גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב
מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

ישראל התמודדה עם שאהד 136 היטב במהלך מבצע "עם כלביא", אבל מחירם הזול של הכטב"מים האיראניים קורץ גם לקוריאה הצפונית. בטורקיה, שתיקתו של הנשיא לגבי התרסקות מל"ט מתאבד ליד אזרחים מבהירה עד כמה באנקרה מובכים מהאירוע החריג, ובאוקראינה פונים למדפסות תלת־ממד לטובת ייצור אמצעי לחימה. על כל זאת ועוד, בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית של גלובס.

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה
הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

הכטב"מים האיראניים בדרך לקוריאה הצפונית

רוסיה הגיעה למלחמה מול אוקראינה לא מוכנה בהיבט עתודות הכטב"מים ויכולות הייצור. במהרה, היא מצאה את מבטחה באיראן, שסיפקה לה את שאהד 136, ואף העבירה לה ידע לטובת ייצורו ברוסיה. מאז, מי שנרתם לטובת נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, הוא המנהיג העליון של קוריאה הצפונית קים ג'ונג־און, ששלח כ־11 אלף לוחמים מטעמו לחזית באוקראינה. ואילו כעת, לפי דיווח בסוכנות NHK היפנית, פיונגיאנג העבירה כ־25 אלף איש לעבוד במפעל הכטב"מים באלאבוגה, שברפובליקת טטרסטן. תוספת העובדים תאפשר להגביר את קצב הייצור מ-2,000 יחידות בחודש ל-5,000, תוספת משמעותית מאוד עבור איראן, בהיבט ההכנסות. בתמורה, קוריאה הצפונית תקבל הדרכה לגבי שאהד 136, שתאפשר לה לייצר את הכטב"מים בעצמה.


הכטב"מים האיראניים הללו נחלו כישלון חרוץ במבצע עם כלביא, כששיעור פגיעותיהם עמד על פחות מ־1%
, אבל יתרונם במחיר האטרקטיבי: כ־30 אלף דולר בלבד. הרוסים משגרים אותם בנחילי ענק, כך שלמרות ששאהד 136 רחוק מלהיות עילית הטכנולוגיה - חלקם פוגעים.

במטרה לנצל כל אחת מהפגיעות הספורות מתוך מאות כטב"מים שמשוגרים לאוקראינה כמעט מדי לילה, רוסיה שדרגה אותם בראשי נפץ כבדים יותר. עם זאת, ככל שמשגרים יותר, גם פוחתים המאגרים בקצב גבוה יותר, ולכן מעוניינים במוסקבה ביותר מהכפלת ייצור השאהדים. מעבר לכך, ראש המועצה לביטחון לאומי של רוסיה, סרגיי שויגו, סגר עסקה נוספת עם הצפון קוריאנים, במסגרתה אלו יספקו כ־1,000 חבלנים לטובת פינוי מוקשים במחוז קורסק, וכ־5,000 פועלים נוספים שיעסוק במשימות "שיקום תשתיות".

התרסקות המל"ט שמביכה את ארדואן

טורקיה מתגאה, במידה רבה של צדק, בתעשיית המל"טים שוקקת החיים שפיתחה, אשר הופכת אותה ליצואנית ביטחונית מהבכירות בעולם. הנשיא רג'פ טאייפ ארדואן מעורב בנושא עמוקות ומתגאה בו מאוד, אבל לגבי אירוע חריג שהתרחש בשבוע שעבר, שתיקתו מעידה על מבוכתו: מל"ט מתקדם מדגם אנקה 3 התרסק במהלך טיסת ניסוי, בקרבת שטחים מיושבים באזור קוניה.

אנקה 3 הוא מל"ט חמקן, המתקדם ביותר שמפותח בתעשייה האווירית הטורקית. "במהלך טיסת ניסוי שהתבצעה בקוניה, מל"ט אנקה 3 פגע בקרקע בטיסה שהתבצעה תחת שליטה", ניסו להסביר באחת החברות הביטחוניות החשובות ביותר של אנקרה. הם נמנעו להגדיר זאת בתור "התרסקות", אף שברור כי לכל הפחות, הייתה תקלה חמורה שהביאה לנחיתת חירום.

מיקום ההתרסקות הביא לפרסום תיעודים של אנקה 3, בו רואים את כנף הדלתא שלו מנותקת מהגוף הראשי, שנותר די שלם. המל"ט החדש מיועד למגוון משימות, החל מאיסוף מודיעין, דרך לוחמה אלקטרונית ועד למשימות תקיפה. הוא עדיין נמצא בשלב הניסויים, אבל נחשב לנדבך חשוב בעתיד הלוחמה האווירית של אנקרה. מבחינת עיצוב, הטורקים התנתקו מהמאפיינים הנפוצים שלהם, ובאנקה 3 פנו לכיוונים שקרובים יותר לתוצרת האמריקאית והסינית.

חברה ישראלית תשפר את מערכת ההגנה מפני רחפנים של רפאל

חברת ההגנה מפני רחפנים הישראלית סנטריקס הודיעה על הטמעת הטכנולוגיה שלה במערכת ההגנה האווירית מפני רחפנים של רפאל Drone Dome. זו מערכת חכמה ומודולרית המהווה פתרון טכנולוגי המתבסס על שלושה רבדים הנחוצים להתמודדות יעילה נגד איומי רחפנים ומל"טים - איתור, זיהוי ונטרול האיום. המערכת משלבת מכ"ם מתקדם ומאפשרת שילוב של חיישנים מסוגים שונים: מצלמה אלקטרו-אופטית, יכולות איתור מתקדמות ונטרול האיום באמצעי ל"א (Soft Kill) של כל סוגי הרחפנים והמל"טים באזור מוגדר.

הערך המוסף שתביא סנטריקס, שמתמחה בתחום ה־RF (תדר רדיו), הוא שכבת מודיעין למערכת Drone Dome, שתאפשר למערכת להבחין במהרה בין רחפנים מורשים לבין לא מורשים, להפחית התרעות שווא, לשפר את זיהוי תדרי התקשורת, מיקום הרחפן והמפעיל שלו. זיהוי המפעיל משמעותי, משום שבדרך זו ניתן לנטרל במהירות רבה יותר פעילות נרחבת.

בניגוד לפתרונות הגנה מפני כטב"מים שגרתיים שמסתמכים על תהליכי גילוי שכבתיים ורציפים, המטרה של סנטריקס בנויה על יצירת אינטראקציה עם פרוטוקולי התקשורת של הרחפן, וכך מתאפשר לזהות ולעקוב באופן מיידי עם רגע זיהוי האות. ניתוח התקשורת ברמת הפרוטוקול בין המפעיל לבין הכלי, מאפשר מודעות מצבית נרחבת על האיום.

אוקראינה יוצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד

אוקראינה מנסה בכל דרך לרתום את הטכנולוגיה לטובת המערכה מול רוסיה, כאשר לפי מוסקבה - הצעד החדש שלהם הוא פריסת מוקשים שיוצרו במדפסות תלת־ממד במחוז קורסק. אותם המוקשים, לפי המדווח, הם קטנים, קלים, מוסווים היטב בשטח, ובעלי עוצמה רבה. הייצור במדפסות תלת־ממד משקף עד כמה תחום הטכנולוגיות הצבאיות הולך לכיוון דואלי, בו הקווים שמפרידים בין התחום הצבאי לבין התחום האזרחי מיטשטשים.

מפקד יחידת חבלנים רוסית סיפר לסוכנות TASS הממלכתית הרוסית שכדי להסוות את המוקשים, הם מודפסים בתור מוצרים שנראים יומיומיים. אתגר מהותי שמציגים המוקשים המודפסים בתלת־ממד לצבא רוסיה טמון בהרכב החומרים: אם עד עתה התרגלו בעולם למוקשים נגד אדם שמורכבים מרכיבי מתכת שניתן לגלות בעזרת גלאי מתכות, כעת משתמשים בקייב ברכיבים מפלסטיק שמפחיתים משמעותית את יכולת הגילוי, תוך שמדפסות התלת־ממד מאפשרות גם ייצור המוני במינימום כוח אדם.

לצד זאת, אוקראינה גם מתחמשת בכלים מסורתיים יותר עבור זירות הלחימה השונות. כך, למשל, היא סגרה לאחרונה עם משרד ההגנה ההולנדי על חוזה לרכישת 20 רכבי ארמינה, מחברת ריינמטאל דיפנס נדרלנד. בקייב בחרו לרכוש, בעת ובעונה אחת, גרסאות מאוישות ובלתי־מאוישות של ארמינה, סדרת רכבים שפותחה בחברת הבת ההולנדית של תאגיד הענק הגרמני ריינמטאל. ההנעה של הרכבים הללו היא היברידית דיזל־חשמלית, ומסוגלת לשאת מטען של עד טון לטווח של כ־1,000 ק"מ.

הודו מחזקת את יכולות הכטב"מים המתאבדים

אחת התעשיות הביטחוניות שצומחות בעולם בקצב הגבוה ביותר בעולם, היא הודו. במסגרת זאת, הסטארט־אפ מבנגלור, פליינג וודג' (FWDA), חשף חימוש משוטט (כטב"ם מתאבד) חדש, בעל טווח של כ־100 ק"מ. הכלי שנקרא FWD-LM01 הוא בעל כנפי דלתא שנועדו למשימות תקיפה, והייחודיות שלו היא ייעודו להפעלה על־ידי לוחם בודד בתוך חמש דקות בלבד.

מוטת הכנפיים של הכלי עומדת על שני מטרים, משקל ההמראה המקסימלי שלו הינו שישה ק"ג, ומשך פעילותו כשעה וחצי. הוא מסוגל לנסוק עד לגובה כ־17 אלף רגל (כ־5,200 מטר), ולשאת ראש נפץ במשקל שני ק"ג. FWD-LM01 נושא חיישנים אלקטרו־אופטיים לטובת איתור יעדים, ומתבסס על בינה מלאכותית (AI), לטובת התמקדות וניווט אוטונומיים לפגיעה מדויקת.

הכלי החדש שהשיקה החברה מבנגלור משקף את תוכנית Make in India, שנמשכת 16 שנים, אבל ב־2021, קיבלה האצה, עם החלטת ההודים על מהפך בו חברות זרות מוכרחות להפוך להודיות ולסחור ברופי, כדי לבצע עסקים. שתי חברות ישראליות שבולטות בפעילות בהודו היא אלביט, שמשתפת פעולה עם תאגיד אדאני בייצור מל"טים, והתעשייה האווירית.

עוד כתבות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים, מניות הביטוח יורדות

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית