גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי
שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

הראלי האדיר של הבורסה בת"א בחודש האחרון, הוביל לגל ענק של מכירות מצד בעלי עניין בחברות גדולות. בדיקת גלובס מעלה כי מאז פתיחת המערכה הצבאית מול איראן, לפני כשלושה שבועות, בוצעו יותר מעשר עסקאות מימוש על ידי בעלי שליטה ומשקיעים בולטים, בסכום של מעל ל-100 מיליון שקל כל אחד. בסך הכול עמד היקף המימושים של בעלי עניין ביוני (בעיקר בשבועיים האחרונים של החודש) על מעל 2.7 מיליארד שקל.

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו
רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

מימושים אלה, אותם קנו המוסדיים, התבצעו לנוכח זינוק של 10% במדד הדגל ת"א 125 במהלך יוני, ועליות חדות הרבה יותר של כ-28% במדדי הביטוח והבנייה - תחומים שסיפקו חלק ניכר מעסקאות המימוש.

כשבעלי עניין, בעלי שליטה או משקיעים גדולים, רוכשים מניות, בדרך כלל לאחר תקופת ירידות, נהוג לומר כי זהו איתות לכך שהמחירים הפכו זולים לדעתם. באופן הפוך, כשהם מוכרים מניות בהיקף גדול, הדבר עשוי ללמד כי מי הם מעריכים כי שווי המניות הפך ליקר.

"זה טבעי שאם המכפילים ושווי השוק של המניות מגיעים לרמות חריגות, הדבר מוביל למימושים", סבור יאיר אלק, מנכ"ל בית ההשקעות אקסיומה. "בעלי עניין יודעים על החברה יותר טוב משהציבור יודע. זה לא אומר שהחברה הולכת למצב לא טוב, אבל הם כן מנצלים את המחירים הגבוהים לדעתם. אנשים צריכים להסתכל בצורה מושכלת, ולשקול האם הם מוכנים לקנות מניות במחירים שבעלי עניין רואים בהם גבוהים".

עם זאת, אלק מדגיש כי זה לא בהכרח אומר שהשוק מיצה את העליות: "בסוף זה רק אינדיקטור. זה לא עדות נחרצת לכך שהשוק יירד. גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים לפעמים".

ואכן, רק בתחילת השנה הנוכחית בוצע גל עצום של מימושי בעלי עניין בבורסה בת"א, גם אז במיליארדי שקלים, וזאת בעקבות עלייה של 60% במדדים המובילים מהשפל של תחילת המלחמה. הללו לא שיערו לעצמם כנראה שבחצי השנה הבאה יוסיפו המדדים עוד כ-25% לערכם. לכן, יש מי שסוברים שהמשקיעים הפרטיים לא צריכים להיבהל מהמהלכים של בעלי העניין, אלא דווקא ללמוד מהם.

"אני חושב שזה לא צריך להשפיע על המשקיע הקטן, אלא הוא צריך לקחת דוגמה", טוען קובי שגב, שותף מנהל בבית ההשקעות אקורד. "ברגע שאתה משקיע בתיק ורכיב מסוים שלו, נגיד מניות, עלה, צריך תמיד לאזן מחדש. זה מה שעושים גם המשקיעים הגדולים בחברות במימושים האלה, וזו העצה הכי טובה שלקוח פרטי יכול לקבל".

פרנקל והאחים עמרם בראש

את עסקת המימוש הגדולה ביותר בגל הנוכחי, כמו גם בקודמו מתחילת השנה, ביצע המשקיע המיליארדר אהרון פרנקל, שמכר מחצית מהחזקותיו במאגר הגז תמר לחברת הנפט הלאומית של אזרבייג'ן - סוקאר. במסגרת העסקה, מכר פרנקל 18% ממניות חברת תמר פטרוליום, המחזיקה במאגר הגז, בהיקף של 520 מיליון שקל (לאחר עלייה של מעל 100% במניה בשנה האחרונה).

העסקה עם האזרים, שהניבה לפרנקל רווח של מאות מיליוני דולרים, היוותה כאמור אקזיט שני בתקופה האחרונה לאחד המשקיעים הבולטים בשוק המקומי. זאת, לאחר שבתחילת השנה מכר 2% ממניות בנק לאומי תמורת 1.4 מיליארד שקל וברווח של יותר מ-600 מיליון שקל.

בשונה מהעסקה הזו, הרוב המוחלט של המימושים בימים האחרונים התבצעו בעקבות העליות החדות שנרשמו במחירי המניות מתחילת המלחמה מול איראן.

עסקת המימוש הבולטת ביותר מבחינת היקפה הכספי, היא זו שביצעו האחים אלון ויורם עמרם, בעלי השליטה בחברת הנדל"ן היזמי עמרם אברהם, שמכרו למוסדיים 10% ממניות החברה, בשווי של 300 מיליון שקל. האחים ניצלו זינוק של יותר מ-100% במחיר המניה מאז ההנפקה במאי אשתקד כדי להיפגש עם הכסף.

בעקבות העסקה, שבוצעה בדיסקאונט משמעותי על מחיר המניה בשוק, צנחה מניית עמרם בכ-14.5% - מה שעשוי גם ללמד על האופן שבו המשקיעים בוחנים את העסקאות של בעלי העניין. אם בחלק מהמקרים המשקיעים עשויים לקבל בהבנה את הרצון של המנהלים והבעלים להיפגש עם הכסף אחרי תקופה של עליות שערים, הרי שאם הדבר נעשה במחיר נמוך באופן משמעותי עשויה להיווצר נראות אחרת.

מקרה דומה התרחש בחברת האנרגיה המתחדשת נופר , שבשליטת איש העסקים עופר ינאי. בסוף השבוע שעבר הודיעו במפתיע המנכ"לים המשותפים, נדב טנא ושחר גרשון, כי החליטו לעזוב את תפקידם, ובד בבד מכרו את כל מניותיהם בחברה בדיסקאונט של 12% על מחיר השוק, כאשר טנא מכר מניות תמורת 163 מיליון שקל וגרשון בכ-60 מיליון שקל. מניית נופר הגיבה בירידה של 14%, לשווי שוק נוכחי של כ-3.3 מיליארד שקל.

עוד בלט מימוש שביצעה דיסקונט קפיטל שמכרה את כל החזקותיה בחברת האשראי החוץ בנקאי, מניף, תמורת 250 מיליון שקל. זרוע ההשקעות של בנק דיסקונט ניצלה זינוק של 140% במניה בשנה האחרונה, כדי להיפרד מהחברה אותה היא מלווה כמעט מיום הקמתה לפני למעלה משני עשורים.

בחגיגת המימושים האחרונה השתתפה גם חברת ההחזקות לפידות קפיטל , שבשליטת יעקב לוקסנבורג (לוקסי). היא מכרה ממניותיה בחברה הבת דניה סיבוס תמורת 200 מיליון שקל - לאחר שמניית חברת הבנייה זינקה ב-80% בשנה האחרונה. מנגד, רכשה לפידות מניות של עצמה בסכום דומה מידי בית ההשקעות אלטשולר שחם.

גם שלמה אליהו לא טמן ידו בצלחת, ומכר מניות קבוצת הביטוח מגדל שבשליטו תמורת 240 מיליון שקל, לאחר שהללו זינקו מעל 120% בשנה האחרונה. אל המממשים הצטרפה השבוע גם משפחת לואיס, בעלת השליטה ברשת המלונות ישרוטל שמכרה למוסדיים מניות בהיקף של כ-210 מיליון שקל (אחרי עלייה של 18% בשנה האחרונה). קרן אייפקס ישראל שמובילה זהבית כהן, מימשה מניות רשת החנויות המוזלות מקס סטוק בסכום של כ-120 מיליון שקל (בעקבות זינוק של 96% בשנה האחרונה).

שנת 2025 בדרך להיות שנת שיא

גל המימושים הנוכחי מגיע כאמור לאחר שגם בתחילת השנה נרשמו שורה של מימושים בולטים ע"י בעלי עניין, בהיקף של מעל 2 מיליארד שקל. מלבד פרנקל, שורה של משקיעים בולטים בחרו לנצל את ההתאוששות המופלאה של הבורסה כדי להיפגש עם הכסף. כך, כשאנו עדיין רק בסיום המחצית הראשונה של השנה, מסתמנת 2025 כשנת שיא בכל הקשור למכירות בעלי עניין - מעל 5 מיליארד שקל בסה"כ.

במהלך השנתיים האחרונות, בצל החולשה היחסית בשוק, חלה ירידה במכירות של בעלי עניין. בשנת 2024 מכרו בעלי עניין מניות בהיקף של 4.9 מיליארד שקל לעומת 4 מיליארד שקל ב-2023. לצורך השוואה, בשנת 2021 - שנה של גאות בשווקים - נרשמו מימושי שיא של 7.7 מיליארד שקל.

גם המנכ"לים מימשו בגדול

לצד המכירות של בעלי השליטה, בשוק התבצעו גם לא מעט מכירות של מנהלים בכירים שניצלו את הזינוק במחיר המניות כדי לממש אופציות ומניות שהוענקו להם כחלק מתנאי העסקתם. כך למשל, רם דרורי מנכ"ל מנועי בית שמש, בחר לנצל זינוק של מעל 18% במחיר המנייה בעקבות המלחמה עם איראן, כדי לממש אופציות שהוענקו לו לפני מספר שנים, ולמכור אותן תמורת סכום של מעל 7 מיליון שקל.

שני מנהלים בכירים נוספים בתל אביב שנפגשו עם הכסף במהלך השבוע האחרון, הם אופיר שריד, מנכ"ל מליסרון , ותומר ראב"ד, יו"ר בזק . בסוף השבוע האחרון מכר שריד מניות של ענקית המרכזים המסחריים שבשליטת ליאורה עופר בהיקף של מעל 14 מיליון שקל. כמה ימים לאחר מכן, מכר ראב"ד, המשמש כיו"ר חברת התקשורת מאז תחילת השנה שעברה מניות בהיקף של 5 מיליון שקל.

"כשמדובר במנהלים צריך להבין שחלק מהתגמול שלהם הוא הוני (אופציות ומניות). יש משמעות לטיימינג, אבל המימוש אינו נובע דווקא מסיבות שקשורות לציפיות שלהם לגבי ביצועי המניה בעתיד, אלא כי הם רוצים להיפגש עם התגמול", מסבירה רו"ח קרן קיבוביץ, בעלת חברת הייעוץ הפיננסי קיבוביץ ושות'.

עוד כתבות

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

פיטר פלצ'יק / צילום: פאקו לוזאנו

"התמסחרתי? אין לי בעיה עם זה": פיטר פלצ'יק לא מתנצל על זה שהוא עושה כסף

לצד קריירת הספורט המרשימה, פיטר פלצ'יק דאג לפתח קריירה מסחרית, לשמש כפרזנטור של מותגים חזקים ואפילו להשתתף ברוקדים עם כוכבים ● בראיון לפודקאסט "מגרש עסקי" הוא מספר איך נראים החיים הכלכליים של ספורטאי אולימפי בישראל, ומשחזר את הרגע המיוחד עם המאמן שלו אורן סמדג'ה ● והיעד הבא? "אני בשלבים של הבאת מותג בלוקצ'יין לארץ. בעוד עשור אהיה עמוק בעולם העסקי"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

טל דיליאן / איור: גיל ג'יבלי

פרשת הריגול שטלטלה את אירופה: שמונה שנות מאסר למייסד הישראלי

ארבעה בכירים בחברת הסייבר ההתקפי אינטלקסה, ביניהם שני ישראלים, הורשעו בפגיעה בפרטיות ובהאזנות סתר ● כעת, גזר הדין מעוכב עד להכרעה בערעור ומסמן תקדים בינלאומי נגד יצרנית רוגלה

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"

ניסויים בתרופות / אילוסטרציה: Shutterstock

ניסוי אחד וזהו: ה־FDA משנה באופן דרמטי את הכללים בדרך לאישור תרופות

מנהל המזון והתרופות בארה"ב הודיע שמעכשיו חברות יידרשו לבצע ניסוי יעילות גדול אחד במקום שניים, כפי שהיה נהוג עד כה ● מדובר בשינוי שיאפשר להוזיל ולקצר משמעותית את הפיתוח ● בתעשייה מרוצים, אבל לד"ר ג'רמי לוין, מנכ"ל טבע לשעבר, יש גם אזהרה לישראלים

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

30 יעדים הותקפו: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

סקוט ראסל מנכ''ל נייס / צילום: באדיבות נייס

השכר נחשף: כמה הרוויח מנכ"ל נייס בשנת 2025?

חברת התוכנה נייס פרסמה הלילה את מסמך ה-20F שלה לשנת 2025 וחשפה את עלות שכרו של המנכ"ל שעמדה על 12.7 מיליון דולר, בעיקר באמצעות תגמול הוני ● וכמיטב המסורת של נייס, גם שאר בכירי החברה נהנו משכר גבוה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

מייקל ברי

מייקל ברי מזהיר: זוהי "מלכודת המיליארדים" של אנבידיה

למרות תחזית חזקה להמשך, מניית אנבידיה נופלת במסחר בוול סטריט ● מייקל ברי: הסיכון שלה גדל, אנבידיה עלולה להיתקע עם התחייבויות ענק ל-TSMC ועם מלאי שאין לו קונה - מצב שעלול לרסק את שולי הרווח שלה

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

''אחרי המסיבה''. הצעקה שמטלטלת הכול / צילום: באדיבות סלקום טי.וי

הדרמה שנחשבת לאחת הטובות של השנה ומגיעה מניו זילנד

"אחרי המסיבה" היא מיני־סדרה ניו זילנדית שהגיעה למסך הישראלי ומציעה דרמה מטלטלת על אמת שנאמרת בקול רם מדי עבור קהילה שמעדיפה שקט ● מורה לביולוגיה מאשימה את בעלה בהטרדת נער, חייה מתפרקים והעיירה כולה נאלצת לבחור צד

עשן בשמי דוחא לאחר התקיפות / צילום: Reuters

לא רק ישראל: ברחבי המפרץ הפרסי מדווחים על פגיעות איראניות

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

אנשים במקלט ברמת גן, הבוקר / צילום: ap, Oded Balilty

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

משה סעדה, הליכוד. פרסום ברשתות החברתיות, 24.02.26 / צילום:  דני שם טוב, דוברות הכנסת

מי יחקור את השוטרים? כך הגיעה מח"ש לפרקליטות, וזאת משמעות ההוצאה ממנה

המאבק על הכפיפות של המחלקה לחקירות שוטרים עולה מדרגה - והמשפטנים מזהירים מפני הפיכת המחלקה ל"כלי בידי השלטון" ● אבל למה מלכתחילה מח"ש הגיעה דווקא לפרקליטות המדינה, והאם זה הסדר שיש כמותו בעולם?

וינרוט, האחים גרטנר והשופט איתן אורנשטיין / צילום: יונתן בלום, איל יצהר

ביהמ"ש קבע: העיזבון של וינרוט ישלם מאות מיליונים. ומה יעלה בגורל היורשים?

לאחר שנים ארוכות של התדיינות, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את פסק הבוררות וחייב את יורשי עו"ד ד"ר יעקב וינרוט לשלם מעזבונם לאחים משה ומנדי גרטנר ● עם זאת, האחים גרטנר דרשו סכום גבוה מהעיזבון, והנושא יעבור, שוב, להכרעת הבורר