גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי
שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

הראלי האדיר של הבורסה בת"א בחודש האחרון, הוביל לגל ענק של מכירות מצד בעלי עניין בחברות גדולות. בדיקת גלובס מעלה כי מאז פתיחת המערכה הצבאית מול איראן, לפני כשלושה שבועות, בוצעו יותר מעשר עסקאות מימוש על ידי בעלי שליטה ומשקיעים בולטים, בסכום של מעל ל-100 מיליון שקל כל אחד. בסך הכול עמד היקף המימושים של בעלי עניין ביוני (בעיקר בשבועיים האחרונים של החודש) על מעל 2.7 מיליארד שקל.

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו
רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

מימושים אלה, אותם קנו המוסדיים, התבצעו לנוכח זינוק של 10% במדד הדגל ת"א 125 במהלך יוני, ועליות חדות הרבה יותר של כ-28% במדדי הביטוח והבנייה - תחומים שסיפקו חלק ניכר מעסקאות המימוש.

כשבעלי עניין, בעלי שליטה או משקיעים גדולים, רוכשים מניות, בדרך כלל לאחר תקופת ירידות, נהוג לומר כי זהו איתות לכך שהמחירים הפכו זולים לדעתם. באופן הפוך, כשהם מוכרים מניות בהיקף גדול, הדבר עשוי ללמד כי מי הם מעריכים כי שווי המניות הפך ליקר.

"זה טבעי שאם המכפילים ושווי השוק של המניות מגיעים לרמות חריגות, הדבר מוביל למימושים", סבור יאיר אלק, מנכ"ל בית ההשקעות אקסיומה. "בעלי עניין יודעים על החברה יותר טוב משהציבור יודע. זה לא אומר שהחברה הולכת למצב לא טוב, אבל הם כן מנצלים את המחירים הגבוהים לדעתם. אנשים צריכים להסתכל בצורה מושכלת, ולשקול האם הם מוכנים לקנות מניות במחירים שבעלי עניין רואים בהם גבוהים".

עם זאת, אלק מדגיש כי זה לא בהכרח אומר שהשוק מיצה את העליות: "בסוף זה רק אינדיקטור. זה לא עדות נחרצת לכך שהשוק יירד. גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים לפעמים".

ואכן, רק בתחילת השנה הנוכחית בוצע גל עצום של מימושי בעלי עניין בבורסה בת"א, גם אז במיליארדי שקלים, וזאת בעקבות עלייה של 60% במדדים המובילים מהשפל של תחילת המלחמה. הללו לא שיערו לעצמם כנראה שבחצי השנה הבאה יוסיפו המדדים עוד כ-25% לערכם. לכן, יש מי שסוברים שהמשקיעים הפרטיים לא צריכים להיבהל מהמהלכים של בעלי העניין, אלא דווקא ללמוד מהם.

"אני חושב שזה לא צריך להשפיע על המשקיע הקטן, אלא הוא צריך לקחת דוגמה", טוען קובי שגב, שותף מנהל בבית ההשקעות אקורד. "ברגע שאתה משקיע בתיק ורכיב מסוים שלו, נגיד מניות, עלה, צריך תמיד לאזן מחדש. זה מה שעושים גם המשקיעים הגדולים בחברות במימושים האלה, וזו העצה הכי טובה שלקוח פרטי יכול לקבל".

פרנקל והאחים עמרם בראש

את עסקת המימוש הגדולה ביותר בגל הנוכחי, כמו גם בקודמו מתחילת השנה, ביצע המשקיע המיליארדר אהרון פרנקל, שמכר מחצית מהחזקותיו במאגר הגז תמר לחברת הנפט הלאומית של אזרבייג'ן - סוקאר. במסגרת העסקה, מכר פרנקל 18% ממניות חברת תמר פטרוליום, המחזיקה במאגר הגז, בהיקף של 520 מיליון שקל (לאחר עלייה של מעל 100% במניה בשנה האחרונה).

העסקה עם האזרים, שהניבה לפרנקל רווח של מאות מיליוני דולרים, היוותה כאמור אקזיט שני בתקופה האחרונה לאחד המשקיעים הבולטים בשוק המקומי. זאת, לאחר שבתחילת השנה מכר 2% ממניות בנק לאומי תמורת 1.4 מיליארד שקל וברווח של יותר מ-600 מיליון שקל.

בשונה מהעסקה הזו, הרוב המוחלט של המימושים בימים האחרונים התבצעו בעקבות העליות החדות שנרשמו במחירי המניות מתחילת המלחמה מול איראן.

עסקת המימוש הבולטת ביותר מבחינת היקפה הכספי, היא זו שביצעו האחים אלון ויורם עמרם, בעלי השליטה בחברת הנדל"ן היזמי עמרם אברהם, שמכרו למוסדיים 10% ממניות החברה, בשווי של 300 מיליון שקל. האחים ניצלו זינוק של יותר מ-100% במחיר המניה מאז ההנפקה במאי אשתקד כדי להיפגש עם הכסף.

בעקבות העסקה, שבוצעה בדיסקאונט משמעותי על מחיר המניה בשוק, צנחה מניית עמרם בכ-14.5% - מה שעשוי גם ללמד על האופן שבו המשקיעים בוחנים את העסקאות של בעלי העניין. אם בחלק מהמקרים המשקיעים עשויים לקבל בהבנה את הרצון של המנהלים והבעלים להיפגש עם הכסף אחרי תקופה של עליות שערים, הרי שאם הדבר נעשה במחיר נמוך באופן משמעותי עשויה להיווצר נראות אחרת.

מקרה דומה התרחש בחברת האנרגיה המתחדשת נופר , שבשליטת איש העסקים עופר ינאי. בסוף השבוע שעבר הודיעו במפתיע המנכ"לים המשותפים, נדב טנא ושחר גרשון, כי החליטו לעזוב את תפקידם, ובד בבד מכרו את כל מניותיהם בחברה בדיסקאונט של 12% על מחיר השוק, כאשר טנא מכר מניות תמורת 163 מיליון שקל וגרשון בכ-60 מיליון שקל. מניית נופר הגיבה בירידה של 14%, לשווי שוק נוכחי של כ-3.3 מיליארד שקל.

עוד בלט מימוש שביצעה דיסקונט קפיטל שמכרה את כל החזקותיה בחברת האשראי החוץ בנקאי, מניף, תמורת 250 מיליון שקל. זרוע ההשקעות של בנק דיסקונט ניצלה זינוק של 140% במניה בשנה האחרונה, כדי להיפרד מהחברה אותה היא מלווה כמעט מיום הקמתה לפני למעלה משני עשורים.

בחגיגת המימושים האחרונה השתתפה גם חברת ההחזקות לפידות קפיטל , שבשליטת יעקב לוקסנבורג (לוקסי). היא מכרה ממניותיה בחברה הבת דניה סיבוס תמורת 200 מיליון שקל - לאחר שמניית חברת הבנייה זינקה ב-80% בשנה האחרונה. מנגד, רכשה לפידות מניות של עצמה בסכום דומה מידי בית ההשקעות אלטשולר שחם.

גם שלמה אליהו לא טמן ידו בצלחת, ומכר מניות קבוצת הביטוח מגדל שבשליטו תמורת 240 מיליון שקל, לאחר שהללו זינקו מעל 120% בשנה האחרונה. אל המממשים הצטרפה השבוע גם משפחת לואיס, בעלת השליטה ברשת המלונות ישרוטל שמכרה למוסדיים מניות בהיקף של כ-210 מיליון שקל (אחרי עלייה של 18% בשנה האחרונה). קרן אייפקס ישראל שמובילה זהבית כהן, מימשה מניות רשת החנויות המוזלות מקס סטוק בסכום של כ-120 מיליון שקל (בעקבות זינוק של 96% בשנה האחרונה).

שנת 2025 בדרך להיות שנת שיא

גל המימושים הנוכחי מגיע כאמור לאחר שגם בתחילת השנה נרשמו שורה של מימושים בולטים ע"י בעלי עניין, בהיקף של מעל 2 מיליארד שקל. מלבד פרנקל, שורה של משקיעים בולטים בחרו לנצל את ההתאוששות המופלאה של הבורסה כדי להיפגש עם הכסף. כך, כשאנו עדיין רק בסיום המחצית הראשונה של השנה, מסתמנת 2025 כשנת שיא בכל הקשור למכירות בעלי עניין - מעל 5 מיליארד שקל בסה"כ.

במהלך השנתיים האחרונות, בצל החולשה היחסית בשוק, חלה ירידה במכירות של בעלי עניין. בשנת 2024 מכרו בעלי עניין מניות בהיקף של 4.9 מיליארד שקל לעומת 4 מיליארד שקל ב-2023. לצורך השוואה, בשנת 2021 - שנה של גאות בשווקים - נרשמו מימושי שיא של 7.7 מיליארד שקל.

גם המנכ"לים מימשו בגדול

לצד המכירות של בעלי השליטה, בשוק התבצעו גם לא מעט מכירות של מנהלים בכירים שניצלו את הזינוק במחיר המניות כדי לממש אופציות ומניות שהוענקו להם כחלק מתנאי העסקתם. כך למשל, רם דרורי מנכ"ל מנועי בית שמש, בחר לנצל זינוק של מעל 18% במחיר המנייה בעקבות המלחמה עם איראן, כדי לממש אופציות שהוענקו לו לפני מספר שנים, ולמכור אותן תמורת סכום של מעל 7 מיליון שקל.

שני מנהלים בכירים נוספים בתל אביב שנפגשו עם הכסף במהלך השבוע האחרון, הם אופיר שריד, מנכ"ל מליסרון , ותומר ראב"ד, יו"ר בזק . בסוף השבוע האחרון מכר שריד מניות של ענקית המרכזים המסחריים שבשליטת ליאורה עופר בהיקף של מעל 14 מיליון שקל. כמה ימים לאחר מכן, מכר ראב"ד, המשמש כיו"ר חברת התקשורת מאז תחילת השנה שעברה מניות בהיקף של 5 מיליון שקל.

"כשמדובר במנהלים צריך להבין שחלק מהתגמול שלהם הוא הוני (אופציות ומניות). יש משמעות לטיימינג, אבל המימוש אינו נובע דווקא מסיבות שקשורות לציפיות שלהם לגבי ביצועי המניה בעתיד, אלא כי הם רוצים להיפגש עם התגמול", מסבירה רו"ח קרן קיבוביץ, בעלת חברת הייעוץ הפיננסי קיבוביץ ושות'.

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

העליות בת"א מתחזקות; מדד הבנקים עולה ב-2%, מניית הבורסה נופלת בכ-7%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי