גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL
ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

מולטי-מיליונרים מרחבי העולם התקבצו בבריטניה בהמוניהם בעשורים האחרונים. הם קנו דירות יוקרה וטירות של משפחות אצולה פושטות-רגל במיליוני פאונד, תידלקו את התעשייה הפיננסית הבריטית הצומחת, קנו ומכרו אמנות מודרנית ודאגו לחינוך ילדיהם בבתי ספר פרטיים ובאוניברסיטאות יקרות. בין אם מישראל או מהודו, בריטניה - ולונדון במיוחד - הפכה לבירת המיליונרים הזרים של אירופה.

בשל חשש מטראמפ: בגרמניה קוראים "להשיב את רזרבות הזהב שלנו הביתה"
כותרות העיתונים בעולם | "כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה
יואב קרני, פרשנות | טראמפ בשיא כוחו: מביס שופטים, קורא להם "מטורפים" ותובע אותם

הסיבה העיקרית הייתה פשוטה: חוק מהמאה ה־18 פטר תושבים זרים החיים בממלכה המאוחדת מתשלום מס על הכנסה מחוץ לגבולות המדינה. כדי ליהנות מכך עליהם היה לשלם סכום שנתי של כ־30 אלף ליש"ט או 60 אלף ליש"ט בלבד, תלוי במשך הזמן שבו הם מתגוררים בממלכה המאוחדת. כ־140 אלף מולטי-מיליונרים זרים - עם עסקים גלובליים - הפכו את בריטניה למקום המחייה שלהם ב־2008.

אבל בשנים האחרונות גברה הביקורת הציבורית והפוליטית על אותם תושבים זרים, ה"מנצלים" את המערכות הציבוריות, את החיים הבריטיים, מבלי לתרום בצורה שווה כמו אזרחי הממלכה המאוחדת. מפלגת ה"לייבור" הבטיחה לבוחרים לשים קץ למעמד מיסויי זה, הנקרא נון-דום, וכאשר היא עלתה לשלטון ברוב עצום ביולי שעבר, היא החלה לקדם את הרפורמה המקיפה שנועדה לשים קץ למצב.

צפי להכנסות של 12.7 מיליארד ליש"ט

הרפורמה שיזמה שרת האוצר רייצ'ל ריבס כללה ביטול של החוק העתיק, והחל מאפריל הוחלט למסות את העשירים כאילו היו אזרחי בריטניה, בנוסף על החלת מס ירושה גדול (40%) על מי שחיים בבריטניה יותר מעשור. אבל במקביל, שרת האוצר החליטה להציע מה שהיא חשבה שהוא גזר עסיסי: לשלם "רק" 12% על כל הכסף שיעבירו לבריטניה כדי לחסוך מסים אדירים בעתיד. ערב הרפורמה חיו בבריטניה כ־74 אלף מולטי מיליונרים כאלה, וריבס חזתה בפני הפרלמנט כי רפורמת המס של ממשלת הלייבור החדש תניב לא פחות מ־12.7 מיליארד ליש"ט בהכנסות עד הבחירות הבאות ב־2028.

אבל הנתונים האחרונים מראים כי הרפורמה בדרך לכישלון. לא פחות מ־16 אלף מיליונרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, לפי נתוני חברת הייעוץ "הנלי", שפורסמו בשבוע שעבר. מדובר בהתפתחות דרמטית, מסרו מומחי החברה, ומספר המיליונרים שעזבו את בריטניה יותר מכפול מאלו שעזבו את סין, לראשונה אי פעם. רוב העוזבים אמורים להיות מי שנהנו ממעמד ה"נון-דום" עד כה, לפי סקרים. ב־2022 עזבו את בריטניה 1,600 מולטי-מיליונרים וב־2023 200 בלבד. בשנה שעברה, אחרי שהדיבורים על הרפורמה כבר התחילו, עזבו כ־9,500 מיליונרים. האודיסיאה של העשירים מבריטניה, בעקבות הרפורמה, שוברת שיאים.

נזקים עקיפים אדירים לכלכלה

"בריטניה פיקששה לגמרי את רפורמת המס שלה", כתב האקונומיסט השבוע. "זו עשויה להתברר כטעות החמורה ביותר של התקציב הראשון של ריבס", כתב הטלגרף השמרני. והפייננשל טיימס עידכן כי לאור הנתונים האחרונים, ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהיתה אחת מהבטחות הבחירות הכי מרכזיות של מפלגת הלייבור - כדי לבלום זמנית את הנהירה מחוץ לבריטניה.

הרעיון הכלכלי של ריבס והמפלגה היה כי עשרות אלפי הזרים העשירים במיוחד שהפכו את בריטניה למקום התושבות שלהם יעדיפו את היתרונות שהחיים בממלכה המאוחדת מעניקים, ויהיו מוכנים לשלם על זה חלק מהונם. אבל לפי החישובים שהוצגו, ברגע ש־25% מהם יעזבו, היתרונות שבמס הכנסה מוגבר עליהם יתקזזו לחלוטין על ידי אובדן של מע"מ, מס על רווחי הון ועוד מסים עקיפים שהסופר-עשירים כן משלמים. לפי "הנלי", זה תמונת המצב כרגע.

לפי מכון מחקר בריטי, אם 40% מהמיליונרים הזרים יעזבו, הרי שיווצר "חור" בשווי 14 מיליארד אירו בשנים הקרובות שמשלמי המסים הבריטיים יצטרכו לממן. בנוסף, מכון המחקר CEBR העריך כי המולטי-מיליונרים הזרים "מניעים" כלכלה בשווי של 8 מיליארד פאונד בשנה, על ידי יזמות, צריכה, השקעה וחיבורים בינלאומיים. הנזקים העקיפים שבעזיבה המונית של אותה שכבת אוכלוסייה יכולים להיות אפילו גדולים יותר.

כעת, כאמור, ריבס שוקלת לבטל חלק מרכזי מהרפורמה: ההכרח לשלם מס ירושה של 40% על כל הנכסים הגלובליים של מיליונרים זרים הגרים בבריטניה יותר מעשור. "ככל הנראה יהיו שינויים בתחום מס הירושה, כדי למנוע את האקסודוס של הנון-דומס", דיווח הפיננשייל טיימס לאחרונה. "זה אף פעם לא היה רעיון טוב לעבור מ־0% מס ירושה ל־40% מס ירושה בין לילה", אמר יועץ מס לאקונומיסט. ריבס אינה צפויה לבטל צעד נוסף שפגע באטרקטיביות של בריטניה לעשירים זרים - הוספת המע"מ לחינוך הפרטי, אחד מגורמי המשיכה המרכזיים למיליונרים זרים.

בימים האחרונים הנושא הפך לסוגייה פוליטית. בעוד השמרנים העניקו למעשה לגיטימציה למהלך של הלייבור, על ידי הכרזה משלהם עוד לפני הבחירות כי גם הם מעוניינים לבטל את מדיניות המס המקלה, כעת מפלגה "הרפורמה" המובילה בסקרים פירסמה את ההצעה שלה. לפיה, הזרים ישלמו כ־250 אלף פאונד בתשלום שנתי, ויקבלו פטור ממיסוי לפי ההכנסות. הם לא יהיו חשובים למס-ירושה. המפלגה גם מציעה כי ההכנסות מכך יעברו ישר לעשירון התחתון.

איטליה ושוויץ קולטות את העוזבים

ההצעה הזאת מיישרת את הקו מול ההצעות של המדינות האירופיות שמנסות כעת למשוך את אלו העוזבים את בריטניה. איטליה היא בין המרכזיות שבהן. היא אמנם הגדילה את סכום הפטור מתשלום מסים מ־100 אלף אירו ל־200 אלף אירו, אך עדיין נחשבת למדינה בעלת איכות חיים שיכולה למשוך את העשירים ביותר. 3,600 מיליונרים חדשים צפויים להגר למדינה השנה, לפי "הנלי". גם שווייץ מציעה הסדרי מס מקלים למיליונרים עם עסקים גלובליים, והיא צפויה למשוך 3,000 מיליונרים.

למי שאינו מעוניין להישאר באירופה, דובאי הפכה בשנים האחרונות ליעד מספר אחת, עם פטור ממס הכנסה, פטור ממס על רווחי הון ואפילו פטור ממס עסקים למי שמנהל עסקים מחוץ למדינה. לצדה, גם ארה"ב - ובמיוחד פלורידה - מושכת את המולטי-מיליונרים שמוצאים את עצמם נאלצים לנדוד בחיפוש אחרי משטר מס מיטבי שישתלב עם העדפות חיי הלוקסוס שלהם.

בינתיים, העיתונים בבריטניה נהנים לדווח על ה"מי ומי" בקרב העוזבים: נאסף סוויריס, האיש העשיר ביותר במצרים; ריצ'רד גנודה, בכיר בגולדמן זאקס, יורשת המיליארדים הצרפתית אן בופור, המשקיע הגרמני מקס גוטשלאק, מנהל קרן השקעות בשם אלכסנדר גינזבורג ועוד רבים אחרים. "אני לא מכירה אף עשיר שלא חושב לעזוב", אמרה לאקונומיסט יזמת וכוכבת טלוויזיה קנדית, אן קפלן מלהולנד.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בבורסת תל אביב; חברה לישראל ותמר פטרוליום עולות בכ-3%

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

פאנל על הבמה של פריון בפסטיבל הפרסום בקאן / צילום: Brand innovators

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה