצעת את מרבית רכישותיה במטבע חוץ (דולר ארה"ב ואירו), אך רוב מכירותיה מתבצעות בישראל בשקלים. לכן, החברה מרוויחה במקרה שבו השקל מתחזק מול הדולר, כי ההוצאות שלה בדולרים נותרות יציבות, בזמן שההכנסות שלה על אותם מוצרים (בשקלים) עולות. אצל יבואנית המזון הגדולה דיפלומט, הסיפור דומה אם כי מורכב יותר, מכיוון שהיא מחזיקה בפעילויות נוספות מחוץ לישראל וחשופה למטבעות שונים.

עם זאת, היבואניות, כמו מרבית החברות החשופות לשינויים במט"ח מבצעות גידורים שונים כדי לשמור על יציבות בפעילות, מה שמנטרל כמובן חלק גדול מההשפעות של השינויים, לטוב ולרע. כך למשל, וילי פוד מחזיקה חלק מעודפי נזילותה בדולר, וכן מבצעת עסקאות אקדמה (Forward) שמאפשרות לה לרכוש חלק מהמוצרים במחיר קבוע ללא תלות בשינויים בשער המטבע. לכך, צריך לצרף את העובדה שלא כל ההוצאות של היבואניות נעשות בדולרים, מה שמגביל עוד יותר את החשיפה שלהן לשינויים. "חלק גדול מהוצאות החברות הוא בשקלים, למשל שכר עובדים ושכירות, ולכן לא תמיד נראה שיפור חד במרווחים. הניסיון גם מלמד שהחברות נוטות להשתמש בתיסוף השקל כדי לשפר רווחיות יותר מאשר להוריד מחירים לצרכן", מסביר פגוט.

גם חברות שפעילותן נשענת על חומרי גלם עשויות ליהנות משקל חזק. כך למשל, יצרנית המזון שטראוס , מייבאת חלק ניכר מחומרי הגלם ולכן היא חשופה למחיר שלהם (אשר נקבע בחלק מהמקרים בבורסת הסחורות). עם זאת, היות והחברה חשופה גם למחירים של שורה של מטבעות זרים אחרים כמו הריאל והרובל, התחזקות של השקל מולם פוגעת בהכנסותיה ובהון העצמי שלה. כך למשל, בשנת 2024 הייתה להתחזקות של שקל מול הריאל השפעה שלילית של 11 מיליון שקל על הרווח התפעולי הניהולי של הקבוצה.

יניב פגוט, סמנכ''ל מחלקת מסחר בבורסה בתל אביב / צילום: ניקי וסטהפל

המפסידות: אל על ואלביט

מהצד השני של המתרס, בזירת הנפגעות המרכזיות מהתחזקות השקל, נמצאות החברות שעיקר הכנסותיהן במט"ח, ואילו מרכיב משמעותי מהוצאותיהן נעשה בשקלים. או במילים אחרות - היצואניות, בדגש על חברות הייטק והביטחוניות. בין החברות הללו ניתן למנות את אלביט מערכות , איי.סי.אל ונייס שמחזיקות בהכנסות משמעותיות בחו"ל, אך מוציאות סכומים משמעותיים בישראל בשכר לעובדים ובהוצאות נוספות. זו אחת הסיבות לכך שהחברות הדואליות בתל אביב, פחות נהנו מהראלי של הבורסה. בימי הלחימה באיראן, מדד החברות הדואליות עלה רק ב־2%, לעומת 8% בת"א 125.

כך למשל, בחברת התעופה אל על , עיקר פעילותה (הכנסותיה והוצאותיה) נעשית בדולר, אך יש לה גם הוצאות שקליות, בעיקר בדמות שכר ותשלומים לספקים מקומיים בארץ. עד כמה היחלשות הדולר משמעותית לשורה התחתונה? לפי דוחות אל על, גם לאחר פעולות הגידור שלה, עלייה של 10% בשער השקל מול הדולר, צפויה לגרור השפעה שלילית של 44 מיליון דולר בהוצאותיה.

לצד היבואניות מי שעוד עשויות להיפגע מייסוף של השקל הן חברות נדל"ן ואנרגיה שמחזיקות נכסים מניבים בחו"ל, דוגמת אלוני חץ, בבעלות נתן חץ ואהרן פרנקל וג'י סיטי, בבעלות חיים כצמן. חברות אלו, אמנם מממנות את הפרויקטים שלהן במטבע הפעילות (של ארץ היעד), אך אם הן מציגות את תוצאותיהן בשקלים, התחזקות בשקל גוררת לרוב השפעה שלילית על שווי הנכסים, ההון העצמי, ופרמטרים תפעוליים.

עם זאת,גם חברות אלו מקטינות את החשיפה שלהן למט"ח באמצעות מכשירי גידור שונים. "קשה לנו לקבוע עד כמה מדובר באירוע דרמטי ועבור אילו חברות, בגלל שאנחנו לא יודעים מה הגידורים שנעשו באותה תקופה", מסביר לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר באי.בי.אי בית השקעות.

הוא מציין כי ההשפעות של השינויים במט"ח הן לא בהכרח מיידיות ועשויות לקחת זמן. "בתהליכים כאלה, בטח כמו במקרה שלנו שהדולר לא ירד באופן הדרגתי, אלא היה פה מהלך מאוד אגרסיבי, לוקח לדברים זמן לחלחל גם ברמות המלאים וגם ברמת המחירים לצרכן. זה תהליך שהוא יותר ארוך ממה שאנחנו רואים".

אבל יש מי שסבור שהפגיעה ביצואנים, אם תקרה, צפויה להיות מוגבלת. "במשך עשור וחצי בנק ישראל פעל בשוק המט"ח כדי לסייע ליצואנים לשמור על כושר תחרות מול שער חליפין חזק. אם נראה המשך מגמה חדה, בנק ישראל לא יהסס לחזור לקנות דולרים - במיוחד אם יהיה שיפור בגאו־פוליטיקה וזרימה מוגברת של מט"ח לישראל", מעריך פגוט.

עוד כתבות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי, ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023